Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
- ultima_palabra
#101 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Meni je ovako baš pasalo. Zimi ne ideš na posao po mraku, a ljeti se vidi do kasno plus što je zora u 5, a ne u 4.
Nekih prilagođavanja i nema toliko, u oktobru se uopšte ne moraš prilagođavati jer spavaš sat duže, a u martu se navikneš za 2-3 dana.
Nekih prilagođavanja i nema toliko, u oktobru se uopšte ne moraš prilagođavati jer spavaš sat duže, a u martu se navikneš za 2-3 dana.
- haubica_i_to_teshka
#102 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ja sam uvijek za ukidanja.
Nek' se ukida pa bilo shta.
A sad malo ozbiljno
.
NSW("drzava u Australiji) imato ljetno/zimsko racunanje.QLD drzava nema. Zivim u NSW (dvije minute voznje od granice sa QLD) Jedan dan radim u QLD, tri dana u NSW .Starije dijete ide u sholu u QLD koji ne mijenjaju,mladje obdanishte NSW koje mijenja je l'
Ova tri dana radim od kuce. Sastanci ( preko hub) svakodnevno i sa jednom i sa drugom stranom.
Josh kad se jave iz Perta ili Darvina (druge vremenske zone
)
.Uvijek pitanja "po cijem vremenu?"
Jedva ih sve "sastavim" za sastanak
A sad malo ozbiljno
NSW("drzava u Australiji) imato ljetno/zimsko racunanje.QLD drzava nema. Zivim u NSW (dvije minute voznje od granice sa QLD) Jedan dan radim u QLD, tri dana u NSW .Starije dijete ide u sholu u QLD koji ne mijenjaju,mladje obdanishte NSW koje mijenja je l'
Ova tri dana radim od kuce. Sastanci ( preko hub) svakodnevno i sa jednom i sa drugom stranom.
Josh kad se jave iz Perta ili Darvina (druge vremenske zone
-
Zizi505
#103 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Jao, urnebesnohaubica_i_to_teshka wrote:Ja sam uvijek za ukidanja.
A sad malo ozbiljno.
NSW("drzava u Australiji) imato ljetno/zimsko racunanje.QLD drzava nema. Zivim u NSW (dvije minute voznje od granice sa QLD) Jedan dan radim u QLD, tri dana u NSW .Starije dijete ide u sholu u QLD koji ne mijenjaju,mladje obdanishte NSW koje mijenja je l'![]()
Ova tri dana radim od kuce. Sastanci ( preko hub) svakodnevno i sa jednom i sa drugom stranom.![]()
![]()
Josh kad se jave iz Perta ili Darvina (druge vremenske zone)
![]()
![]()
- Analiticarr
#104 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
zizi505 wrote:Jao, urnebesnohaubica_i_to_teshka wrote:Ja sam uvijek za ukidanja.
A sad malo ozbiljno.
NSW("drzava u Australiji) imato ljetno/zimsko racunanje.QLD drzava nema. Zivim u NSW (dvije minute voznje od granice sa QLD) Jedan dan radim u QLD, tri dana u NSW .Starije dijete ide u sholu u QLD koji ne mijenjaju,mladje obdanishte NSW koje mijenja je l'![]()
Ova tri dana radim od kuce. Sastanci ( preko hub) svakodnevno i sa jednom i sa drugom stranom.![]()
![]()
Josh kad se jave iz Perta ili Darvina (druge vremenske zone)
![]()
![]()

- Ramzess Veliki
#105 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Bolje da zimi skrate radno vrijeme. 
- mayab
#106 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
S obzirom da nikako nije moglo da se u praksi ustanovi korist od tih pomjeranja sata, najvise se oduvijek pričalo o navodnim ustedama energije, onda definitivno za ukidanje te gluposti 
- problemnatravunu
#107 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
mayab wrote:S obzirom da nikako nije moglo da se u praksi ustanovi korist od tih pomjeranja sata, najvise se oduvijek pričalo o navodnim ustedama energije, onda definitivno za ukidanje te gluposti
isto
- cendlerbing
#108 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Evo, ja bih za ovu opciju glasala.Ramzess Veliki wrote:Bolje da zimi skrate radno vrijeme.
-
mali_balon
#109 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ja samo hocu da po danu idem na poso i po danu da se vratim sa posla.....otalo me ne zanima...jbte zimi po mraku na poso u mrak s posla.....
- Ramzess Veliki
#110 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ides po mraku na posao, vracas se po mraku... ubi te depresija. Nije ti ni do cega.
Nemas volje raditi. Ucinak slab.
Sta da rade radnici po mraku, koja korist?
Dok ne svane mogu se samo polomit u nekom kanalu.
A administracija i tako radi pod sijalicom.
Za radnike kad svane plus osam sati, a za administraciju prema njima i taman.
Nemas volje raditi. Ucinak slab.
Sta da rade radnici po mraku, koja korist?
Dok ne svane mogu se samo polomit u nekom kanalu.
A administracija i tako radi pod sijalicom.
Za radnike kad svane plus osam sati, a za administraciju prema njima i taman.
- Edin H.
#111 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
problemnatravunu wrote:mayab wrote:S obzirom da nikako nije moglo da se u praksi ustanovi korist od tih pomjeranja sata, najvise se oduvijek pričalo o navodnim ustedama energije, onda definitivno za ukidanje te gluposti![]()
isto
- problemnatravunu
#112 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
I to je dobro!cendlerbing wrote:Evo, ja bih za ovu opciju glasala.Ramzess Veliki wrote:Bolje da zimi skrate radno vrijeme.
-
high_volume
#113 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Onome ko sat navija po svom kazna do 10.000 KM
Predviđene kazne, kako se navodi u nacrtu, za one privredne subjekte koji ne budu poštovali odredbe, a koje će kontrolisati inspekcija Instituta za mjeriteljstvo BiH, koja je i predložila ovaj dokument, mogu biti od 1.000 do 10.000 KM, a ukoliko ponove prekršaj, i zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju šest mjeseci.
Takođe, predviđena je kazna i od 100 do 500 KM za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu ukoliko ne bude poštovalo zvanično vrijeme u BiH te način računanja, realizacija i upotrebe zvaničnog vremena.
Kazne se odnose posebno na poštovanje zvaničnog vremena u BiH kada su u pitanju finansijske transakcije, jer bi ovim nacrtom privredni subjekti bili kažnjeni ako bi inspekcija utvrdila da su finansijske transakcije obavljali u vremenu koje nije predviđeno zakonom.
"Svaka zemlja ima svoje zvanično vrijeme, pa tako i BiH. Ukoliko bi neko izvršio transakciju mimo tog vremena, slijedi mu kazna predviđena zakonom", pojašnjava izvor "Nezavisnih".
Nacrtom se, inače, definira zvanično vrijeme u BiH, njegova upotreba, način računanja i mjerenje u komercijalne svrhe. Prema ovom dokumentu, zvanično vrijeme u BiH je srednjoevropsko, odnosno univerzalno koordinirano vrijeme (UTC) uvećano za jedan sat.....
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/117 ... 00_km.html
- Sanjarko
#114 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Cekaj znaci ja bi morao platit kaznu jer mi je na uredzajima bilo drugacije vrijeme i datum. Nekoliko puta. Jednom bila 1922 godina ako se nevaram.
- Edin H.
#115 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Joj sad kad pocne satovna policija ulijetati po stanovima, ne promijenis bateriju na satu, udare te 10 milja po dzepu 
- Sanjarko
#116 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ja osto
kad mi je se pojavila na mobitelu 1922 godina. Reko sta je ovo jbt vratilo me u doba prohibicije. 
-
sepet
#117 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Slazem se!cendlerbing wrote:Evo, ja bih za ovu opciju glasala.Ramzess Veliki wrote:Bolje da zimi skrate radno vrijeme.
-
high_volume
#118 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
A niko nije reagovao na ovaj idiotizam predlagača zakona:

Znači, radno vrijeme mi je od 08.00 do 16.00 sati. Plaćanje izvršavam elektronskim bankarstvom. I zbog zauzetosti, ostanem na poslu pola sata da platim neke fakture, ili da pustim plate. A inspektori to uoče i spucaju mi novčanu kaznu što sam plaćao nakon radnog vremena...predviđena je kazna i od 100 do 500 KM za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu ukoliko ne bude poštovalo zvanično vrijeme u BiH te način računanja, realizacija i upotrebe zvaničnog vremena.
Kazne se odnose posebno na poštovanje zvaničnog vremena u BiH kada su u pitanju finansijske transakcije, jer bi ovim nacrtom privredni subjekti bili kažnjeni ako bi inspekcija utvrdila da su finansijske transakcije obavljali u vremenu koje nije predviđeno zakonom...
- Euridika
- Globalna šefica
#119 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ma jok, samo navedeš datum plaćanja sutrašnji (ako je međubankovna transakcija) i nikom ništa. To i sad fercera. A ako je plaćanje unutar banke, onda ostaviš tekući datum, svakako većina banaka radi obradu transakcija za račune svoje banke do 18:00 h (neke čak i do 22:00, ako se ne varam) - ovo se odnosi na ova elektronska plaćanja koja se automatski rasknjižavaju u bankama.high_volume wrote:A niko nije reagovao na ovaj idiotizam predlagača zakona:Znači, radno vrijeme mi je od 08.00 do 16.00 sati. Plaćanje izvršavam elektronskim bankarstvom. I zbog zauzetosti, ostanem na poslu pola sata da platim neke fakture, ili da pustim plate. A inspektori to uoče i spucaju mi novčanu kaznu što sam plaćao nakon radnog vremena...predviđena je kazna i od 100 do 500 KM za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu ukoliko ne bude poštovalo zvanično vrijeme u BiH te način računanja, realizacija i upotrebe zvaničnog vremena.
Kazne se odnose posebno na poštovanje zvaničnog vremena u BiH kada su u pitanju finansijske transakcije, jer bi ovim nacrtom privredni subjekti bili kažnjeni ako bi inspekcija utvrdila da su finansijske transakcije obavljali u vremenu koje nije predviđeno zakonom...![]()
Inače, i meni je zanimljivo kako misle "hvatati" ljude koji ne budu poštivali zvanično vrijeme. Jedino mi pada na pamet da provjeravaju da li je radno vrijeme usklađeno sa zvaničnim vremenom, ali opet imaš i stranih organizacija ili domaćih firmi koje rade za strane organizacije/firme koji se štimaju prema vremenu zemalja sjedišta tih organizacija/firmi.
- bunk
#120 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Hocel udarat kaznu i dzamijama jer podne uci u 1 umjesto u 12?Edin H. wrote:Joj sad kad pocne satovna policija ulijetati po stanovima, ne promijenis bateriju na satu, udare te 10 milja po dzepu
Odlicna ideja,satovna policija,njen specijalni odsjek bi se bavio samo onima koji naviju sat za ujutro a prespavaju
Alanfordovski do daske..valjda me ne procita neki savjetnik u ministarstvu financija ,u suprotnom slijedi javni oglas za posao
-
zilog
#121 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Opet ide nepotrebno i vjestacko pomjeranje kazaljki sata.
Nadam se da ce ubrzo biti ukinuto.
Nadam se da ce ubrzo biti ukinuto.
-
broj dva
#122 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Od elektrifikacije svjeta vise nema potrebe za ovim pomjeranjem kazaljki. Svake godine nas dvaput sjebu za bioritam (pogotovo za one koji imaju malu djecu) totalno nepotrebno.
- escobar__
#123 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Pomijerat ćemo mi njega još najmanje pet godina.
-
mistek
#124 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ma vala ne mislim da je nepotrebno. Ostavljanje jednog vremena bi značilo mnogo veća prilagođavanja na drugim stranama.
Uz pretpostavku da imamo uvijek zimsko računanje vremena, to bi značilo da je u junu zora u 01:27, a sunce izađe u 03:56
Pričajte vi šta hoćete, ali meni to nikako nije prirodno
Uz pretpostavku da imamo uvijek ljetno računanje vremena, to bi značilo da je krajem decembra, odnosno početkom januara, izlazak sunca u 08:15.
Helem, ja ne znam šta od ovo dvoje mi je nenormalnije
Dakle, nije stvar marta/oktobra nego perioda solisticija, kada ćemo imati ove ekstremne vrijednosti. Mislim da bi to bilo gore nego pretrpiti dan-dva ove promjene 
Uz pretpostavku da imamo uvijek zimsko računanje vremena, to bi značilo da je u junu zora u 01:27, a sunce izađe u 03:56
Uz pretpostavku da imamo uvijek ljetno računanje vremena, to bi značilo da je krajem decembra, odnosno početkom januara, izlazak sunca u 08:15.
Helem, ja ne znam šta od ovo dvoje mi je nenormalnije
-
u-pet-deka
#125 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?
Ovo sat gore sat dole je sranje u bojama.