Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Poll ended at 07/04/2011 09:25

1. Da, svakako.
71
73%
2. Ne, ovako je dobro.
26
27%

Total votes: 97

spinel_

#126 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by spinel_ »

mistek wrote: 29/03/2021 12:04 Ma vala ne mislim da je nepotrebno. Ostavljanje jednog vremena bi značilo mnogo veća prilagođavanja na drugim stranama.

Uz pretpostavku da imamo uvijek zimsko računanje vremena, to bi značilo da je u junu zora u 01:27, a sunce izađe u 03:56 :D Pričajte vi šta hoćete, ali meni to nikako nije prirodno :D

Uz pretpostavku da imamo uvijek ljetno računanje vremena, to bi značilo da je krajem decembra, odnosno početkom januara, izlazak sunca u 08:15.

Helem, ja ne znam šta od ovo dvoje mi je nenormalnije :D Dakle, nije stvar marta/oktobra nego perioda solisticija, kada ćemo imati ove ekstremne vrijednosti. Mislim da bi to bilo gore nego pretrpiti dan-dva ove promjene :)
Upravo tako, boldirano nenormalno :-)
Nek stoji kako jeste. Ovo je po meni genijalno :thumbup:
Onome ko je uveo pomjeranje sata dati nobela :thumbup:
escobar__

#127 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by escobar__ »

Prirodni protok vremena ne može bit nenormalan ili ništa više nenormalan od onog kakvog uvedu ljudi iz ko zna kog razloga. Stvar je samo navike. Ako se na sjeveru Zemlje mogu navići na šestomjesečni dan ili mrak, možemo i mi na Sunce u 4 ujutro ili mrak u 8.
nekome

#128 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by nekome »

Treba ostati ovako. Ljeti ima dnevnog svjetla do pola 9 navecer a ako se ukine bilo bi do pola 8 sto je bezze.
stubrijez

#129 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by stubrijez »

Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni. O prednostima je bespotrebno raspravljati...
Last edited by stubrijez on 29/03/2021 12:56, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#130 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Truba »

Ja sam protiv mijenjanja
Nek ostave normalno i to je to

Cini mi se to je kod nas uvedeno 1983

Sjecate se onog sda ministra sto je vratio sat a rs i hrvatski krajevi nisu :lol: pa jedan dan ni satnica nije ista bila :lol:
spinel_

#131 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by spinel_ »

stubrijez wrote: 29/03/2021 12:52 Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni.
Upravo. I kad mi neko kaze to mu tesko 'pada'. Mislim :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#132 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam.
Truba

#133 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Truba »

Meni smeta
Po sedam dana nisam dobro
Logovan

#134 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Logovan »

Ukinuti ovo sranje.
u-pet-deka

#135 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by u-pet-deka »

stubrijez wrote: 29/03/2021 12:52 Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni. O prednostima je bespotrebno raspravljati...

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. I tako je Jugoslavija bila "zadnja" na kontinentalnoj strani, koja je uvela ljetno računanje vremena. Island ga ne koristi.

Ja sam da ostane staro, 7:30 mrak.
stubrijez

#136 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by stubrijez »

Kad znate kad je uvedeno i kako je bilo "po starom" a vecina nije tada ni postojala, siguran sam da bi bilo jako puno primjedbi i da se ukine. Cisto onako primjedba radi primjedbe. Znaci 38 godina ovo traje i raji nije dosadilo da supljira dvaput godisnje o toboznjim nedostacima i problemima... fascinantno.
Truba

#137 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Truba »

Pa razmisljaju u eu o ukidanju

Treba izvrsiti na predstavnike pritisak :sax:
stubrijez

#138 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by stubrijez »

...nego opet dodjosmo do pravopisa. Jel ljetno ili ljetnje? Ja mislim da je ovo drugo sto cini naslov teme pogresno napisanim kao i desetine drugih.
Sanjarko

#139 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Sanjarko »

u-pet-deka wrote: 29/03/2021 13:11
stubrijez wrote: 29/03/2021 12:52 Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni. O prednostima je bespotrebno raspravljati...

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. I tako je Jugoslavija bila "zadnja" na kontinentalnoj strani, koja je uvela ljetno računanje vremena. Island ga ne koristi.

Ja sam da ostane staro, 7:30 mrak.
Moj rahmetli stari tad zakasnio na voz. Tad nije bilo ovakve tehnike i medija informisanja kao sad. Samo ne znam kako je zakasnio. Je li zaboravio vratit sat ili je putovao relacija Ceska-Jugoslavija/Jugoslavija-Ceska. Mozda tad ovdje nije ni bilo uvedeno ovo.
u-pet-deka

#140 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by u-pet-deka »

stubrijez wrote: 29/03/2021 15:11 ...nego opet dodjosmo do pravopisa. Jel ljetno ili ljetnje? Ja mislim da je ovo drugo sto cini naslov teme pogresno napisanim kao i desetine drugih.

Ljetno računanje vremena.
Haris.ba

#141 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Haris.ba »

https://m.dw.com/en/europeans-turn-back ... a-55389492

Image
Germany, as well as the rest of the EU, has switched to winter time for perhaps the final time. The EU voted to abolish the practice of daylight saving time in 2021, but concrete plans on what comes next remain elusive.
Ukinuti ovo mjenjanje.
sahbazzz

#143 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by sahbazzz »

Samo ukinut i po meni ostavit ovo ljetno vrijeme. Jutros kad me hercika ne strefi. Sastanak u 8:15 inace, i sad kako se sat pomjerio naravno meni bude u 9:15. Ne racunajuci na to ustao, umio se, vode nasuo i odem direktno na meeting link, udjem sav rascupan u staroj dukserici kad tamo CEO sjedi i prica sa 10-tak najvecih australskih advokatskih kancelarija. Ne znam ni sta sam rekao ni kako sam rekao, covjek me predstavi (dobro se snasao) i ja brze bolje napolje, vjerovatno su se ljudi ibretili i smijali poslije 2 sata. Eto ne treba veci razlog za ukidanje :-D
Truba

#144 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Truba »

Ja jutros kasnio na poso
Zaplatilo je kenjanje koje sam prvi put mozda u 10 godina na poslu obavio
Tzv jutarnji istovar
u-pet-deka

#145 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by u-pet-deka »

Ukinut ljetno i ostaviti zimsko kako i treba.
splinter

#146 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by splinter »

stubrijez wrote: 29/03/2021 13:18 Kad znate kad je uvedeno i kako je bilo "po starom" a vecina nije tada ni postojala, siguran sam da bi bilo jako puno primjedbi i da se ukine. Cisto onako primjedba radi primjedbe. Znaci 38 godina ovo traje i raji nije dosadilo da supljira dvaput godisnje o toboznjim nedostacima i problemima... fascinantno.
:lol: :lol:
Sanjarko

#147 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by Sanjarko »

u-pet-deka wrote: 30/03/2021 14:08 Ukinut ljetno i ostaviti zimsko kako i treba.
Tacno tako. Da se cuju zvona i ezani u isto vrijeme, podne.
vaučer

#148 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by vaučer »

Jučer sam bio za ukidanje, danas mi je već svejedno.
Svaki put isto.
zilog

#149 Re: Da li ste za ukidanje ljetnog/zimskog računanja vremena?

Post by zilog »

Ja sam u skoli ucio da su sjene najkrace u podne. :mrgreen:
Zanima me kako su djeca nakon '83. ucila u koliko je sati najkraca sjenka? Je li: "U 13h izmedju posljednjeg vikenda u martu..." :lol:
Post Reply