Ne moze se Bosnjacima nametnuti podjela, a zatim i nacin na koji trebaju da urede taj svoj cumez koji bi im bio ostavljen. Podjela u svakom slucaju vodi u radikalizaciju. To sto medju Bosnjacima nema vise Muamera Topalovica jeste zbog nade da drustvo moze napredovati. Kada (i ako) se Bosnjake bude tretiralo kao Palestince, tako ce se i ponasati.da ce na listicu gradjani bosnjacke nacionalnosti takodje imati mogucnost da se izjasne na kojem ce se pravu zasnivati buduci Ustav dijela koji ce pripasti Bosnjacima gradjanskome ili serijatskome
Da li ste za podijeljenu BiH ?
-
Jastreb35
-
Orbini
Sumnjam da bi podjela BiH vodila u radikalizaciju.
BiH je i sada na neki nacin podijeljena i radikali imaju odrijesene ruke u svojim torovima.
Pitanje je:
Dali zelite zivjeti u drzavi gdje se imenuju ulice po Drazi, Franceticu, srpskim kraljevima,.... i gdje je mrznja prema svemu sto asocira na Bosnu u vecem dijelu drzave - standard?
Ja sigurno ne, i tesko da ce se stanje po tom pitanju popraviti.
Ali podjela je pogubna po Bosnjake - te opet nije dobro. Bosnjaci ne mogu opstati na ovim procentima teritorije, te bi eventulna podjela morala povuci nova prekrajanja "granica". I to najvise na stetu RS.
Pa ko voli nek izvoli.
BiH je i sada na neki nacin podijeljena i radikali imaju odrijesene ruke u svojim torovima.
Pitanje je:
Dali zelite zivjeti u drzavi gdje se imenuju ulice po Drazi, Franceticu, srpskim kraljevima,.... i gdje je mrznja prema svemu sto asocira na Bosnu u vecem dijelu drzave - standard?
Ali podjela je pogubna po Bosnjake - te opet nije dobro. Bosnjaci ne mogu opstati na ovim procentima teritorije, te bi eventulna podjela morala povuci nova prekrajanja "granica". I to najvise na stetu RS.
Pa ko voli nek izvoli.
-
Aloisius
kad si vec na tom poslu mogla bi isto tako izbaciti b ili p, s ili z ...zilha wrote:p svoj jezik vratimo,što je još važnije, naši će jezikoslovci ili šta su već, izbaciti iz upotrebe jedno od ona dva:č(ć) i moči ću lijepo i u miru da živim do kraja života...
ali eto moji se snovi nisu ispunili, niko nije imao hrabrosti da nas riješi tih glupih i bespotrebnih kvakičica i još kojekavih gluposti koje bi osvremenile naš jezik i pismo...
![]()
![]()
![]()
to su dva razlicita glasa i zato imamo 2 razlicita slova(fonema sto se uceno kaze)
-
revolutia
zzzzzzzz, sta pricas ba?
svoje razloge postavljanja ankete sam naveo u svojim prvim postovima ove teme...rek'o sam da nemam zadnjih namjera i ne usudjuj se da moj patriotizam dovodis pod znak pitanja, jasno???
rezultati ankete su mi interesantni,
glasao sam za NE,
a ovaj trend podjele koji je prisutan na ekonomskom planu(moj post na 2. strani)---nadam se da ce da se smanji, jer ako ovako nastavi---za razvoj BiH ne valja nista.
how ever...
p.s. zzzz ako se u tvojoj kuci jedni drugima obracaju sa "hej levat" zamolio bih te da budes ljubazan i da tu svoju naviku ne upraznjavas kad se meni obracas.....plz?
svoje razloge postavljanja ankete sam naveo u svojim prvim postovima ove teme...rek'o sam da nemam zadnjih namjera i ne usudjuj se da moj patriotizam dovodis pod znak pitanja, jasno???
glasao sam za NE,
a ovaj trend podjele koji je prisutan na ekonomskom planu(moj post na 2. strani)---nadam se da ce da se smanji, jer ako ovako nastavi---za razvoj BiH ne valja nista.
how ever...
p.s. zzzz ako se u tvojoj kuci jedni drugima obracaju sa "hej levat" zamolio bih te da budes ljubazan i da tu svoju naviku ne upraznjavas kad se meni obracas.....plz?
- rajvosa^
Nako usputno "however" jedna rijec.revolutia wrote:zzzzzzzz, sta pricas ba?
glasao sam za NE,
how ever...
-
Big Daddy
A sad okreni malo ploèu na drugu stranu i zapitaj se dali netko ¾eli ¾ivjeti u dr¾avi hdje se imenuju ulice po nekim turskim okupatorima, nekakavim slultanima fatihima i nekim pa¹ama koji sa BiH nikakve veze nemaju?Orbini wrote: Dali zelite zivjeti u drzavi gdje se imenuju ulice po Drazi, Franceticu, srpskim kraljevima,.... i gdje je mrznja prema svemu sto asocira na Bosnu u vecem dijelu drzave - standard?
Ako su veæ imena ulica problem nek i to rije¹i MZ onako kako su nametnuli zastavu i nema problema. jel tako? Jest kurac. Malo je tu veæi problem od naziva ulica.
- chuchumbamayumbe
Gdje cemo sa nama mijesanima (ostalima)?hadrijan wrote:ja sam za onu..Bosna cijela, a u tri dijela.
Hrvatski,srpski i bošnjački dio.
Jebo nas, ko nam je kriv sto smo djeca ljubavi...
-
Jastreb35
Sto je samo korak ka potpunom unistenju BiH. Vjerovatno je da sadasnji predsjednik Hrvatske ne zeli pripajanje dijelova BiH Hrvatskoj, ali znamo pouzdano da to Tudjman jeste planirao. Stvarati dakle teritorij koji ce biti podlozan frustracijama nekog s Pantovcaka, nije pametno. Na stranu to sto se od Bosnjaka trazi da taj njihov dio cine samo ona podrucja BiH odakle ih se nije moglo istjerati. Ne nudi im se prijeratna opstina Mostar u kojoj su bili vecina, ne nude im se Prijedor, Visegrad, Foca, Srebrenica, Stolac, Vlasenica, Zvornik, itd. Ocekivati da neko prihvati podjelu kojom dobija samo ono sto mu se nije moglo oteti, jeste besmisleno.hadrijan wrote:ja sam za onu..Bosna cijela, a u tri dijela. Hrvatski,srpski i bošnjački dio.
- manijak1
-
patrius
A zar sve to sto si nabrojao nije vec svrsen cin?Jastreb35 wrote:Sto je samo korak ka potpunom unistenju BiH. Vjerovatno je da sadasnji predsjednik Hrvatske ne zeli pripajanje dijelova BiH Hrvatskoj, ali znamo pouzdano da to Tudjman jeste planirao. Stvarati dakle teritorij koji ce biti podlozan frustracijama nekog s Pantovcaka, nije pametno. Na stranu to sto se od Bosnjaka trazi da taj njihov dio cine samo ona podrucja BiH odakle ih se nije moglo istjerati. Ne nudi im se prijeratna opstina Mostar u kojoj su bili vecina, ne nude im se Prijedor, Visegrad, Foca, Srebrenica, Stolac, Vlasenica, Zvornik, itd. Ocekivati da neko prihvati podjelu kojom dobija samo ono sto mu se nije moglo oteti, jeste besmisleno.hadrijan wrote:ja sam za onu..Bosna cijela, a u tri dijela. Hrvatski,srpski i bošnjački dio.
-
Jastreb35
Nije. Stanje u BiH je, (kao i uvijek) fluidno. Prirodni prirastaj svakog od tri naroda, dvojna drzavljanstva, status Distrikta i entitetskog glasanja, eliminacija nacionalnog identiteta administrativnih jedinica, samo su neki od faktora koji imaju utjecaj na izgled drustva. Nema konacne pobjede niti konacnog poraza.A zar sve to sto si nabrojao nije vec svrsen cin?
-
patrius
Da,vrlo fluidno i,dodao bih,turbulentno! Cim nas malo "priraste",eto rata...Jastreb35 wrote:Nije. Stanje u BiH je, (kao i uvijek) fluidno. Prirodni prirastaj svakog od tri naroda, dvojna drzavljanstva, status Distrikta i entitetskog glasanja, eliminacija nacionalnog identiteta administrativnih jedinica, samo su neki od faktora koji imaju utjecaj na izgled drustva. Nema konacne pobjede niti konacnog poraza.A zar sve to sto si nabrojao nije vec svrsen cin?
-
Jastreb35
Ko bi, kada i po kojem scenariju mogao voditi rat u BiH ? Separatisti to vise nisu u stanju. Hrvatska ne zeli, a Srbija ne moze. Dakle ko, kada i po kojem scenariju ? Naravno, ne govorim o raznim manevrima s CEFTA-om i privatizacijom, nego o oruzanom ratu, likvidacijama i tenkovima.
- chuchumbamayumbe
Prirodni prirastaj u BiH (ja mislim u oba entiteta) je negativan, koliko ja znam. Znaci, nije pitanje kojeg ce naroda vise biti, nego kojeg ce prije nestati.Jastreb35 wrote:Nije vjerovatno ali jeste moguce. Zbog nekih stvari treba biti spreman i mir zrtvovati.Da,vrlo fluidno i,dodao bih,turbulentno! Cim nas malo "priraste",eto rata...
Dvojna drzavljanstva?
Tu mi se cini da je poprilicno nerijeseno... Bosanska krajina se naselila Srbima iz Hrvatske, u Sarajevo dosle Sandzaklije, samo Hrvata sve manje i manje...
Distrikt je, manje-vise, minoran u kompletnoj prici, koliko ja vidim? A zasto bi i bio toliko vazan?
Entiteti se u dogledno vrijeme ne ukidaju, mada bih ja volio.
Rata nece biti, a ko bi zrtvovao mir zbog "nekih" stvari, dabogda mu u kuci bio rat!
-
patrius
Dapace,zato se i zove specijalni rat,jer ga ne vodi oruzana sila,s tim da je podjednako opasan i poguban,jer je rat.Zamisli se samo nad cinjenicom da je kod nas jeftinija roba iz uvoza nego domaca,i bit ce ti jasno.Naravno,postoje stvari koje moramo uvoziti jer ih ne proizvodimo,ali uvoziti mlijeko iz "komsiluka" a nasi proizvodjaci ga prolijevaju,jer nemaju gdje s njim,je van pameti, za nas gradjane ali ne i za "pojedince".To je samo jedan primjer,u moru drugih i vecih.Jastreb35 wrote:Ko bi, kada i po kojem scenariju mogao voditi rat u BiH ? Separatisti to vise nisu u stanju. Hrvatska ne zeli, a Srbija ne moze. Dakle ko, kada i po kojem scenariju ? Naravno, ne govorim o raznim manevrima s CEFTA-om i privatizacijom, nego o oruzanom ratu, likvidacijama i tenkovima.
-
Jastreb35
Prirodni prirastaj u manjem entitetu je vec duze vrijeme negativan. U vecem entitetu je jos uvijek pozitivan, s tim da pozitivan prosjek odrzavaju kantoni s bosnjackom vecinom. Dvojna drzavljanstva trenutnu demografsku sliku dodatno destabiliziraju. Oglasi tipa "Na prodaju stan u Prijedoru. Moze i zamjena za nekretninu u Beogradu ili Novom Sadu", ili "Mijenjam stan u Varešu za stan u Zagrebu ili Rijeci" su indikacija stvarnog stanja drustva. Bosnjaci nemaju taj luksuz da idu u neki njihov Beograd i neki njihov Zagreb, te i oni koji nisu emotivno vezani za BiH, nemaju neki izbor no da pokusaju poboljsati svoje stanje gdje vec jesu.
Sto se tice Distrikta, posluzice kao argument za aktiviste poput Doris Pack, a koji se slazu sa Silajdzicem u vezi neophodnosti ukidanja entitetskog glasanja, odnosno eliminacije nacionalnog identiteta entiteta.
Sto se tice Distrikta, posluzice kao argument za aktiviste poput Doris Pack, a koji se slazu sa Silajdzicem u vezi neophodnosti ukidanja entitetskog glasanja, odnosno eliminacije nacionalnog identiteta entiteta.
Slazem se da rata nece biti. Ali spremnost na rat u cilju ocuvanja cjelovite BiH ne smije biti odsutna. Niko normalan, ko je vidio sta geler i metak urade ljudskom bicu, ne zeli rat. No ako se bude nametalo getoizaciju Bosnjaka, bice i rata. Bosnjaci nece prihvatiti rezervat od Vrapcica do Jelaha, a postojanje manjeg entiteta je prihvaceno uslovno, odnosno kao dijela BiH. Onog trenutka kada se taj dio pokusa oteti, nestace i razlog zbog kojeg su Bosnjaci prihvatili nepravedan mir. Doslo bi do palestinizacije podrucja, stvaranja male armije Muamera Topalovica i paketa koji ide s tim.Rata nece biti, a ko bi zrtvovao mir zbog "nekih" stvari, dabogda mu u kuci bio rat!
-
patrius
Treba imati na umu da je Palestina u mnogo povoljnijem geografskom okruzenju,zato se jos uvijek nekako koprca...Jastreb35 wrote:Prirodni prirastaj u manjem entitetu je vec duze vrijeme negativan. U vecem entitetu je jos uvijek pozitivan, s tim da pozitivan prosjek odrzavaju kantoni s bosnjackom vecinom. Dvojna drzavljanstva trenutnu demografsku sliku dodatno destabiliziraju. Oglasi tipa "Na prodaju stan u Prijedoru. Moze i zamjena za nekretninu u Beogradu ili Novom Sadu", ili "Mijenjam stan u Varešu za stan u Zagrebu ili Rijeci" su indikacija stvarnog stanja drustva. Bosnjaci nemaju taj luksuz da idu u neki njihov Beograd i neki njihov Zagreb, te i oni koji nisu emotivno vezani za BiH, nemaju neki izbor no da pokusaju poboljsati svoje stanje gdje vec jesu.
Slazem se da rata nece biti. Ali spremnost na rat u cilju ocuvanja cjelovite BiH ne smije biti odsutna. Niko normalan, ko je vidio sta geler i metak urade ljudskom bicu, ne zeli rat. No ako se bude nametalo getoizaciju Bosnjaka, bice i rata. Bosnjaci nece prihvatiti rezervat od Vrapcica do Jelaha, a postojanje manjeg entiteta je prihvaceno uslovno, odnosno kao dijela BiH. Onog trenutka kada se taj dio pokusa oteti, nestace i razlog zbog kojeg su Bosnjaci prihvatili nepravedan mir. Doslo bi do palestinizacije podrucja, stvaranja male armije Muamera Topalovica i paketa koji ide s tim.Rata nece biti, a ko bi zrtvovao mir zbog "nekih" stvari, dabogda mu u kuci bio rat!