Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by PreWiBa »

Znam da je uvođenje trajne socijalne pomoći za sve nezaposlene osobe s obzirom na ogromnu korupciju, kriminal i sl. u bh. politici danas na nivou naučne fantastike. Ali, recimo da se jednom (pa valjda će se i to jednom desiti) pojave neke povoljnije okolnosti i da će biti više novca u budžetima (te da više u njemu i ostane), odnosno da se stvore uslovi za uvođenje te pomoći, da li biste vi takvu ideju podržali i ako bi,.....

- kolika mjesečna sredstva bi vi po tom pitanju htjeli mjesečno za svaku osobu izdvojit, s obzirom na današnje troškove života u našoj zemlji

- pod kojim uslovima

- mislite li da bi to dovelo do nekog "socijalnog mira" u BiH?

Znam da je ovo pitanje za nekoga možda pomalo smiješno, ali sam se nekako pozabavio ovim pitanjima, pa me interesuje šta vi mislite o ovome :)
probook

#2 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by probook »

Ja bih da se uvede za svaku zenu sa troje ili vise djece neka plata od drzave, nebitno da li je zaposlena ili ne.
deny_s

#3 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by deny_s »

sehohari wrote:Znam da je uvođenje trajne socijalne pomoći za sve nezaposlene osobe s obzirom na ogromnu korupciju, kriminal i sl. u bh. politici danas na nivou naučne fantastike. Ali, recimo da se jednom (pa valjda će se i to jednom desiti) pojave neke povoljnije okolnosti i da će biti više novca u budžetima (te da više u njemu i ostane), odnosno da se stvore uslovi za uvođenje te pomoći, da li biste vi takvu ideju podržali i ako bi,.....

- kolika mjesečna sredstva bi vi po tom pitanju htjeli mjesečno za svaku osobu izdvojit, s obzirom na današnje troškove života u našoj zemlji

- pod kojim uslovima

Znam da je ovo pitanje za nekoga možda pomalo smiješno, ali sam se nekako pozabavio ovim pitanjima, pa me interesuje šta vi mislite o ovome :)
Kao prvo,pitanje nije nimalo smiješno..
Normalno da je ovo trebalo davno napraviti jer takvo nešto postoji u svakoj iole ozbiljnoj zemlji..
Problem je što će se to teško desiti jer se u ovoj vukojebini daje samo onom ko ima,daj mu,nek ima još..ko nema,ne daj mu ništa
deny_s

#4 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by deny_s »

probook wrote:Ja bih da se uvede za svaku zenu sa troje ili vise djece neka plata od drzave, nebitno da li je zaposlena ili ne.
Aha,i još plaćenu dadilju,školovanje,posao čim završi školu,i još milion pogodnosti samo zato jer joj je neki zagonđžija smlatio troje djece..
tester33

#5 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by tester33 »

sehohari wrote:Znam da je uvođenje trajne socijalne pomoći za sve nezaposlene osobe s obzirom na ogromnu korupciju, kriminal i sl. u bh. politici danas na nivou naučne fantastike. Ali, recimo da se jednom (pa valjda će se i to jednom desiti) pojave neke povoljnije okolnosti i da će biti više novca u budžetima (te da više u njemu i ostane), odnosno da se stvore uslovi za uvođenje te pomoći, da li biste vi takvu ideju podržali i ako bi,.....

- pod kojim uslovima

Jesam za uvodjenje minimalne pomoci svi nezaposlenima:

- razlog: zato sto svi ne mogu dobiti posao (mala ponuda) , ne snadju se a i rijesilo bi se problem prosjaka
- 300 KM mjesecno je minimalna pomoc koja treba mjesecno ( hrana,higijena,rezije) tko hoce vise npr (auto i slicno) nek si pronadje posao ...
- 300 KM mjesecno za 1 osobu iznad 18 godina , roditelj s djecom
- i uvesti edukaciju da se ne pravi 3 i vise djece bezveze ako ih nemas cime hraniti ... posto ima nekih idiota jer im je bilo dosadno pa rode 12 djece ... jer eto sto im je bilo dosadno..

8-)
probook

#6 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by probook »

deny_s wrote:
probook wrote:Ja bih da se uvede za svaku zenu sa troje ili vise djece neka plata od drzave, nebitno da li je zaposlena ili ne.
Aha,i još plaćenu dadilju,školovanje,posao čim završi školu,i još milion pogodnosti samo zato jer joj je neki zagonđžija smlatio troje djece..
Najbolje onda da nema djece nikako.
Sanjarko

#7 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by Sanjarko »

"Nisam". "Nas dzabojede treba pobit". :evil:

PS. Pisao sam ja temu sta se desi nekoj osobi iz licne situacije kad nema nikakvih primanja. :( = Tuga
Sanjarko

#8 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by Sanjarko »

probook wrote:
deny_s wrote:
Najbolje onda da nema djece nikako.
Nije posteno samo jednima dati nesto. U ovom slucaju jednim zenama a izostaviti druge zene. ;-)
Dope_Man

#9 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by Dope_Man »

Priroda stvari je takve, i ne samo kod nas vec u svakoj kulturi na svijetu, da veliki broj djece prave obicno neobrazovani i nezaposleni koji ne znaju na kraju ni odgojiti pravog covjeka od tog djeteta vec je bitno da se taslace pa sta ispadne. Cast izuzecima, ali ovo je vecina tako da takvu vrstu ponasanja ne treba nagradjivati. Nagradjivanje za sirenje populacije (kao da je to uopste potrebno) moraju biti daleko kompleksnije strukturirane tako da se nagradjuje uspjeh u stvaranju covjeka, a ne uspjeh u svrsavanju bez zastite.
PreWiBa

#10 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by PreWiBa »

Dope_Man wrote:
Priroda stvari je takve, i ne samo kod nas vec u svakoj kulturi na svijetu, da veliki broj djece prave obicno neobrazovani i nezaposleni koji ne znaju na kraju ni odgojiti pravog covjeka od tog djeteta vec je bitno da se taslace pa sta ispadne. Cast izuzecima, ali ovo je vecina tako da takvu vrstu ponasanja ne treba nagradjivati. Nagradjivanje za sirenje populacije (kao da je to uopste potrebno) moraju biti daleko kompleksnije strukturirane tako da se nagradjuje uspjeh u stvaranju covjeka, a ne uspjeh u svrsavanju bez zastite.
Ja ne shvatam zašto jedna porodica sa npr. 4-5 djece ne bi trebala imati pravo na više para od one koja ima 1-2 djece. Sad ovo o ekstra plati možda nije najbolja ideja, ali hajmo reći da za svako dijete dobiješ još jednom pola od one naknade koja se isplaćuje odraslima. Na taj način se pomaže roditeljima koji žele da imaju više djece, povećava se natalitet, a ujedno državu ništa ne košta: Ako imaš dijete, moraš kupovati više hrane, vode, igračaka i tkd., čime realno gledano bilansa budžeta manje-više ostaje ista, jer se onda više poreza naplaćuje.
vjesticanametli

#11 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by vjesticanametli »

Pa nek obezbjedi uslove i nek ima 10 a ne da joj ja placam djecu i taslacenje....zelimo mi svasta nesto....ne bih uvela ovo jer u bosni to nikad ne bi posteno ferceralo....
djkurt

#12 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by djkurt »

vjesticanametli wrote:Pa nek obezbjedi uslove i nek ima 10 a ne da joj ja placam djecu i taslacenje....zelimo mi svasta nesto....ne bih uvela ovo jer u bosni to nikad ne bi posteno ferceralo....
Tačno se vidi frustriranost. Samo me interesuje razlog. Kako god a ko će vama zaraivat penziju kad ostarite ako ne bude djece. Kojaa glupava razmišljanja bože dragi. I vi protivnici se mžete taslačiti niko vam ne brani.
vjesticanametli

#13 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Jah jebte se i zivite od nafake....samo se vi taslacite para nema :mrgreen:
bluesjunior

#14 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by bluesjunior »

Odlična ideja...neki budale nek rade...
vjesticanametli

#15 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Pa evo reko nam je mozemo se i mi hmmm jel :mrgreen: hahhhaha pa kad budemo kod ona arapska plemena s 10 djece ma nema ima peMzije da budu masalaaaa :run: cuj ti platu gospoji jer nije uzela zastitu i siri noge....mrs ba
Haris033

#16 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by Haris033 »

Kakva, ba, pomoć?

Ovdje vlast drže ljubitelji i štovaoci djela Superhika, lika iz stripa Alan Ford.
"Otimajmo siromašnima, da bi dali bogatima.." :-D
djkurt

#17 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by djkurt »

vjesticanametli wrote:Jah jebte se i zivite od nafake....samo se vi taslacite para nema :mrgreen:
Il ti se nemere dić il je frigidnost u pitanju. Prčićemo se do mile volje.
makkaj

#18 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by makkaj »

Vojko V je ovu situciju perfektno opisao na zadnjem albumu:

Ja i zena smo nezaposleni sa troje dice
glad i neimastina tesko nam lezi
kad smo napravili jos troje dice
odjednom nam je zivot posta duplo tezi

Kako to, kako to, kako to
kako to, kako to
nije mi jasno kako to

Teško je biti pametan kad su takve stvari u pitanju, i medalja ima naravno dvije strane...ja se ne usuđujem pretjerano suditi.
bluesjunior

#19 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by bluesjunior »

ah medalja...pa jel vam naše "društvo" liči na socijalizam možda? nije li neko upalio svjetlo početkom 90-tih? jeste li svjesni da ima ljudi koji rade i ne dobiju platu na vrijeme ili je čak ne dobiju nikako? jel ovo Švedska, Norveška? Ovdje ljudi vlada čisti darwinizam i to dobije potvrdu svake četiri godine...
makkaj

#20 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by makkaj »

Pa ako si OK sa tim da djeca koja su tuđom voljom došla na svijet krepavaju od gladi, onda je medalja jednostrana, a tebi čestitam na rezonovanju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by Truba »

teško je razlučiti ljenčine od onih koji ne mogu naći posao
te dilere na birou kao i one koji rade na crnjaka

ne vrijedi dumati o ovome kad država nema para
PreWiBa

#22 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by PreWiBa »

bluesjunior wrote:ah medalja...pa jel vam naše "društvo" liči na socijalizam možda? nije li neko upalio svjetlo početkom 90-tih? jeste li svjesni da ima ljudi koji rade i ne dobiju platu na vrijeme ili je čak ne dobiju nikako? jel ovo Švedska, Norveška? Ovdje ljudi vlada čisti darwinizam i to dobije potvrdu svake četiri godine...
Pročitaj još jednom prvi post.
int21

#23 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by int21 »

djkurt wrote:
vjesticanametli wrote:Pa nek obezbjedi uslove i nek ima 10 a ne da joj ja placam djecu i taslacenje....zelimo mi svasta nesto....ne bih uvela ovo jer u bosni to nikad ne bi posteno ferceralo....
Tačno se vidi frustriranost. Samo me interesuje razlog. Kako god a ko će vama zaraivat penziju kad ostarite ako ne bude djece. Kojaa glupava razmišljanja bože dragi. I vi protivnici se mžete taslačiti niko vam ne brani.
Zasto frustracija?

Nagradjivati nerad i taslacenje? I tata bi meco i spavao do 12 pa kurko.....

Ja bih i kazne uveo......pravis sirotinju neobrazovanu i jos lezis i palamudis....
bluesjunior

#24 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by bluesjunior »

- pod kojim uslovima

pročitao sam još jednom,

pa evo da probam bit konstruktivan, već me pitaju da li sam OK sa tim da djeca gladuju, mislim :sad:

- mjesečna primanja bi trebala biti najmanje 600KM po osobi

-trebalo bi biti bezuslovno tj. da svi građani imaju obezbijeđen osnovni dohodak od 600KM a da minimalna plata zaposlenih bude jedno 900KM (obzirom na današnje troškove/uvjete možete obe cifre smanjiti na koliko mislite da treba)

-na žalost ovde socijalni mir svakako već postoji, mi smo narod koji se ne buni ni kad nema vode što bi se bunili kad nema hrane, para itd.

i ne nisam OK sa tim da djeca gladuju, mislim da je naša država itekako sposobna da se pobrine za to da nijedno dijete u BiH nije gladno, da se sva školuju i za još mnogo šta, para se ima, grade se autoputevi (kilavo ali ipak), tržni centri, stambene zgrade, u Sarajevu ima auta da to više nije normalno...ali eto nekako to ipak nije slučaj...na žalost s vremenom i godinama shvatićete da naš narod (balkanci) velikom većinom uopšte nije tako human i merhametli kako se to voli misliti - čast poštovanim izuzetcima...
bluesjunior

#25 Re: Da li ste za ovuđenje minimalne pomoći nezaposlenima u BiH (pročitaj prvi post)

Post by bluesjunior »

makkaj wrote:Pa ako si OK sa tim da djeca koja su tuđom voljom došla na svijet krepavaju od gladi, onda je medalja jednostrana, a tebi čestitam na rezonovanju.
ne s'tim nisam OK nikako...
Post Reply