Vidjeli smo kako su se razni šefovi država ponijeli prema bivšoj Jugoslaviji. Oni nisu bili nimalo nostalgični.mofo33 wrote:He, gledaj ovog MatrixaVirim iza ćoše wrote:Hmm,čudno pitanje?
Kako biti nostalgičan za nečem što nikada nije ni postojalo?
Ta tvorevina je bila nešto poput onog stanja kao u filmu Matrix,i da nije bilo rata tj.da smo se razišli mirnim putem ovo sadašnje stanje u grubo rečeno bilo bi isto kao sada!
Ja ne bolujem za njom,nepokoj joj duši!!!!![]()
http://www.youtube.com/watch?v=rHEFW8a1 ... re=related
ni ovo nije postojalo,jeli?
Na čelu državnih delegacija na Titovoj sahrani bilo je 38 šefova država, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest šefova parlamenata, 10 predsednika i tri potpredsednika vlada, 11 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 22 državna funkcionera. Pored odra su bila četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik i 10 potpredsednika republika, 11 predsednika nacionalnih parlamenata, 22 premijera, 12 zamenika predsednika vlada, 47 ministara inostranih poslova, a "kojekakve" ministre teško je izbrojati
Da li ste Yugonostalgičari ?
-
Klodovik
#401 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
- mofo33
#402 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
naravno da ne kad su shvatili kakvi smo mamlazi... zvadi, pa vladajKlodovik wrote:Vidjeli smo kako su se razni šefovi država ponijeli prema bivšoj Jugoslaviji. Oni nisu bili nimalo nostalgični.mofo33 wrote:He, gledaj ovog MatrixaVirim iza ćoše wrote:Hmm,čudno pitanje?
Ta tvorevina je bila nešto poput onog stanja kao u filmu Matrix,i da nije bilo rata tj.da smo se razišli mirnim putem ovo sadašnje stanje u grubo rečeno bilo bi isto kao sada!
Na čelu državnih delegacija na Titovoj sahrani bilo je 38 šefova država, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest šefova parlamenata, 10 predsednika i tri potpredsednika vlada, 11 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 22 državna funkcionera. Pored odra su bila četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik i 10 potpredsednika republika, 11 predsednika nacionalnih parlamenata, 22 premijera, 12 zamenika predsednika vlada, 47 ministara inostranih poslova, a "kojekakve" ministre teško je izbrojati
-
Klodovik
#403 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
@mofo33
Pa, ako smo mamlazi, onda ništa dobro i ne zaslužujemo.
- mofo33
#404 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
jel' tebi dobro?Klodovik wrote:@mofo33
-
Klodovik
#405 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Nikad bolje. Hvala na pitanju.mofo33 wrote:jel' tebi dobro?Klodovik wrote:@mofo33
- mofo33
#406 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
super,drago mi je, ostani na tvom vjezbalistu (vjezbaj se dobro)Klodovik wrote:Nikad bolje. Hvala na pitanju.mofo33 wrote:jel' tebi dobro?Klodovik wrote:@mofo33
ja ostajem u mojoj pogresnoj drzavi
-
Klodovik
#407 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
@mofo33
Hoću, samo mi nemoj više govoriti da sam mamlaz. Nije to lijepo od tebe.
- mofo33
#408 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
ah, ja sam to rekla u plurijelu,uopstenoKlodovik wrote:@mofo33
ako si se ti osjetio licno ugrozen
- Luke Perry
#409 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Falio je tu samo dobar snajperista.mofo33 wrote:He, gledaj ovog MatrixaVirim iza ćoše wrote:Hmm,čudno pitanje?
-
palermo
#410 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Jebem mu ja mater, al ja to baš mnogo ne razumijem.Ta nisam ja odabrao da volim Bosnu i Hercegovinu, nego je ona odabrala mene,živi u meni kao moj neodvojivi dio,u njoj sam rastao, učio život, slušao priče starih, napajo se na njenoj istoriji, prava ljubav prepoznaje i njene nedostatke,ta kao da ovdje neko govori o savršenosti njenoj, kao da mi ovdje koji glasamo na ovoj pustoj anketi zato da nismo jugonostalgičari , ne vidimo nesvaršenost sistema, ne vidimo korupciju, lopovluke političare, ne vidimo krađe, kriminal, ubistva djece u tramvajima, pa opet je i dalje volimo,ovakvu kakva je, ponekad tužnu, ponekad čemernu, al opet moju,Mislio sam i ja da je čitavo Jadransko more moje, pa su došli ljudi i rekli mi, nije tvoje,samo je naše, hrvatsko je, mislio sam i da je Bled moj, pa su došli ljudi i rekli , nije tvoje , samo je naše slovenačko, mislio sam i da je Zlatibor moj, pa du došli i rekli, bjež odavde, ovo nije tvoje ,samo je srpsko..........e, pa Bosna je moja i Hercegovina je moja.............i stvarno vas ne mogu razumjeti.............al eto.......sekspir wrote:Kod nas se,u nasem malom mistu,u Istocnoj Bosni cijenilo kakav je covjek za zivota bio kakva mu jer dzenaza(ili sahrana) bila.I bilo je u toj carsijskoj mjeri puno istine...E,pa ovako,Josipu Brozu je bilo toliko i toliko krunisanih glava,svjetskih lidera,ministara i milioni gradjana na sahrani,istih onih gradjana koji su tada plakali(iskreno) a danas pljuju po jednoj takvoj,istina je,svjetskoj velicini.Ali,opet,nije tema to,vec jugonostalgija.Ja ponavljam,jesam,jugonostalgican sam ,jer sam u toj drzavi zivio po mjeri covjeka.Bosnu volim vise nego iko,to mi pravo niko osporiti ne moze,ali DRZAVU kakva je danas(pa makar se zvala i demokratska) ne volim.Neko je davno rekao:"Budala zivi tamo gdje je rodjen,a pametan tamo gdje mu je bolje",a bolje mi je tamo gdje postoji drzava,zakon i sistem.A Bosna kao kamen,rijeke,jezera,izvori,kule i gradovi,sume i proplanci,Bosna u sevdalinkama,sadrvanima i pjesmama djevojackim i dertu sazlija,Bosna u surom orlu koji klikti iznad blagajskih stijena,Bosna u ogledalu Jedine,u valovima krvave...to je druga,bolna prica.
- kekec
#411 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Moram se umijesati.palermo wrote: pa bolan, ne treba ti crtanje za to.......evo da ti pokažem da nije tako teško ja ću da odgovorim za sebe ona dva moja pitanja (znaš ono,sam pitaš , sam odgovaraš), dakle, moja zemlja je Bosna i Hercegovina, više volim ovu Bosnu i Hercegovinu nego onu Jugoslaviju.Vidiš, nisam uopšte crtao, a opet odgovorio......i nisam se čak ni namučio prilikom odgovora.....................
Care, nisi ni razmisljao prilikom odgovora.
Navedi razloge zbog kojih volis BiH, pa ce ti suprotna strana, bio to Vodenjak, ja ili neko treci, navesti 6 (sest ) puta vise razloga zbog kojih se volila Jugoslavija, koja je usput receno, nama bila ono sto je tebi danas BiH, a i mnogo vise.
Nas jedini problem je sto smo, tokom naseg zivota, a ne nasom greskom, krivicom ili zaslugom, u situaciji da domovinom zovemo dvije drzave. Prije Jugoslaviju, a danas BiH. I zbog toga mozemo da poredimo i ocjenjujemo i jednu i drugu.
Domovina se voli, na nacin koji se ne moze porediti sa ljubavlju prema djetetu, roditelju, prijatelju. Volio sam onu, prebolio sam je, zavolio drugu, ali uspomenu na onu prvu niko i nista ne moze izbrisati. A kada poredim stanje, u svim oblastima, u onoj i u ovoj drzavi, prednost dajem ipak u onoj prvoj. Nadam se da ce ova sadasnja, prije svega ostati cijela ( jer trecu domovinu bih stvarno nerado docekao ) i da ce uspjeti stici i prestici onu prvu, tako da opet osjetim onu sigurnost, bezbriznost i radost koju sam imao od Triglava do Djevdjelije. Realno, sa svim sto danas cini drzavu i sa onima koji je vode, pesimista sam.
sekspir wrote:Kod nas se,u nasem malom mistu,u Istocnoj Bosni cijenilo kakav je covjek za zivota bio kakva mu jer dzenaza(ili sahrana) bila.I bilo je u toj carsijskoj mjeri puno istine...E,pa ovako,Josipu Brozu je bilo toliko i toliko krunisanih glava,svjetskih lidera,ministara i milioni gradjana na sahrani,istih onih gradjana koji su tada plakali(iskreno) a danas pljuju po jednoj takvoj,istina je,svjetskoj velicini.Ali,opet,nije tema to,vec jugonostalgija.Ja ponavljam,jesam,jugonostalgican sam ,jer sam u toj drzavi zivio po mjeri covjeka.Bosnu volim vise nego iko,to mi pravo niko osporiti ne moze,ali DRZAVU kakva je danas(pa makar se zvala i demokratska) ne volim.Neko je davno rekao:"Budala zivi tamo gdje je rodjen,a pametan tamo gdje mu je bolje",a bolje mi je tamo gdje postoji drzava,zakon i sistem.A Bosna kao kamen,rijeke,jezera,izvori,kule i gradovi,sume i proplanci,Bosna u sevdalinkama,sadrvanima i pjesmama djevojackim i dertu sazlija,Bosna u surom orlu koji klikti iznad blagajskih stijena,Bosna u ogledalu Jedine,u valovima krvave...to je druga,bolna prica.
-
palermo
#412 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Samo da ti odgovorim na ono tvoje, nisam razmišljao prilikom odgovora. Istina, nisam,ne trebam, znam odgovor i bez razmišljanja. A ne oduzimam ja pravo nikome da bude jugonostalgičan................slobodno........kekec wrote:Moram se umijesati.palermo wrote: pa bolan, ne treba ti crtanje za to.......evo da ti pokažem da nije tako teško ja ću da odgovorim za sebe ona dva moja pitanja (znaš ono,sam pitaš , sam odgovaraš), dakle, moja zemlja je Bosna i Hercegovina, više volim ovu Bosnu i Hercegovinu nego onu Jugoslaviju.Vidiš, nisam uopšte crtao, a opet odgovorio......i nisam se čak ni namučio prilikom odgovora.....................
![]()
Care, nisi ni razmisljao prilikom odgovora.
Navedi razloge zbog kojih volis BiH, pa ce ti suprotna strana, bio to Vodenjak, ja ili neko treci, navesti 6 (sest ) puta vise razloga zbog kojih se volila Jugoslavija, koja je usput receno, nama bila ono sto je tebi danas BiH, a i mnogo vise.
Nas jedini problem je sto smo, tokom naseg zivota, a ne nasom greskom, krivicom ili zaslugom, u situaciji da domovinom zovemo dvije drzave. Prije Jugoslaviju, a danas BiH. I zbog toga mozemo da poredimo i ocjenjujemo i jednu i drugu.
Domovina se voli, na nacin koji se ne moze porediti sa ljubavlju prema djetetu, roditelju, prijatelju. Volio sam onu, prebolio sam je, zavolio drugu, ali uspomenu na onu prvu niko i nista ne moze izbrisati. A kada poredim stanje, u svim oblastima, u onoj i u ovoj drzavi, prednost dajem ipak u onoj prvoj. Nadam se da ce ova sadasnja, prije svega ostati cijela ( jer trecu domovinu bih stvarno nerado docekao ) i da ce uspjeti stici i prestici onu prvu, tako da opet osjetim onu sigurnost, bezbriznost i radost koju sam imao od Triglava do Djevdjelije. Realno, sa svim sto danas cini drzavu i sa onima koji je vode, pesimista sam.
sekspir wrote:Kod nas se,u nasem malom mistu,u Istocnoj Bosni cijenilo kakav je covjek za zivota bio kakva mu jer dzenaza(ili sahrana) bila.I bilo je u toj carsijskoj mjeri puno istine...E,pa ovako,Josipu Brozu je bilo toliko i toliko krunisanih glava,svjetskih lidera,ministara i milioni gradjana na sahrani,istih onih gradjana koji su tada plakali(iskreno) a danas pljuju po jednoj takvoj,istina je,svjetskoj velicini.Ali,opet,nije tema to,vec jugonostalgija.Ja ponavljam,jesam,jugonostalgican sam ,jer sam u toj drzavi zivio po mjeri covjeka.Bosnu volim vise nego iko,to mi pravo niko osporiti ne moze,ali DRZAVU kakva je danas(pa makar se zvala i demokratska) ne volim.Neko je davno rekao:"Budala zivi tamo gdje je rodjen,a pametan tamo gdje mu je bolje",a bolje mi je tamo gdje postoji drzava,zakon i sistem.A Bosna kao kamen,rijeke,jezera,izvori,kule i gradovi,sume i proplanci,Bosna u sevdalinkama,sadrvanima i pjesmama djevojackim i dertu sazlija,Bosna u surom orlu koji klikti iznad blagajskih stijena,Bosna u ogledalu Jedine,u valovima krvave...to je druga,bolna prica.
- kekec
#413 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Ipak, nema odgovora.palermo wrote:kekec wrote:
Samo da ti odgovorim na ono tvoje, nisam razmišljao prilikom odgovora. Istina, nisam,ne trebam, znam odgovor i bez razmišljanja. A ne oduzimam ja pravo nikome da bude jugonostalgičan................slobodno........
-
palermo
#414 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Ima, samo očito tebi nije dovoljan, ne razumiješ ga, ja ti tu nažalost ništa ne mogu pomoći...................džaba ti kolutanje očimakekec wrote:Ipak, nema odgovora.palermo wrote:kekec wrote:
Samo da ti odgovorim na ono tvoje, nisam razmišljao prilikom odgovora. Istina, nisam,ne trebam, znam odgovor i bez razmišljanja. A ne oduzimam ja pravo nikome da bude jugonostalgičan................slobodno........
-
salihh
#415 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
palermo, svaka ti cast, ali se boriti protiv nostalgicara ne mozes, jer ne postoji nikakav racionalan razlog za njihove osjecaje... uglavnom se radi o cisto sentimentalnoj ili naucenoj privrzenosti necemu idealiziranom do krajnjih granica...palermo wrote:Jebem mu ja mater, al ja to baš mnogo ne razumijem.Ta nisam ja odabrao da volim Bosnu i Hercegovinu, nego je ona odabrala mene,živi u meni kao moj neodvojivi dio,u njoj sam rastao, učio život, slušao priče starih, napajo se na njenoj istoriji, prava ljubav prepoznaje i njene nedostatke,ta kao da ovdje neko govori o savršenosti njenoj, kao da mi ovdje koji glasamo na ovoj pustoj anketi zato da nismo jugonostalgičari , ne vidimo nesvaršenost sistema, ne vidimo korupciju, lopovluke političare, ne vidimo krađe, kriminal, ubistva djece u tramvajima, pa opet je i dalje volimo,ovakvu kakva je, ponekad tužnu, ponekad čemernu, al opet moju,Mislio sam i ja da je čitavo Jadransko more moje, pa su došli ljudi i rekli mi, nije tvoje,samo je naše, hrvatsko je, mislio sam i da je Bled moj, pa su došli ljudi i rekli , nije tvoje , samo je naše slovenačko, mislio sam i da je Zlatibor moj, pa du došli i rekli, bjež odavde, ovo nije tvoje ,samo je srpsko..........e, pa Bosna je moja i Hercegovina je moja.............i stvarno vas ne mogu razumjeti.............al eto.......sekspir wrote:Kod nas se,u nasem malom mistu,u Istocnoj Bosni cijenilo kakav je covjek za zivota bio kakva mu jer dzenaza(ili sahrana) bila.I bilo je u toj carsijskoj mjeri puno istine...E,pa ovako,Josipu Brozu je bilo toliko i toliko krunisanih glava,svjetskih lidera,ministara i milioni gradjana na sahrani,istih onih gradjana koji su tada plakali(iskreno) a danas pljuju po jednoj takvoj,istina je,svjetskoj velicini.Ali,opet,nije tema to,vec jugonostalgija.Ja ponavljam,jesam,jugonostalgican sam ,jer sam u toj drzavi zivio po mjeri covjeka.Bosnu volim vise nego iko,to mi pravo niko osporiti ne moze,ali DRZAVU kakva je danas(pa makar se zvala i demokratska) ne volim.Neko je davno rekao:"Budala zivi tamo gdje je rodjen,a pametan tamo gdje mu je bolje",a bolje mi je tamo gdje postoji drzava,zakon i sistem.A Bosna kao kamen,rijeke,jezera,izvori,kule i gradovi,sume i proplanci,Bosna u sevdalinkama,sadrvanima i pjesmama djevojackim i dertu sazlija,Bosna u surom orlu koji klikti iznad blagajskih stijena,Bosna u ogledalu Jedine,u valovima krvave...to je druga,bolna prica.
meni je 37 godina i ja se, iskreno, ne sjecam bivse drzave na nacin na koji ovi nostalgicari govore o njoj... pa ljudi, koliko je to vama godina? hebote ja sam pred rat imao 21, studirao... naravno da mi je bilo super, jednako kao sto je super i danasnjim studentima... radio nisam, radio je moj otac, znam da smo zivjeli prilicno skromno, sto ne znaci da smo bili nesretni, dapace... da li je moguce da danas ne postoje sretne porodice? naravno da postoje... ali danas je in pokazivati bijedu, tada je to bilo zakonom zabranjeno, tada je drzava potpuno dirigirala medijima kojima je jedini zadatak bio uvjeriti socijalisticki radni narod da su neizmjenro sretni jer ih vode najbolji, najpamentiji, najcestitiji, najljepsi i najsarmantniji sinovi i kceri naroda i narodnosti (u poprilicno nepravilnim zastupljenosti pojedinih od tih naroda)... patriotizam se ucio od malih nogu, a samo naznake nesigunrosti u ovom polju su mogle imati velike i nesagledive posljedice i eto, posljedice toga vidimo i danas... problem je sto te iste lekcije nisu ucili, niti su im vjerovali oni koji su vodili sretni radni narod u svjetliju buducnost putem bratstva i jedinstva i nesvrstanosti... helem, porediti vrijeme totalitarizma koji je imao sve moguce (i nemoguce
ljudi, vrijeme je za promjene, zaboravite sto je bilo, jer to sto zalite nikada nije ni postojalo, bila je to jedna dobro pripremljena matrica (matrix)... samo da nam dodje kakav dobar NEO i upali svjetlo...
uhhhhhh, ne da mi se citati sta sam napisao, ali se nadam da ce se moci skontati sta je pisac htop reci
ps
davno je ova tema zvakana na forumu, i bio je post sa statistikom plata, cijena itd iz, cini mi se 1987 ili 88... nimalo ruzicasto... ja se dobro sjecam nestasica svega i svacega, radnici rade punom parom, ali nemaju para da kupe bilo sta, ili i ako imaju pare, nemaju za njih sta kupiti...
- kekec
#416 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
"Dobar izgovor para vrijedi", kaze nas narod. A ti nadje izgovor.palermo wrote: Ima, samo očito tebi nije dovoljan, ne razumiješ ga, ja ti tu nažalost ništa ne mogu pomoći...................džaba ti kolutanje očima
I, razumijem ja tvoje pisanje vrlo dobro.
Navedi razloge zbog kojih volis BiH, pa ce ti suprotna strana,
navesti 6 (sest ) puta vise razloga zbog kojih se volila Jugoslavija,
-
popajic
#417 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Mislim da naslov ove teme stvara zabunu.Jugonostalgicari.Da je naziv"da li ste nostalgicni za proslim vremenima" ne bi bilo toliko sukobljenih misljenja.
Svi zivimo u jednoj krajnje nefunkcionalnoj drzavi.Nacionalno podijelljenoj,korumpiranoj, na perfidan nacin u Daytonu sklepanoj.Zarobljeni smo tim podjelama jer ne mozemo naprijed,a ovako ostati ne moze.Dobili smo pastire kakve ni prave ovce ne zasluzuju.
Politicki nepismene,primitivne,nacionalno o(ne)svijescene,gramzljive,kojima dobrobit drzave ocito nije prioritet.Ali uspijevaju da nas ubijede da rade za nase dobro iako vecini nikad gore nije bilo.Nicu megalomanska zdanja ne kao znak prosperiteta drzave nego njihovog licnog,jer higijena je kod nas maximalna-i novac se pere.A nicu i narodne kuhinje.U 21-om vijeku.Sekularno se zatire U ime cega?U ime naroda ili famoznih pastira?
Ko ovakve stvari moze voljeti?Ovakav drzavni APARAT?
OVO @palermo nema veze sa Bosnom.Bosna je nesto drugo.Ona je u dusi i jednostavno se voli.Zauvijek.
Ali imaju ljudi pravo da se sjecaju vremena kada su ugodnije zivjeli.Kada su se druzili vise uzivo nego po forumima,kada si znao da su ti raja Zike,Crni,Mikica...a nikad te interesovalo nije sta se krije iza imena,koja su sorta.Nije bilo Bosmala ni Robota,ali nije bilo ni narodnih kuhinja.I tako u nedogled...
A ista Bosna.Ista ljubav prema njoj.Samo su ona VREMENA bila humanija.
Svi zivimo u jednoj krajnje nefunkcionalnoj drzavi.Nacionalno podijelljenoj,korumpiranoj, na perfidan nacin u Daytonu sklepanoj.Zarobljeni smo tim podjelama jer ne mozemo naprijed,a ovako ostati ne moze.Dobili smo pastire kakve ni prave ovce ne zasluzuju.
Politicki nepismene,primitivne,nacionalno o(ne)svijescene,gramzljive,kojima dobrobit drzave ocito nije prioritet.Ali uspijevaju da nas ubijede da rade za nase dobro iako vecini nikad gore nije bilo.Nicu megalomanska zdanja ne kao znak prosperiteta drzave nego njihovog licnog,jer higijena je kod nas maximalna-i novac se pere.A nicu i narodne kuhinje.U 21-om vijeku.Sekularno se zatire U ime cega?U ime naroda ili famoznih pastira?
OVO @palermo nema veze sa Bosnom.Bosna je nesto drugo.Ona je u dusi i jednostavno se voli.Zauvijek.
Ali imaju ljudi pravo da se sjecaju vremena kada su ugodnije zivjeli.Kada su se druzili vise uzivo nego po forumima,kada si znao da su ti raja Zike,Crni,Mikica...a nikad te interesovalo nije sta se krije iza imena,koja su sorta.Nije bilo Bosmala ni Robota,ali nije bilo ni narodnih kuhinja.I tako u nedogled...
-
palermo
#418 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Pa slušaj, lijepo si ti ovo napisao, iako je i to čak protivno mojoj životnoj filozofiji (a ona se ukratko svodi da svako vrijeme ima svoje lijepe i ružne trenutke, i da tvoj doživljaj života baš i nema neke veze sa državnim uređenjem)i naravno da ja nikome ne odričem pravo da se sjeća vremena u kojem se po njima ugodnije živjelo. Samo negdje unutar ove teme, postavljač je, još tamo negdje na drugoj strani dao dodatno objašnjenje na što on misli pod pojmom jugonstagičarpopajic wrote:Mislim da naslov ove teme stvara zabunu.Jugonostalgicari.Da je naziv"da li ste nostalgicni za proslim vremenima" ne bi bilo toliko sukobljenih misljenja.
"Nije pogrešno anketno pitanje, jer " nostalgija za boljim vremenima i boljim ljudima " kako veliš nema znak jednakosti sa izrazom " yugonostalgičar ". Yugonostalgičar pored prethodnog što si naveo, podrazumjeva nostalgiju i za državom Yugoslavijom. Zbog toga da bi se odlučili na jedno od ponuđenih anketnih odgovora, morate biti sasvim precizni ".
Dakle, jedna je stvar žaliti za vremenima u kojima si svakog znao u mahali, vremenima sindikalnih zimnica (ovo bez ironije,volim sjećanje na teleće polutke što ih je dijelio sindikat), radničkih odmarališta, i posla kojeg kad si jednom dobio mogao si znati da ćeš i penziju sa njim dočekati, a druga je stvar žaliti za državom Jugoslavijom. A i pored tvoje dobre volje (koju cijenim) da me ubijediš da ljudi ovdje žale za humanijim vremenima a ne za nečim drugim , ja ipak mislim da većina postova ljudi sa kojima sam diskutovao govore da oni žale za državom Jugoslavijom.A ja eto, ne žalim za njom, jednostavno mislim da je Bosna i Hercegovina moja domovina, bila i ostala.
- medaaa
#419 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Luke Perry wrote:Falio je tu samo dobar snajperista.mofo33 wrote:He, gledaj ovog MatrixaVirim iza ćoše wrote:Hmm,čudno pitanje?
- Vodenjak
#420 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Evo, meni je DESET godina vise nego tebi i da ti kazem da puno toga sto si napisao nema veze sa onim sto si TI dozivio!salihh wrote:
palermo, svaka ti cast, ali se boriti protiv nostalgicara ne mozes, jer ne postoji nikakav racionalan razlog za njihove osjecaje... uglavnom se radi o cisto sentimentalnoj ili naucenoj privrzenosti necemu idealiziranom do krajnjih granica...
meni je 37 godina i ja se, iskreno, ne sjecam bivse drzave na nacin na koji ovi nostalgicari govore o njoj... pa ljudi, koliko je to vama godina? hebote ja sam pred rat imao 21, studirao... naravno da mi je bilo super, jednako kao sto je super i danasnjim studentima... radio nisam, radio je moj otac, znam da smo zivjeli prilicno skromno, sto ne znaci da smo bili nesretni, dapace... da li je moguce da danas ne postoje sretne porodice? naravno da postoje... ali danas je in pokazivati bijedu, tada je to bilo zakonom zabranjeno, tada je drzava potpuno dirigirala medijima kojima je jedini zadatak bio uvjeriti socijalisticki radni narod da su neizmjenro sretni jer ih vode najbolji, najpamentiji, najcestitiji, najljepsi i najsarmantniji sinovi i kceri naroda i narodnosti (u poprilicno nepravilnim zastupljenosti pojedinih od tih naroda)... patriotizam se ucio od malih nogu, a samo naznake nesigunrosti u ovom polju su mogle imati velike i nesagledive posljedice i eto, posljedice toga vidimo i danas... problem je sto te iste lekcije nisu ucili, niti su im vjerovali oni koji su vodili sretni radni narod u svjetliju buducnost putem bratstva i jedinstva i nesvrstanosti... helem, porediti vrijeme totalitarizma koji je imao sve moguce (i nemoguce) alate masovne propagande i uvjeravanja podanika da su sretni i zadovoljni (najbogatiji, najobrazovaniji, najtalentiraniji, najinteligentniji, najhrabriji, pobili najvise njemaca, ....) sa ovim sto imamo danas kada se kako politicari, tako, cini mi se, jos vise "nezavisni" mediji i intelektualci jednostavno utrkuju u ocrnjivanju domovine i kada se koriste sve metode da narod kojima je ova zemlje u genima zamrzi i domovinu i sebe u njoj, a koliko vidim da polahko ubiru plodocve... narod je izgubljen, obeshrabren, utucen i potpuno dezorijentiran... ja zaista mislim da je na djelu pakleni plan kos-a ili neceka slicnoga koji je toliko dobro osmisljen i pripremljen da se i danas odvija po injerciji i da ljudi izvrsavaju svoje zadatke za koje su skolovani i postavljeni a da toga nisu ni svjesni...
ljudi, vrijeme je za promjene, zaboravite sto je bilo, jer to sto zalite nikada nije ni postojalo, bila je to jedna dobro pripremljena matrica (matrix)... samo da nam dodje kakav dobar NEO i upali svjetlo...
uhhhhhh, ne da mi se citati sta sam napisao, ali se nadam da ce se moci skontati sta je pisac htop reci
ps
davno je ova tema zvakana na forumu, i bio je post sa statistikom plata, cijena itd iz, cini mi se 1987 ili 88... nimalo ruzicasto... ja se dobro sjecam nestasica svega i svacega, radnici rade punom parom, ali nemaju para da kupe bilo sta, ili i ako imaju pare, nemaju za njih sta kupiti...
Svega toga je bilo ali sasvim sigurno ne puno onda kada si ti sazrijevao!
Prema tome, napisani tekst ti je vjerovatno iz Centrale poturen...
A za ono boldirano:
Vrlo cesto nailazim na gotovo identicnu formulaciju poticanja na promjene i to upravo od onih koji mi pokusavaju reci kako sam onda zivio u zabludi a kako danas zivim od snova ispunjenih tom zabludom....
Dobijam savjete mnogih da je vrijeme da se otrijeznim i da krenem dalje... Da Jugoslavije vise nema. Ni komunizma. Ni Broza. Ni bratstva ni jedinstva. Nicega. Savjetuju me da okrenem list i pocnem zivjeti zivotom normalnih ljudi. Ljudi koji me okruzuju. Ljudi koji zive na relaciji kuca-"bosanski" klub-dzamija-kafana. Ljudi koji svakog mjeseca redovno podnose zahtjeve za socijalu i jedino sto ih nervira je zanovijetanje i zakeranje sluzbenika koji primaju njihove zahtjeve za tu istu socijalu.
A ja nikako da to prihvatim. U boli za Jugom, podobro omatorio, pozavrsavah silne neke kurseve samo da bih kompletirao ono sto sam imao iz moje bivse Juge
Onda si nadjoh nesta posla, poceh zaradjivati nekih shugavih 3-4 hiljade eura i, sto je najgore, u trenucima predaha jos uvijek vrlo rado otputujem u sjecanja da barem u snovima mirno jos koji put posjetim sva ona prelijepa mjesta, ponovno sretnem sve one divne ljude i dozvolim sebi malo luksuza da se otrgnem iz svijeta mrznje, zavisti, izopacenosti...
Nema mi spasa, jebaji ga...
Jer, kad dodjem ovdje na forum, postanem u ocima drugih komunjara, jugonostalgicar, titoista, pobornik bratstva i jedinstva, a onda i cetnik i ustasa i balija...
I naravno, protivnik Bosne i Hercegovine!
A ja samo ne mogu da shvatim cime su ljudi u toj nasoj zemlji zasluzili da bas njih zapadnu takvi idioti koji ih vode, cime su zasluzili da im se tako pamet ispere, cime su zasluzili da im se nigdje iz mracnog tunela svjetlost ne nazire...
Boga ako ima, on sasvim sigurno ne zivi na Balkanu zadnjih dvadesetak godina !
-
popajic
#421 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
@palermo,
mozda je dio odgovora u cinjenici da su ta bolja vremena,o kojima govorimo,bila u drzavi Jugoslaviji pa dobijes izvedenicu-Jugonostalgicar.A vjerujem da je ipak rijec o nacinu zivota,manje o drzavnom aparatu.Mada ne znam na sta tacno misle drugi diskutanti kada govore o nostalgijama.
Mene licno vise interesuje sta ce sutra biti sa ovom nasom nesretnom BiH.A to njeno cerupanje,vracanje u neke plemenske odnose,taj sitno posjednicki mentalitet,primitivizam,manipulisanje vjerom i nacijom me prave nostalgicnim.Za vremenima kada sve to nije bilo sastavni dio nasih zivota.
Sve bas zbog toga sto mi je jako stalo do Bosne.A lakse bi mi bilo da nije.
mozda je dio odgovora u cinjenici da su ta bolja vremena,o kojima govorimo,bila u drzavi Jugoslaviji pa dobijes izvedenicu-Jugonostalgicar.A vjerujem da je ipak rijec o nacinu zivota,manje o drzavnom aparatu.Mada ne znam na sta tacno misle drugi diskutanti kada govore o nostalgijama.
Mene licno vise interesuje sta ce sutra biti sa ovom nasom nesretnom BiH.A to njeno cerupanje,vracanje u neke plemenske odnose,taj sitno posjednicki mentalitet,primitivizam,manipulisanje vjerom i nacijom me prave nostalgicnim.Za vremenima kada sve to nije bilo sastavni dio nasih zivota.
Sve bas zbog toga sto mi je jako stalo do Bosne.A lakse bi mi bilo da nije.
- vjesticanametli
#422 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Vodenjak wrote:
Jer, kad dodjem ovdje na forum, postanem u ocima drugih komunjara, jugonostalgicar, titoista, pobornik bratstva i jedinstva, a onda i cetnik i ustasa i balija...
I naravno, protivnik Bosne i Hercegovine!![]()
A ja samo ne mogu da shvatim cime su ljudi u toj nasoj zemlji zasluzili da bas njih zapadnu takvi idioti koji ih vode, cime su zasluzili da im se tako pamet ispere, cime su zasluzili da im se nigdje iz mracnog tunela svjetlost ne nazire...
-
palermo
#423 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Eto, nađe i ti sličnost sa Bogom, ni ti ni on ne živite zadnjih dvadeset godina na Balkanu........................nisam mogao da odolim, jebaji ga........................Vodenjak wrote:Evo, meni je DESET godina vise nego tebi i da ti kazem da puno toga sto si napisao nema veze sa onim sto si TI dozivio!salihh wrote:
palermo, svaka ti cast, ali se boriti protiv nostalgicara ne mozes, jer ne postoji nikakav racionalan razlog za njihove osjecaje... uglavnom se radi o cisto sentimentalnoj ili naucenoj privrzenosti necemu idealiziranom do krajnjih granica...
meni je 37 godina i ja se, iskreno, ne sjecam bivse drzave na nacin na koji ovi nostalgicari govore o njoj... pa ljudi, koliko je to vama godina? hebote ja sam pred rat imao 21, studirao... naravno da mi je bilo super, jednako kao sto je super i danasnjim studentima... radio nisam, radio je moj otac, znam da smo zivjeli prilicno skromno, sto ne znaci da smo bili nesretni, dapace... da li je moguce da danas ne postoje sretne porodice? naravno da postoje... ali danas je in pokazivati bijedu, tada je to bilo zakonom zabranjeno, tada je drzava potpuno dirigirala medijima kojima je jedini zadatak bio uvjeriti socijalisticki radni narod da su neizmjenro sretni jer ih vode najbolji, najpamentiji, najcestitiji, najljepsi i najsarmantniji sinovi i kceri naroda i narodnosti (u poprilicno nepravilnim zastupljenosti pojedinih od tih naroda)... patriotizam se ucio od malih nogu, a samo naznake nesigunrosti u ovom polju su mogle imati velike i nesagledive posljedice i eto, posljedice toga vidimo i danas... problem je sto te iste lekcije nisu ucili, niti su im vjerovali oni koji su vodili sretni radni narod u svjetliju buducnost putem bratstva i jedinstva i nesvrstanosti... helem, porediti vrijeme totalitarizma koji je imao sve moguce (i nemoguce) alate masovne propagande i uvjeravanja podanika da su sretni i zadovoljni (najbogatiji, najobrazovaniji, najtalentiraniji, najinteligentniji, najhrabriji, pobili najvise njemaca, ....) sa ovim sto imamo danas kada se kako politicari, tako, cini mi se, jos vise "nezavisni" mediji i intelektualci jednostavno utrkuju u ocrnjivanju domovine i kada se koriste sve metode da narod kojima je ova zemlje u genima zamrzi i domovinu i sebe u njoj, a koliko vidim da polahko ubiru plodocve... narod je izgubljen, obeshrabren, utucen i potpuno dezorijentiran... ja zaista mislim da je na djelu pakleni plan kos-a ili neceka slicnoga koji je toliko dobro osmisljen i pripremljen da se i danas odvija po injerciji i da ljudi izvrsavaju svoje zadatke za koje su skolovani i postavljeni a da toga nisu ni svjesni...
ps
Svega toga je bilo ali sasvim sigurno ne puno onda kada si ti sazrijevao!
Prema tome, napisani tekst ti je vjerovatno iz Centrale poturen...
A za ono boldirano:
Vrlo cesto nailazim na gotovo identicnu formulaciju poticanja na promjene i to upravo od onih koji mi pokusavaju reci kako sam onda zivio u zabludi a kako danas zivim od snova ispunjenih tom zabludom....![]()
Dobijam savjete mnogih da je vrijeme da se otrijeznim i da krenem dalje... Da Jugoslavije vise nema. Ni komunizma. Ni Broza. Ni bratstva ni jedinstva. Nicega. Savjetuju me da okrenem list i pocnem zivjeti zivotom normalnih ljudi. Ljudi koji me okruzuju. Ljudi koji zive na relaciji kuca-"bosanski" klub-dzamija-kafana. Ljudi koji svakog mjeseca redovno podnose zahtjeve za socijalu i jedino sto ih nervira je zanovijetanje i zakeranje sluzbenika koji primaju njihove zahtjeve za tu istu socijalu.
A ja nikako da to prihvatim. U boli za Jugom, podobro omatorio, pozavrsavah silne neke kurseve samo da bih kompletirao ono sto sam imao iz moje bivse JugeZaduzih se zbog tog kompletiranja ca 15 hiljada eura...
![]()
Onda si nadjoh nesta posla, poceh zaradjivati nekih shugavih 3-4 hiljade eura i, sto je najgore, u trenucima predaha jos uvijek vrlo rado otputujem u sjecanja da barem u snovima mirno jos koji put posjetim sva ona prelijepa mjesta, ponovno sretnem sve one divne ljude i dozvolim sebi malo luksuza da se otrgnem iz svijeta mrznje, zavisti, izopacenosti...
Nema mi spasa, jebaji ga...![]()
I naravno, protivnik Bosne i Hercegovine!![]()
-
paratrooper
#424 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
vodenjak, Imam dojam da si vrlo drzak i bezobrazan, ali shvati sto si god da si sebi si.
- kekec
#425 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Bijedu, kriminal, korupciju i svi drugi problemi Balkana su toliko ocigledni i prisutni da ih mozes vidjeti i iz Australije ili Kanade.palermo wrote:Eto, nađe i ti sličnost sa Bogom, ni ti ni on ne živite zadnjih dvadeset godina na Balkanu........................nisam mogao da odolim, jebaji ga........................