Da li ste sujevjerni?
- odr0n
#151 Re: Da li ste sujevjerni?
Dobro mi dođe sujevjerje o utorku kao danu na koji se ne valja ići šišati, nema gužve, milina. 
-
Great Cornholio
#152 Re: Da li ste sujevjerni?
Šišaš se utorkomodr0n wrote:Dobro mi dođe sujevjerje o utorku kao danu na koji se ne valja ići šišati, nema gužve, milina.
-
amebr
#153 Re: Da li ste sujevjerni?
nasa wrote:Islam protiv sujevjerjaProf. Musa je ukazao na zablude kada su u pitanju neka od najrasprostranjenijih i najizrazitijih sujevjerja. Rekao je da su sujevjerja stara koliko i sama vjera. Sam pojam govori o nečemu što je pridodano vjeri, a suprotno je njenom učenju, kosi se s njenim načelima.
“Jedno od najizrazitijih sujevjerja je zloslutnja, kroz tumačenje raznih pojava (slijetanje raznih ptica: sova, vrana, gavranova…) i znakova, koja je prisutna vjekovima, bez obzira na razvoj civilizacije. Među muslimanima je i danas prisutno vjerovanje da ne treba sklapati brak između dva Bajrama, iako je Poslanik Muhammed upravo u tom periodu oženio svoju suprugu Aišu. Također je česta pojava izbjegavanja pranja veša, odnosno čišćenja kuće u određenom danu u sedmici, rezanja noktiju i sl. Veoma prisutna pojava je predskazivanje snovima, a jedan od najrasprostranjenijih vidova sujevjerja je kucanje u drvo, “da ne čuje zlo”, zasnovano na vjerovanju po kojem su bogovi živjeli u drveću. Isto tako, smatra se lošim znakom prelazak crne mačke preko puta, što datira još iz vremena inkvizicije, kada su sa mnogim ženama na lomači bile spaljivane i mačke. Vjerovanje u predznak nesreće viđenjem crne mačke je ponižavanje razuma. Gledanje u dlan i karte, tj. odlazak raznim sihirbazima - “bijelim i crnim magovima” radi proricanja sudbine, predstavlja sujevjerje koje izvodi iz vjere. Eklatantan primjer je pojava Mekija Turabija u Sarajevu i hiljade onih koji su ga posjetili. Život i smrt, bolest i zdravlje, sreća i nesreća su samo od Allaha. Nesreća i zlo se mogu spriječiti i preduhitriti stalnom dovom i molbom Allahu dž.š. te udjeljivanjem milostinje. Potpuno nemoguće je pobrojati sva sujevjerja i praznovjerja koja su danas prisutna i aktuelna”, rekao je Musa.
- Skyfox
#154 Re: Da li ste sujevjerni?
jel iko cuo za onu kad se iznenada teznes (strocnes) bez razloga, da ti je neko presao preko groba
odnosno mjesta gdje ces nekad biti pokopan. meni se to cesto desava
samo ja sam odlucio da me kremiraju pa ne znam zbog cega se trzam 
- Skyfox
#155 Re: Da li ste sujevjerni?
i kod mene gaze sam takoKastanienallee wrote:kad bi to bilo istina, moj buduci dom bi trebao biti neko mnogo prometno stanisteSkyfox wrote:jel iko cuo za onu kad se iznenada teznes (strocnes) bez razloga, da ti je neko presao preko grobaodnosno mjesta gdje ces nekad biti pokopan. meni se to cesto desava
![]()
-
Avetinho
#156 Re: Da li ste sujevjerni?
Da kucnem triput u drvo, prekrstim prste, i cetiri puta kazem "pu" -- fala bogu pa nisam sujevjeran.
- fatamorgana
#157 Re: Da li ste sujevjerni?
ma ti si samo praznovjeran,Ja Sam Odavle wrote:Da kucnem triput u drvo, prekrstim prste, i cetiri puta kazem "pu" -- fala bogu pa nisam sujevjeran.
-
theTruePath
#158 Re: Da li ste sujevjerni?
Mozda ti nece ispostovati zeljuSkyfox wrote:jel iko cuo za onu kad se iznenada teznes (strocnes) bez razloga, da ti je neko presao preko grobaodnosno mjesta gdje ces nekad biti pokopan. meni se to cesto desava
-
live82
#159 Re: Da li ste sujevjerni?
Sujevjerje se suprostavlja tevhîdu
Autor: Imâm Muhammed bin Sâlih bin ´Usejmîn
Izvor: el-Kavl el-Mufîd (1/559)
Sujevjerje se suprostavlja tevhîdu sa dva gledišta:
Prvo: Sujevjeran čovjek se ne oslanja na Allâha već se oslanja na druge faktore.
Drugo: On se oslanja na nestvarne faktore koje su samo mašta i fantazija. Šta ova stvar ima s onim što se događa? Nema sumnje da je to nedostatak tevhîda jer je tevhîd obožavanje Allâha i traženje pomoći od Njega. Allâh, te´âlâ, kaže:
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
”Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo.” [1]
Sujevjerje je znači zabranjeno i suprostavlja se tevhîdu.
Sujevjerna osoba može upasti u dva stanja:
Prvo: On se odazove sujevjeruju i napusti djela zbog toga. To spada u najveću vrstu sujevjerja i pesimizma.
Drugo: On se upusti u djelo sa brigom, tjeskobom i strahom zbog utjecaja sujevjerja. Ovaj slučaj je blaži.
Oba slučaja su nedostatak tevhîda i štetni su robovima. Idi i radi ono što trebaš uraditi i pouzdaj se u Allâha, ´azze ve džell, i nemoj imati loše misli o Njemu.
[1] 1:5
Sujevjerje kao mali i veliki širk
Izvor: el-Kevl el-Mufîd (1/575)
Ako čovjek postaje sujevjeran zbog nečega što vidi ili čuje, ne smatra se za njega da je upao u veliki širk koji ga isključuje iz vjere. Međutim, on jest upao u širk jer se oslanja na nešto što Allâh nije učinio sredstvom. Ovo slabi oslanac na Allâha i čovjekovu odlučnost. On je shodno tome upao u širk sa ovog gledišta. Princip kaže:
”Svako onaj ko se osloni na neki uzrok za kojeg nema dokaza u šerijatu je mnogobožac koji je upao u manje mnogoboštvo.”
Ovo je jedna vrsta mnogoboštva jer se ono tiče zakonodavstva, ukoliko je vjerski uzrok, ili također održavanja, ukoliko je opći uzrok.
Međutim ako bi čovjek vjerovao da stvar djeluje sama od sebe bez Allâha, onda je čovjek mnogobožac koji je počinio veliki širk jer je stavio nekog uz Allâha u stvaranju.
Izvor: el-Kavl el-Mufîd (1/559)
Sujevjerje se suprostavlja tevhîdu sa dva gledišta:
Prvo: Sujevjeran čovjek se ne oslanja na Allâha već se oslanja na druge faktore.
Drugo: On se oslanja na nestvarne faktore koje su samo mašta i fantazija. Šta ova stvar ima s onim što se događa? Nema sumnje da je to nedostatak tevhîda jer je tevhîd obožavanje Allâha i traženje pomoći od Njega. Allâh, te´âlâ, kaže:
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
”Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo.” [1]
Sujevjerje je znači zabranjeno i suprostavlja se tevhîdu.
Sujevjerna osoba može upasti u dva stanja:
Prvo: On se odazove sujevjeruju i napusti djela zbog toga. To spada u najveću vrstu sujevjerja i pesimizma.
Drugo: On se upusti u djelo sa brigom, tjeskobom i strahom zbog utjecaja sujevjerja. Ovaj slučaj je blaži.
Oba slučaja su nedostatak tevhîda i štetni su robovima. Idi i radi ono što trebaš uraditi i pouzdaj se u Allâha, ´azze ve džell, i nemoj imati loše misli o Njemu.
[1] 1:5
Sujevjerje kao mali i veliki širk
Izvor: el-Kevl el-Mufîd (1/575)
Ako čovjek postaje sujevjeran zbog nečega što vidi ili čuje, ne smatra se za njega da je upao u veliki širk koji ga isključuje iz vjere. Međutim, on jest upao u širk jer se oslanja na nešto što Allâh nije učinio sredstvom. Ovo slabi oslanac na Allâha i čovjekovu odlučnost. On je shodno tome upao u širk sa ovog gledišta. Princip kaže:
”Svako onaj ko se osloni na neki uzrok za kojeg nema dokaza u šerijatu je mnogobožac koji je upao u manje mnogoboštvo.”
Ovo je jedna vrsta mnogoboštva jer se ono tiče zakonodavstva, ukoliko je vjerski uzrok, ili također održavanja, ukoliko je opći uzrok.
Međutim ako bi čovjek vjerovao da stvar djeluje sama od sebe bez Allâha, onda je čovjek mnogobožac koji je počinio veliki širk jer je stavio nekog uz Allâha u stvaranju.
- tendzera
#160 Re: Da li ste sujevjerni?
Ne rezem nokte utorkom....al malo morgen. 
- suncica24
#161 Re: Da li ste sujevjerni?
Joj, mati mi u mene ubi s tim utorkom.odr0n wrote:Dobro mi dođe sujevjerje o utorku kao danu na koji se ne valja ići šišati, nema gužve, milina.
Te gdje ćeš na put utorkom, te ne valja započinjati ništa utorkom, te ne valja ovo utorkom, te ne valja ono utorkom...
Još kad je čula da španjolci imaju izreku po kojoj utorak je bu i ba... kraja joj nema.
Pa da upitam... zna li ko šta je to s tim utorkom i otkud tolika halabuka oko istog?
(treba mi makar neko oružje za bitku za utorak
- Sijalica koja gori
#162 Re: Da li ste sujevjerni?
UTORAK- slovio je kao osobito povoljan dan za vjenčanja, i uopće je to bio dan kad je trebalo obavljati ugovorne i sudske poslove. Takvo je vjerovanje bilo prošireno prvenstveno u Germana jer se u germanskim jezicima taj dan zove prema germanskom bogu mača i suda. Osim toga, utorak je navodno bio povoljan i za nastupanje novom radnom mjestu i za čarobne kure. Međutim, mislilo se da su ljudi rođeni u utorak skloni krađi. Utorak je slovio kao ˝dan crni˝, pa se tada nije smjelo ni sijati ni saditi repu. (Izvor informacija: Helmut Hiller ˝Sve o praznovjerju˝)suncica24 wrote:Joj, mati mi u mene ubi s tim utorkom.odr0n wrote:Dobro mi dođe sujevjerje o utorku kao danu na koji se ne valja ići šišati, nema gužve, milina.
Te gdje ćeš na put utorkom, te ne valja započinjati ništa utorkom, te ne valja ovo utorkom, te ne valja ono utorkom...
Još kad je čula da španjolci imaju izreku po kojoj utorak je bu i ba... kraja joj nema.![]()
Pa da upitam... zna li ko šta je to s tim utorkom i otkud tolika halabuka oko istog?
(treba mi makar neko oružje za bitku za utorak)
-
live82
#163 Re: Da li ste sujevjerni?
Preporucujem knjigu u ime Allaha subhana wa ta`alla da procitate, masha`Allah (kako Allah hoce)
Da nas Allah uputi na pravi put amin
Komentar djela
Paganski običaji
kojima se Allahov Poslanik
sallallahu alejhi ve sellem
suprotstavio
Autor: Šejh Muhammed b. Abdul-Vehhab, Allah mu se smilovao
Komentator: Šejh dr. Salih b. Fevzan b. Abdullah el-Fevzan
U ime Allaha, Samilosnog, Milostivog!
Sva hvala neka je Allahu, Gospodaru svih svjetova! Neka je salavat, selam i bereket na našeg vjerovjesnika Muhammeda, na sve njegove ashabe i sljedbenike.
A zatim!
Istaknuti učenjak Muhammed b. Abdul-Vehhab u uvodu svoje poslanice "Paganski običaji" kaže: "Ovo su pitanja u kojima se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, razlikovao od sljedbenika džahilijjeta: sljedbenika Knjige i neukih, a koje je potrebno da poznaje svaki musliman.
Suprotnost, njenu ljepotu iskazuje ono što joj je suprotno i sa suprotnošću upoznaju se stvari.
Najvažnije i najopasnije od tih pitanja jeste neposjedovanje srčanog ubjeđenja u ono s čime je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Ukoliko se tome pridoda i odobravanje onoga na čemu su sljedbenici džahilijjeta, tada propast postaje zagarantovana, kao što kaže Uzvišeni: 'A oni koji u kumire vjeruju, a u Allaha ne vjeruju, oni su izgubljeni." (El-Ankebut, 52.)
Da nas Allah uputi na pravi put amin
Komentar djela
Paganski običaji
kojima se Allahov Poslanik
sallallahu alejhi ve sellem
suprotstavio
Autor: Šejh Muhammed b. Abdul-Vehhab, Allah mu se smilovao
Komentator: Šejh dr. Salih b. Fevzan b. Abdullah el-Fevzan
U ime Allaha, Samilosnog, Milostivog!
Sva hvala neka je Allahu, Gospodaru svih svjetova! Neka je salavat, selam i bereket na našeg vjerovjesnika Muhammeda, na sve njegove ashabe i sljedbenike.
A zatim!
Istaknuti učenjak Muhammed b. Abdul-Vehhab u uvodu svoje poslanice "Paganski običaji" kaže: "Ovo su pitanja u kojima se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, razlikovao od sljedbenika džahilijjeta: sljedbenika Knjige i neukih, a koje je potrebno da poznaje svaki musliman.
Suprotnost, njenu ljepotu iskazuje ono što joj je suprotno i sa suprotnošću upoznaju se stvari.
Najvažnije i najopasnije od tih pitanja jeste neposjedovanje srčanog ubjeđenja u ono s čime je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Ukoliko se tome pridoda i odobravanje onoga na čemu su sljedbenici džahilijjeta, tada propast postaje zagarantovana, kao što kaže Uzvišeni: 'A oni koji u kumire vjeruju, a u Allaha ne vjeruju, oni su izgubljeni." (El-Ankebut, 52.)