https://m.youtube.com/watch?v=bdP4T8vSGBg
Da li ste pročitali Kuran?
- ¤ jelena ¤
#402 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nisam čula da se može mašiti poenta, ali ono što jesam, i s čim se u većini slučajeva slažem, je to da možeš mnogo stvari shvatiti pogrešno ako ne poznaješ kontekst. Taj kontekst, za nekog ko nije vjernik i nije zlonamjeran, ne mora biti cijeli Kuran ili Biblija i tu si možda u pravu,mirzaaa33 wrote:Ne brini što nemaš taj osjećaj cjeline jer ga Kur'an i nema, lažu kad kažu da moraš cijeli pročitati da bi ga shvatio na pravi način, da možeš mašiti poentu i slično. Nije to triler kakav.
ali barem cijela sura - mislim da mora, kao i (j)evanđelje...
Pritom mislim na bolje razumijevanje citata na koje nailazimo na internetu, ali i na ozbiljnu literaturu
prožetu religijskim elementima, kao npr. neke romane, poeziju itd...
- fatamorgana
#403 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa ti si odrastao čovjek a to je ipak samo .... priča, pripovijetka, ne uzimaj je zdravo za gotovo.ABH017 wrote:Najbolji odgovor ti se nalazi u Biblijskoj/Kur'anskoj (za Biblijsku nisam 100% siguran, ali mislim da je ista) priči o prvom čovjeku i prvoj ženi. Znali su 100% za Boga. Kako neće, je li, kad ih je direktno stvorio. Sve im je, prema priči, bilo dozvoljeno, osim jednog stabla i njegovih plodova. Uporedi ovo sa današnjim zabranama i uputama, pa ćeš dobiti odgovor na svoje pitanje, ako malo razmisliš.SamoVasGledam wrote:To verovanje je nelogično, a evo i zašto. Prvi čovek i prva žena su naravno bili muslimani. Njihova deca ne samo da su rođena kao muslimani (po islamskom učenju), već su imali i roditelje koji bi im potvrdili tu jednu jedinu pravu veru. Isto važi i za njihovu decu i tako dalje. Dakle svi su oni bili u jednoj istoj veri, znali su koja je to vera, svi su verovali u jednog Boga, Sudnji Dan i onaj Svet. Svi su se rađali sa tim verovanjem i još se prenosilo sa kolena na koleno. Dakle znali su šta je istina i šta ih čeka ukoliko se odreknu nje ili je izmene. Ali i pored svega toga, opet je negde zapelo i to više puta, pa smo imali i imamo na hiljade različitih religija, sa hiljade različitih bogova. Islam kao religija među ljudima je bio mrtav između Isusa i Muhameda, jer je sam Muhamed rekao da posle Isusa nije bilo novih poslanika sve do njega. Dakle Hrišćanstvo i Judaizam su najbliži Islamu, ali opet ni oni nisu 100% istina. Puna istina i vraćanje na pravu veru dolazi tek od Muhameda.
Pa je moje pitanje gde je, zašto i kako zapelo? Zašto bi neki čovek tokom istorije znajući koja je vera prava, znajući kakvu će nagradu dobiti ukoliko je sledi i kakvu kaznu ukoliko je se odrekne, ipak odlučio da je se odrekne i započne novu religiju? I to ne samo jedan čovek, već masa njih.
Znači, samo jedne zabrane se nisu mogli sačuvati, iako su znali da će propasti ako je ne ispoštuju, a nisu bili vjernici, već poznavaoci Boga, u semantičkom smislu. Šta onda očekuješ od njihovih potomaka, koji su došli hiljadama i hiljadama godina poslije svojih njih dvoje?
- fatamorgana
#404 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ma ne zna nego vjeruje, vjerovanje ne dokazuje da predmet vjerovanja odgovara činjenicama. Radi se o priželjkivanju zapravo.ABH017 wrote:Ko malo bolje poznaje Islam, zna vrlo dobro da bića stvorena od vatre, koji su potomci Iblisa (ili tog tvog Šekija), mogu biti dobri i loši, vjernici i nevjernici. Pitaj @fatu, on bi trebao znati.Emop21 wrote:Također se postavlja pitanje zašto se šejtan uopšte upustio u "borbu" protiv Boga, jer je, baš kao i prvi ljudi znao istinu, tj. da Bog postoji i koju kaznu će dobiti oni koji Mu prkose. Pogotovo nema smisla šejtanova pobuna, jer, za razliku od većine ljudi danas, on je ZNAO da Bog postoji i da nema šanse protiv Njega, a i Islam i Kršćanstvo opisuju sotonu kao jedno od najinteligentnijih bića koje je Bog stvorio, pa hiljade godina njegovog djelovanja nemaju smisla, jer vode u nedvojbenu propast. Dakle, šejtan, umjesto da jednostavno kaže "oprosti Bože, to što sam rekao da se neću pokloniti ljudima stvorenih od ilovače jer sam bolji je bio trenutak slabosti, molim te, nemoj me mučiti čitavu vječnost", Šeki (sotona), taj pametnjaković, kaže: "Ma nek sve ide dođavola, pa i ja, sam đavo" i čitavo svoje postojanje (ne znam ni ja koliko hiljada godina) posvećuje da nama, običnim, smrtnim i glupim ljudima podmeće nogu, samo da bi se on na trenutak bolje osjećao, iako zna, kao što smo prethodno rekli, da vodi besmislenu, unaprijed izgubljenu borbu.
P.S. Šta mislite, ima li još vremena za Šekija da se pokaje i da izbjegne kaznu, i da li uopšte postoji ta mogućnost po učenjima ijedne vjere.
Ko ne zna, vječno će postavljati besmislena pitanja, na koja ne traži odgovor, već pita onako, da malo razdrma diskusiju.
I ubica misli da je upravu, lopov je uvijek pošten, a prostitutka nevina.
- fatamorgana
#405 Re: Da li ste pročitali Kuran?
A ljubav je još manje dogmatski formalizam i kruto pridržavanje istog ....arzuhal wrote:Tako je, Poslanik, alejhi-selam, je govorio za neke ljude, koji su znali samo možda jednu kraću kur'ansku suru, kako razumiju, odnosno razumijevaju vjerumirzaaa33 wrote:lažu kad kažu da moraš cijeli pročitati da bi ga shvatio na pravi način, da možeš mašiti poentu i slično. Nije to triler kakav.Ima i onih, jamačno, koji su ga više puta pročitali ali bolje da nisu, bit će samo dokaz protiv njih kada kucne Čas.
Međutim - podsjeti me nešto - učenje cijelog Kur'ana, minimalno dvadesetak stranica dnevno, što će reći jedan džuz svaki dan, prema riječima jednog velikog šejha kurdskog porijekla, poznatog u uskim krugovima tesavufa a nepoznatog široj javnosti, predstavljalo bi nekakav najmanji znak 'aška, ljubavi prema Bogu (barem kada je Kur'an u pitanju i odnos prema njemu ka Govoru, kao Pismu Voljenog, kako bi rekao Rumi), od strane onih koji za sebe ili u sebi tvrde ili vjeruju kako vole Boga. Jer ljubav nije nikakva tlapnja, ubleha i samoobmana, valja je i pokazat na svakojake načine...
- arzuhal
#406 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Sasvim izvjesno da je tako. No, ako je u više formalnom ispovjedanju prisutna neka duhovna kvaliteta, recimo ako je iskreno činjeno kao takvo ili ako nije bilo praćeno ohološću i nadmenošću, onda je i takva formalistička praksa bolja od hinjene, prijetvorne, lažne ljubavi i pozivanja na nju...fatamorgana wrote:A ljubav je još manje dogmatski formalizam i kruto pridržavanje istog ....arzuhal wrote: Tako je, Poslanik, alejhi-selam, je govorio za neke ljude, koji su znali samo možda jednu kraću kur'ansku suru, kako razumiju, odnosno razumijevaju vjeruIma i onih, jamačno, koji su ga više puta pročitali ali bolje da nisu, bit će samo dokaz protiv njih kada kucne Čas.
Međutim - podsjeti me nešto - učenje cijelog Kur'ana, minimalno dvadesetak stranica dnevno, što će reći jedan džuz svaki dan, prema riječima jednog velikog šejha kurdskog porijekla, poznatog u uskim krugovima tesavufa a nepoznatog široj javnosti, predstavljalo bi nekakav najmanji znak 'aška, ljubavi prema Bogu (barem kada je Kur'an u pitanju i odnos prema njemu ka Govoru, kao Pismu Voljenog, kako bi rekao Rumi), od strane onih koji za sebe ili u sebi tvrde ili vjeruju kako vole Boga. Jer ljubav nije nikakva tlapnja, ubleha i samoobmana, valja je i pokazat na svakojake načine...
- HardcoreMX
#407 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Za ljubav su potrebni ustupci,u protivnom slučaju,čovjek zapada u samoljublje.Egoizam.fatamorgana wrote: A ljubav je još manje dogmatski formalizam i kruto pridržavanje istog ....
- fatamorgana
#408 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Naravno, kaže se da Bog gleda direkt u srce, tako da ko misli da nekog obmanjuje zapravo obmanjuje nikog drugog do samog sebe.arzuhal wrote:Sasvim izvjesno da je tako. No, ako je u više formalnom ispovjedanju prisutna neka duhovna kvaliteta, recimo ako je iskreno činjeno kao takvo ili ako nije bilo praćeno ohološću i nadmenošću, onda je i takva formalistička praksa bolja od hinjene, prijetvorne, lažne ljubavi i pozivanja na nju...fatamorgana wrote:A ljubav je još manje dogmatski formalizam i kruto pridržavanje istog ....arzuhal wrote: Tako je, Poslanik, alejhi-selam, je govorio za neke ljude, koji su znali samo možda jednu kraću kur'ansku suru, kako razumiju, odnosno razumijevaju vjeruIma i onih, jamačno, koji su ga više puta pročitali ali bolje da nisu, bit će samo dokaz protiv njih kada kucne Čas.
- fatamorgana
#409 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa šta čekaš, počni sa ustupcima!HardcoreMX wrote:Za ljubav su potrebni ustupci,u protivnom slučaju,čovjek zapada u samoljublje.Egoizam.fatamorgana wrote: A ljubav je još manje dogmatski formalizam i kruto pridržavanje istog ....
No što se mene tiče za ljubav su nekad dovoljni i uštipci!
- ABH017
#410 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa o čemu pričamo?fatamorgana wrote:Ma ne zna nego vjeruje, vjerovanje ne dokazuje da predmet vjerovanja odgovara činjenicama. Radi se o priželjkivanju zapravo.ABH017 wrote:Ko malo bolje poznaje Islam, zna vrlo dobro da bića stvorena od vatre, koji su potomci Iblisa (ili tog tvog Šekija), mogu biti dobri i loši, vjernici i nevjernici. Pitaj @fatu, on bi trebao znati.Emop21 wrote:Također se postavlja pitanje zašto se šejtan uopšte upustio u "borbu" protiv Boga, jer je, baš kao i prvi ljudi znao istinu, tj. da Bog postoji i koju kaznu će dobiti oni koji Mu prkose. Pogotovo nema smisla šejtanova pobuna, jer, za razliku od većine ljudi danas, on je ZNAO da Bog postoji i da nema šanse protiv Njega, a i Islam i Kršćanstvo opisuju sotonu kao jedno od najinteligentnijih bića koje je Bog stvorio, pa hiljade godina njegovog djelovanja nemaju smisla, jer vode u nedvojbenu propast. Dakle, šejtan, umjesto da jednostavno kaže "oprosti Bože, to što sam rekao da se neću pokloniti ljudima stvorenih od ilovače jer sam bolji je bio trenutak slabosti, molim te, nemoj me mučiti čitavu vječnost", Šeki (sotona), taj pametnjaković, kaže: "Ma nek sve ide dođavola, pa i ja, sam đavo" i čitavo svoje postojanje (ne znam ni ja koliko hiljada godina) posvećuje da nama, običnim, smrtnim i glupim ljudima podmeće nogu, samo da bi se on na trenutak bolje osjećao, iako zna, kao što smo prethodno rekli, da vodi besmislenu, unaprijed izgubljenu borbu.
P.S. Šta mislite, ima li još vremena za Šekija da se pokaje i da izbjegne kaznu, i da li uopšte postoji ta mogućnost po učenjima ijedne vjere.
Ko ne zna, vječno će postavljati besmislena pitanja, na koja ne traži odgovor, već pita onako, da malo razdrma diskusiju.
I ubica misli da je upravu, lopov je uvijek pošten, a prostitutka nevina.
O poznavanju islamskog vjerovanja, ili su u pitanju nekakve pripovjetke, spominjanjem kojih, insinuiraš da je Kur'an nekakva bajka?
Nekima je lijepa žena bajka. Nekima je novac bajka. Neki to ne žele priznati, ali, cijeli život je bajka, dašak vjetra. Sad nas ima, sutra nas nema.
Za one koji vjeruju da je Kur'an Božija objava, to je poučna priča. Ja sam je samo iskoristio da bih objasnio zašto ljudi, koji bi trebali čvrsto vjerovati, to odbijaju.
- fatamorgana
#411 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Adam i Eva su bajka ....
- HardcoreMX
#412 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ustupci samo prema onom ko se voli.fatamorgana wrote:
Pa šta čekaš, počni sa ustupcima!
Uštipci nisu ljubav.To je privlačnost.A i vrsta jela.
- fatamorgana
#413 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Slažem se, uštipci su privlačni!HardcoreMX wrote:Ustupci samo prema onom ko se voli.fatamorgana wrote:
Pa šta čekaš, počni sa ustupcima!
Uštipci nisu ljubav.To je privlačnost.A i vrsta jela.
- HardcoreMX
#414 Re: Da li ste pročitali Kuran?
ništa novo,slična razmišljanja su imali i mnogi drugi,daleko prije...fatamorgana wrote:Adam i Eva su bajka ....
"...A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!" (Kur'an;Al-An'am)
- fatamorgana
#415 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Dobro rečeno, mitovi drevnih naroda ....HardcoreMX wrote:ništa novo,slična razmišljanja su imali i mnogi drugi,daleko prije...fatamorgana wrote:Adam i Eva su bajka ....
"...A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!" (Kur'an;Al-An'am)
- ABH017
#416 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Možda za tebe ...fatamorgana wrote:Adam i Eva su bajka ....
Možeš li dokazati tu tvrdnju?
- fatamorgana
#417 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nema potrebe za dokazivanjem, bajke su bajke.ABH017 wrote:Možda za tebe ...fatamorgana wrote:Adam i Eva su bajka ....
- ABH017
#418 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Tebi samo mitovi pred očima. Gdje si vidio da piše mitovi?fatamorgana wrote:Dobro rečeno, mitovi drevnih naroda ....HardcoreMX wrote:ništa novo,slična razmišljanja su imali i mnogi drugi,daleko prije...fatamorgana wrote:Adam i Eva su bajka ....
- ABH017
#419 Re: Da li ste pročitali Kuran?
U pravu si. Nema ni svrhe.fatamorgana wrote:Nema potrebe za dokazivanjem,ABH017 wrote:Možda za tebe ...fatamorgana wrote:Adam i Eva su bajka ....
- fatamorgana
#420 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa ne piše!ABH017 wrote:
Tebi samo mitovi pred očima. Gdje si vidio da piše mitovi?
- HardcoreMX
#421 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Tačno,zato u bajke niko ne vjeruje.Zato bajke nisu postale religije.fatamorgana wrote: Nema potrebe za dokazivanjem, bajke su bajke.
- fatamorgana
#422 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nažalost jesu ....HardcoreMX wrote:Tačno,zato u bajke niko ne vjeruje.Zato bajke nisu postale religije.fatamorgana wrote: Nema potrebe za dokazivanjem, bajke su bajke.
- HardcoreMX
#423 Re: Da li ste pročitali Kuran?
U tom slučaju forumaš je u pravu,moraš dokazati tu tvrdnju,u suprotnom slučaju,ja tvrdim da ti pričaš bajku.fatamorgana wrote: Nažalost jesu ....
- ABH017
#424 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Vjerovanje u Snježanu i sedam patuljaka je baš rašireno. 
- HardcoreMX
#425 Re: Da li ste pročitali Kuran?
A tek Crvenkapica i Pepeljuga