Da li ste i koliko fizicki aktivni ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Da li ste i koliko fizicki aktivni ( sex se ne racuna) ?

To mi je vazno i aktivan/a sam najmanje dva do tri puta sedmicno
22
58%
Nisam nikako, mrsko mi vala
2
5%
Volio/voljela bih, nakanim se ponekad, ali nisam bas disciplinovan/a
14
37%

Total votes: 38

Gabriela

#1 Da li ste i koliko fizicki aktivni ?

Post by Gabriela »

Kakvi ste po ovom pitanju? Istina je da se u BIH jako malo vodi racuna o tome, jer ipak ima tako punu nekih drugi, vaznijih racuna oko kojih treba brinuti. Tako je ovaj aspekt zivota nepravedno zapostavljen, a ovo je ipak najbolji nacin da se stvori zdrava nacija, jer kao sto je poznato fizicka aktivnost u bilo kom obliku, a naravno i u sexu, ali to je druga prica, doprinosti kako fizickom, tako i mentalnom zdravlju, ali je istina da smo danas daleko od toga.
Zato bih vas zamolila da iskreno odgovorite i taj nacin pomognete da stvorimo neku pribliznu sliku o trenutnom stanju kada je u pitanju bavljenje nekom sportskom rekreacijom kod nas u BiH( dakle zamolia bih da odgovaraju samo oni koji su iz BiH).
Hvala
budala_mahnita

Post by budala_mahnita »

Ja vas u goloj vodi kad se sexam a ti meni to je druga prica...da se morebit od dumanja ja to ne znojim! :D
P.S. Smijul' odgovarati ovi sto su vani al' su inace iz Bosne? :-)
Gabriela

Post by Gabriela »

Pa jest sex super aktivnost, ali je to ipak malo drugaciji. Rijeto da ce neko ko pozeli malo poraditi na sebi reci sebi: "E mog'o bi ja malo sta vjezbati poraditi na sebi, pa gdje da nadjem kakvog kanditata za sex?" ipak te neki drugi porivi vode sexu ili u teretanu recimo. Oni koji imaju redovan to je druga prica, jer je to sasvim dovoljono za zdrav duh u zdravom tijelu :D

Bitno je ipak okruzenje u kojem se zivi. Nije tesko redovno ici u tretanu recimo u Njemackom, SAD-u, kad tamo svi to haman rade, dok je ovdje ipak maaalo teze nakaniti se i biti istrajan, jer ovdje, vecina je ljudi pasivna sto se toga tice. Cast izuzecima, malo ih je, ali ih ima.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

imas dole temu o sportu...
:D
budala_mahnita

Post by budala_mahnita »

Gabriela wrote: Oni koji imaju redovan to je druga prica, jer je to sasvim dovoljono za zdrav duh u zdravom tijelu :D
Pa sta mislis ko ti je na anketi odgovorio na ono prvo? :D
roki

Post by roki »

anketa ti nevalja.fali ti stavka aktivni sportista ili slicno.aktovan 5-6 puta sedmicno.nekad je bilo i po 21 put sedmicno-3 treninga dnevno
Gabriela

Post by Gabriela »

A dobro, moze i tako :) Mada je to ipak malo drugacije, ali bolje :D i zabavnije
A ne vidjhoh ovu temu o sportu, sad cu je malo prouciti, treba bi za taj neki projekat na faxu, zato sam i otovrila anketu, da skonatmo gdje smo sta smo.
Gabriela

Post by Gabriela »

roki wrote:anketa ti nevalja.fali ti stavka aktivni sportista ili slicno.aktovan 5-6 puta sedmicno.nekad je bilo i po 21 put sedmicno-3 treninga dnevno
pa to je ovaj najmanje 2-3 puta sedmicno, u njih spadaju i aktvini spotristi i vrijedni rekreativci.
roki

Post by roki »

Gabriela wrote:
roki wrote:anketa ti nevalja.fali ti stavka aktivni sportista ili slicno.aktovan 5-6 puta sedmicno.nekad je bilo i po 21 put sedmicno-3 treninga dnevno
pa to je ovaj najmanje 2-3 puta sedmicno, u njih spadaju i aktvini spotristi i vrijedni rekreativci.
uh sorry nisam vidio ono NAJMANJE. :) :) :)
callmethebreeeze

roki, kako bolan tri puta dnevno?! i tako svaki dan? zar to nije previse? morao si valjda odmorati bar jedan u sedmici?! :shock:
Gabriela

Post by Gabriela »

ol rajt :)
kako se cini do sad, na ovom forumu svi poprilicno osvijesceni ili streme ka tome :-D
roki

Post by roki »

callmethebreeeze wrote:roki, kako bolan tri puta dnevno?! i tako svaki dan? zar to nije previse? morao si valjda odmorati bar jedan u sedmici?! :shock:
bilo je to prije.odmarao sam kad se trener sjeti da mi kaze da se odmorim jedan dan :D :D
obicno u 15 dana 1 dan pauze.sad se rekreiram 5-6 puta sedmicno i mislim da mi je to jako malo.navika. :)
Gabriela

Post by Gabriela »

Pa dobro Roki, za tebe mi je to nekako normala 8-)
callmethebreeeze

roki wrote:
callmethebreeeze wrote:roki, kako bolan tri puta dnevno?! i tako svaki dan? zar to nije previse? morao si valjda odmorati bar jedan u sedmici?! :shock:
bilo je to prije.odmarao sam kad se trener sjeti da mi kaze da se odmorim jedan dan :D :D
obicno u 15 dana 1 dan pauze.sad se rekreiram 5-6 puta sedmicno i mislim da mi je to jako malo.navika. :)
bas zvuci naporo! moj maximalni domet je pet puta sedmicno, sve preko mi skodi. mada se ja nikada nisam sportom bavio profesionalno.

pored nekog "ozbiljnog" treninga, poput teretane, plivanja, ili nekog drugog sporta, ja mislim da se treba misliti i o svakodnevnoj rekreaciji u smislu da je nekada bolje prosetati do prodavnice umjesto ici autom, hodati po gradu umjesto voziti se tramvájom i sl.

ja na posao skoro uvijek idem biciklom, radi se o par km, i ne naprezem se jer ne zelim da budem oznojen. mislio sam da od te vrste treninga i nema neke fajde. medjutim, medicinska sestra na mom poslu kaze da je ta vrsta "niskointenzivnog" treninga bitna za krvne sude, jer se valjda sire ili sta vec.
neshto

Post by neshto »

callmethebreeeze wrote:
ja na posao skoro uvijek idem biciklom, radi se o par km, i ne naprezem se jer ne zelim da budem oznojen. mislio sam da od te vrste treninga i nema neke fajde. medjutim, medicinska sestra na mom poslu kaze da je ta vrsta "niskointenzivnog" treninga bitna za krvne sude, jer se valjda sire ili sta vec.
hahaha, imam istu taktiku što se tiče bicikla i posla al je se teško držim :lol:
nekako me vazda adrenalin ponese pa pravim slalom među onim silnim autima tako da se ipak preznojim :lol:

a inače nema boljeg lijeka za stres od sportske aktivnosti. baš zato na zapadu gdje je život puno brži i stresniji toliko ljudi prakticira razne vrste sportske aktivnosti. jednostavno na aktivnim ljudima vidiš da su zadovoljniji i sretniji, ja padnem u krizu ako 5-6 dana ništa ne radim...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Gabriela wrote:Pa jest sex super aktivnost, ali je to ipak malo drugaciji. Rijeto da ce neko ko pozeli malo poraditi na sebi reci sebi: "E mog'o bi ja malo sta vjezbati poraditi na sebi, pa gdje da nadjem kakvog kanditata za sex?" ipak te neki drugi porivi vode sexu ili u teretanu recimo. Oni koji imaju redovan to je druga prica, jer je to sasvim dovoljono za zdrav duh u zdravom tijelu :D

Bitno je ipak okruzenje u kojem se zivi. Nije tesko redovno ici u tretanu recimo u Njemackom, SAD-u, kad tamo svi to haman rade, dok je ovdje ipak maaalo teze nakaniti se i biti istrajan, jer ovdje, vecina je ljudi pasivna sto se toga tice. Cast izuzecima, malo ih je, ali ih ima.
ne treba ti teretana da bi se bavila sportom. :oops: Gledam ove Austrijance non stop su u pokretu. Ili planinare, ili vise bicikl, ili trce... U teretanu idu posebni likovi i nesto izuzetaka :D
dok sam zivjela u BiH jedno vrijeme sam redovno trcala oko stadiona Kosevo :oops:
Saian

Post by Saian »

evo rokija poslije jedne sedmice

Image
anais_nin

Post by anais_nin »

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Fizicki sam intertan, da cak i dijafragmu odmaram preko noci ko Lenodardo De Vinchi. Nema vise sporta nijednog privlacnog, da se covjek sa njim bavi. Dosadna je i teretana, vuces ko medjed, iznova i opet, pa u krug. Trcanje nisam lud da slomim nogu, poderem ligamete i slicno, znajuci da niti sam discipliinovan da se rastegnem, niti da trcim s uplalom misica u prvo vrijeme, narucito sad zima, indoor, i to je sranje kojekakvih pejana koji su zivot tome posvetili imas, ne mozes rahat nikud a da se ne vrzmaju oko tebe. Biciklizam jedino ali reko opet je zima.

Svi fini sportovi su kolektivni. Iskupti 5 ljudi na jednom mjestu vise od 1 sedmicno, to je nemoguce.

Za borilicakih sportova nisma, jerbo mi je dosta kvrga a od toga nista ne znam. Ne pocinje mi se s djecom, a i ne bih da me neko nakautira, nogom u glavu mada nebi bilo lose da ja koga nakautiram, ali da bi nakaoutirao moraju prvo tebe, tako to ide, inace u zivotu, a ta mi se cijena ne placa. Znam ja imaju i oni boriliacki sportovi za meke kite, lafo neke kate, apstrakcija pokrete u vremenu i prostoru, nego, mene interesuje sparring samo i malo tehnike, da me ne ubije ko stoku protivnik. Neko mi je preporucio boks, ali sta ja znam, meni boks seljacki sport, jebi ga. Mislim, ono, uvijek neka mrga, je sampion, neki tool head... ali moguce da pricam i na pamet, problem je u Americi sto Meksici vole taj sport, a sa njim se kaciti nije pametno, pa cak ni u okviru sportskih manifestacija. Ili ja dramatiziram? Moze biti, al nakon par faca izrezbarenih nozem koje sam vidjeo, poslje sukoba s Tex-Mex, nekako mi bezze.

Ma nemam motivacije, to je. Kako se motivirati?
saga

Post by saga »

apsolutno i totalno neaktivna...
tako mi sad fali onaj sport iz srednje (a tak mi je bio mrzak tad)... pa da bar jednom sedmicno nesto ha hu, hah

znam nekad prosetat do faxa i nazad (dobrinja - pofalici)... al to mozda jednom mjesecno
ili kad izlazim van navece... od grbavice do grada idem pjeske...al i to jednom mjesecno sada :D

ugl... sad skupljam lovu za bicikl... pa se valjda pokrenem mal na ljeto, uhh
pesak

Post by pesak »

Jesam. Aktivna sam. Cudo. Cak imam upalu misica. Sve me boli. :-)
Mirujem, mirujem pa razvalim.
mema mo

Post by mema mo »

aktivna sam jedino sto puno hodam, ako se to moze nazvati aktivnoscu :D
Vertigo

Post by Vertigo »

Eh, kad se sjetim :-)
Sa vrha Igmana (Crni vrh) krenemo nas par zelenih :D po namirnice skroz do naselja Butmir (znaci prvo do Hrasnice pa jos 5-6km), sjednemo, zapalimo i haj nazad do veceri. Cas posla :-) .
Sada nista, samo setnja :-? dakle sport 0 bodova.
Aorta

Post by Aorta »

Zavisi. Jedna od stvari koje zaista volim je osjecati se zdravom, jakom, punom elana i to postizem redovnom vjezbom, uglavnom trcanjem, toning, itd, circa 3-4 puta sedmicno. Ali dosadi mi brzo, i kad na poslu pritisne na sve strane (kao zadnjih par mjeseci), kao npr. kad dezure sa 18 minuta spavanja u 30 sati zaredaju, anhedonia zavlada i nit mi se trci, nit vjezba, nit plese, nit nista... U zimu mi isto dosadi. Ko medo, hrlim hibernaciji -- Lazy Libra. Al, eto, otrgnem se vise puta nego ne...i nikad se ne pokajem. : ) Cim se sunce probije, makar i stidno, kroz ovo sivilo, trazim tene!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ma vazda sam u pkretu, sve nekud moram da zurim, da trcim da ne zakasnim.... do skora sam uobicavo ic najmanje 2 puta sedmicno il na trcanje il na plivanje....al sad se nema vremena.....a l inace stalno sma u nekom pokretu, kampus je ogroman pa po njemu hodam i ne koristim servis ionako ga moram placat :-D
Post Reply