Da li smo kulturna nacija?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

zlatiborka

Post by zlatiborka »

debela wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Za svojih x godina zivota u Sarajevu, jos nisam video nekoga da je stavio ruku na usta kad zeva. :shock:
mora da je i to nekako vezano za tvoj problem nezaposlenosti :lol:
To sto neko zijeva a da ne pokrije usta je najmanji problem. Ja to i ne primjecujem, iako sam nekoliko puta u tramvaju osjetila da neko "tiho pusti goluba" a onda se pocnu siriti miomirisi. Ni to nije tako strasno, mozda cojek ima probleme sa probavom, uzmes maramicu i zacepis nos dok se zrak ne iscisti i prezivi se i to.

Ali, kad u tramvaj ili trolejbus udje starije celjade, jedva hodajuci i stane pridrzavajuci se nekako za one kvake i drzace, a sva sjedista su zauzeta omladinom (cak se i sminkaju sjedeci, a o mobitelu da i ne govorim), niko od njih ne ustane da ustupi mjesto starijoj gospodji ili gospodinu. To je prava nekultura, jer ih ocigledno, roditelji nisu naucili da budu kulturni.

Ne samo kulturni nego i saosjecajni, pa jednom ce valjda i oni biti stari i nemocni!

Ili kad odes na neki salter da ganjas neke papire, pa ti sa one strane stakla neka nafrakana profuknjaca drsko rekne da nesto ne valja, osjecas se posran skroz naskroz. Jedva da se udostoji da ti kaze sta treba i uputi te sta da radis dalje. 'ebo te zivot, pa oni su tu debelo placeni da rade taj posao!

Tu je sustina problema kulture i ophodjenja prema drugim ljudima!
Sogan

Post by Sogan »

Naravno da smo kulturna nacija...ako nije kulturno doci nekom u kucu i pruziti milostu sa kafom, secerom u kocki, flasom soka i kilom voca onda ne znam sta je :?
_STOKA_OD_OKA

Post by _STOKA_OD_OKA »

zlatiborka wrote:
Ili kad odes na neki salter da ganjas neke papire, pa ti sa one strane stakla neka nafrakana profuknjaca drsko rekne da nesto ne valja, osjecas se posran skroz naskroz. Jedva da se udostoji da ti kaze sta treba i uputi te sta da radis dalje. 'ebo te zivot, pa oni su tu debelo placeni da rade taj posao!

neko je maloprije spomenuo kafu i tako to pa da vam odogovorim:
naravno ima nekih poslova u kojima ne treba zahvala da bi pokazao nivo kulture nego jednostavno to taj posao zahtjeva

a da li ce neko reci hvala kada mu konobar donese kafu ne znaci da on nije kulturan, tj. nemora neophodno znaciti da nije kulturan :sax:

pozdrav
_STOKA_OD_OKA

Post by _STOKA_OD_OKA »

Sogan wrote:Naravno da smo kulturna nacija...ako nije kulturno doci nekom u kucu i pruziti milostu sa kafom, secerom u kocki, flasom soka i kilom voca onda ne znam sta je :?
:faraon1:

... i mnnnoge druge stvari kojih nema na zapadu, da ne nabrajam...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Zabar...dodji ovamo da vidis kulture :roll: :roll: pogotovo imam lose iskustvo sa kinezima. guraju se u metro-u, uvijek raspolozeni za svadju...

ali nisu jedini, u metrou, masa ljudi je prljava i smrdi, guraju se, niko ne ustaje nikome, jedu prstima neka sranja koja toliko smrde i sire se nevjerovatnom brzinom, gledas kako zvacu otvorenim ustima isto kamile, smrad znoja itd itd...

iznenadio bi se...cini mi se da je bolje u amsterdamu u javnom prevozu al zato u holandiji pseca govna na svakom koraku...ugazis jedno 3 puta dnevno.

kako god okrenes, nismo jedini losi al je kod nas najgore neuvazavanje drugog i drugacijieg...to je najnekulturnija odlika nas
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Svemirski_Jebach wrote:Zabar...dodji ovamo da vidis kulture :roll: :roll: pogotovo imam lose iskustvo sa kinezima. guraju se u metro-u, uvijek raspolozeni za svadju...

ali nisu jedini, u metrou, masa ljudi je prljava i smrdi, guraju se, niko ne ustaje nikome, jedu prstima neka sranja koja toliko smrde i sire se nevjerovatnom brzinom, gledas kako zvacu otvorenim ustima isto kamile, smrad znoja itd itd...

iznenadio bi se...cini mi se da je bolje u amsterdamu u javnom prevozu al zato u holandiji pseca govna na svakom koraku...ugazis jedno 3 puta dnevno.

kako god okrenes, nismo jedini losi al je kod nas najgore neuvazavanje drugog i drugacijieg...to je najnekulturnija odlika nas
hehe...pa NY subway je poznat kao nevidjen cirkus, gori je samo u Chicagu, po mom misljenju...al' ovaj u DCju je k'o biblioteka...nit' te ko pegla, svi citaju, ili sluzaju muziku...milina :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

EI Presidente wrote:
Svemirski_Jebach wrote:Zabar...dodji ovamo da vidis kulture :roll: :roll: pogotovo imam lose iskustvo sa kinezima. guraju se u metro-u, uvijek raspolozeni za svadju...

hehe...pa NY subway je poznat kao nevidjen cirkus, gori je samo u Chicagu, po mom misljenju...al' ovaj u DCju je k'o biblioteka...nit' te ko pegla, svi citaju, ili sluzaju muziku...milina :D
joj jarane, svaki dan scena neka bude...u ponedjeljak prebise covjeka na Times Square Subway stanici, prosle sedmice frajer pao na sine ...fakat cirkus, a likova nema kakvih nema...beskucnici spavaju unutra, a smrde ne mozes ni u onaj vagon uci.. :D :D :D
three sisters

Post by three sisters »

zlatiborka wrote:
debela wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Za svojih x godina zivota u Sarajevu, jos nisam video nekoga da je stavio ruku na usta kad zeva. :shock:
mora da je i to nekako vezano za tvoj problem nezaposlenosti :lol:
To sto neko zijeva a da ne pokrije usta je najmanji problem. Ja to i ne primjecujem, iako sam nekoliko puta u tramvaju osjetila da neko "tiho pusti goluba" a onda se pocnu siriti miomirisi. Ni to nije tako strasno, mozda cojek ima probleme sa probavom, uzmes maramicu i zacepis nos dok se zrak ne iscisti i prezivi se i to.

Ali, kad u tramvaj ili trolejbus udje starije celjade, jedva hodajuci i stane pridrzavajuci se nekako za one kvake i drzace, a sva sjedista su zauzeta omladinom (cak se i sminkaju sjedeci, a o mobitelu da i ne govorim), niko od njih ne ustane da ustupi mjesto starijoj gospodji ili gospodinu. To je prava nekultura, jer ih ocigledno, roditelji nisu naucili da budu kulturni.

Ne samo kulturni nego i saosjecajni, pa jednom ce valjda i oni biti stari i nemocni!

eh, da stariji, neko mlad može sjediti jel mu nije dobro, ne kažem da je to slučaj u večini, ali oni stariji što se izderavaju drugima da ustanu ili zamalo ne sjednu u krilo su horor, a to obavezno nisu nemoćni ljudi, oni šute i trpe, njih mi je žao..
meni se jednom desilo u troli, vraćam se sa puta, sjedam u trolu, i imam torbu sa sobom, blato pliva trolom, i ja sjednem na jedno mjesto, a torbu na drugo, dolazi meni neka žena, napirlitana prava i misli za sebe da je gospođa samo taka, i kaže makni tu torbu, zar ona treba imati sjedište, a da spustim torbu, spustila bi je u blato, koje bi ribala danima, ona meni kaže mene ne interesuje, ja sam se digla, torba je ostala sjediti :-) a o njezinom tonu i stavu da ne pričam..
ja znam jednu priču, koja možda nikoga ne dotakne, ali ja sam bila zaprepaštena kad sam je čula. cura, fina, sjedi u troli, ulazi neka žena srednjih godina, ova cura se ustane ženi da žena prođe, međutim žena sjedne a sa njom i njena kćerka šanerka na curino mjesto. ova govori ženi, pa ja sam se ustala vama, cura ne može da vjeruje, žena je ignoriše, nakon još jedne rečenice, počinju se i ona i kćerka smijati, a jedna žena koja je to sve posmatrala, isto srednjih godina, govori, pa kako možete tako da se ponašate prema djevojci, oni se još jače odvališe smijati.
tako da naučena kultura, bez ljudskih osjećaja je ništa, a nekada čovjek stvarno pomisli da ne živi među ljudima.
Shoba

Post by Shoba »

Mi osjecamo da smo kulturni ali i oni na Borneo-u sto jedu ljude se osjecaju kulturni u okviru svojih normi ponasanja. Isto tako , u nekom Londonu iz kojeg je izaslo mnogo vise zlog nego dobrog se itekako osjecaju kulturno i taj osjecaj nastoje da nametnu drugima zbog svoje ekonomsko-politicke dominacije.
Mi smo jedna mala nacija koja se i dalje bori za mjesto pod suncem i rano je govoriti o nasoj kulturi kao necemu sto moze biti svjetski prepoznato. Mi imamo itekako kvalitetnih kulturnih dobara, ali u malim kolicinama.Nije sve u tome sto imamo, nego sta nosimo sa sobom. ako pitate neke njemce o nama, ljudi ce nas napljuvati jer imaju negativno iskustvo s nama, ali ako pitate turke ili malezijce ona je slika pozitivna jer nas nisu osjetili u vecim kolicinama. Ovde u americi nemaju pojma i da postojimo........

Kultura je ziva stvar, nesto sto treba graditi i u sta treba ulagati zestoke pare i napore. Koliko ja vidim , ne ulazemo nista, i nastojimo samo nalijepiti etikete na nesto sto vec postoji. kamo srece da se borimo da barem sacuvamo to sto vec postoji....(muzeji propadaju)

Tek kada pocnemo sakupljati primjerke tudje kulture tek onda cemo moci govoriti o svojoj...(sta mislite sta su Louvre, Metropolitan, Tate, Uffici, Ermitage...imaju najvise tudjih stvari......???)

Jednu naciju cini velikom njeno realno mjesto u svijetu, a ne onome sta ta nacija misli o sebi.....
Jara

Post by Jara »

three sisters wrote: meni se jednom desilo u troli, vraćam se sa puta, sjedam u trolu, i imam torbu sa sobom, blato pliva trolom, i ja sjednem na jedno mjesto, a torbu na drugo, dolazi meni neka žena, napirlitana prava i misli za sebe da je gospođa samo taka, i kaže makni tu torbu, zar ona treba imati sjedište, a da spustim torbu, spustila bi je u blato, koje bi ribala danima, ona meni kaže mene ne interesuje, ja sam se digla, torba je ostala sjediti :-) a o njezinom tonu i stavu da ne pričam..
tako da naučena kultura, bez ljudskih osjećaja je ništa, a nekada čovjek stvarno pomisli da ne živi među ljudima.
Ne razumijem...:-? Pa šta ako je napirlitana i ako misliš da misli da je gospođa? :-)
Pod pretpostavkom da ste i ti i dotična platile po jednu kartu ili da ste se obje švercovale ( a ima i drugih kombinacija :D )- dobro si učinila jer si sjedište za koje nisi imala kartu ustupila ženi koja je imala kartu ( ili nije imala, k'o ni tvoja torba). Drugaciji postupak bi bio nekulturan i sebican.
Shoba

Post by Shoba »

nemojte mjesati bonton sa kulturom. razlicite stvari. loseg ponasanja ima svugdje po svijetu.........
Byanka

Post by Byanka »

Kulturni smo onoliko koliko nam nasa nekultura dozvoljava :D
3per

Post by 3per »

Zemaljski muzej dovoljno govori o nasoj sadasnoj kulturi. Inace, super smo mi, samo kad ne bi dali da nas svaki hahar u zdrav mozak handri.
_sa_

Post by _sa_ »

naravno da smo kulturni, mi smo jedina nacija na svijetu koja kaze "izvini sto sam ti stao/la pod nogu " :D
kakva crna kultura, pa ne moze se Sarajevo (koje ce tesko dosegnuti opet predratnu kulturu) porediti sa 80& nase ruralne zemlje.
to opet ima veze sa nedostatkom obrazovanja, koji opet ima veze sa nesredjenom drzavom i tako dalje, da ne nabrajam bezze, mogla bih do sutra..
mileS

Post by mileS »

A ko to odlucuje sta je kultura.
Sta je ne kulturnije:"
Ne staviti ruku na usta kada zijevas,
ili se ljubiti na ulici?
Faust

Post by Faust »

Kultura u smislu da vodimo račna o drugima, da se ponašamo tako da što manje ometamo druge (u prijevozu, supermarketu, kinu, pozorištu,...). Ali građanska kultura koja je sama svoje uzuse ponašanja izdigla na pijadestal, neka hvala. U pozorište trebam ići zato što želim gledati, a ne da bih izašao u pozorište i tako dalje... :-) :-)
Shoba

Post by Shoba »

mene najvise zbunjuje nase izuzetno povrsno znanje o drugim kulturama. svi misle da ako su nesto vidjeli na TV da je to dovoljno. Sve se busaju u prsa kako su otvoreni i multi-kulti , a kada im ponudis da pojedu neku indijsku ili kinesku klopu, odma prave grimase i govore kako je nasa klopa najbolja na svijetu.....(nije to ni pitanje ukusa nego predrasuda)
Izuzetno smo egocentricni i prihvatamo tudje samo ako se moze prilagodioti nasem. Cudimo se kako nas na zapadu tretiraju kao stoku, a kad mi tretiramo kineze kao sljam to je kao OK....imamo duple arsine za sve......
prleitihi

Post by prleitihi »

ne trebamo ići tako daleko i spominjati kineze (a to daleko je - drvenija.. :oops: :D )..svojevremeno je jedno žensko čeljade koje je sa mnom studiralo..a koje btw ima prosjek ocjena 9.8..na predavanju izjavilo da se nikad ne bi kupalo (to žensko čeljade) u istom bazenu gdje se kupaju Cigani..nažalost profesorica na to ne bi reagovala ali je morala jer sam ja malo burnije reagov'o..pa jadna nije imala kud'..morala je i ona reći kako takvo razmišljanje nije u redu..(a ruku dajem da se ni ta profesorica ne bi kupala u bazenu gdje su kupa neko od romske djece)..tada sam baš popizdio..istresao sljedeće: dok sam koristio usluge grasa..uđem u tramvaj ujutro u 8..smrdi da ne možeš opstati..pogledam oko sebe..niđe Roma..sve "čistunci"..ako tako tuknu u 8 ujutro..mogu misliti kako tuknu kad se vraćaju s posla.............................mi smo ksenofobi..bijednici..licemjerje pršti na sve strane..ne volimo Cigane (Rome)..a mi smo najveći cigani!
Shoba

Post by Shoba »

nama je i dalje spoljasnjost najvaznija......nasi tramvaji su nase ogledalo..ne samo tramvaji, sve ostalo.....poremecen sistem vrijednosti...recimo...sjednes u taxi i ispada kao da on tebi cini nevidjenu uslugu. da sjednes pozadi kao u svaki normalan taxi, ovaj sto vozi se uvrijedi...."pa nisam ti sofer picka ti materina"....suludo....primjera ima milion. riba smrdi og glave, a kakvi su nasi politicari, pravo se usmrdilo.......

kad covjek proseta ferhadijom , pomisli kako je to pravo bogato drustvo. Svi napucani do daske, izlozi bljeste prepuni skupe robe, dobri automobili se voze....
dugacki

Post by dugacki »

Kad sam tek stigao u Holandiju gledam raja fino vozi, lagano , sve po propisu... a kad sam malo bolje pogledó, na svakih 100m one izbocine na putu sto ogranicavaju brzinu. Pa ako malo brze vozis ostane ti auspuh na toj izbocini. Jednom ostavio fino slozenu kartonsku kutiju PORED kante za smece jer je kanta bila puna, dosli komunalci kantu ispraznili, kutiju ostavili jer nije bila u kanti a meni nekakva policija na vrata zbog te kutije..jedva se izvuko bez kazne.
Na svakih 100 m je kanta za smece pa i pored toga ljudi ovde bacaju na smece na zemlju. Ali zato ima hadjija-bivsi drogeras kojeg opstina placa da svako malo prodje glavnom dzadom i kupi smece. Sistem je: jarane ne mozes ti pokupiti koliko mi mozemo nabacati. Ali eto stvar je organizacije,drzava bogata ( zlata iz svih bivsih kolonija) i sta god pogresno uradis osnu te po djepu. lako je tako biti kulturan. Dobri smo mi bolan. Treba nam malo vremena.
van Basten

Post by van Basten »

three sisters wrote:
eh, da stariji, neko mlad može sjediti jel mu nije dobro, ne kažem da je to slučaj u večini, ali oni stariji što se izderavaju drugima da ustanu ili zamalo ne sjednu u krilo su horor, a to obavezno nisu nemoćni ljudi, oni šute i trpe, njih mi je žao..
meni se jednom desilo u troli, vraćam se sa puta, sjedam u trolu, i imam torbu sa sobom, blato pliva trolom, i ja sjednem na jedno mjesto, a torbu na drugo, dolazi meni neka žena, napirlitana prava i misli za sebe da je gospođa samo taka, i kaže makni tu torbu, zar ona treba imati sjedište, a da spustim torbu, spustila bi je u blato, koje bi ribala danima, ona meni kaže mene ne interesuje, ja sam se digla, torba je ostala sjediti :-) a o njezinom tonu i stavu da ne pričam..
ja znam jednu priču, koja možda nikoga ne dotakne, ali ja sam bila zaprepaštena kad sam je čula. cura, fina, sjedi u troli, ulazi neka žena srednjih godina, ova cura se ustane ženi da žena prođe, međutim žena sjedne a sa njom i njena kćerka šanerka na curino mjesto. ova govori ženi, pa ja sam se ustala vama, cura ne može da vjeruje, žena je ignoriše, nakon još jedne rečenice, počinju se i ona i kćerka smijati, a jedna žena koja je to sve posmatrala, isto srednjih godina, govori, pa kako možete tako da se ponašate prema djevojci, oni se još jače odvališe smijati.
:shock: :shock: :shock:
Da je ova priča ispričana iz ugla "napirlitane" gospođe ja bih se prvi složio da je riječ o jednom očitom vidu nekulture... osim, naravno, ako nisi iznajmila kompletan trolejbus za svoje potrebe pa da se onda možeš raširiti i na 22 a ne 2 sjedišta ako želiš. Ako je do blata, i straha od čišćenja, ima taxi ili tabani. A što bi ti i tvoje stvari vrijedile toliko da zauzimate 2 sjedišta a neko drugi da stoji ( u redu da je trola prazna pa da ima mjesta koliko hoćeš). Mene ta pojava baš nervira, ono kad vidim u tramvaju npr. - neko sjedne na jedno sjedište a na drugo posadi svoj kupus, limun, jaja... a vamo neko treba da stoji zbog toga... meni je recimo to tipičan primjer nekulture
prleitihi

Post by prleitihi »

Shoba wrote:nama je i dalje spoljasnjost najvaznija......nasi tramvaji su nase ogledalo..ne samo tramvaji, sve ostalo.....poremecen sistem vrijednosti...recimo...sjednes u taxi i ispada kao da on tebi cini nevidjenu uslugu. da sjednes pozadi kao u svaki normalan taxi, ovaj sto vozi se uvrijedi...."pa nisam ti sofer picka ti materina"....suludo....primjera ima milion. riba smrdi og glave, a kakvi su nasi politicari, pravo se usmrdilo.......

kad covjek proseta ferhadijom , pomisli kako je to pravo bogato drustvo. Svi napucani do daske, izlozi bljeste prepuni skupe robe, dobri automobili se voze....
da li je ovako u beču..berlinu..parizu?!..ovo "napucani" mi je samo metafora..imamo primjer onog direktora svjetske banke..ili ko je vec bio..prilikom posjete turskoj..kada je ulazio u dzamiju..kako to obicaj nalaze..izuo je cipele i 2-3 krompira su provirila..etika nije estetika..mi prljavstinu ne možemo ukloniti sminkom..ljaga ostaje ljaga..problem je što ljudi imaju pogresne prioritete..debil će prije popraviti lajsnu na golfu nego sebi zub..ona će prije sebi kupiti maskarau nego knjigu za fakultet..eto..ne znam je li ovo u vezi sa temom... :D :D
kupusar

Post by kupusar »

Kod ljudi iz Bosne kuce su veoma ciste, to je za mene velika kultura. Uvek su spremni da pomognu i to je kultura. Ono sto zeza jeste aljkavost ili pak nemar za izgled okoline. Iako su kuce po obicaju recimo ciste, ulice znaju biti smetlista :( Mislim da jesu kulturuni sa obzirom kakav je zivotni standard :)
StLouis

Post by StLouis »

joj jesmo, jesmo kulturni, kako da nismo :D mislim da smo negdje u sredini...lako je biti kulturan jednom norvezanu ili japancu kada su od mali nogu educirani na gro pravila...nas narod nije imao priliku na ovakve pozitivne reforme, kod nas je sve islo i jos uvijek sve ide, s brda, s dola...opet ne mozemo generalizirati situaciju i citave nacije. bio sam svjedok dok jedan bogat njemacki par(moj ex sef i sefica) prdi iz dna duse dok mi ostali jedemo bozicni rucak :D uzas, ali sam isto tako upoznao familiju iz ekvadora koji su me impresionirali sa svojim manirima i lijepim ponasanjem, a upoznao sam i nasih sekula da mi se zgadi zivot i bosanska nacija, a ima ih vala da bih i krevet s njima podijelio :D

eto toliko o kulturi i samopredrasudama, i jos da dodam da sam ja kulturan u PM :D
sfsa

Post by sfsa »

Mislim da je nasa kultura u nekim pogledima na visokom nivou, a u nekim na tako niskom da na nizem ne moze biti.

1. smece na ulicama: prije svega, krivcima smatram komunalno preduzece jer fakat ne rade svoj posao kako treba. vecina kanti je pokvarena, ili prepuna. o ciscenju ulica da ne govorim. jedva cekaju kisu da izadju na ulice sa smrkovima, lafo peru ulice..... a ono kisa malo pokvasila.

2. tramvaji, trole...- veliki odraz nekulture, jada i bijede. nema imena kojeg neces procitati u njima, svaka drska prljava i ljigava, nemas se gdje uhvatiti... (opet je za to kriv gradski prevoznik)
sto se tice starih i ustajanja... isti ti stari koji kukaju i traze da im se ustane prije toga PRETRCE po 100 m da stignu na tramvaj i onda kukaju kako su stari i iznemogli... na daaaj.. cast izuzecima...

3. posjete predstavama, izlozbama, koncertima... jako slabo su posjeceni svi kulturni dogadjaji...

4. turbo-folk- da li je potreban ikakav komentar..

smatram da je najveca tu greska neobrazovanosti ljudi....

postoje i pozitivni aspekti nase kulture

1. dobrosusjedski odnosi
2. skidanje cipela (sto se moze reci da je obicaj)
3. pranje ruku po ulasku u kucu, te prije i nakon jela
4. pranje ruku nakon obavljanja nuzde (sto mnogim strancima ne pada na pamet, a onda se s tobom rukuje...fuj!)
itd....

sve u svemu, kad bi svi ljudi radili svoj posao kako treba, i ove negativne stvari bi se ispravile u prilicno kratkom roku

a sto se tice opaljivanja naroda po novcaniku, to je kod nas van pameti... vani je to lako, jer ljudi imaju normalne i dobre plate i penzije... ovdje narodu nemas odakle uzeti.... :-)
Post Reply