da li se Zapad s razlogom boji "islamske nacije"?

rulja_20

#1 da li se Zapad s razlogom boji "islamske nacije"?

Post by rulja_20 »

iskreno, počinjem ovu temu da bih više saznao, a ne iznio neko svoje mišljenje. dakle želim čuti vaša saznanja i mišljenja a mislim da se tema odlično nadovezuje na današnju situaciju. pa dakle...
ako neko malo bolje poznaje historiju morao bi znati kako se SAD svim sredstvima borio protiv "crvene opasnosti" (i tada je bilo sportsko rekreativnih centara poput Guantanama :D ). komunizam je za bogatog Amerikanca predstavljao gubitak privatne imovine i sveg bogatstva a za običnog (ali i bogatog naravno) predstavljao gubitak demokratije, slobode, i onoga na čemu Zapad mnogo inzistira: individualnosti tj. individualnih sloboda i promišljanja. doduše vjerovatno su bili i u pravu jer je komunizam sadržavao mnogo samodestruktivnih elemenata.

eh sad čitajući neke knjige naišao sam na neke tvrdnje da je islam jedini društveni poredak (dakle ovdje o islamu govorim kao o društvenom poretku ne o religiji i nj dogmama), koji može zamijeniti savremeno demokratsko društvo.
sad ja vas pitam: boji li se Zapad osnivanja "islamske nacije"? boji li se Zapad da će se "poislamiti"

ovdje ne mislim na neki "sukob civilizacija" već jednostavno o masovnom prelaženju na islam i nalaženju utočišta u njemu od strane pretjeranog individualizma zapadnog čovjeka koji ga u najvećem broju slučajeva vodi u usamljenost.

neko će sad reći: "za to je potrebno mnogo vremena!", ali zar nije moguće da se pojavi neka faca koja bi mogla usmjeriti interes islamskih zemalja u zajedničom pravcu. taj interes ne mora biti sad ubijanje i rušenje sveg nemuslimanskog već postajanje jakim političkim faktorom.
sjeća li se neko izvjesnog MALCOLMA-X i njegove ideologije. on je htio ujediniti Afro-Amerikance pod islamom koliko se ja znam (ako neko o njemu zna nešto više neka nas prosvijetli). možda su Ameri već imali iskustva s tim.

pokušajte zamisliti sintezu islama i demokratije.

ne želim reći sad da je sve ovo razlog invazije na Irak (a uskoro izgleda i Iran) ali onako, zar se ne zazire pomalo od toga?

očekujem komentare, ali molim vas bez glupih :D
danas

Post by danas »

sta ti je to, islamska nacija? :-)
rulja_20

Post by rulja_20 »

iskreno, ni sam ti ne bih mogao reći neku definiciju... zato sam to i stavio pod navodnike. :roll:
samo...muslimani pokazuju koliko je vjera bitan segment njihovog života, (u šta smo se uvjerili povodom ovih nemilih scena sa karikaturama) eh sad može li biti to polazna tačka za stvaranje jednog takvog tijela kao što je npr. nacija? to se i ja pitam...a onda ako se stvori je li prijetnja Zapadu?
razumjela? :-D
Kick off

Post by Kick off »

Daleko od toga da se "Zapadnjaci "boje masovnog prelaska na Islam! Price o masovnom prelasku na Islam,Budizam itd. su samo price i glasine ..
Razlog je cinjenica da se tradicija i kultura zapada ne podudara sa osnovnim principima Islama....!Zapadnjaci su previse razliciti da bi svi masovno presli na Islam.. Inace masovni prelasci jednog naroda na drugu vjeru su stvar proslosti... To bi bilo moje misljenje...
_master_

Post by _master_ »

amerika na celu sa cifutima zeli da unisti islam...

ali nikad nece uspjeti...

TACKA :music2: :music2:
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:sta ti je to, islamska nacija? :-)
Bas sam htio isto upitati. Preduhitrila si me.
zlata

Post by zlata »

rulja_20 wrote:iskreno, ni sam ti ne bih mogao reći neku definiciju... zato sam to i stavio pod navodnike. :roll:
samo...muslimani pokazuju koliko je vjera bitan segment njihovog života, (u šta smo se uvjerili povodom ovih nemilih scena sa karikaturama) eh sad može li biti to polazna tačka za stvaranje jednog takvog tijela kao što je npr. nacija? to se i ja pitam...a onda ako se stvori je li prijetnja Zapadu?
razumjela? :-D
Jesi'l' siguran da ljudi demonstriraju radi vjere? Samo vjere! Eto...isto k'o ti "fanatici" i ja sam postala "fanatik"...kad je u pitanju zapadna "tolerancija" i "demokracija". "Fanaticno" sumnjam u tu njihovu opce dobrodusnu toleranciju i milost. Jedan dan im vjerujem...pa drugi sumnjam. Tako...povlacim cvjetne latice....jednu po jednu: Mitterand, tom smrdonji nikad. Thatcherki...njoj "may be". Bush...jamais, njemu tesko...i tako redom.
Uglavnom...oni meni a priori ne vjeruju.. zato sto se izjasnjavam kao muslimanka...iako znaju dobro da nisam nikakav vjernik...a ja njima ne vjerujem zato sto sam se uvjerila...da su kadri dvogledom promatrati kako se unistavaju 'vaki k'o ja...tj. cak i "nikakvi" muslimani.
Uglavnom...znam da su aninomni, "obicni" Francuzi slali pakete mojim rodjacima u izbjeglicki kamp...al'isto tako znam da je oficijelna francuska vlada podrzavala te iste koljace koji su ih protjerali u taj kamp. Ako je napr. Francuska demokracija...je'l' taj isti narod koji im je slao te pakete glasov'o i za tu istu vlast koja je podrzavala Cetnike?
Vrlo moguce. Ljudi su cudne biljke! Pa i "napredni" Europljani!
BuFu

Post by BuFu »

_master_ wrote:amerika na celu sa cifutima zeli da unisti islam...

:music2:
furlan

Post by furlan »

Izborni plakat u Italiji pred aprilske izbore

Muslimani vecina u Evropi 2025.
Razmislite!!!!"

E sada, je li se boje ili se ne boje?
Prenj

Post by Prenj »

furlan wrote:Izborni plakat u Italiji pred aprilske izbore

Muslimani vecina u Evropi 2025.
Razmislite!!!!"

E sada, je li se boje ili se ne boje?
Predizborni plakat kao dokaz? :?
Po istoj logici bi se i jutrosnji ksenofibicni grafiti sa Ilidze mogli uzimati kao dokaz za "nesto".
furlan

Post by furlan »

Niko ti nije dao dokaz nego slogan sa plakata od 16 m2 a ti razmisljaj je li strah ili kljuc uspjeha.Ako postoji upitnik na kraju recenice onda se izrazava sumnja?????A porediti grafit sa predizbornim plakatom jedne politicke stranke je malo neozbiljno sa tvoje strane.
Prenj

Post by Prenj »

furlan wrote:Niko ti nije dao dokaz nego slogan sa plakata od 16 m2 a ti razmisljaj je li strah ili kljuc uspjeha.Ako postoji upitnik na kraju recenice onda se izrazava sumnja?????A porediti grafit sa predizbornim plakatom jedne politicke stranke je malo neozbiljno sa tvoje strane.
U Italiji, ko i u mnogim drugim zemljama, postoji sirok spektar politickih partija, koje imaju razlicit stepen utjecaja. Sta ako je plakat postavio neko ko ce na izborima osvojiti 0.1% glasova?
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Neboji se zapad islama, nego onih fanatika koji blate i tumace islam po svojoj volji i sukobe rjesavaju terorizmom.
furlan

Post by furlan »

E sada je li "Lega Nord" ili "Alleanza nazionale" nisam siguran, ali u svakom slucaju obadvije su u sprezi sa Berluskonijem i cine vecinu koja trenutno vlada.Znaci nisu samo parlamantarno prisutni, nego imaju malo jace procente.
Prenj

Post by Prenj »

furlan wrote:E sada je li "Lega Nord" ili "Alleanza nazionale" nisam siguran, ali u svakom slucaju obadvije su u sprezi sa Berluskonijem i cine vecinu koja trenutno vlada.Znaci nisu samo parlamantarno prisutni, nego imaju malo jace procente.
Ako moze malo detaljniji odgovor, jer npr. i nasa Stranka penzionera ucestvuje u Vladi, a ko sto znamo njen utjecaj na zbivanja je zaista nevidjen.
senada

Post by senada »

Prenj wrote:
furlan wrote:E sada je li "Lega Nord" ili "Alleanza nazionale" nisam siguran, ali u svakom slucaju obadvije su u sprezi sa Berluskonijem i cine vecinu koja trenutno vlada.Znaci nisu samo parlamantarno prisutni, nego imaju malo jace procente.
Ako moze malo detaljniji odgovor, jer npr. i nasa Stranka penzionera ucestvuje u Vladi, a ko sto znamo njen utjecaj na zbivanja je zaista nevidjen.
:shock:
DonDavudes

Post by DonDavudes »

SiSaJuMe wrote:Neboji se zapad islama, nego onih fanatika koji blate i tumace islam po svojoj volji i sukobe rjesavaju terorizmom.
ma jok. prema mom misljenju "zapad" (kapitalisticko potrosacko drustvo bazirano na individualizmu i koje, bajdvej, nema nikakve veze sa katolicanstcvom)n se upravo boji pravog islama jer jedino on nudi alternativu danasnjem kapitalistickom svijetu

poruka islama je poruka pravde kapitalizam jedino jos islam nije pobjedio (crkva i komunizam su pali davno)

naravno, da u skoroj buducnosti ne nazirem neku globalnu islamsku revoluciju
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

DonDavudes wrote:
SiSaJuMe wrote:Neboji se zapad islama, nego onih fanatika koji blate i tumace islam po svojoj volji i sukobe rjesavaju terorizmom.
ma jok. prema mom misljenju "zapad" (kapitalisticko potrosacko drustvo bazirano na individualizmu i koje, bajdvej, nema nikakve veze sa katolicanstcvom)n se upravo boji pravog islama jer jedino on nudi alternativu danasnjem kapitalistickom svijetu

poruka islama je poruka pravde kapitalizam jedino jos islam nije pobjedio (crkva i komunizam su pali davno)

01.nebi se slozio s tobom, jer mislim da islam prolazi kroz istu fazu kroz koje je kriscanstvo nekih 600 godina unazad vec proslo.
02.Komunizam je pao a Crkva nije, nego je crkva (katolicanstvo) se prilagodila danasnjim vremenu , sto ce i islam jednog dana morat ucinit.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

andjo, to o cemu ti govoris je politicko uderjenje (obicno korumpirano)
ja govorim o mocnoj, iskonskoj poruci islama (ili ako hoces kur anskoh poruci)
jedino ona nije slomljena, jer da jeste nebi se bogati, skolovani i situirani muslimani zbog neke ideje (iskrivljenog tumacenja) zabijali avionima u nebodere

mislim da se zapad plasi te vjere i da je ne razumije
i, bajdvej, najdemokraticnija islamska zemlja je iran, ali je u "osovini zla" dok su tiranski rezimi S.arabije i dr. prijatelji "demokratske" amerike.kako to???

ili sta to tjera da evroskog muslimana, hasisara sa mindjusom u uhu da u sarajevu uzvikuje allahu ekber zbog objavljivanja karikatura (bio samna protestima, vjerujte vecinom je tamo bila nasa normalna i pristojna raja s kojom se srecemo na kafama)

PS. A.nikolaidis je lijepo na ovu temu kolumnicu napisao u zadnjem broju sl.bosne
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

A wrote:
jedino ona nije slomljena, jer da jeste nebi se bogati, skolovani i situirani muslimani zbog neke ideje (iskrivljenog tumacenja) zabijali avionima u nebodere
Tebi je dokaz snage jedne vjere - to sto ima fanatika ???
mislim da se zapad plasi te vjere i da je ne razumije
Zapad se plasi / ili jednostavno nece da prihvati / stanovnike koji bilo sto stavljaju ispred zakona zemlje u kojoj zive. To je osnovni problem muslimana u Evropi - sto jedan dio tih ljudi jasno stavlja islamske zakone i adete ispred zakona. Nema tu straha od neke mocne religije.

Ako cemo tako traziti dokaze vitalnosti religije, zamisli sta mogu reci evropski hriscani - religija koja nije drzavna vec skoro vijek, koja se ne uci obavezno u skolama, koja se smija karikaturizirati, ismijavati i poricati... i opet se ogromna vecina djece krsti, prenose se osnovne hriscanske vrijednosti i Evropski dani mladih hriscana svake godine okupe sve vise ucesnika.

Hocu reci - mozes tako selektivno uzeti neke argumente koji idu "na tvoju vodu" i izvuci zakljucak koji ti odgovara. A za izvodjenje bilo kakvih zakljucaka, treba objektivno sagledati puno vise pokazatelja.
:thumbup:

O tom vec i govorim. Kriscani su takodje u svojoj istoriji stavljali svoje zakone prije svega. Kao sto sad trenutno forsiraju pojedinci islamske vjeroispovjesti.
furlan

Post by furlan »

Izvini Don
ali mozes li mi reci sta je to "pravi islam" kako ti kazes i koja je to njegova ideja, koja treba da se odupre zapadnom kapitalizmu?Ko je prezentira i gdje?
I ako je na protestima povodom karikatura bila "nasa normalna i pristojna raja" onda nam se Sarajevo podobro promijenilo a ja nesto ne bih volio sa njima kafu popiti.Cisto nako.
digger

Post by digger »

_master_ wrote:amerika na celu sa cifutima zeli da unisti islam...

Uzmi nesto za smirenje... :roll:
digger

Post by digger »

Nema veze s mozgom misliti da na Zapadu postoji strah od Islama. To su neciji snovi preneseni iz "dreamlanda":
ovdje ne mislim na neki "sukob civilizacija" već jednostavno o masovnom prelaženju na islam i nalaženju utočišta u njemu od strane pretjeranog individualizma zapadnog čovjeka koji ga u najvećem broju slučajeva vodi u usamljenost.

U Evropi, Islam nema sansu u slijedecih par stotina godina.

Ja vidim buducu Evropu kao religiozno zariste izmedju islama i hriscanstva. Vidljivo je da demonstracije pojedinaca zboga karikatura nemaju vezu sa uvredom Muhammeda. Demonstracije su uglavnom organizovane od ekstremnih islamskih vodja i imaju za cilj da potvrde trenutnu poziciju islama i njegovo dalje ucvrscenje u Evropi.

Tacno je da je prirastaj u familijama muslimana u Evropi daleko veci nego u hriscanskim familijama. Istovremeno, liberalno naseljavanje Evrope muslimanima ce vjerovatno da se umanjuje: ili propisima ili tihom selekcijom, sto ce opet dovesti do daljih tenzija.

Na kraju, ovo "islamiziranje" Evrope nije isto od drzave do drzave. Nasa (BH) vrsta islama je apsolutno prihvatljiva svugdje jer je prilagodjena zivotom u Evropi. Bosanci-muslimani mogu da zive bilo gdje u Evropi ili S. Americi sa istom lakocom kao i bosanci-nemuslimani. Ali se pitam sta neki iz Sudana, Burkina Faso, ili ko zna odakle mogu da donesu i doprinesu kvalitetu i kulturi sto evropljani vec nemaju i pruzaju? Zbog toga nisu evropljani ti koji stvaraju "islamska geta" nego pridoslice kojima ovakav nacin zivota odgovara. A stanovnici tih getoa (sjetimo se Francuske) nisu ti da se lako asimiliraju pocevsi od ucenja jezika i prihvatanja obicaja, do oslobadjanja od geto mentaliteta.

I umjesto da jaz postane plici i uzi, isti postaje veci.

Nista dobroga nece nici iz ovoga i to bas zbog same goruce zelje mnogih koji smatraju da je islam najvaznija stvar u zivotu, i samim tim da bi i drugi trebali da traze spasenje u prelasku na isti. Neka vrsta promasenog misionarstva i u pogresnoj klimatskoj sredini.
rulja_20

Post by rulja_20 »

@digger, odlično si pogodio šta sam htio reći...samo nisi mi do kraja odgovorio...sad tebe pitam pošto si bio najkonkretniji...
šta ako se nađe "faca" koja bi hajde da kažemo demokratizirala, ne islam, nego muslimane i time uspjela ujediniti interese muslimanskih zemalja. taj interes bi vjerovatno bio postajanjem značajnijeg političkog faktora. bi li tada Zapad imao razloga za strah?
vidiš, čitajući jednu knjigu naišao sam na tvrdnju autora (što je vrlo očigledno) da se mentalitetu domicijelnog stanovništva više prilagođavao islam, nego što je to bilo obrnuto. zato kod bosanskog muslimana imaš adete koji su vjerovatno postojali i prije 1463. godine. tako je bilo i sa arapima eto npr. Palestinci. ima njih dosta katolika koji onako gađaju fanatično onim praćkicama izraelske tenkove, dakle vrlo su slični muslimanskoj braći (kažem braći jer su braća po narodnosti).
ono što hoću reći jeste, da su Afganistanci recimo pravoslavci da li bi bili onakvi fanatici? ili ovako recimo da su Alžirci katolici i došli u muslimansku zemlju Francusku (čuj me pričam k'o Osama :D ) da li bi opet stvarali geta...
malo sam zakomplikovo ali sad te pitam: boji li se Zapad "demokratskog" islama?

@sisajuTe ta tvoja idiotska tvrdnja kako islam prolazi kroz istu fazu kroz koju je prolazilo kršćanstvo prije 600 godina je potpuno darvinistička tj. evolucionistička. sad ti uzmi svoje udžbenike historije i sociologije i dobro protabiri do kakve tragedije je dovelo nj. učenje shvaćeno na tvoj=pogrešan način. da ti uskratim muke: do HOLOKAUSTA... ako se budeš upitao/la kako, vrlo rado ću ti odgovoriti!

diggeru čekam tvoj odgovor... :D
magyarovar

Post by magyarovar »

A wrote:
DonDavudes wrote:ma jok. prema mom misljenju "zapad" (kapitalisticko potrosacko drustvo bazirano na individualizmu i koje, bajdvej, nema nikakve veze sa katolicanstcvom)n se upravo boji pravog islama jer jedino on nudi alternativu danasnjem kapitalistickom svijetu

Malezija, Saudijska Arabija, Dubai, Bahreini, ..... nesto ne vidim pad kapitalizma tamo. A razlika izmedju navedenih i Afganistana, Irana, Pakistana, je samo kolicina sredstava. Cim dostignu, ako dostignu, nivo ovih zemalja - i oni ce odlicno iskombinovati kapitalizam i religiju.
postoje:

1) BOGATI

2) SIROMASNI

a) dobro je biti bogat.

b) lose je biti sirotinja. sirotinja je najcesce lose obrazovana, moze se lako manipulirati, lagati, potkupiti...
Post Reply