ako neko malo bolje poznaje historiju morao bi znati kako se SAD svim sredstvima borio protiv "crvene opasnosti" (i tada je bilo sportsko rekreativnih centara poput Guantanama
eh sad čitajući neke knjige naišao sam na neke tvrdnje da je islam jedini društveni poredak (dakle ovdje o islamu govorim kao o društvenom poretku ne o religiji i nj dogmama), koji može zamijeniti savremeno demokratsko društvo.
sad ja vas pitam: boji li se Zapad osnivanja "islamske nacije"? boji li se Zapad da će se "poislamiti"
ovdje ne mislim na neki "sukob civilizacija" već jednostavno o masovnom prelaženju na islam i nalaženju utočišta u njemu od strane pretjeranog individualizma zapadnog čovjeka koji ga u najvećem broju slučajeva vodi u usamljenost.
neko će sad reći: "za to je potrebno mnogo vremena!", ali zar nije moguće da se pojavi neka faca koja bi mogla usmjeriti interes islamskih zemalja u zajedničom pravcu. taj interes ne mora biti sad ubijanje i rušenje sveg nemuslimanskog već postajanje jakim političkim faktorom.
sjeća li se neko izvjesnog MALCOLMA-X i njegove ideologije. on je htio ujediniti Afro-Amerikance pod islamom koliko se ja znam (ako neko o njemu zna nešto više neka nas prosvijetli). možda su Ameri već imali iskustva s tim.
pokušajte zamisliti sintezu islama i demokratije.
ne želim reći sad da je sve ovo razlog invazije na Irak (a uskoro izgleda i Iran) ali onako, zar se ne zazire pomalo od toga?
očekujem komentare, ali molim vas bez glupih