DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
- gamer121
#1 DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Kao što sam naslov kaže,isplati li se ovdje išta upisivati ili je to samo žali bože para i vremena?
Šta god upišeš biro pun toga,a i ovo šta nije npr kao neki tehnički fakultet diplome se ne priznaju vani a ovdje ne možeš nista naći (gledao podatke sa biroa)?
Pitam zato što sam upisao fakultet (spds-socijalna pedagogiaj i duhovni smjer-to se valjda trazi u Njemačkoj i Sloveniji) ali opet mi je to nigdje veze,nit znam priznaje li mi se nit išta,a šta god drugo da upišem isti problem,a još ako se tome pridoda da mi matematiak ne ide pa nemogu ni IT onda ne znam da li i da ikako idem na fakultet?Jer mi je žao izgubiti 4 godine a opet da budem neškolovan?
Šta god upišeš biro pun toga,a i ovo šta nije npr kao neki tehnički fakultet diplome se ne priznaju vani a ovdje ne možeš nista naći (gledao podatke sa biroa)?
Pitam zato što sam upisao fakultet (spds-socijalna pedagogiaj i duhovni smjer-to se valjda trazi u Njemačkoj i Sloveniji) ali opet mi je to nigdje veze,nit znam priznaje li mi se nit išta,a šta god drugo da upišem isti problem,a još ako se tome pridoda da mi matematiak ne ide pa nemogu ni IT onda ne znam da li i da ikako idem na fakultet?Jer mi je žao izgubiti 4 godine a opet da budem neškolovan?
- musicman80
#2 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Zavisi sta ocekujes od faksa. Ako studiras da bi bio obrazovan, onda u danas Jim uslovima bolji recimo Austrija. Ako studiras da bi samo protrcao kroz faks, dobio diplomu, I zaposlio se negdje u drzavnoj sluzbi, onda je studiranje u BIH odlicno.
- insomnia78
#3 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
E cuj duhovni smjer
Sta ces biti, guru?
Sta ces biti, guru?
- musicman80
#4 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
insomnia78 wrote:E cuj duhovni smjer![]()
Sta ces biti, guru?
Vrač, subspecijalizacija carobni napitci.
Mentor: Asterix.
- HAVANA
#5 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
I trazi se u njemackoj i sloveniji.Placu za tim kadrom.insomnia78 wrote:E cuj duhovni smjer![]()
Sta ces biti, guru?
- BajramBarecula
#6 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Isplati se, onima sto drze faksove
- insomnia78
#7 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
HAVANA wrote:I trazi se u njemackoj i sloveniji.Placu za tim kadrom.insomnia78 wrote:E cuj duhovni smjer![]()
Sta ces biti, guru?
-
Rizvan
#8 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Naravno da se isplati. Ako je masa ljudi sa fakultetom na birou,još veća je masa onih sa SSS i KV. Tako da su sa fakultetom opet značajno veće šanse za pronalskom pristojnog posla. Samo treba biti fleksibilan i ne ograničavati se isključivo na posao u struci
- Kejn
#9 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Zavisi šta želiš u životu? Ukoliko si strastven u vezi nečega i to te ispunjava, onda je lijepo upisati fakultet i pronaći se u tome (bez obzira pronašao posao sa tim fakultetom ili ne). Ukoliko to radiš za čisti novac i profit, onda se nekad više novca može zaraditi sa srednjom nego sa faksom.
- all_might
#10 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
A isplati se ak imaš kaku vezu da te negdje "pogura", a IT je jednostavno budućnost tu nikad posla neće falit, inače čupaj se iz ove zemlje kako znaš i umiješ, ovo je raspad sistemagamer121 wrote:Kao što sam naslov kaže,isplati li se ovdje išta upisivati ili je to samo žali bože para i vremena?
-
moonca
#11 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Moguce, ali se velikim znojem taj novac zaradi-.Ko ima mogucnost, ipak treba pokusati zavrsiti fax. Sa faxom moze raditi manje placaene poslove kao i 'fizicke' dok se ne ukaze prilika za ono za sta si se opredjelio.Kejn wrote:Zavisi šta želiš u životu? Ukoliko si strastven u vezi nečega i to te ispunjava, onda je lijepo upisati fakultet i pronaći se u tome (bez obzira pronašao posao sa tim fakultetom ili ne). Ukoliko to radiš za čisti novac i profit, onda se nekad više novca može zaraditi sa srednjom nego sa faksom.
- cenecimoveocino
#12 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Naravno da se isplati imati VSS,imam bruka drugova 95/96 tek ga sad upisuju ili ozbbiljno shvatili odgovornost.Momci džaba po 2-3 godine sjedili kući drkali kurac dok nije iz guzice u glavu došlo
- Kejn
#13 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Znam, ali nekad je džaba uzalud potrošiti 4-5 godina studirajući ako ćeš dobiti diplomu sa kojom nikada nećeš moći dobiti posao. 90% ljudi u BiH ima diplome određenih fakulteta pa čak i srednjih škola, ali rade neki drugi posao.moonca wrote:Moguce, ali se velikim znojem taj novac zaradi-.Ko ima mogucnost, ipak treba pokusati zavrsiti fax. Sa faxom moze raditi manje placaene poslove kao i 'fizicke' dok se ne ukaze prilika za ono za sta si se opredjelio.Kejn wrote:Zavisi šta želiš u životu? Ukoliko si strastven u vezi nečega i to te ispunjava, onda je lijepo upisati fakultet i pronaći se u tome (bez obzira pronašao posao sa tim fakultetom ili ne). Ukoliko to radiš za čisti novac i profit, onda se nekad više novca može zaraditi sa srednjom nego sa faksom.
- zanimljiv
#14 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Apsolutno je netačno da se ne priznaju naši fakulteti u inostranstvu, to su čiste mahalske priče koje se povlače godinama "po kafama", klasičan način podupiranja teze da sve propada, posla nema i hajmo svi biti pesimisti i plakati.gamer121 wrote:Kao što sam naslov kaže,isplati li se ovdje išta upisivati ili je to samo žali bože para i vremena?
Skoro sve EU zemlje će ti nostrificirati diplomu univerziteta/visoke škole/sveučilišta sa ove liste:
http://hea.gov.ba/akreditacija_vsu/
Dok se Njemačka npr. isključivo u svom sistemu (mrsko mi tražiti taj sajt, ali pogledaj ako želiš) bazira na ovoj listi kada neko iz BiH poželi upisati master studije tamo, uz valjan certifikat o poznavanju njemačkog ili engleskog jezika (za master) odmah upadaš bez ikakvih provjera, u roku od par dana.
Naravno da ako studiraš bh. pravo, a ne internacionalno i slične stvari specifične za BiH, nećeš moći tek tako nastaviti studij ili nostrificirati diplomu, ali za većinu fakulteta tj. organizacionih jedinica nema nikakvih problema, pojedini čak imaju i dodatne akreditacije za kvalitetu, ETF ima njemački ASIIN, Ekonomija onaj irski čini mi se itd.
Što se tiče same teme, sve ima svoje za i protiv, pa čak i studij na privatnim fakultetima u BiH gdje u toliko pominjanom IT npr. dobiješ mnogo više prostora za izražaj, vremena sa profesorom i resursa za rad (pogotovo programskih licenci) nego na državnim fakultetima. Naravno, to je moguće zloupotrijebiti pa se provući lakše sa niskim prosjekom, ali pravom entuzijasti i onome ko voli svoju buduću struku može itekako pomoći u razvoju, dok recimo na državnim nemaš većinski takve privilegije, ali opet imaš problem takozvanih "fach idiota", koji napamet uče i završavaju fakultete bez ikakvog znanja ili ljubavi prema poslu, želeći samo novac. Takvi ljudi su kancer u svakoj firmi, a Bh. sistem obrazovanja ih, nažalost, masovno favorizira...
- gamer121
#15 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
HAHA ma nije bas guru kao ono pomozas adoloscentima u njihovim problemima i ja sam pokusavao naci an njeamckom i uspio sam ima itekako mada kako ce se to priznati mislim da hoce pa makar,a i to za gurua ne bi bilo loše,čak sam i razmišljao da odem na tečaj kod vidovite Azire vidim svaki dan ti kapa min 100 kminsomnia78 wrote:HAVANA wrote:I trazi se u njemackoj i sloveniji.Placu za tim kadrom.insomnia78 wrote:E cuj duhovni smjer![]()
Sta ces biti, guru?
- gamer121
#16 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Ma treba dobiti posao u drzavnoj sluzbimusicman80 wrote:Zavisi sta ocekujes od faksa. Ako studiras da bi bio obrazovan, onda u danas Jim uslovima bolji recimo Austrija. Ako studiras da bi samo protrcao kroz faks, dobio diplomu, I zaposlio se negdje u drzavnoj sluzbi, onda je studiranje u BIH odlicno.
- gamer121
#17 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Definitivno si u pravu,toga mi je i najvise zao treba 4 godine potrositi...Kejn wrote:Znam, ali nekad je džaba uzalud potrošiti 4-5 godina studirajući ako ćeš dobiti diplomu sa kojom nikada nećeš moći dobiti posao. 90% ljudi u BiH ima diplome određenih fakulteta pa čak i srednjih škola, ali rade neki drugi posao.moonca wrote:Moguce, ali se velikim znojem taj novac zaradi-.Ko ima mogucnost, ipak treba pokusati zavrsiti fax. Sa faxom moze raditi manje placaene poslove kao i 'fizicke' dok se ne ukaze prilika za ono za sta si se opredjelio.Kejn wrote:Zavisi šta želiš u životu? Ukoliko si strastven u vezi nečega i to te ispunjava, onda je lijepo upisati fakultet i pronaći se u tome (bez obzira pronašao posao sa tim fakultetom ili ne). Ukoliko to radiš za čisti novac i profit, onda se nekad više novca može zaraditi sa srednjom nego sa faksom.
-
moonca
#18 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
To su godine od 19-23-24, sta ces tu izgubiti.
- gamer121
#19 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Ovakvih poput vas nam treba više,jeste stanje slabo,ali nije ni baš skroz crno,jer evo sad kad sam pogledao ovaj link koji ste mi dali iznenadio sam se.Mislim da ste u pravu i što se tiče privatnih IT fakulteta,mada su oni za mene preskupi,pa sam zato an drzavnim,MOze s uspjeti,ali ako svi budemo kao što vi rekoste plakati onda će biti gore nego što jest.Hvala vam što ste mi objasnili mnoge stvari u pogledu ovoga,naročito da se treba studirati ono što voliš,mada je o tome veoma teško diskutovati pogotovo kad je ovakvo stanje...zanimljiv wrote:Apsolutno je netačno da se ne priznaju naši fakulteti u inostranstvu, to su čiste mahalske priče koje se povlače godinama "po kafama", klasičan način podupiranja teze da sve propada, posla nema i hajmo svi biti pesimisti i plakati.gamer121 wrote:Kao što sam naslov kaže,isplati li se ovdje išta upisivati ili je to samo žali bože para i vremena?
Pitam zato što sam upisao fakultet (spds-socijalna pedagogiaj i duhovni smjer-to se valjda trazi u Njemačkoj i Sloveniji) ali opet mi je to nigdje veze,nit znam priznaje li mi se nit išta,a šta god drugo da upišem isti problem,a još ako se tome pridoda da mi matematiak ne ide pa nemogu ni IT onda ne znam da li i da ikako idem na fakultet?Jer mi je žao izgubiti 4 godine a opet da budem neškolovan?![]()
Skoro sve EU zemlje će ti nostrificirati diplomu univerziteta/visoke škole/sveučilišta sa ove liste:
http://hea.gov.ba/akreditacija_vsu/
Dok se Njemačka npr. isključivo u svom sistemu (mrsko mi tražiti taj sajt, ali pogledaj ako želiš) bazira na ovoj listi kada neko iz BiH poželi upisati master studije tamo, uz valjan certifikat o poznavanju njemačkog ili engleskog jezika (za master) odmah upadaš bez ikakvih provjera, u roku od par dana.
Naravno da ako studiraš bh. pravo, a ne internacionalno i slične stvari specifične za BiH, nećeš moći tek tako nastaviti studij ili nostrificirati diplomu, ali za većinu fakulteta tj. organizacionih jedinica nema nikakvih problema, pojedini čak imaju i dodatne akreditacije za kvalitetu, ETF ima njemački ASIIN, Ekonomija onaj irski čini mi se itd.
Što se tiče same teme, sve ima svoje za i protiv, pa čak i studij na privatnim fakultetima u BiH gdje u toliko pominjanom IT npr. dobiješ mnogo više prostora za izražaj, vremena sa profesorom i resursa za rad (pogotovo programskih licenci) nego na državnim fakultetima. Naravno, to je moguće zloupotrijebiti pa se provući lakše sa niskim prosjekom, ali pravom entuzijasti i onome ko voli svoju buduću struku može itekako pomoći u razvoju, dok recimo na državnim nemaš većinski takve privilegije, ali opet imaš problem takozvanih "fach idiota", koji napamet uče i završavaju fakultete bez ikakvog znanja ili ljubavi prema poslu, želeći samo novac. Takvi ljudi su kancer u svakoj firmi, a Bh. sistem obrazovanja ih, nažalost, masovno favorizira...
Hvala
- red evil
#20 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Naravno da se isplati ali fax završiti sa ciljem da naučiš nešto a ne da dobiješ šesticu, samo da prođeš i da kasnije možeš reći ja imam fax. Naš najveći problem je neškolovani kadar, hoće da rade neki posao a u suštini ne znaju raditi taj posao i onda kukaju kako nema posla. Kako god okreneš, sa faxom samo možeš biti u plusu nikako u minusu, ali opet kažem ako se završi s ciljem da znaš nešto.
- Edin H.
#21 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Naravno na faxu kao i Osnovnoj i Srednjoj skoli naucis neke stvari koje ce ti poslije valjati, radio ili ne u struci.red evil wrote:Naravno da se isplati ali fax završiti sa ciljem da naučiš nešto a ne da dobiješ šesticu, samo da prođeš i da kasnije možeš reći ja imam fax. Naš najveći problem je neškolovani kadar, hoće da rade neki posao a u suštini ne znaju raditi taj posao i onda kukaju kako nema posla. Kako god okreneš, sa faxom samo možeš biti u plusu nikako u minusu, ali opet kažem ako se završi s ciljem da znaš nešto.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#22 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Isplati ali privatni a da pri tome ne mislim na one Travnicke i Kiseljacke!
- cenecimoveocino
#23 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Travnicka stomatologija je fantastična,imam kkolegu treća godina,bolje opremljeni od sarajevske.hrasno38 wrote:Isplati ali privatni a da pri tome ne mislim na one Travnicke i Kiseljacke!
- bersK
#24 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Evo recimo ja sam danas zaledio svoja prava kao student zbog planova da razvijam vlastitu ideju koja mi je sinula prije par mjeseci. U kući vlada katastrofa, totalni harakiri, al uopšte to ne gledam. Gledam samo kao prednost da, ako uspijem u svojoj ideji, imaću prava da se naslađujem za sva vremena. Na kraju krajeva biću ponosan da sam bez ičije podrške i potpomaganja dosegao nešto.
Apsolutno me ne tangira ničije mišljenje i ne gledam ko mi šta kaže. Bar na kraju svega ću znati da sam se žrtvovao za svoje snove i ideale. Neće me gristi savjest. Tako da... Go forward bro!
Apsolutno me ne tangira ničije mišljenje i ne gledam ko mi šta kaže. Bar na kraju svega ću znati da sam se žrtvovao za svoje snove i ideale. Neće me gristi savjest. Tako da... Go forward bro!
- Dinostula
#25 Re: DA LI SE U BIH ISPLATI UPISIVATI FAX?
Zavisi koji faks ekonomski se uvijek trazi.
Ako ces saobracaj samo cestovni nesto vrijedi ostalo taraba.
Dobro se raspitaj sta se trazi.Ovo je drzava konobara,pekara,metalostrugara i ostalih zanatlija.
Naravno ako iams stelu upisi sta hoces svakako ce te negdje ugurati.
Ako ces saobracaj samo cestovni nesto vrijedi ostalo taraba.
Dobro se raspitaj sta se trazi.Ovo je drzava konobara,pekara,metalostrugara i ostalih zanatlija.
Naravno ako iams stelu upisi sta hoces svakako ce te negdje ugurati.