Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
- AmADin_gospo
#51 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
ma s ovim platama, nema nas nigdje. radim u državnoj instituciji i imam 809 kerma (plata+karta+topli)
dok platim režije, kredit i hranu, dobar sam ako na nuli izađem
dok platim režije, kredit i hranu, dobar sam ako na nuli izađem
- drug_profi
#52 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Mislim da je 15 maraka/dan minimum za 4-clanu familiju, ali i to jedva. 20 vec nekako, ali i dalje oprezno.JOINT_1921 wrote:Ma slazem se, mada se ovdje dosta pretjeruje sa ciframa, pogotovo sto se tice hrane...
- TheHound
#53 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Sheeeet gdje ja zivim onda
Zivim u Sarajevu i jedva znam dvije porodice koje imaju primanja preko 2200KM, a ovdje se ljudi gadjaju ciframa od 3000KM i govore da s tim parama samo prezivljavaju, WTF kakvi su to zivoti, ne kontam.
Trenutno sam neozenjen, i dok sam imao platu od 1500KM u Sarajevu sam uspijevao ustediti 500KM mjesecno uz poprilicno normalan zivot (mobitel od 800KM, hranio se vani itd.) i kontam kad bih se ozenio trosio bih jos manje jer bi zena kuhala tako da ispadnu troskovi hrane jeftiniji nego da se hranim vani.
Sad imam vecu platu i stvarno ustedim poprilicno puno love, s obzirom da ne pijem i ne pusim, i nije mi jasno kako ljudi sa 2500KM mogu reci da jedva prezivljavaju. Zar djeca fakat toliko kostaju da im treba 1500KM mjesecno?
Zivim u Sarajevu i jedva znam dvije porodice koje imaju primanja preko 2200KM, a ovdje se ljudi gadjaju ciframa od 3000KM i govore da s tim parama samo prezivljavaju, WTF kakvi su to zivoti, ne kontam.
Trenutno sam neozenjen, i dok sam imao platu od 1500KM u Sarajevu sam uspijevao ustediti 500KM mjesecno uz poprilicno normalan zivot (mobitel od 800KM, hranio se vani itd.) i kontam kad bih se ozenio trosio bih jos manje jer bi zena kuhala tako da ispadnu troskovi hrane jeftiniji nego da se hranim vani.
Sad imam vecu platu i stvarno ustedim poprilicno puno love, s obzirom da ne pijem i ne pusim, i nije mi jasno kako ljudi sa 2500KM mogu reci da jedva prezivljavaju. Zar djeca fakat toliko kostaju da im treba 1500KM mjesecno?
- Dr. Kuca
- rajvoSa0
#55 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Moze. Razbacivanja nece biti ali moze.
PS: Znam situaciju gdje muz ima platu 2700, zena 2300, jedno dijete i jos kazu kako nemaju, kako su u besparici i kako je kriza.
PS: Znam situaciju gdje muz ima platu 2700, zena 2300, jedno dijete i jos kazu kako nemaju, kako su u besparici i kako je kriza.
- drug_profi
#56 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Sve je to sjajno. Dvoje mladih sa vlastitim primanjima, kad se udruze, zive jos lakse i bolje. Kad dodju djeca, nista vise nije isto. Sve se na tumbe preokrene.TheHound wrote:Sheeeet gdje ja zivim onda![]()
A da se moze zivjeti sa 500-600 maraka mjesecno, moze, ali jedva da se zivotom moze zvati.
- yoda82
#57 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ja se opet ne slažem sa ovim tvojim, posebno sa boldiranim. Tvoja logika mi je ''nigđe veze''. Nisu djeca kriva što ne zarađuju. (naravno ovdje mislim na maloljetnu djecu). Protiv toga sam da se rasipaju roditelji, a da se na djeci štedi, ali sam i protiv toga da se djeci sve kupi, a da roditelji na sebi štede. Mislim da je tu potrebno naći balans. (naravno da je to najteže).Kastanienallee wrote:Ne slazem se a narocito ne s ovim zatamnjenim. Svojoj djeci bi pokazivala svojim primjerom da novca koji ja zaradim za moje cizme od 300 ili 500 maraka ima jer sam ja odrasla osoba koja zaradjuje taj novac a djecu bih upucivala da ako zele da imaju takve cizme da ce ih moci imati kada odrastu i steknu uslove da ih zarade i priuste sebi. U medjuvremenu bi im kupovala prosjecne pamucne, udobne i prakticne stvari. Ne topim se nesto pri pomisli na tuzne okice djeteta koje me pita "jesmo li to mi sad siromasni" jer je frizider prazniji. Rodjena sam u izobilju pa sam dozivjela nemam skoro nista. Nemam namjeru odgajati male izolovane princeze niti mi je siromastvo toliko uzasan i nezamisliv pojam. Uostalom, svuda je oko nas.drugi profil wrote: Da. Ovdje nije rijec o socijalnim slucajevima, mada svi mozemo lako spasti pod to. Roditeljska duznost je omoguciti djeci sto je moguce sretnije i bezbriznije djetinjstvo i nemam namjeru da ih prepadam sa kokuzlukom. Jednom je jedna moja otvorila frizider i vidjela da je skoro prazan i onda je stidljivo pitala: "tata, jesmo li mi sad siromasni?". Taj pogled i strah ne zelim opet vidjeti. Mozda nisam bio jasan. Spravice od 1000 maraka nemam ni ja niti bih ikad dao te pare, ali djete treba da ima telefon od 100-150 maraka, treba da ima garderobu koja nije zadnje kineske klase, dakle govorim o cipelama 50-100 maraka, hlacama 40-70, jaknama oko 100, itd.
Ne treba od djece praviti sirotinju i nabijati im taj kompleks. Jasno je da moraju znati cijeniti novac i kako ga je tesko steci. Zato vlastitim primjerom moras staviti do znanja da novca za luksuz nema, a ne dati 200-300 za svoje cizme i reci djetetu da nemas para. Jasno da nemas kad preplacujes stvari. Kad stasaju za neki rad, naci im posla nek zarade. Moje cure svako ljeto rade i zarade od 100-500 maraka ovisno od trajanja angazmana. Zato molim vas budite ljubazni prema promotorkama po supermarketima, i one su necije kceri.
Što se tiče konkretnog pitanja, odgovor je da se može živjeti sa 2.700-2.800 KM. Da li se može živjeti onako kako si opisao, sa ovim novcem teško, mada i to zavisi, što reče Kastanienallee, od navika tvoje porodice.
- rajvoSa0
#58 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Slobodno vi uskracujte sve moguce djeci, nabijajte im komplekse dok budu gledali drugu djecu kako imaju, kako se rasipaju. Ne kazem da treba sve udovoljiti, ali treba imati mjeru.
Tako zivi 60% ljudi ove zemlje.drugi profil wrote:A da se moze zivjeti sa 500-600 maraka mjesecno, moze, ali jedva da se zivotom moze zvati.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#59 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Hahah, ja Emporio Armani, djeca Haris Export d.o.o.
- plucna mahramica
#60 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Sta ces ici igdje, fino od kuce poklikas sta ti treba i donesu ti kuci. Tako je manja sansa da ti se nesto svidi u velikom izboru...
Sto se tice same teme, tesko da se moze pristojno zivjeti kako je zamisljeno sa tim primanjima jer ona su zapravo dosta mala obzirom da se hoce uzeti kredit za stan i auto, znaci nemate apsolutno nista. Solidn Auto je skuplje nego dijete, gorivo, registracija, odrzavanje, kvarovi, kazne a ti ces da kupis sve te troskove na kredit..e ne ide.
Sto se tice same teme, tesko da se moze pristojno zivjeti kako je zamisljeno sa tim primanjima jer ona su zapravo dosta mala obzirom da se hoce uzeti kredit za stan i auto, znaci nemate apsolutno nista. Solidn Auto je skuplje nego dijete, gorivo, registracija, odrzavanje, kvarovi, kazne a ti ces da kupis sve te troskove na kredit..e ne ide.
-
archi_a
#61 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Updatiram samog sebe, zbog ovog sto rece da mi nevalja racunica. Ovdje sam ti dao priblizan presjek tvojih troskova u skladu sa tvojim zeljama. Dakle "mustbe" svaki mjesec bez da oko otvoris. Ostaje ti oko 1100 za sve ostalo (hrana, pice, garderoba, djeciji prohtjevi, eventualne kazne, higijena, gorivo etc.) Dakle oko 35 Bamova za vas cetvoro- per day. Ebena situacija ali se moze, vjeruj mi. Tip: samo nemoj svaki dan razmisljati koliko ti je ostalo do otplate kredita. To ce ti isisat dusu.archi_a wrote:Mozeitekakomoze, bracaaaaa.Nema tu sta da se kalkulise. Stvarno bih volio da govoris istinu i da ne furas raju bezzee, jer bi to stvarno bilo bezzee sa tvoje strane.
Znaci vasa primanja 2700 Bamova, zajedno.
Kredit 120000 na dvadeset godina. Rata oko 900 Bamova +-
Dadzbine oko 350 Bamova +- (struja,grijanje,trio paket,voda,smece,odrzavanje).
Osrednje auto, staro 2-3 godine. Uvoz do registracije oko 13000 Bamova +-. Kredit na pet godina. Rata 250 Bamova +-
Opremanje stana za jedno deset milja. Kredit na pet godina. Rata oko 190 Bamova +-.
I spreman za start. 900+350+250+190 = 1690 Bamova - 2700 Bamova =1010 Bamova ti ostaje. Da ga ebes, moze se ziviti. Neces bas biti beg, al nisi ni sirotanovic. Sto se godisnjeg tice, nadam se da imas marljivu i ne bas troskali zenu, koja ce znati malo ostaviti sa strane. Bar jedno 100 Bamova, mjesecno. Bez toga zaboravi brckanje ili skijanje.
Nedo ti Bog dragi nekih vanrednih troskova. Na kladionicu ne ulazi ni slucajno. Garderoba se kupuje planski, a budi spreman da ti se na potkosulji i gacama vec pojave rupe.![]()
I da, lastbutnotleast...... Svaku noc molis Boga da neko od vas ne fasuje otkaz u narednih dvadesetak godina. Znaci, u firmi sef okom ti se naguzi i pitaj mozel jos. Udri grome. heheh
Budi zahvalan na datoj prilici, jer ces i pored svega navedenog spadati u taj neki srednji stalez koji je u ovoj drzavi jos od rata izbrisan. Sretno i nemoj biti tuzan ako je ovo sto si postavio kao pitanje bio samo plod tvoje maste. Bori se da nekad bude ovako. pozz
- Capsicum
#62 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Eh, ti gledas iz svoje perspektive kao samac, koji vjerovatno nema kredit za auto i stan. Bez toga dvoga, situacija je bitno drugacija. Lako je kad zivis kod roditelja ili ti oni kupe stan ili ga naslijedis.TheHound wrote:Sheeeet gdje ja zivim onda![]()
Sta kad 4-clana porodica mora sve sama sebi da obezbijedi... U startu ti ode samo na kredite nekih cca. 1300 KM. Djeca "kostaju" isto kao i odrasli, samo sto oni ne zaradjuju, pa svi njihovi troskovi hrane, higijene, oblacenja, skolovanja, razonode itd. padaju na pleca roditelja.
Al hajd, vidjeces kad dodjes do te faze u zivotu...
-
Bodkin
#63 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
ma jesi lud tikorisnik101 wrote:2700 BAM na ruke , - to je vise nego dovoljno za pristojan zivot u Sarajevu.TompusFG wrote:Pozdrav svima.Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.
Da li se sa ovim novcima može solidno živjeti tamo?
Ja bih imao 1550,00 BAM (KM) plata, supruga 1150,00 BAM (KM).
Dvoje djece školskog uzrasta.
Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Cijene stvarno ne znam, pa bih vas zamolio da bar približno to izračunate.
Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba.![]()
Nadam se da ću čuti neke objektivne računice, hvala svima!
Znaci, da platis stan, auto,, i na odmore da ides redovno.
Racunaj da ti je to skoro isto kao recimo 3500 Eura u Austriji ili Njemackoj. Pa skontaj se kako mozes zivjeti sa tim parama tamo.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#64 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
za četveročlanu porodicu-obitelj kad odbiješ sve režije, izdatke, kredite, luksuz itd itd samo za hranu bi ti trebalo ostat izmedju 600 KM (hljeb, pura, krompir) do 1000 KM (normalna ishrana)...znaČi izlasCi, garderoba i ostalo zaboravitis...
- Alhemicarkaa
#65 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Da su ovdje postavljeni visoki zahtjevi - jesu, ne mora se imati auto, a niti otplaćivati stan, ljudi žive i sa daleko manje para.TheHound wrote:Sheeeet gdje ja zivim onda![]()
Ali gledati na to iz perspektive samca, gdje dolaziš na toplo, i opremljeno (ako si kod roditelja) je ogromna razlika. Samo opremiti stan i konstantno ga opremati je ogroman izdatak, moraš kupiti od kašike, posude gdje ćeš tu kašiku staviti, do mašine za veš - nabere se jako puno, pa ode mašina, ode ladica, digne se parket, treba servisirati bojler, hiljadu sitnih i krupnih neplaniranih troškova.
Onda djeca, još školskog uzrasta, dati im za "užine", kupiti sav školski pribor, knjige, nije to samo u se na se i poda se.
E sad što je kod nas stavka podmoranje imati vlastiti stan je druga priča - zemlje balkana u evropi imaju najviše ljudi sa "rješenim" stambenim pitanjem, vani su ljudi uglavnom podstanari, bila je emisija o tome na HRTu.
- Altsa
#66 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
onda ti ne znas sebi zivot organizovati kada sa 4000KM ne mozes zivjetimali_balon wrote:Uh super tema, ne zna sta da ti kazem, ja supruga i bebac od 15 mjeseci se patimo sa 4000BAM pa ti sad vidi,a nismo u kreditu.
Sta je ovim trolovima.
-
Bodkin
#67 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
stan kod nas je i sigurnost. ako ne daj Boze zatreba, mozes prodati. isto tako, doslovno te mogu iz stana izbaciti sutra jer nisi nikakvim zakonom zasticen. nemamo profesionalnih izdavaca, znaci da neko ima zgradu samo za izdavanje, pod stare dane sa niskim penzijama ljudi ne mogu priustiti domove itd itdAlhemicarkaa wrote:Da su ovdje postavljeni visoki zahtjevi - jesu, ne mora se imati auto, a niti otplaćivati stan, ljudi žive i sa daleko manje para.TheHound wrote:Sheeeet gdje ja zivim onda![]()
Ali gledati na to iz perspektive samca, gdje dolaziš na toplo, i opremljeno (ako si kod roditelja) je ogromna razlika. Samo opremiti stan i konstantno ga opremati je ogroman izdatak, moraš kupiti od kašike, posude gdje ćeš tu kašiku staviti, do mašine za veš - nabere se jako puno, pa ode mašina, ode ladica, digne se parket, treba servisirati bojler, hiljadu sitnih i krupnih neplaniranih troškova.
Onda djeca, još školskog uzrasta, dati im za "užine", kupiti sav školski pribor, knjige, nije to samo u se na se i poda se.
E sad što je kod nas stavka podmoranje imati vlastiti stan je druga priča - zemlje balkana u evropi imaju najviše ljudi sa "rješenim" stambenim pitanjem, vani su ljudi uglavnom podstanari, bila je emisija o tome na HRTu.
- pici
#68 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
evo jedna prosta raČunica za četveročlanu obitelj...prosjek-doručak 10KM+ručak20KM+večera10KM=40KMdnevno za hranu...to je za jednoga u solidnom restoranu jedna fina večerica...40X30=1200KM...znaČi samo hrana...može i daleko manje al to su rubovi gladi i toga je MNOOOOGOOOOO !!!
-
mali_balon
#69 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Altsa wrote:onda ti ne znas sebi zivot organizovati kada sa 4000KM ne mozes zivjetimali_balon wrote:Uh super tema, ne zna sta da ti kazem, ja supruga i bebac od 15 mjeseci se patimo sa 4000BAM pa ti sad vidi,a nismo u kreditu.
Sta je ovim trolovima.

-
gilla
#70 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ron Jeremy ti porucuje da si los sa racunicama.pici wrote:evo jedna prosta raČunica za četveročlanu obitelj...prosjek-doručak 10KM+ručak20KM+večera10KM=40KMdnevno za hranu...to je za jednoga u solidnom restoranu jedna fina večerica...40X30=1200KM...znaČi samo hrana...može i daleko manje al to su rubovi gladi i toga je MNOOOOGOOOOO !!!
Cuj 1200, ne uzimas svaki dan namaze, mlijeko, kafu ili sta vec.
Banalno, hljeb 250, 20kg piletine 100, 50kg krompira 80. Jos se nagura povrca, malo fasiranog, zacina, namaza, tjestenine u tih minimalnih 600.
- Altsa
#71 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
kad otplatis kredit onda samo mozes usvojiti djecu jer nemas ih cime niti s kim napraviti...JOINT_1921 wrote:Na kraju ispade da je najbolje i ne imati djecu, ziviti k'o gospoda dok ne otplatis stan i onda ih sebi radjaj...
- Altsa
#72 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
ceskaj se ti po glavi ali ljudi se smiju takvim budalastinamamali_balon wrote:Altsa wrote:onda ti ne znas sebi zivot organizovati kada sa 4000KM ne mozes zivjetimali_balon wrote:Uh super tema, ne zna sta da ti kazem, ja supruga i bebac od 15 mjeseci se patimo sa 4000BAM pa ti sad vidi,a nismo u kreditu.
Sta je ovim trolovima.
- pici
#73 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
gilla wrote:Ron Jeremy ti porucuje da si los sa racunicama.pici wrote:evo jedna prosta raČunica za četveročlanu obitelj...prosjek-doručak 10KM+ručak20KM+večera10KM=40KMdnevno za hranu...to je za jednoga u solidnom restoranu jedna fina večerica...40X30=1200KM...znaČi samo hrana...može i daleko manje al to su rubovi gladi i toga je MNOOOOGOOOOO !!!
Cuj 1200, ne uzimas svaki dan namaze, mlijeko, kafu ili sta vec.
Banalno, hljeb 250, 20kg piletine 100, 50kg krompira 80. Jos se nagura povrca, malo fasiranog, zacina, namaza, tjestenine u tih minimalnih 600.
e dje to ima da mi je znati
- say_cheese
#74 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Pocetak u novoj sredini i u samom startu se zaglaviti u kredite, to je van pameti. Moja opcija bi bila, stan iznajmiti i maksimalna stednja, recimo plata tvoje supruge. Za deset godina kupis stan i platis kesh. Sama pomisao da budem 20 godina rob kamate, da se svako jutro budim u strahu od zle sudbine, gubitak radnog mjesta, bolest i slicne neprilike, mene bi to dovelo do ludila. A za auto, to svakako nije moranje. Neces zivjeti u nekoj zabiti, pa da nemas prevoz. Pruzi se koliko ti je jorgan dug!TompusFG wrote:Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
- fatality
#75 Re: AW: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Jah kirija, to nije bacanje para niz vodu(i to 10 godina)say_cheese wrote:Pocetak u novoj sredini i u samom startu se zaglaviti u kredite, to je van pameti. Moja opcija bi bila, stan iznajmiti i maksimalna stednja, recimo plata tvoje supruge. Za deset godina kupis stan i platis kesh. Sama pomisao da budem 20 godina rob kamate, da se svako jutro budim u strahu od zle sudbine, gubitak radnog mjesta, bolest i slicne neprilike, mene bi to dovelo do ludila. A za auto, to svakako nije moranje. Neces zivjeti u nekoj zabiti, pa da nemas prevoz. Pruzi se koliko ti je jorgan dug!TompusFG wrote:Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2