Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
respo

#226 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by respo »

gledam u fildzan i vidim da ti je jednoj kceri perspektiva u kafi :D
Baby Jane

#227 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Baby Jane »

Kosato wrote:
Baby Jane wrote:Ne znam kako je za ljude sa porodicama, pretpostavljam da nije lako, ali mislim da je to sve do mentaliteta covjeka. Ako hoce da se prostre duze od kreveta, tesko da ce moci. Znam ljude koji imaju platu po 1500 KM, i imaju dvoje djece koji ne znaju da babo ne moze platiti sve sto oni namisle i onda tako namisljaju, hoce u Tursku, hoce u Italiju, a babo suti, i kredit dize. To je meni van pameti. A, da ne spominjem da su odrasla djeca, i sasvim dovoljno zreli i sposobni da rade bilo sta.

Ja sam prije 3 god imala platu 750 KM, danas imam 5x vecu (hvala Bogu) i jednako zivim kao i prije tri godine. Apsolutno se ne razbacujem, ne namisljam, samo vise stedim, jer mislim da ce mi taj novac dobro doci za 10 godina. Bitno je rasporediti i odvagati. Ali ne, prosjecni Bosnjo ce uzeti kredit za cipele, pa za auto, pa za telefon, pa ves masinu, sve na rate.

Licno znam covjeka koji je od vlastite stednje kupio stan i auto. Dakle, bez kredita. I on ima zenu i dijete, i plata nije bila 10 000 KM, vec max 2000.

ima istine u tome vecini sto je napisano......mene samo zanima ti sad imas platu "3750 KM" to jedino ako se bavis politikom ili neko bolje mjesto cim mozes pisati forumom 8) 8) 8) :run: :run: :run:
Imam i vecu od 3750 ;) i krvavo sam se izborila da dodjem tu gdje jesam. A, pisem na forumu jer sam trenutno na odmoru ;)
drug_profi

#228 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

respo wrote:gledam u fildzan i vidim da ti je jednoj kceri perspektiva u kafi :D
preferiram Peljesac i Korculu :mrgreen:
mali_balon

#229 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Baby Jane wrote: Imam i vecu od 3750 ;) i krvavo sam se izborila da dodjem tu gdje jesam. A, pisem na forumu jer sam trenutno na odmoru ;)

Ima li kakvog posla kod tebe, znam haman sve radit, sto ne znam vljan sam nauciti :D
Kosato

#230 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Kosato »

Baby Jane wrote:
Kosato wrote:
Baby Jane wrote:Ne znam kako je za ljude sa porodicama, pretpostavljam da nije lako, ali mislim da je to sve do mentaliteta covjeka. Ako hoce da se prostre duze od kreveta, tesko da ce moci. Znam ljude koji imaju platu po 1500 KM, i imaju dvoje djece koji ne znaju da babo ne moze platiti sve sto oni namisle i onda tako namisljaju, hoce u Tursku, hoce u Italiju, a babo suti, i kredit dize. To je meni van pameti. A, da ne spominjem da su odrasla djeca, i sasvim dovoljno zreli i sposobni da rade bilo sta.

Ja sam prije 3 god imala platu 750 KM, danas imam 5x vecu (hvala Bogu) i jednako zivim kao i prije tri godine. Apsolutno se ne razbacujem, ne namisljam, samo vise stedim, jer mislim da ce mi taj novac dobro doci za 10 godina. Bitno je rasporediti i odvagati. Ali ne, prosjecni Bosnjo ce uzeti kredit za cipele, pa za auto, pa za telefon, pa ves masinu, sve na rate.

Licno znam covjeka koji je od vlastite stednje kupio stan i auto. Dakle, bez kredita. I on ima zenu i dijete, i plata nije bila 10 000 KM, vec max 2000.

ima istine u tome vecini sto je napisano......mene samo zanima ti sad imas platu "3750 KM" to jedino ako se bavis politikom ili neko bolje mjesto cim mozes pisati forumom 8) 8) 8) :run: :run: :run:
Imam i vecu od 3750 ;) i krvavo sam se izborila da dodjem tu gdje jesam. A, pisem na forumu jer sam trenutno na odmoru ;)
Ma vidim i ja da je tek 10:57 sahati :) moze biti da si tek ustala pa si usanjala tako nesto divno u nekoj zemlji da je sve med i mlijeko ;) i da imas vishe od 4000 cak bi ti i D.Marjanovic pozavidio.....on nema vishe od 3000 KM platu ali eto...
Baby Jane

#231 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Baby Jane »

Ma vidim i ja da je tek 10:57 sahati :) moze biti da si tek ustala pa si usanjala tako nesto divno u nekoj zemlji da je sve med i mlijeko ;) i da imas vishe od 4000 cak bi ti i D.Marjanovic pozavidio.....on nema vishe od 3000 KM platu ali eto...
Bice da sam sposobnija od njega :)

Ne poznajes me. Do not judge me.

A, ako ti je lakse tako misliti....ja te u potpunosti podrzavam :D
mali_balon

#232 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Zar stvarno mislite da su ovolike plate fikcija. Prevodilac kod strendzera ima najmanje 3000KM, gdje je ostalo osblje ambasada i raznih drugih stranih organizacija. Pa hebeni ugovarac u nato bazi ima oko 3000KM ako ne i vise, pa toj bazi nema cistacice ipod 1000. Da ne govorimo o raznim key acc managerima i slicim glupostima po raznim firmama i bankama.
Kosato

#233 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Kosato »

Baby Jane wrote:

dobre viceve pricas...bgm.....ali eto ako te to tjesi....vjerujem ti :-) :-) :-) :-) Samo nastavi, zaradjivati dobru platu i skupljaj ....
respo

#234 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by respo »

drugi profil wrote:
respo wrote:gledam u fildzan i vidim da ti je jednoj kceri perspektiva u kafi :D
preferiras li sta dalje? jer ni na korculi ni na peljescu nemam nista :D
mali_balon

#235 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Kastanienallee wrote:
mali_balon wrote:Zar stvarno mislite da su ovolike plate fikcija. Prevodilac kod strendzera ima najmanje 3000KM, gdje je ostalo osblje ambasada i raznih drugih stranih organizacija. Pa hebeni ugovarac u nato bazi ima oko 3000KM ako ne i vise, pa toj bazi nema cistacice ipod 1000. Da ne govorimo o raznim key acc managerima i slicim glupostima po raznim firmama i bankama.
Ne mislim. Znam kakve sve plate su u stranim firmama kojih u Sarajevu ima vise nego sto ljudi znaju. Cistacice u nekim stranim firmama imaju platu od 800 maraka a sto ne bi imali sluzbenici i razni savjetnici 3 ili vise hiljada. Prevodilac uz posao u stranoj firmi i sa honorarima uz stalni posao kao sudski tumac pa cak i bez toga moze zaraditi dosta novca.
Zavisi ko daje plate tim cistacicama i savjetnicima, ako je cistacici, npr, u americkoj ambasadi plata 2000KM boli me briga placa je amerika, a ako je jednom savjetniku ministra, koji je stranacki kadar, plata 3 ili vise hiljada onda me briga jer ga indirektno ja placam.
Baby Jane

#236 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Baby Jane »

mali_balon wrote:
Kastanienallee wrote:
mali_balon wrote:Zar stvarno mislite da su ovolike plate fikcija. Prevodilac kod strendzera ima najmanje 3000KM, gdje je ostalo osblje ambasada i raznih drugih stranih organizacija. Pa hebeni ugovarac u nato bazi ima oko 3000KM ako ne i vise, pa toj bazi nema cistacice ipod 1000. Da ne govorimo o raznim key acc managerima i slicim glupostima po raznim firmama i bankama.
Ne mislim. Znam kakve sve plate su u stranim firmama kojih u Sarajevu ima vise nego sto ljudi znaju. Cistacice u nekim stranim firmama imaju platu od 800 maraka a sto ne bi imali sluzbenici i razni savjetnici 3 ili vise hiljada. Prevodilac uz posao u stranoj firmi i sa honorarima uz stalni posao kao sudski tumac pa cak i bez toga moze zaraditi dosta novca.
Zavisi ko daje plate tim cistacicama i savjetnicima, ako je cistacici, npr, u americkoj ambasadi plata 2000KM boli me briga placa je amerika, a ako je jednom savjetniku ministra, koji je stranacki kadar, plata 3 ili vise hiljada onda me briga jer ga indirektno ja placam.
Ako ce ti biti lakse, ne placas me ti definitivno. Nisam na budzetu :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#237 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

mali_balon wrote:Nekima ifon mejrilo klase, nekom odlazak na more, novo auto, itd itd. A niko pojma nema koje je mjerilo srednje klase u normalnom cvilizovanm svijetu.
Npr.. sredja klasa svakih 3 do 5 godina mjenja novo auto od u cjenovnom rangu od 30 do 50K, svakih 3 do 5 godina se mjenja namjestaj i prave kuhinje, odmori u hotelima, zimovanja, da o ostalim stvarima ne govorimo.
A kod nas je mejrilo 20 godina staro auto, plata od 1000KM, privatni smjestaj u gradcu uz sarmu i punjene paprike, itd itd.
A visa srednja klasa je ako ima taj jebeni ajfon i glof 4, prihod od 1500KM, ljetuje u makarskoj i hrani se u fast fudu.
Od rijeci do rijeci, narocito boldano
Lounge Act wrote:
Kad vidim visinu plata u Sarajevu osjecam se kao da zivimo u razlicitim drzavama. Konkretno za moje radno mjesto u KS plata je veca za vise od 300 KM.
I troskovi zivota bar isto toliko ako ne i vise.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#238 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Matijevic_Vlado »

imal neko da nam se malo pohvali :wink: ?
ladyblue18

#239 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Kosato wrote:
Baby Jane wrote:

dobre viceve pricas...bgm.....ali eto ako te to tjesi....vjerujem ti :-) :-) :-) :-) Samo nastavi, zaradjivati dobru platu i skupljaj ....
Ako ce tebe utjesiti, prema njenoj IP adresi ja ti mogu potvrditi da ne prica vicOve :oops:
GajaRaja

#240 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by GajaRaja »

Cime se bavi ova djevojka gore kad ima preko 3000? Ne moras reci firmu, bar reci koji sektor..

Nzm, realnost u mojoj sredini je plata 650-800 KM, neki bez skole imaju nize, ima pofino budzetlija ali to nisu neke specijalne plate, nego bitno da su redovne, i ima par ljudi koji su na +2500, ali u odnosu na ukupan broj ljudi, njih je malo..

Ja ne radim, ali brata smo skoro uhljebili na budzet (jedva), on ima 1400 s tim sto ce mu se plata sigurno povecavati, ali za pocetak, jer je tek zavrsio faks dobro mu je. Djevojka mu sa faksom ima 1000 ravno ali ce i njoj biti nekih povecanja.

Nemaju djece, placaju stan i kazu da mogu i ustediti.
Baby Jane

#241 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Baby Jane »

ladyblue18 wrote:
mali_balon wrote:Nekima ifon mejrilo klase, nekom odlazak na more, novo auto, itd itd. A niko pojma nema koje je mjerilo srednje klase u normalnom cvilizovanm svijetu.
Npr.. sredja klasa svakih 3 do 5 godina mjenja novo auto od u cjenovnom rangu od 30 do 50K, svakih 3 do 5 godina se mjenja namjestaj i prave kuhinje, odmori u hotelima, zimovanja, da o ostalim stvarima ne govorimo.
A kod nas je mejrilo 20 godina staro auto, plata od 1000KM, privatni smjestaj u gradcu uz sarmu i punjene paprike, itd itd.
A visa srednja klasa je ako ima taj jebeni ajfon i glof 4, prihod od 1500KM, ljetuje u makarskoj i hrani se u fast fudu.
Od rijeci do rijeci, narocito boldano
Lounge Act wrote:
Kad vidim visinu plata u Sarajevu osjecam se kao da zivimo u razlicitim drzavama. Konkretno za moje radno mjesto u KS plata je veca za vise od 300 KM.
I troskovi zivota bar isto toliko ako ne i vise.
Ono sto je meni fascinantno, slusam curu nedavno, kaze usla u crveno 300 KM, al kao vrijedilo je jer sad ima GUCCI naocale.

W T F

Ali to je simptomaticno za nase ljude. Daj da ja pokazem da imam, a ne moram zapravo imati. Razbacuju se na sve strane, i onda kuka kako i sto nema. Mora se imati najnovija moja TV od 60 KM, iphone 5-ca sad izasao, sramota da se ne kupi, pa de ovaj laptop, pa onaj tablet, pa joj ne valja ovo auto, treba neko mocnije, pa nece svakakve ni cigare.

Ok, sve je to meni ok ako neko zeli tako zivjeti, ali nemoj onda kukati non-stop.
Baby Jane

#242 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Baby Jane »

Ako ce tebe utjesiti, prema njenoj IP adresi ja ti mogu potvrditi da ne prica vicOve :oops:
:mrgreen:

:thumbup:
Trebam te

#243 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Trebam te »

Veoma dobro i sazeto receno, bravo baby jane
:thumbup:
drug_profi

#244 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

respo wrote:
drugi profil wrote:
preferiras li sta dalje? jer ni na korculi ni na peljescu nemam nista :D
Sta nudis? 8)
mali_balon

#245 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Baby Jane wrote: Ako ce ti biti lakse, ne placas me ti definitivno. Nisam na budzetu :)
Nece mi biti lakse jer mi je svejedno gdje radis, i nek radis i drago mi je sto imas toliku paltu. Samo sam htio reci da nije nemoguce u BiH imati toliku platu. A ova prica za savjetnika nije bila, da kazem, na tvoju adresu.
Ne rece ti meni imali kakvog posla za mene :D
zippoo87

#246 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by zippoo87 »

iskrivili ste realnu sliku o primanjima
znam ja da psotoje ljudi koji fino zaradjuju i koji su trudom i radom stigli tu gdje jesu,ali ti i takvi nisu ni 10 % zaposlenih u BiH...realni sektor (onaj koji daje plate ovim "sisacima novca" sa budzeta je od 400-800 KM plata,radnika mislim,ne direktora
ko nevjeruje,neka udje u privatnu firmu i napravi anonimnu anketu

e sada po sarajevu jeste da ima puno stranaca i da su se neki uglavili kod njih ,ali ni toga nije bas toliko,i stranci se povlace iz BiH
mali_balon

#247 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Ma naravno da je taj relani sektor najjadniji sto se plata tice. Svi smo toga svjesni, samo treba biti svjestan da ima svakakvi primanja.
Nedavno sam negdje cuo ili procitao da je Imamvoc, dok je radio u asi, imao platu 17000KM.
Ako cemo diskutovati o tom realnaom sektoru koji bi trebao biti kicma drzave onda cemo na drugu temu jer cemo otici na politiku.

Eno nedavno je bio konkurs za asistenta i za prevodioca, projekat (twininig) Austrije i EU pri agenciji za visoko obrazovanje i osiguranje kavliteta, u Banja Luci, plata 1100ojra
dust in the wind

#248 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by dust in the wind »

citajuci mnoge od postova zakljucujem da je mnogima imati stan, auto i otputovati 2x godisnje luksuz... e majko mila, ako je to luksuz....pa nasi roditelji su u jel, po mnogima smrdljivoj, komunistickoj, zatucanoj jugi to imati i sta, bili radnicka klas... a nama je to sada luksuz... divim se ljudima koji mogu sa malo, jako malo, po meni novca i zivotariti, a ne zivjeti...

imati dijete i da su primanja u porodici 1100 je po meni puko prezivljavanje... ako se zna kolika je potrosacka korpa i u fbih i u rs... a da ne spominjem vanredne troskove, pregori kucanski aparat, neko se razboli ili sta....i ne znam sto raja ima tendenciju da napada ove sto misle da je to nezivot... cujte, neko se nece zadovoljiti tim i trudit ce se maksimalno da zaradi....

nemem ni ja bog zna kakvu platu..momak mi ima jos manju.ali znam da mi je cilj mnogo vise i polako to ostvarujem.. i trudit cu se uvijek a ne da se zadovoljim mrvicama.. i ko kaze da materijalno i nije bitno taj je ili iz franjevackog reda ili napusen... naravno da je bitno.ne najbitnije.ali kada porodica ima za neki ok zivot manje je svadja, manje razmisljanja i manje nabijanja na nos ko je koliko na pastu za zube potrosio..ako je votazi spao na to, to je kataklizma...
ladyblue18

#249 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

dust in the wind wrote:citajuci mnoge od postova zakljucujem da je mnogima imati stan, auto i otputovati 2x godisnje luksuz...
Pa i jeste.
Nekidan je na portalu izasao clanak koliko ljudi u BiH nema licne karte i izmedju ostalog ima i podatak koliko ljudi nema pasose, skoro 2 miliona.

Ja znam ljude koji nakon rata nisu vidjeli more nikada, a znam cak i one koji su ga vidjeli jednom, prije 10ak godina kada su uslovi zivota bili puno bolji i kada su oboje radili, i svi imaju po dvoje djece.
To je tuzna realnost, ni do Makarske ne mozes a kamoli gdje dalje.
mali_balon

#250 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

dust in the wind wrote:citajuci mnoge od postova zakljucujem da je mnogima imati stan, auto i otputovati 2x godisnje luksuz... e majko mila, ako je to luksuz....pa nasi roditelji su u jel, po mnogima smrdljivoj, komunistickoj, zatucanoj jugi to imati i sta, bili radnicka klas... a nama je to sada luksuz... divim se ljudima koji mogu sa malo, jako malo, po meni novca i zivotariti, a ne zivjeti...

imati dijete i da su primanja u porodici 1100 je po meni puko prezivljavanje... ako se zna kolika je potrosacka korpa i u fbih i u rs... a da ne spominjem vanredne troskove, pregori kucanski aparat, neko se razboli ili sta....i ne znam sto raja ima tendenciju da napada ove sto misle da je to nezivot... cujte, neko se nece zadovoljiti tim i trudit ce se maksimalno da zaradi....

nemem ni ja bog zna kakvu platu..momak mi ima jos manju.ali znam da mi je cilj mnogo vise i polako to ostvarujem.. i trudit cu se uvijek a ne da se zadovoljim mrvicama.. i ko kaze da materijalno i nije bitno taj je ili iz franjevackog reda ili napusen... naravno da je bitno.ne najbitnije.ali kada porodica ima za neki ok zivot manje je svadja, manje razmisljanja i manje nabijanja na nos ko je koliko na pastu za zube potrosio..ako je votazi spao na to, to je kataklizma...
Eto nek si nam rekla kako se mi zadovoljavamo mrvicama i kako si ti ambiciozna i bla bla bla bla. Ne vidis relnau sliku, nemoj porediti sebe sa ostalim. Dobro ti je lady rekla za 95% stanovnista luksuz je otici na more jednom a kamo li 2x. I glupo je porediti onu radnicku klasu i ovu, to su dva svijeta razlicita, sve je bilo drugacije, tako da je to poredjenje ....
Post Reply