da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
-
papirolog
#1 da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
u izbornoj utrci predstavnici stranaka i kandidati nekako izbjegavaju da spomenu jednu manje-vise vjerovatnu pojavu, a to je mogucnost laziranja glasanja.
da li u bosanskohercegovackom izbornom procesu (glasanja, prebrojavanja glasova, objavljivanju rezultata itd.) postoji mogucnost izborne prevare? dakle, da jedna ili vise osoba imaju mogucnost da laziraju rezultate glasanja?
da li u bosanskohercegovackom izbornom procesu (glasanja, prebrojavanja glasova, objavljivanju rezultata itd.) postoji mogucnost izborne prevare? dakle, da jedna ili vise osoba imaju mogucnost da laziraju rezultate glasanja?
- osa
#2 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
sve se može lažirati....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
Nema te zemlje u kojoj se nešto ne ''muti'' u vezi sa izborima.
Za one koji ''nemaju za koga glasati'', a koji su vadjenjem CIPS l. k. deponovali svoje glasove kod prošloizbornih pobjednika, preporučujem risanje/crtanje čiča Gliše iza izborne niše. Čiča Gliša je moćan, pa otežava izbornu kradju. Problem je što birač mora na dan izbora da dodje na glasačko mjesto.
Radi detaljnijeg objašnjenja, prilažem diskusije sa druge teme:
Ova tvrdnja da isto vrijedi ne izaći i izaći, pa načiniti listić nevažećim, ne bih baš rekao da je tačna.
Jednostavno, izlaskom na izbore, namah je jedan glas manje za sadašnje vlastodršce.
Potpisivanjem glasača u knjigu Birački spisak, otežava se moguća manipulacija i izborna kradja.
Za razliku od ovoga, ostankom kod kuće, birač apstinent pruža mogućnost izborne kradje.
Činjenjem nevažećih listića, glasač iskazuje svoj stav da je prisutan, te da se izjasnio kao UZDRŽAN.
Ostankom kod kuće glasač bi prećutno pristao na pobjedničku vlast, znači, bez stava je, ljigavac, LEVAT!
Nije ga briga što Mujezinović zadužuje i njegove unuke. Nije prisutan prilikom glasanja.
Stjecanjem CIPS lične karte birač se automatski upisuje u knjigu Birački spisak.
Bh. Izborni zakon je tako napravljen da uopšte nije važno koliko će birača taj izborni dan postati glasači.
Glasač je birač koji ostvari pravo da glasa na dan izbora. Nije važno ni koliko će biti nevažećih glasova što pogoduje sadašnjim vlastodršcima.
Prevarom u Izbornom zakonu da se mandati dodjeljuju obračunavanjem količnika dijeljenjem osvojenih važećih glasova sa 1,3,5, 9, 11,...u ukupnoj masi svih birača iz svih knjiga Birački spiskovi, birač apstinent ostaje u masi koju zastupaju i predstavljaju pobjednici. To znači da se njegov predstavnik u vlasti nalazi medju kandidatima pobjednika izbora.
Praktično, samim vadjenjem CIPS l.k. njegov glas je deponovan kod prošloizbornih pobjednika izbora. Preostaje mu da taj svoj glas na slijedećim izborima povuče, ili tako što će glasati za nekog nezavisnog kandidata/manju stranku, ili da načini svoje listiće nevažećim.
Dosta su nas LEVATILI, došlo je vrijeme da mi IZLEVATIMO LEVATORE!
Za one koji ''nemaju za koga glasati'', a koji su vadjenjem CIPS l. k. deponovali svoje glasove kod prošloizbornih pobjednika, preporučujem risanje/crtanje čiča Gliše iza izborne niše. Čiča Gliša je moćan, pa otežava izbornu kradju. Problem je što birač mora na dan izbora da dodje na glasačko mjesto.
Radi detaljnijeg objašnjenja, prilažem diskusije sa druge teme:
Naravno da je najbolje izaći na izbore i glasati.PipiDugaDevetka wrote: pa ne izaci na izbore je jednostavno reci NE promjenama,izaci na izbore i unistiti listic jednako vrijedi..opet NE promjenama
ako ne izlazis izadji i glasaj za promjeneee....
Ova tvrdnja da isto vrijedi ne izaći i izaći, pa načiniti listić nevažećim, ne bih baš rekao da je tačna.
Jednostavno, izlaskom na izbore, namah je jedan glas manje za sadašnje vlastodršce.
Potpisivanjem glasača u knjigu Birački spisak, otežava se moguća manipulacija i izborna kradja.
Za razliku od ovoga, ostankom kod kuće, birač apstinent pruža mogućnost izborne kradje.
Činjenjem nevažećih listića, glasač iskazuje svoj stav da je prisutan, te da se izjasnio kao UZDRŽAN.
Ostankom kod kuće glasač bi prećutno pristao na pobjedničku vlast, znači, bez stava je, ljigavac, LEVAT!
Nije ga briga što Mujezinović zadužuje i njegove unuke. Nije prisutan prilikom glasanja.
Stjecanjem CIPS lične karte birač se automatski upisuje u knjigu Birački spisak.
Bh. Izborni zakon je tako napravljen da uopšte nije važno koliko će birača taj izborni dan postati glasači.
Glasač je birač koji ostvari pravo da glasa na dan izbora. Nije važno ni koliko će biti nevažećih glasova što pogoduje sadašnjim vlastodršcima.
Prevarom u Izbornom zakonu da se mandati dodjeljuju obračunavanjem količnika dijeljenjem osvojenih važećih glasova sa 1,3,5, 9, 11,...u ukupnoj masi svih birača iz svih knjiga Birački spiskovi, birač apstinent ostaje u masi koju zastupaju i predstavljaju pobjednici. To znači da se njegov predstavnik u vlasti nalazi medju kandidatima pobjednika izbora.
Praktično, samim vadjenjem CIPS l.k. njegov glas je deponovan kod prošloizbornih pobjednika izbora. Preostaje mu da taj svoj glas na slijedećim izborima povuče, ili tako što će glasati za nekog nezavisnog kandidata/manju stranku, ili da načini svoje listiće nevažećim.
Dosta su nas LEVATILI, došlo je vrijeme da mi IZLEVATIMO LEVATORE!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
evo još diskusija sa treće teme:
hocu i ja tako, koliko se placa?
bujrum nek se jave zainteresovani na pp... 
(naravno, meni niko ne brani da na tim pripremljenim, popunjenim listicima nacrtam ogromnu kurchinu i da ih tako ucinim nevazecim)
cuj kako, fino - jedan od njih udje, ne glasa i iznese prazne listice... i svaki sljedeci placenik uradi isto... ne treba im 100 praznih listica, vec samo 1, jer svako ponovo vraca prazan listic...PipiDugaDevetka wrote:Ne mora slikati, ali dobije popunjene glasačke listiće koje će ubaciti (skriveni pod odjećom), a one nepopunjene što dobije mora iza paravana skriti i donijeti na ček-point gdje se ''odrađuje'' kupovina/prodaja glasova.Alfons Kauders wrote:a kako ce slikat listic kad je zabranjeno unositi telefon i slicne spravice na glasacko mjesto?MoonG wrote:Sto se tice ove price o kradi glasova, sinoc sam cula pricu kako stranke placaju odredenim ljudima da glasaju za njih i to uslikaju, a takoder se placa i puno veca svota ukoliko jedna osoba dovede ljude koji ce definitivno glasati za njihovu stranku. To sam cula od ljudi koji su to radili, tako da provjereno!
Ne znam samo kako ''pokvarenjaci koji kupuju glasove'' dodju do praznih, nepopunjenih listića.
hocu i ja tako, koliko se placa?
(naravno, meni niko ne brani da na tim pripremljenim, popunjenim listicima nacrtam ogromnu kurchinu i da ih tako ucinim nevazecim)
-
drug bevc
#5 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
naravno, kupis biracki odbor u par sela,oni upotrebe neiskorištene gl. .listiće, ispotpisuju se u biračke spiskove itdpapirolog wrote:u izbornoj utrci predstavnici stranaka i kandidati nekako izbjegavaju da spomenu jednu manje-vise vjerovatnu pojavu, a to je mogucnost laziranja glasanja.
ovo je BiH ovdje sve moguće
- kiky
#6 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
nažalost ...
ali tako je ...
a, pretpostavljam da če se pokušat iskoristit svaka mogučnost da se uštine makar jdan glas ...
gdje se ono štampaju listići ... ???
ali tako je ...
a, pretpostavljam da če se pokušat iskoristit svaka mogučnost da se uštine makar jdan glas ...
gdje se ono štampaju listići ... ???
- PipiDugaDevetka
#7 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
E, tu onda dolazi do izražaja čudesni čiča Gliša koji otežava falsifikovanje potpisa.Dosadašnji apstinenti koji ''nemaju za koga glasati'' treba da prodju proceduru glasanja, te tako od birača postanu glasači što znači da se moraju potpisati u knjigu Birački spiskovi. Više prisutnih na glasanju => Manje falsifikovanih potpisa!drug bevc wrote: naravno, kupis biracki odbor u par sela,oni upotrebe neiskorištene gl. .listiće, ispotpisuju se u biračke spiskove itd.
ovo je BiH ovdje sve moguće
Budimo realni, ne budimo LEVATI, pa budimo prisutni na glasanju, potpišimo se u onu knjigu Birački spisak da lopovi ne pokradu glasove, pa taman načinili svoje listiće nevažećim crtanjem/risanjem čiča Gliše iza izborne niše/pregrade, psovkom,...etc.!
- dingosp0
#8 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
Odgovor na pitanje i primjer: izbori 2000 u SAD'u....Lafo Bush pobjedi.....
-
MufljuzMali
#9 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
opcije postoje ali ne tako banalne kao sto neki misle.
to je ferceralo 90tih ali ne vise.
svaka stranka kao i jos neki subjekti imaju pravo da imaju svoje posmatrace na svakom izbornom mjestu. stranke to i koriste. da bi se lazirala jedna kutija, moraju sve osobe koje su ukljucene na tom izbornom mjestu ucestvovati u tom procesu. vjerovatnoca veoma mala, osim ako se stranke ne dogovore i popune kutije na vise glasackih mjesta, sto je malo prevelik logisticki zahvat. trust me.
u cijelom procesu od stamparije do brojanja i arhiviranja listica se za svaki listic zna gdje je. ako izborno mjesto dobije 100 listica, vrati 40 jer nije glasano a u kutiji se prebroji 250 listica, ta kutija se izbacuje.
100% glasova za istu stranku u jednoj kutiji - izbacuje se
postoje statisticke kontrole rezultata (slicne jedinice, istorijski podaci, promjene u broju glasaca itd) koje su dodatni nivo sigurnosti
pri brojanju opet imas predstavnike stranaka i posmatrace koji nadgledaju brojanje. svo vrijeme idu zapisnici koji se uvijek mogu provjeriti. svako glasacko mjesto izbaci svoje rezultate i na kraju se samo saberu.
tako da ta "primitivna" laziranja ne ferceraju. na zadnjim afganistanskim izborima preko 40% glasackih kutija je bilo izbaceno iz konacnih rezultata upravo radi ovakvih banalnih pokusaja.
ako mislis da ce biti laziranje. osnuj NGO za kontrolu izbora, prijavi se izbornoj komisiji i nominuj svoje posmatrace. i tvoja sumnja rijesena. ali to vec rade druge firme (osce, carter, ifes, eu, ....)
ps - ja neznam koje su tacno sigurnosne procedure u bih, ali sve sto navodim su procedure koje medjunarodna zajednica koristi pri pravljenju izbora u drzavama u kojima postoji velika sansa za pokusajima laziranja rezultata. a velika vecina metoda je razvijena upravo u bosni dok su jos UN i osce organizovali izbore. tako da je CIK sigurno preuzeo iste, jer su to sve isti ljudi koji su prije radili za osce i un.
to je ferceralo 90tih ali ne vise.
svaka stranka kao i jos neki subjekti imaju pravo da imaju svoje posmatrace na svakom izbornom mjestu. stranke to i koriste. da bi se lazirala jedna kutija, moraju sve osobe koje su ukljucene na tom izbornom mjestu ucestvovati u tom procesu. vjerovatnoca veoma mala, osim ako se stranke ne dogovore i popune kutije na vise glasackih mjesta, sto je malo prevelik logisticki zahvat. trust me.
u cijelom procesu od stamparije do brojanja i arhiviranja listica se za svaki listic zna gdje je. ako izborno mjesto dobije 100 listica, vrati 40 jer nije glasano a u kutiji se prebroji 250 listica, ta kutija se izbacuje.
100% glasova za istu stranku u jednoj kutiji - izbacuje se
postoje statisticke kontrole rezultata (slicne jedinice, istorijski podaci, promjene u broju glasaca itd) koje su dodatni nivo sigurnosti
pri brojanju opet imas predstavnike stranaka i posmatrace koji nadgledaju brojanje. svo vrijeme idu zapisnici koji se uvijek mogu provjeriti. svako glasacko mjesto izbaci svoje rezultate i na kraju se samo saberu.
tako da ta "primitivna" laziranja ne ferceraju. na zadnjim afganistanskim izborima preko 40% glasackih kutija je bilo izbaceno iz konacnih rezultata upravo radi ovakvih banalnih pokusaja.
ako mislis da ce biti laziranje. osnuj NGO za kontrolu izbora, prijavi se izbornoj komisiji i nominuj svoje posmatrace. i tvoja sumnja rijesena. ali to vec rade druge firme (osce, carter, ifes, eu, ....)
ps - ja neznam koje su tacno sigurnosne procedure u bih, ali sve sto navodim su procedure koje medjunarodna zajednica koristi pri pravljenju izbora u drzavama u kojima postoji velika sansa za pokusajima laziranja rezultata. a velika vecina metoda je razvijena upravo u bosni dok su jos UN i osce organizovali izbore. tako da je CIK sigurno preuzeo iste, jer su to sve isti ljudi koji su prije radili za osce i un.
-
papirolog
#10 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
mogućnost je mala, a kontrole su svuda. ali ipak neki rezultati nekih proteklih izbora, naročito po opštinama, izgledaju mi previše logični, kao da su namješteni. možda je to samo moj utisak, ali ako znamo da je glasački listić vrlo lako proglasiti nevažećim i da se brojanje glasočkih listića radi samo jednom, eto osnova.
- PipiDugaDevetka
#11 Re: da li se rezultati glasanja mogu lažirati?
Neka biračka mjesta u udaljenim ''pasivnim krajevima'' je nemoguće kontrolisati. Naročito kada lokalne kabadahije preuzmu kontrolu, pa čak i iza izborne pregrade,...papirolog wrote:mogućnost je mala, a kontrole su svuda. ali ipak neki rezultati nekih proteklih izbora, naročito po opštinama, izgledaju mi previše logični, kao da su namješteni. možda je to samo moj utisak, ali ako znamo da je glasački listić vrlo lako proglasiti nevažećim i da se brojanje glasočkih listića radi samo jednom, eto osnova.