Da li se prelazak Izrailjaca preko Crvenog mora zaista desio
-
SUNCICA_SA
nisu ljudi pisali Kur'an, draga, poslan je od Allaha, to je njegovak onacna objava, on je smao zavrsio ono sto jep oceo u Bibliji, a sto su ljudi iskrivili.Upotno zi pokusavam objasniti, ali nista, uostalom, misli sto hoces, bog ti je doa razum ,pa sama prosudi, a tvoj sud je tvoja stvar, i ti si odgovorna za svoje postupke, a ne drugi.
sretno draga Hano
sretno draga Hano
-
hananah
Vec rekoh da mi ono "svi su ljudi oduvijek muslimani" lici na "svi ste vi bili srbi prije no sto ste poturceni"
To mi je zbilja isto, jer niti smo svi muslimani oduvijek niti smo nastali od srba.
A Suncice jesam upucena, i upravo zato vjerujem da je Biblija istina a Kuran prepisan, zato sto je Biblija ipak starija od Kurana i jer je nesto izvorno
no tad nije bilo autorskih prava 
A Suncice jesam upucena, i upravo zato vjerujem da je Biblija istina a Kuran prepisan, zato sto je Biblija ipak starija od Kurana i jer je nesto izvorno
-
SUNCICA_SA
vjeruj sta hoces, ali Kur'an je konacna objava ljudima od Boga i nemoj mjesati kruske i jabuke, stvanro si ogranicena
-
xon_sa
Kako te bona nije stid tvrdit da si upucena a lupat takve gluposti??? Ti sama sa sobom nisi nacisto u sta vjerujes, a drugima nesto pricas. Tebi izgleda nije jasno da sve ove tri religije o kojima se ovdje raspravlja tvrde da je jedan Bog. Reci samo je li onda po tebi novi zavjet prepisan iz starog? Bog je objavljivao svoje knjige mnogim narodima i na razlicitim jezicima. Svete knjige nisu romani pa da ako govori o istim dogadjajima to automatizmom znaci da je ova novija knjiga prepisana iz one stare. Radi se o istinitim dogadjajima i Bog ih spominje u svojoj objavi potvrdjujuci svoje ranije objave. I da ne zaboravim, ako vec pricas o istinitosti danasnje Biblije i kopiranju Kur'ana mozes li onda reci na koju Bibliju mislis, na cije jevandjelje??? Znas li da postoje znacajne razlike medju stotinama razlicitih izdanja danasnjih Biblija??? Znas li da Biblija nije objavljena na latinskom??? Pa kad se prevede sa engleskog na nas neki obicni tekst tesko da ce sve biti savrseno, a kamo li prevoditi Boziju rijec. Ako nisi znala Kur'an je jedina Bozja objava koja je sacuvana u apsolutno originalnom obliku, do zadnjeg slova. Svaki pripmjerak koji je sadrzavao i najmanju gresku je unisten. Postoji jasna matematicka formula (bazirana na broju 19) koja osigurava da se moze utvrditi da je originalni tekst ostao nepromijenjen i koja bi promjenom samo jednog slova bila narusena, sto se za stari i novi zavjet ne moze reci.hananah wrote:Vec rekoh da mi ono "svi su ljudi oduvijek muslimani" lici na "svi ste vi bili srbi prije no sto ste poturceni"To mi je zbilja isto, jer niti smo svi muslimani oduvijek niti smo nastali od srba.
A Suncice jesam upucena, i upravo zato vjerujem da je Biblija istina a Kuran prepisan, zato sto je Biblija ipak starija od Kurana i jer je nesto izvornono tad nije bilo autorskih prava
-
Sarafcina
U pravu siShoshana wrote:E ti bas znas sta pises![]()
![]()
Pa ako su Torah i Evandjelje ispravni (sa stanovistva islama) onda mora biti i da je Isus sin bozji. Lijepo pise u Evandjelju![]()
![]()
![]()
A ti hajde uzmi pa procitaj malo Kur'an, pa bi se jos mogao i iznenaditi sta sve tamo NE pise!
derogiran bi bilo dokinut
-
Shoshana
Nije Gandhi u Vatikanu, nego u Nicaei, godine 325 novog doba.gandhi wrote:Zar to nije izglasano u Vatikanu?Shoshana wrote:E ti bas znas sta pises![]()
![]()
Pa ako su Torah i Evandjelje ispravni (sa stanovistva islama) onda mora biti i da je Isus sin bozji. Lijepo pise u Evandjelju![]()
![]()
![]()
A ti hajde uzmi pa procitaj malo Kur'an, pa bi se jos mogao i iznenaditi sta sve tamo NE pise!
Znam ja to dobro, znam ja dobro i da ima kojih 10 neobjavljenih jevandjelja, po kojima se cak vidi i da su u ranoj kriscanskoj crkvi i zene propovijedale. Znam podosta od toga i sto u Kuranu pise - procitala sam ga vise puta zahvaljujuci studijima komparativne religije.
Samo me naljutilo sto to nekome zasmeta sto je Mojsije izveo Jevreje iz Egipta, a nije Muslimane!
- Arminovski
@hannanah
Ako dva covjeka pricaju o istomo dogadjaju ne mora da znaci da je taj drugi cuo to od prvog covjeka. Moze biti da su oni jednostavno svjedoci istog dogadjaja i prepricavaju ih na svoj nacin. Tako isto vazi za Kuran u vezi Biblijskih dogadjaja npr prica o Adamu i Evi.
@SUNCICA_SA
Da li bi mogla da me uputis koja istrazivanja pokazuju da je katolicka crkva sakrila neka jevandjelja? Interesuje me gdje mogu da nadjem informaciju o tome.
Ako dva covjeka pricaju o istomo dogadjaju ne mora da znaci da je taj drugi cuo to od prvog covjeka. Moze biti da su oni jednostavno svjedoci istog dogadjaja i prepricavaju ih na svoj nacin. Tako isto vazi za Kuran u vezi Biblijskih dogadjaja npr prica o Adamu i Evi.
@SUNCICA_SA
Da li bi mogla da me uputis koja istrazivanja pokazuju da je katolicka crkva sakrila neka jevandjelja? Interesuje me gdje mogu da nadjem informaciju o tome.
-
Shoshana
Elaine Pagels je bila jedan od sedam naucnika kojima su egipatske vlasti dozvolile da proucava Nag Hammadi zapise. Njena knjiga "The gnostic gospels" govori o evandjeljima pronadjenim medju tim zapisima. Zapisi su zakopani oko godine 400 nove ere, a kada su napisani - ne zna se tacno.Arminovski wrote:
"Elaine Pagels received her Ph.D. from Harvard in 1970, went to teach at Barnard College in 1970 where she became the head of the religion department in 1974. In 1979 her book based on her work with the Nag Hammadi scrolls, The Gnostic Gospels, sold 400,000 copies and won numerous awards and acclaim. In this book, Elaine Pagels asserts that the differences between the gnostics and the orthodox Christians was more about politics and organization than theology. In 1982, Pagels joined Princeton University as a professor of early Christian history. "
-
digger
Tacno! A jedan od razloga zasto su tu presli je taj da je tada zemlja bila ravna ploca.Magrib wrote:@HANANAH@SHOSHANA
Ako nisi znala, u Islamu postoje 3 svete knjige; Casni Tevrat(Knjiga objavljena Musau a.s.), Indzil(Knjiga objavljena Isau a.s.) i Kur'an(Knjiga objavljena Muhamedu a.s.).
Zbog toga se u Kur'anu cesto spominju dogadjaji iz predhodnih Knjiga, pa tako i dogadjaj sa Crvenim morem. Musa a.s. (Mojsije) je bio Musliman koji je propovijedao Islam, ali je njegov narod kasnije odbacio to ucenje i zastranio, i oni sa danas Jevreji. Zato i pise u casnom Kur'anu da su Jevreji nevjernici! Taj narod je bio odabran da primi poruku, ali ju je nije primio vec ju je odbacio, bas kao i neki Musrici(idolopoklonici) iz Meke za vrijeme Muhameda a.s.!!
- Zox
Nisu dali cetnici preko Ilidze
Samo me naljutilo sto to nekome zasmeta sto je Mojsije izveo Jevreje iz Egipta, a nije Muslimane!
A Jevreji nisu presli preko mora, dio ih se utopio a ostale je Faraon pohvatao.
Danasnji Jevreji su u stvari potomci stanovnika Rogatice.
- Fair Life
Kakvog Beograda? Iz Obrenovca je... Znam ga Hano... svira u 'Rokeri sa Moravu'.hananah wrote:I Magrib cemu to "e moj druze beogradski"? Cemu iskljuivanje - onaj ko nije po tebi "ispravni" musliman odmah je iz beogradaIli ja mozda nisam shvatila, ali cini mi se da je tebi ili bijelo ili crno, nigdje sredine. Halo ba svijet je u bojama, otvori oke i uvjerit ces se i sam