Da li se prelazak Izrailjaca preko Crvenog mora zaista desio

Rasprave o vjerskim temama.
FortunaBela

#1 Da li se prelazak Izrailjaca preko Crvenog mora zaista desio

Post by FortunaBela »

Biblijski ali ne iistorijski izveštaj kaže da je Bog na poseban način išao ispred Izrailjaca i vodio ih na ovom putu preko uz pomoć Mojsija.
Mojsiju je rečeno: "Kaži sinovima Izrailjevim neka saviju i stanu u oko pred Pi-Airot, između Migdola i mora prema Vel-Seforu, prema njemu neka stanu u oko pokraj mora" (2. Mojsijeva 14,2).

Šta vi mislite o tome????
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Mislim da su izumili pontonski most :oops:
sekiracija

Post by sekiracija »

Koliko mi je poznato narod Izraelov je zivio u Faraonovom Egiptu,a da bi presao put do Jerusalema nije morao gaziti vodu vec pustinju i pijesak ,jer tada jos nije bio prokopan Suetskanal :roll:
Ili sam je to stekao pogresno znanje iz geografije :(
hananah

Post by hananah »

Vjerujem da je Biblija prepuna historijskih cinjenica, te tako vjerujem da je i Izraelski narod izabran od Boga, i da je Mojsije razdvojio more da narod Izraela predje na drugu stranu :) No, na zalost, Izrael je poslije izdao Boga te samim tim izgubio "prvobitni pijadestal" sto opet pise u Bibliji :)
Magrib

Post by Magrib »

Nije mi jasno zasto za primjer uzimate Jevreje. Ako ste citali Kur'an, mogli ste procitati da je to bio Allahov Poslanik Musa a.s. koji je presao Crveno more sa svoim narodom. Nakon sto je preveo i spasio narod uz Boziju pomoc preko mora, narod ga je iznevjerio i ponovo zastranio u vjeri, odbacivsi Musaovo ucenje Islama. Ti koi su zastranili su danasnji Jevreji!! Kur'an vrlo jasno govori o tome. I nije tacno da je to dio Jevrejske religije, vec je to dio Islamske religije!
hananah

Post by hananah »

Magrib ti ako si citao Bibliju mogao si zamjetiti da je par stotina godina ranije napisana nego Kuran :) ako nisi citao procitaj, prosiruj svoje znanje, poredi sa Kuranom, povlaci paralele, uocavaj slicnosti i razlike :)
Shoshana

Post by Shoshana »

Magrib wrote:Nije mi jasno zasto za primjer uzimate Jevreje. Ako ste citali Kur'an, mogli ste procitati da je to bio Allahov Poslanik Musa a.s. koji je presao Crveno more sa svoim narodom. Nakon sto je preveo i spasio narod uz Boziju pomoc preko mora, narod ga je iznevjerio i ponovo zastranio u vjeri, odbacivsi Musaovo ucenje Islama. Ti koi su zastranili su danasnji Jevreji!! Kur'an vrlo jasno govori o tome. I nije tacno da je to dio Jevrejske religije, vec je to dio Islamske religije!
Pa sad, ako su danasnji jevreji oni sto su zastranili, samim tim su danasnji jevreji oni sto su bili izabrani. Ako nikad nisu bili izabrani - kako su onda mogli zastraniti?

A sto se tice puta koji su koristili, ja mislim da ne treba Egipat onih vremena (i granica) mijesati sa danasnjim Egipatskim granicama.

U svakom slucaju, evo link
http://72.14.207.104/search?q=cache:hJL ... +map&hl=fr
Magrib

Post by Magrib »

@HANANAH@SHOSHANA
Ako nisi znala, u Islamu postoje 3 svete knjige; Casni Tevrat(Knjiga objavljena Musau a.s.), Indzil(Knjiga objavljena Isau a.s.) i Kur'an(Knjiga objavljena Muhamedu a.s.).
Zbog toga se u Kur'anu cesto spominju dogadjaji iz predhodnih Knjiga, pa tako i dogadjaj sa Crvenim morem. Musa a.s. (Mojsije) je bio Musliman koji je propovijedao Islam, ali je njegov narod kasnije odbacio to ucenje i zastranio, i oni sa danas Jevreji. Zato i pise u casnom Kur'anu da su Jevreji nevjernici! Taj narod je bio odabran da primi poruku, ali ju je nije primio vec ju je odbacio, bas kao i neki Musrici(idolopoklonici) iz Meke za vrijeme Muhameda a.s.!!
Shoshana

Post by Shoshana »

Magrib wrote:@HANANAH@SHOSHANA
Ako nisi znala, u Islamu postoje 3 svete knjige; Casni Tevrat(Knjiga objavljena Musau a.s.), Indzil(Knjiga objavljena Isau a.s.) i Kur'an(Knjiga objavljena Muhamedu a.s.).
Zbog toga se u Kur'anu cesto spominju dogadjaji iz predhodnih Knjiga, pa tako i dogadjaj sa Crvenim morem. Musa a.s. (Mojsije) je bio Musliman koji je propovijedao Islam, ali je njegov narod kasnije odbacio to ucenje i zastranio, i oni sa danas Jevreji. Zato i pise u casnom Kur'anu da su Jevreji nevjernici! Taj narod je bio odabran da primi poruku, ali ju je nije primio vec ju je odbacio, bas kao i neki Musrici(idolopoklonici) iz Meke za vrijeme Muhameda a.s.!!
Bil' ti to mog'o potkrijepiti nekim dokazima??
Ato, da su i ostale knjige svete - nemoj da bi gdje pred imamom svojim rek'o - osramotices se!

A, evo, ja cu svoje i da potkrijepim:

Treći temelj(rukn): Vjerovanje u knjige Uzvišeni Allah je svojim poslanicima slao knjige u kojima je bila uputa, spas i svako dobro. Od velikog broja tih knjiga nama su danas poznate: a) Tevrat (hb. Tora), a to je knjiga koju je Sveznajući Allah objavio svome poslaniku Musau, as. Tevrat je najcjenjenija knjiga kod sinova Israilovih. b) Indžil (Evanđelje) koji je Allah objavio Svome poslaniku Isau, as. c) Zebur kojeg je Svemogući objavio Davudu, as. d) Suhuf Ibrahim (Ibrahimove stranice) koje su date Ibrahimu, as. e) Kur’an Časni kojeg je Allah, džele š’enuhu, obajvio Svome posljednjem poslaniku Muhamedu, salallahu alejhi ve selem. Objavljivanjem Kur’ana derogirane su sve prijašnje knjige. Uzvišeni Allah se obavezao da će Kur’an čuvati neiskrivljenim kako bi on ostao uputa i dokaz protiv svih ljudi sve do Sudnjega dana.
Shoshana

Post by Shoshana »

Usput, da ne trazis po internetu, derogiran = odbacen!
Magrib

Post by Magrib »

Eto vidis koliko neznas!
Nije tacno da su predhodne knjige odbacene. U Kur'anu lijepo pise da je Kur'an dopuna i usavrsenje svih predhodnih svetih knjiga Musliamana. Time se ni u kom slucaju ne odbacuju prosle Knjige. Jer ako hoces da kazes da Kur'an odbacuje prosle Knjige, to znaci da ti govoris da je Allah pogrijesio u prvim Knjigama i da je naredjivao lose stvari. hahahaha :lol: :lol:
Stvarno ti to ne stoi druze moj beogradski!! :roll: :-)
Last edited by Magrib on 29/10/2005 21:05, edited 1 time in total.
dow

Post by dow »

Jel' to post od bakljave?
Magrib

Post by Magrib »

dow wrote:Jel' to post od bakljave?
Ma bakljava je car.hahah :)
Shoshana

Post by Shoshana »

E ti bas znas sta pises :D :D

Pa ako su Torah i Evandjelje ispravni (sa stanovistva islama) onda mora biti i da je Isus sin bozji. Lijepo pise u Evandjelju :D :D :D

A ti hajde uzmi pa procitaj malo Kur'an, pa bi se jos mogao i iznenaditi sta sve tamo NE pise!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Hm, prelazak preko Crvenog mora se desio, postoje i arheloski dokazi, po arehelogiji to je bilo u regionu Sarm el-Sejka. Neki tvrde da se desila neka vrsta cunamija tako da se Jevreji uspjeli proci a faraon je potopljen! :roll:
hananah

Post by hananah »

Ne vjerujem Magrib da su si bili muslimani, da je tako odmah bi se objavio Kuran i to je to, ovako kao opravdanje za to da je Kuran dijelom prepisan Islam kaze da je postojao puno prije objave Kurana, ja to ne vjerujem, neshvatljio mi je, jer da je tako onda bi se Kuran objavio puno prije i izbjegli bi se mnogobrojni ratovi, jer Bog je velik i pravedan i to bi prije uradio. To je moje misljenje, kao sto sam i misljenja da je Kuran velikim dijelom prepisan iz Biblije i mnogi dijelovi prevedeni na arapski jezik. Kako god, kad bi ljudi zivjeli po tim knjigama, koje su svete, ma cije su ali su jednako vrijedne i svete, kad bi ljudi zivjeli po tim knjigama dakle, svijet bi bio zaista jako ugodan za zivjeti i ne bi postojao raskol medju ljudima. I ne ljuti se, ali kao sto ne volim ono "muslimani - vratite se svojoj vjeri pradjedova" :x tako ne volim ni to "svi su oduvijek bili muslimani". Jednostavno treba sve podjednako postovati i nikog glava ne boli, a ne vjecita "takmicenja" i ubjedjenja cije je bolje. Svakom svoje i svako ima pravo da izabere u sto ce vjerovati jer svaka je vjera lijepa - i zacudjujuce su slicne jedne drugoj - svaka propovjeda dobro :)
hananah

Post by hananah »

I Magrib cemu to "e moj druze beogradski"? Cemu iskljuivanje - onaj ko nije po tebi "ispravni" musliman odmah je iz beograda :roll: Ili ja mozda nisam shvatila, ali cini mi se da je tebi ili bijelo ili crno, nigdje sredine. Halo ba svijet je u bojama, otvori oke i uvjerit ces se i sam :)
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

hannah, draga ti bogohulis
Kur'an nije prepisan, nego je poslan od allaha, a allah ga je poslao svojim robovima, da ispravi ono što su ljudi dopisvali u prethodnen jegove tri knjige, ljudi su dopisali, evo primjer Bibliju, dobro znamo, jer nas na to upucuju chistorijske cinjenice, lai i neka novija istrazivanaj, da je katolicka crkva sakrila neka Isusova jevandjeela u kojima on kaze da nema psorednika izmedju Boga i covjeka i na neki nacin negira Crkvu, a to se ckvi ne dopada, nijej oj u interesu, pa to krije....

i ne pricaj tako, grijeh je
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

i jos nesto, nije bog odbacio tri predjasnje knjige, on lijepo kaze u Kur'anu, da onaj koji vjeruje, mora vjerovati i u ostale njegove knjige, objave. Kur'an je konacna božja objava ljudima, uputa kako trebaju zivjeti i ponasati se, a nije negiranje ostlaih knjiga, smao ispravljanje onoga što su ljudi pogresno protumacili i dopisali u njima
gandhi

Post by gandhi »

Shoshana wrote:E ti bas znas sta pises :D :D

Pa ako su Torah i Evandjelje ispravni (sa stanovistva islama) onda mora biti i da je Isus sin bozji. Lijepo pise u Evandjelju :D :D :D

A ti hajde uzmi pa procitaj malo Kur'an, pa bi se jos mogao i iznenaditi sta sve tamo NE pise!
Zar to nije izglasano u Vatikanu? :roll:
hananah

Post by hananah »

Suncica s tvoje tocke gledista bogohulim, sa svoje samo konstatujem ono sto jeste. Da bi se ti i sama uvjerila da je Kuran prepisan iz Biblije najbolje je da procitas Bibliju i onda se javi na temu da razgovaramo i da mi kazes ono sto si zamjetila :) do tada dovidjenja :)
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

procitala sam bibliju i od tada smaj os vise uvjerena da je onako kako pise u Kur'anu. Eto, i ne bih s tobom raspralvjala jer si povrsna u svemu.
hananah

Post by hananah »

Pa je li prepisan Kuran iz Biblije ili ne? Zar nisi to i sama vidjela, a ako si procitala Bibliju mogla si lako vidjeti :)
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

kad kazem povrsna, mislim na tvoje postove, uvijek se trudis komentaristati, a nisi bas upucena. Bibliju su ljudi ispravljali dopisivali, a Allah je nakon toga odlucio poslati konacnu objavu da ljudima pomogne da se izbave od zablude, ali uvijek ce biti onikh koji su skrenuli s pravoga puta-
PS. vidim da ni u Biblijska tumacenja nisi upucena
hananah

Post by hananah »

I jos nesto - primjetila sam kad nemate argumenata onda pocinjete da analizirate i vrijedjate diskutanta :( Vec mi to postalo tipicno za vas :(
Post Reply