Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

marselaaaa

#1 Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

Pošto me ovaj problem već dugo muči i kako vidim da većina ljudi "pliva" u nezdravim odnosima sa okolinom htjela bih da čujem vaše mišljenje ili bar savjet ako je neko istraživao ovo područje kako neko ko nije zlonamjeran,osvetoljubiv i zavidan na bilo šta a pogotovo na ono što je neko stekao vlastitim trudom npr.obrazovanje ,da funkcioniše sa okolinom.
Naime najgora stvar koja mi se može desiti tokom ulaganja u neko prijateljstvo ili druženje je gledanje samo svoje ......,predstavljanje stvari (porijekla,auta, stana...) onakvim kakvi znaš da nisu jer si imao-la priliku vidjeti,neka "namazanost" tipa meni se ide npr. u grad a nemam auto pa ću te počet muntat kao trebali bi do grada vidjela sam neke čizme tebi bi se sviđale...kao zna za radno mjesto koje je igrom slučaja bolje plaćeno od njenog sadašnjeg i nema šanse da ga dobije a ja imam, počne kuditi tipa ne diže se glava ,katastrofa a zna se da nije tako dakle sve njeno je fenomenalno a sve što nikad ili u bliskoj budućnosti neće imati isključivo ne valja.
Nadam se da sam bar malo jasna ,znači osnovna namjera mog posta je da me dragi moji uputite da li neko kao ja treba da se trudi i pri tom se nervira oko ovakvih ljudi(kućni prijatelji,najbolja prijateljica,dalja rodbina...) ili da jednostavno država kontakt samo sa malobrojnim koji su ok.Ljudi meni je zaista ovo pravi teret.
P.S. Moram da napomenem da sam trudna pa možda i malo osjetljivija :-) ali sam uglavnom uvijek bila ovakva znači ne mogu nikoga uvrijediti ni kada zasluži jer nisam takav čovjek pa u situacijama gdje sam izložena nekakvom skrivenom provociranju koje je izrečeno da skontaš ali zvuči bezazleno( to najviše mrzim) ,osjećam se ko budala jer sam ja tom i tom spremna na svaki način pomoći i fakat što želim sebi tako i drugima.
uvjek dobar gost

#2 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by uvjek dobar gost »

KOd nas danas vlada negativna zavist, to je ona vrsta kad se ljudi više ne mogu i ne žele radovati tuđem uspjehu, tuđoj pobjedi.... nego onako kroz zube i preko neke stvari samo čestitaju reda radi, a iza leđa i drvlje i kamenje... nabacuju !
Ne ja se ne mogu družiti sa takvim osobama, a na moju žalost "većina" je takva !
Michun

#3 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Michun »

Ma sta ja znam...situacija je takva danas da su ljudi zavidni. Zavidni su iz raznih razloga: neki sto su rodjeni kao zloce pa im onda neciji uspjeh u bilo kom smislu smeta, neki zato sto bi zeljeli vise, neki zato sto imaju viska vremena itd.
Uzdaj se u se i svoje kljuse...davno receno. Furaj svoj film.
Ja sam imala par takvih osoba oko sebe, koje sam odstranila iz svog svakodnevnog zivota. Cujemo se, vidimo se ali povremeno. Nisu to ljudi s kojima ja mogu dubinu ostvariti. Sve manje zivaca imam za takve likove.
MAN-lion's coach

#4 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by MAN-lion's coach »

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:26, edited 1 time in total.
pustopoljina

#5 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

bjezi od otrovnih ljudi.
marselaaaa

#6 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

Hvala vam ljudi na odgovorima bar znam da nisam sama u ovom mogu slobodno reći problemu jer kada prođe faza zavaravanja samoga sebe u smislu da kao pretjeruješ nije moguće da ta osoba može biti zlonamjerna prema tebi ,shvatiš da je najbolje "zahladiti" odnos.
Imate li vi najbolje prijatelje ? Postoji li to u ovom društvu u pravom smislu riječi., ne zanosim se znam da svi mi imamo mane ,različiti smo neko je ters,neko nestrpljiv, perfekcionist,....ali zar u prvi plan kod većine izbijaju za mene one najgore zlonamjernost,zavist,zavist,zavist, laganje,pokušaću nabrojati neke izjave različitih ljudi:
nek je meni dobro, čuj ja da vozim Škodu(a istovremeno ide pješke na posao)..........
Moja poznanica ponosna što joj dijete ima 9 identičnih igračaka "baby born" i podstiče je da mala iznosi gostima a kad ja spomenuh sina moje komšinice kojem je 2 g. ima samo osnovno iako je bolešljiv mora u jaslice jer oni nemaju za "tetu" čak mu nana čuva drugo dijete da bi mu za tu razliku od 200km (jaslice- teta) kupila pelene ili šta već ,roditelji mu rade ne kukaju nego rade ali im taj rad uglavnom prekovremeni nije adekvatno plaćen kaže "ko im je kriv kad nemaju štelu" ???
Odgajamo li novu generaciju koja će imati poremećen sistem vrijednosti?????????????
Last edited by marselaaaa on 22/02/2010 15:55, edited 1 time in total.
Static-X

#7 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Static-X »

Narod pokvaren, valjda za vrijeme rata nije niko imao pa se koliko toliko pomagalo jedno drugom jer nije bilo te svijesti ljubomore, bilo je da se prezivi, a sad cim malo pare udare u glavu nemogu se snositi... pogotovo dijaspora niko niskim... sve zavidnost i nadmetanje ko ce biti bolji!
pustopoljina

#8 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

ajjjj eno...odmah dijaspora :D
ludAnca.
moj je zivot svicarskaaaa :D :D :D
uvjek dobar gost

#9 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by uvjek dobar gost »

marselaaaa wrote:Hvala vam ljudi na odgovorima bar znam da nisam sama u ovom mogu slobodno reći problemu jer kada prođe faza zavaravanja samoga sebe u smislu da kao pretjeruješ nije moguće da ta osoba može biti zlonamjerna prema tebi ,shvatiš da je najbolje "zahladiti" odnos.
Imate li vi najbolje prijatelje ? Postoji li to u ovom društvu u pravom smislu riječi., ne zanosim se znam da svi mi imamo mane ,različiti smo neko je ters,neko nestrpljiv, perfekcionist,....ali zar u prvi plan kod većine izbijaju za mene one najgore zlonamjernost,zavist,zavist,zavist, laganje,pokušaću nabrojati neke izjave različitih ljudi:
nek je meni dobro, čuj ja da vozim Škodu(a istovremeno ide pješke na posao)..........
Moja poznanica ponosna što joj dijete ima 9 identičnih igračaka "baby born" i podstiče je da mala iznosi gostima a kad ja spomenuh sina moje komšinice kojem je 2 g. ima samo osnovno iako je bolešljiv mora u jaslice jer oni nemaju za "tetu" čak mu nana čuva drugo dijete da bi mu za tu razliku od 200km (jaslice- teta) kupila pelene ili šta već ,roditelji mu rade ne kukaju nego rade ali im taj rad uglavnom prekovremeni nije adekvatno plaćen kaže "ko im je kriv kad nemaju štelu" ???
Odgajamo li novu generaciju koja će imati poremećen sistem vrijednosti?????????????
Da odgajamo jer ne želimo da se sukobimo sa uzrokom, a palamudimo o posljedicama !
Društvu u totalu je bolesno i treba mu adekvatan tretman, najbolje drugove imam, ali i sa njima više ne mogu baš o svemu da pričam jer svako od nas ima svoj neki mehanizam odbrane da ostalo bi se koliko-toliko normalno !
Static-X

#10 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Static-X »

pustopoljina wrote:ajjjj eno...odmah dijaspora :D
ludAnca.
a sto ti to alergican/na na nas dijasporce :?: :D
pustopoljina

#11 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

Static-X wrote:
ludAnca.
mislis na NAS dijasporce :D
citam onog iznad ( a ti si taj?!),pa gledam kako umno dodaje POGOTOVO dijaspora...crk'o bi kad ne bi :D
MAN-lion's coach

#12 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:25, edited 1 time in total.
Michun

#13 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Michun »

A ne ne, nema toga vise...Hamo i Pero najbolji drugovi iz osnovne skole, jedan drugom kumovi i zene im se zavolile pa postale najbolje prijateljice, djeca im idu zajedno u skolu i druze se. Djeca cak misle i da su nesto u rodu :-) Ovo je nekadasnja komunisticka prica. Nema toga vise. Zivot je prije bio jednostavniji a samim tim i odnosi ljudi. U ljudskoj prirodi je da bude zavidan nekome na necemu. Prije bio fico, buba i jos mozda jedna vrsta auta. Sad imas razniiiih auta i pa se i po tome se razlikujemo.
Ja imam najboljeg prijatelja, prije sam mislila da su mi svi najbolji priajtelji/prijatlejice jer sam ja prema svima bila jednako fina. Iako moj najbolji prijatlej i ja nemamo ni isto porijeklo, ni slicne poslove...znam da je on osoba koja mi zeli dobro.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#14 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ladyblue18 »

A ko danas nije zavidan? Veliki broj jeste...po meni je to gadna osobina pravo.

Ja sam izgubila nekoliko tzv.prijatelja/ica zbog njihove zavisti.
Jednostavno ljudi nesto ne mogu podnjeti da nekome ide dobro u zivotu, po pitanju bilo cega, i odmah pocnu da te olajavaju, pa ti ispadnes kao najcrnja ovca.

Shvatis da sa ljudima uvijek moras imati neku distancu, i da je malo pravih iskrenih prijatelja.
Sa ljudima sa kojim nisam bliska i ne pokusavam ostvariti neki dublji kontankt, nego zdravo za zdravo i to je to.
A ne da me sutra glava zaboli od tog navodnog prijateljstva i povjerenja.
Nije mi se jednom desilo da me moja naivnost skupo kostala, doduse kada sam bila mladja.
marselaaaa

#15 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

Potpuno se slažem , najbolje je biti na distanci i ne dozvoliti ljudima da ih zavoliš pa da te kasnije zaboli njihovo ponašanje
čast izuzecima,ali takvih je malo
Mis mekinjas

#16 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Mis mekinjas »

Što da se ne družim sa zavisnim, i tako udara na njihovu psihu, ne na moju, kad su jadni treba ih još jadnijim napraviti?! Nije do mene, do njih je.... Ne mogu im pomoći.... Doduše imam sreću, sa prijateljima..., iako prijatelj, pravi, nikad ne zavidi...
pustopoljina

#17 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

marselaaaa wrote:Potpuno se slažem , najbolje je biti na distanci i ne dozvoliti ljudima da ih zavoliš pa da te kasnije zaboli njihovo ponašanje
čast izuzecima,ali takvih je malo
bas citam neku knjigu ( nisam je jos procitala)...ugl.neki roditelji po tom principu odgajaju djecu...well-that's wrong!
nemoj da te losi, zavidni ljudi uskrate za lijepe osjecaje, za druzenje, za prijateljstvo.
mislim-ako sebi neces dopustiti ljubav,jer te neko moze povrijediti-mos' komotno za peMziju predati...sta ce mi zivot bez tebe dragi...
jedno je zaobilaziti lose ljude,drugo je sebi zabraniti da se priblizis ljudima.
mi ljudi smo,cast izuzecima, jako zbrkani...danas dobri,sutra losi...
casu meda jos niko ne popi,dok je casom zuci ne zagorci...
ladyblue18

#18 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ladyblue18 »

pustopoljina wrote: jedno je zaobilaziti lose ljude,drugo je sebi zabraniti da se priblizis ljudima.
:thumbup:
A vecina nas grijesi bas u tome...

Ja u sustini puno povjerenje imam samo u svoju porodicu, nekoliko prijatelja i momka kada ga imam.
Ostalo, distanca i zdravo.
Imala sam jako ruznih iskustava sa ljudima, koji su mi bili tzv. najbolji prijatelji, ali ta su se prijateljstva raspala nakon sto im ja vise nisam trebala, i nakon sto sam ja uspjela u nekim stvarima u zivotu, a oni nisu makli s istog mjesta godinama. I prije toga su bili zavidni na moje uspjehe na bilo kojem polju, ali kad te neko odjebe jer si ga ti prestigao u zivotu, i pocne da onda o tebi prica lose, skontas da to ne ide i vozdra djaci.
Prije su me takve stvari bas znale pogoditi, pa sam se znala pitati cime sam zasluzila takvu dvolicnost, ali onda sam skontala da su ljudi takvi i ne brinem vise o takvim. :D

Ali opet, nisam sebe ogranicila da ne upoznajem ljude i sklapam prijateljstva.
marselaaaa

#19 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

Slažem se, niko nije savršen svi mi imamo mane,nego meni lično smetaju mane karaktera koje ljudi koji ih imaju ni ne pokušavaju sakriti tipa "nek komšiji crkne krava" ,pod onim staviti ljude na distancu sam mislila na one vać deklarirane kao "ljudi sa manama karaktera koje meni lično idu na živce i prenose mi negativnu energiju" po meni je smisao druženja da si tu za nekoga i u dobru i u zlu i da tim odnosom amortizuješ svakodnevni stres i probleme nekom pozitivnom energijom,

Kako se zove ta knjiga ako nije tajna :) :) :)
Last edited by marselaaaa on 22/02/2010 16:57, edited 1 time in total.
ladyblue18

#20 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ladyblue18 »

marselaaaa wrote: "nek komšiji crkne krava" ,
Ili ti po bosanski "sve cu ti oprostiti, osim uspjeha". :D
Nasim ljudima lakse mesti ispred tudjih vrata nego ispred svojih, to je cudo nevidjeno. :D
pustopoljina

#21 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

suzan forward-otrovni roditelji (e knjiga)
nasla na linku jedne forumasice-na topicu sta trenutno citate,mislim cak na aktuelnoj zadnjoj strani teme.
sinoc dosla do pola :D
MAN-lion's coach

#22 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:25, edited 1 time in total.
Static-X

#23 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Static-X »

pustopoljina wrote:
Static-X wrote:
ludAnca.
mislis na NAS dijasporce :D
citam onog iznad ( a ti si taj?!),pa gledam kako umno dodaje POGOTOVO dijaspora...crk'o bi kad ne bi :D
Hahah stas mora se,... a mozda i grijesm, jer kad cujem, haman svugdje je to isto samo jeli iz Bosne nebitno jel dijaspora ili sama Bosna ko rogovi u vreci. :D
ljubav_aha

#24 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ljubav_aha »

Static-X,ima nas izuzetaka,bas sinoc kaze mama mog prijatelja,"draga djeco samo radite,pazite na zdravlje",nije insisitirala ili komentarisala o tome poput fraze "bit' ce para "
Static-X

#25 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:Static-X,ima nas izuzetaka,bas sinoc kaze mama mog prijatelja,"draga djeco samo radite,pazite na zdravlje",nije insisitirala ili komentarisala o tome poput fraze "bit' ce para "
Al zato je rekla samo radite :D
Post Reply