Da li se još koristi blue ray DVD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nikeze

#1 Da li se još koristi blue ray DVD

Post by nikeze »

Da li se u BiH i svijetu koristi blue ray DVD tehnologija i da li nestaje?
Da li snimati podatke na blue ray DVD-ove i da li će DVD-ovi izumrijeti?
Na internetu su oprečna pitanja po ovom pitanju, a u prodavnicama je sve manje blue ray DVD uređaja i pisača.
Better Man

#2 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Better Man »

nikeze wrote: 20/01/2022 10:26 Da li se u BiH i svijetu koristi blue ray DVD tehnologija i da li nestaje?
Na internetu su oprečna pitanja po ovom pitanju, a u prodavnicama je sve manje blue ray DVD uređaja i pisača.
Sama činjenica da se filmovi i dalje obajvljuju na Blu ray i da se imaju kupiti uređaji za reprodukciju, znači da se koristi. Ne vjerujem da će izumrijeti.
Tesla Edison

#3 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Tesla Edison »

Better Man wrote: 20/01/2022 10:31
nikeze wrote: 20/01/2022 10:26 Da li se u BiH i svijetu koristi blue ray DVD tehnologija i da li nestaje?
Sama činjenica da se filmovi i dalje obajvljuju na Blu ray i da se imaju kupiti uređaji za reprodukciju, znači da se koristi. Ne vjerujem da će izumrijeti.
Za najkasnije 5 godina neće ih ni biti.

Kad su bile aktuelne floppy diskeete, i to one od 8 inča, 70-tih godina, svi su govorili da nikad neće izmrijeti. Danas ih nema.

Pa kada su se pojavili hard diskovi, i to oni od 10 MB za kućnu upotrebu, ljudi su govorili da nikad nikome neće biti potrebno više od toga, jer je 10 MB ogromna količina. Međutim hard diskovi danas izumiru, zamijenili ih SSD-ovi

Zatim, za VHS trake se govorilo da nikad neće izumrijeti, pa su završile karijeru.

Audio kasete isto tako.

Za najduže 5 godina u potpunosti izumiru i optički mediji. Danas je skoro pa nemoguće naći računar ili laptop sa optičkim drajvom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Truba »

nikad nisam imao blurej niti disk niti sam snimio

jbg bio sam sam u cd i dvd a to kad je krenulo propadati digo ruke
Better Man

#5 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Better Man »

Tesla Edison wrote: 03/02/2022 09:55
Better Man wrote: 20/01/2022 10:31

Kad su bile aktuelne floppy diskeete, i to one od 8 inča, 70-tih godina, svi su govorili da nikad neće izmrijeti. Danas ih nema.

Pa kada su se pojavili hard diskovi, i to oni od 10 MB za kućnu upotrebu, ljudi su govorili da nikad nikome neće biti potrebno više od toga, jer je 10 MB ogromna količina. Međutim hard diskovi danas izumiru, zamijenili ih SSD-ovi

Zatim, za VHS trake se govorilo da nikad neće izumrijeti, pa su završile karijeru.

Audio kasete isto tako.

Za najduže 5 godina u potpunosti izumiru i optički mediji. Danas je skoro pa nemoguće naći računar ili laptop sa optičkim drajvom.
Ja prvi Blu ray gledam preko Blu ray playera, isto tako i dvd. Nikad ih nisam gledao preko optičkog drajva na računaru. Znači poseban uređaj prikopčan na tv. Dalje, svi su govorili da ploče izumiru kad su cd-ovi zavladali, pa danas imamo situaciju da ne da su ploče ponovo aktuelne, već da stalno raste im prodaja.
Tesla Edison

#6 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Tesla Edison »

Better Man wrote: 03/02/2022 14:06
Tesla Edison wrote: 03/02/2022 09:55

Audio kasete isto tako.

Ja prvi Blu ray gledam preko Blu ray playera, isto tako i dvd. Nikad ih nisam gledao preko optičkog drajva na računaru. Znači poseban uređaj prikopčan na tv. Dalje, svi su govorili da ploče izumiru kad su cd-ovi zavladali, pa danas imamo situaciju da ne da su ploče ponovo aktuelne, već da stalno raste im prodaja.
Ploča je drugo, nema veze sa ovim. Ploča se koristi zbog posebnog zvuka i sl. Potpuno je drugi razlog oživljavanja ploče.

Kad smo kod optičkih medija, a BRD je upravo takav, isti izumiru, i pri kraju su tog procesa. To što ti gledaš, ne znači da je to još u životu. I ja ponekad gledam VHS, a znam da je taj medij davnih dana umro.
caseytron

#7 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by caseytron »

I USBu predvidjam skoru smrt, cloud je cudo.
dzeko1

#8 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by dzeko1 »

Ima li neko preporuku gdje nabaviti određene blue-ray filmove u 4k po mogucnosti, tipa Lord of the Rings triologije i tako neke klasike. Gledao sam na olx, prilicno je tanka ponuda. Volio bih imati za kolekciju i uspomenu, jer su mi najdrazi filmovi koje mislim da znam napamet. :D
Mr.Sojic

#9 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Mr.Sojic »

dzeko1 wrote: 22/10/2025 22:07 Ima li neko preporuku gdje nabaviti određene blue-ray filmove u 4k po mogucnosti, tipa Lord of the Rings triologije i tako neke klasike. Gledao sam na olx, prilicno je tanka ponuda. Volio bih imati za kolekciju i uspomenu, jer su mi najdrazi filmovi koje mislim da znam napamet. :D
Amazon, ja imam hrpu Blue-Ray filmova i super dozivljaj gledanja na tv, zvuk+slika :thumbup:
Qler

#10 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Qler »

Ja imam BluRay kucno kino iz 2011 godine, Sony, odlican zvuk, nikad ni jedan BR film nisam na njemu pogledao... Jednostavno nikad nisam kupio ili posudio BR disk.. a iskreno volio bi da vidim i to, da li je bolje od dobrog ripa..
Smoothie

#11 Re: Da li se još koristi blue ray DVD

Post by Smoothie »

Ne znam da bi trebala biti razlika opcenito ako je blu ray u originalnom formatu, bez kompresije u odnosu na gledanje sa fizickog medija. Jer sve druge verzije s manje giga imaju slabiji zvuk i/ili sliku
Post Reply