Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

#1 Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by location »

Cuo sam da se treba izgraditi crkva veoma blizu Gradskog, valjda preko puta Kastela na ljevoj strani Vrbasa. Da li iko zna gdje je to i da li je to istina? Ako je istina dajte slike, ako su temelji nikli.
Luke Perry

#2 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Luke Perry »

Tamo gdje je/bila teta.

#3 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by location »

sta je teta? nisam ja dugo zivio u bl, vise u prolazu onako znam iz sjecanja. Uglavnom gradi se.
Corvus

#4 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Corvus »

sagradjena

jos samo fasada i prozori
u stvari, mislim da imaju prozori i vrata

uglavnom..

preko puta kastela , desno od gradskog

onaj mali park sto je bio sa statuom/skulpturom/cim vec tete one

ko skont'o, skont'o :)

#5 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by location »

Hvala Vam, imam neku viziju u ocima.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by mIRCerka »

location wrote:Hvala Vam, imam neku viziju u ocima.
Vidjecu sutra da ti uslikam, idem preko dana poslom do BL, a znam o kojoj se crkvi radi...
pirmin

#7 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by pirmin »

location wrote:sta je teta? nisam ja dugo zivio u bl, vise u prolazu onako znam iz sjecanja. Uglavnom gradi se.
Teta zvana Emina.

Crkva je davno izgradjena.
mIRCerka

#8 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by mIRCerka »

banjaluka078

#9 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by banjaluka078 »

location wrote:sta je teta? nisam ja dugo zivio u bl, vise u prolazu onako znam iz sjecanja. Uglavnom gradi se.
"Teta" Emina, s ibrikom, rad akademskog kipara Ahmeda Basica, bila tik iznad Vrbasa.

Image

#10 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by location »

Ljepo izgleda, hvala.
mIRCerka

#11 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by mIRCerka »

bash i ne, na samoj cesti....na samoj raskrsnici...no, mora biti ensto u visini Ferhadije...
btw, saznah danas da se nema dovoljno love za ferhadiju, zato su radovi i stali...
lahor

#12 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by lahor »

mIRCerka wrote:bash i ne, na samoj cesti....na samoj raskrsnici...no, mora biti ensto u visini Ferhadije...
btw, saznah danas da se nema dovoljno love za ferhadiju, zato su radovi i stali...
Ma ovo je nesto starije od Ferhadije...Bolje bi im bilo da su napravili jedan oveci javni wc u samom centru da se ne mucim kad pivo popijem gdje cu da pisam....Postali su dosadni sami sebi sa tim crkvama i imenima ulica....dokle...
Mezzo-x

#13 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 04:31, edited 1 time in total.
Mezzo-x

#14 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 04:31, edited 1 time in total.
pirmin

#15 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by pirmin »

Shvatam Srbe da grade crkve , ipak ih je preko 90% nakon etnickog ciscenja i okupacije grada.

Ali cemu gradnje dzamija kad dobar dio predratnih muslimana ili je prodao ili namjeru prodati sve sto posjeduje u Banjaluci.

Pretpostavljam da se mogu slikati negdje u junu/julu na prolazu do Jadrana.
DiplomataSaSela

#16 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by DiplomataSaSela »

pirmin wrote:Shvatam Srbe da grade crkve , ipak ih je preko 90% nakon etnickog ciscenja i okupacije grada.

Ali cemu gradnje dzamija kad dobar dio predratnih muslimana ili je prodao ili namjeru prodati sve sto posjeduje u Banjaluci.

Pretpostavljam da se mogu slikati negdje u junu/julu na prolazu do Jadrana.
Pa ti bi znaci da se zaboravi da su muslimani ikada i zivjeli tamo(predratni kako kazes,mada su uglavnom i onda samo slikali)...mozda nekad nekome i zatreba(poslijeratnim)...

#17 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by location »

Kako se tema o crkvi okrenu ka Ferhadiji i potrebom za gradnjom dzamija u BL? Izgleda da narod u toj BL ili u citavoj Bosni se ponasaju kao muskarci, vazno je ko ima veci vjerski objekat ili cija je cuna veca.
Corvus

#18 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Corvus »

samo da kazem da ta teza o okupiranju BL ne pije vodu.. onda mozes reci i da je sarajevo okupirano...
i jos jedna bitna stvar je da je u BL i prije rata (da ne povjerujes) zivjelo srba koji se sad od strane ljudi koji su napustili/protjerani iz grada tretiraju kao zadnje smece.. okupatori i te sheme

ali to nije tema ove price..

tek da se zna i meni je pun Q..ac svih ovih gradjenja religijskih objekata (bilo koje vjeroispovjesti) na svakom cosku dok narod nema sta jesti..

Zivjeli
Dwndler

#19 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Dwndler »

Crkva ili tacnije receno crkve se po Banja Luci grade, zato sto su u toku 1993. porusili 16 (slovima sesnaest) dzamija, koje se manjim ili vecim tempom obnavljaju, osim Ferhadije i Arnaudije, mislim da su sve one manje dzamije obnovljenje i pustene u rad. E, sad ti skontaj kako je biti binsr, u vaskolikoj sumskoj i kontat, pa u glavnom gradu ima vise dzamija od pravoslavnih crkvi :D :D
Te se neko sjetio i poceo sa planom, za svaku dzamiju, sagradimo po jednu crkvu, pa se gradi ili se sagradila jedna na Hisetima, tamo pored skole ZJJ ili sta ja znam, kod onog supermarketa,a i ova gdje je bila fontana, pored Celika. Nisam siguran, da nije takodje negdje na Mejdanu sagradjena jedna, jer nema ni jedne,barem nije bilo s te strane Vrbasa :D :D
I onaj lafo hram, koji je sagradjen izmedju opstine i Doma kulture,gdje je doduse prije 2. svjetskog rata bila crkva.
Vidjecu sutra da ti uslikam, idem preko dana poslom do BL, a znam o kojoj se crkvi radi...
mogla bi ti meni biti sema za prevoz do Sarajeva kad dodjem na ljeto, vidim cesto si u BL :-D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#20 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Dado dijasporitus »

Dwndler wrote:Crkva ili tacnije receno crkve se po Banja Luci grade, zato sto su u toku 1993. porusili 16 (slovima sesnaest) dzamija, koje se manjim ili vecim tempom obnavljaju, osim Ferhadije i Arnaudije, mislim da su sve one manje dzamije obnovljenje i pustene u rad. E, sad ti skontaj kako je biti binsr, u vaskolikoj sumskoj i kontat, pa u glavnom gradu ima vise dzamija od pravoslavnih crkvi :D :D
Te se neko sjetio i poceo sa planom, za svaku dzamiju, sagradimo po jednu crkvu, pa se gradi ili se sagradila jedna na Hisetima, tamo pored skole ZJJ ili sta ja znam, kod onog supermarketa,a i ova gdje je bila fontana, pored Celika. Nisam siguran, da nije takodje negdje na Mejdanu sagradjena jedna, jer nema ni jedne,barem nije bilo s te strane Vrbasa :D :D
I onaj lafo hram, koji je sagradjen izmedju opstine i Doma kulture,gdje je doduse prije 2. svjetskog rata bila crkva.
mogla bi ti meni biti sema za prevoz do Sarajeva kad dodjem na ljeto, vidim cesto si u BL :-D
Mjesto gdje se gradi crkva je, ako se ne varam, vakufska zemlja. Ukoliko papiri nisu u medjuvremenu sredjeni mislim da se radi o bespravnoj gradnji mada mozda grijesim. Vecina dzamija u BL nije obnovljena u sta narocito ulaze Ferhadija, Arnaudija i Gazanferija. Kako sam cuo ostaci Gazanferije su bili pomjesani sa ostacima Ferhadije na deponiji smeca tako da se sad radi na razlucivanju gdje sta pripada. Vise o izgradnji Ferhadije se moze naci na http://www.ferhadija.co.ba
Bosanac_21

#21 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Bosanac_21 »

Corvus wrote:samo da kazem da ta teza o okupiranju BL ne pije vodu.. onda mozes reci i da je sarajevo okupirano...
i jos jedna bitna stvar je da je u BL i prije rata (da ne povjerujes) zivjelo srba koji se sad od strane ljudi koji su napustili/protjerani iz grada tretiraju kao zadnje smece.. okupatori i te sheme

ali to nije tema ove price..

tek da se zna i meni je pun Q..ac svih ovih gradjenja religijskih objekata (bilo koje vjeroispovjesti) na svakom cosku dok narod nema sta jesti..

Zivjeli
Razlika izmedju Sarajeva i Banja Luke je nebo i zemlja! Banja Luka je etnicki ociscena od strane tih napacenih srba, Banjalucani su zavrsavali po Omarskoj, Manjaci, Kreatermu, itd. - i prisilno protjeravanje. Iz Sarajeva u bjezali jer nije palo u njihove ruke i nije postalo dio srpske republike. Banja Luka je sada naseljena vecimon hrvatskih srba i iz ostalih krajeva BiH. Potres je izgradio Banja Luku 1969 i promjenio njeno stanovnistvo jer nema ko nije potres iskoristio da se nastani u Banja Luci.
Meni je drago da se nase poruseno izgradjuje, sruseno je zbog necijeg kaprica, a pravice se iz naseg prkosa! Mi njihovo nismo ni dirali jer nam nije ni smetalo. Nek' oni grade koliko god crkvi hoce, al' nek to bude na njihovoj, a ne na tudjoj zemlji.
Mezzo-x

#22 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 04:30, edited 1 time in total.
icecream

#23 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by icecream »

Dwndler wrote:Crkva ili tacnije receno crkve se po Banja Luci grade, zato sto su u toku 1993. porusili 16 (slovima sesnaest) dzamija, koje se manjim ili vecim tempom obnavljaju, osim Ferhadije i Arnaudije, mislim da su sve one manje dzamije obnovljenje i pustene u rad. E, sad ti skontaj kako je biti binsr, u vaskolikoj sumskoj i kontat, pa u glavnom gradu ima vise dzamija od pravoslavnih crkvi :D :D
ljudi ja se slazem da nije trebalo dirati vjerske objekte al to su radili neki ljudi koji su bili dobro nagradjeni od onih glavih 92-95...i te objekti treba da se ponovo vrate u ono stanje u kome su bili prije rusenja,u republici srpskoj to se odnosi na dzamije,katolicke crkve,samostane...
al nije to rusio obican narod,vec neki ljudi,poslusnici...
vidim smeta vam gradnja crkava,a u federaciji u svakom mjestu imaju po 2-3,a za vece gradove da ne pricam...hoce da neki park u sarajevu zatvore cujem u naselju ciglane,da bi izgradili dzamiju...i to nikom ne smeta...
meni to ne smeta licno,nek gradi ko sta hoce,al treba da se uvazavamo..jbg,ako necemo onda bih ce uvjek biti tamni vilajet...i molim bez poruka mrznje...samo zdravorazumski komentari...
ludacha

#24 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by ludacha »

moze jedno-dva glupasta pitanja?

prije svega da kazem da sam poprilicno indiferentna spram ovoga, iako drzim da je ludo BACAT lovu na bogomolje bilo koje vrste dok je jadni narod u neimastini, sto se kaze nemaju za koru kruha (beli je to pretjerano receno). dzaba silne velebne gradjevine kad ce zjapit prazne..

e sad pitanja.
1. koliko muslimana zivi u BL pa da treba pobogu 16 dzamija (stekla sam dojam da ih ima veoma malo)
2. i koliko sad crkva postoji u tom gradu?
3. jel to neki velepobozan narod u toj BL?

moj grad ima jednu bogomolju. obicno nedjeljom ni na jednoj sluzbi nema dovoljno prostora za sve. ali nama/nasem vodstvu ne pada na pamet da gradimo jos jednu. nego gradimo parkove, novu skolu, galerije i tako dalje. mislim da je to mnogo pametniji pristup od ovog prisutnod u BL i mnogim drugim gradovima.

over and out!
:D
ludacha

#25 Re: Da li se gradi crkva pokraj Gradskog?

Post by ludacha »

sheilak wrote:
Ponovna izgradnja svih 16 dzamija ide " pod moranje ".
ali ne kontam zasto AKO se nema tko moliti u njima?

a ima li? kao sto ranije rekoh, zaista pojma nemam kakva je struktura
Post Reply