Ovo je sustina! I nije uopste pitanje da li bi SDP bio bolji ili ne.seln wrote:Postoji li neki drugi nivo vlasti osim opcina?VjecitiStudent wrote:Biti najjaca opoziciona stranka istovremeno nosi i ogromnu odgovornost.seln wrote: Niti me vodja interesuje koliko za popla p hladne vode, niti SDP smatram bezgrijesnim. Ono sto je izvjesno: trenutno je SDP jedina OZBILJNA alternativa partijama na vlasti. Lijepo je to sto imamo gradjanske, liberalne, nove ove ili one stranke...ali one sve zajedno nemaju 5% glasova.
Ja sam inace socijal-liberal i na prvim izborima sam glasao za liberale, ali sam vidio da je taj glas bacen. Od tada (pa dok ne dodje neka ozbiljna alternativa) glasam za SDP. Takodje, koliko god mi Lagumdzija isao na zivce, on je jos uvijek vodja jedine ozbiljne opozicione partije. I nikako ne mogu pozdraviti avazovske metode koje primjenjuju neki clanovi ili simpatizanti "gradjanske alternative", a gdje se zapravo prebijaju neki prijasnji racuni. Eto, on je despot a svi ostali vodje stranaka su demokrate. Vecina postojecih stranaka je nastala oko jednog covjeka i pitanje je hoce li opstati kada njega nestane. Ali, za divno cudo, niko ne prebacuje despotizam Seferu ili Mirnesu, a vrlo dobro znamo da su njihove stranke zaista DJL.
Naravno da nije problem kada neka minorna stranka napravi gaf, no kada se to desi kod onih koji su ko najjaca alternativa vladajucim DJL, do kakvih zakljucaka mozemo doci?
Ako npr. trenutno poredeci sarajevske 'crvene' (SDP) i 'zelene' (SBiH + SDA) opcine, se mozemo igrati stare igre, "pronadji sedam razlika", jer stvarnih razlika izmedju jednih i drugih u nacinu na koji upravljaju tim opcinama (citaj: korupcija, nekompetentnost, neefikasnost) jedva da ima, kakve su uopste garancije da bi eventualna vladavina SDP-a, na nekom drugom nivou vlasti, zaista bila bolja od vladavine nacionalista?
Ni jednu vaznu agendu drzave i entiteti a bogami ni kantoni ne prepustaju opcinama.
Meni bi bilo vazno skinuti nacionaliste sa entitetskog i drzavnog nivoa. A neces mi valjda reci da nije bilo nikakve razlike izmedju vladavine Alijanse i nacionalista...
Najveca prednost mijenjanja vlasti je ta da bi se vlast napokon - promijenila!
Tek da napokon zazivi ona: "Nicija nije do zore..."
I sto rekao @seln, voljeli mi to ili ne, SDP je u ovom trenutku jedina relevantna opozicija.
Kriticarima SDP-a predlazem (jos jednom) da naprave alternativu toj stranci ako su u stanju. I ovo nije provokacija vec moja istinska zelja da se u politickom zivotu BiH napokon nesto novo i pozitivno desi.
Nadao sam se da bi to novo mogla biti NS ali...
U svakom slucaju, do eventualne pojave necega takvog, dobro bi bilo da svi oni koji su protiv kriminalaca koji nas danas vode, izadju na izbore i daju svoj glas onima koji jedini imaju koliko-toliko objektivne sanse da skinu sa vlasti ovu djubrad koja zemlju definitivno u bezdan odvede!
Napacenom narodu, sa bilo kim drugim na vlasti, sasvim sigurno gore ne moze biti!
p.s. Ljubitelje Scepe i Muje Cerica bih zamolio da se ne ubrajaju u ove zadnje jer pomenuti vladaju zadnjih petnaestak godina...