Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

macan prvi

#76 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by macan prvi »

Molim. :) Samo se nemojte bez potrebe brinuti. :)

Vidite, zvucna izolacija je, koliko razumjeh, zaista jedan od glavnih razloga sindroma. Medjutim, izolirati se ne smijete. Trazite da ljudi govore glasnije, pojacajte televizor slobodno. :)
Meni napamet pada, inace, i ovaj primjer: koliko se sjecam nastave u skoli, ako se gleda u mrlju na kojoj je intenzivna osnovna boja (npr. crvena), onda oko na neki nacin samo stvara komplementarnu boju (zelenu) da bi stvorilo ravnotezu, iako ta boja na mrlji nije prisutna. Dakle, to izjednacavanje nije samo prisutno kod cula sluha. :)
Rauber

#77 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Rauber »

Gospodjo Zlatobiroko, kakvo je sad stanje ? Jel' mashala sad bolje ?
zlatiborka

#78 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Rauber wrote:Gospodjo Zlatobiroko, kakvo je sad stanje ? Jel' mashala sad bolje ?
Hvala na pitanju, bolje je, dobila sam terapiju protiv depresije i anksioznosti i tablete za spavanje. Ona grozna epizoda se nije vise ponovila. Za desetak dana idem na kontrolu neuropsihijatru i ici cu redovno dok god bude potrebno.

Ima stvari koje ne mogu sama razrijesiti i zato mi je potrebna pomoc strucnjaka. Nije me sramota sto idem neuropsijatru, nek misli ko god hoce da sam prolupala, meni je najvaznije moje zdravlje kako tjelesno tako i dusevno. Ucinila sam i prvi korak da se zastitim od jedne drske i bezobrazne zenske, koja se vise godina verbalno izivljavala na meni i ponizavala me na perfidan nacin. Prije 10-tak dana sam joj otvoreno rekla da necu vise sa njom da govorim. I tacka, bez objasnjenja i komentara, normalnim i hladnim glasom, na sta je ona rekla: "A zasto?" Moj je odgovor bio: "Eto zato". Gotova prica.

Nisu krivi drugi ako me povredjuju i iskoristavaju, vec sam ja jedini krivac sto im to dopustam. Bilo je krajnje vrijeme da to zaustavim i ne dam vise na sebe. Zdravu i normalnu kritiku cu uvijek prihvatiti i dobronamjeran savjet, ali da mi neko soli pamet, ruzi i naredjuje i ceprka po mom privatnom zivotu, to vise nikome ne dozvoljavam.
Lesli Eldridž

#79 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Lesli Eldridž »

zlatiborka wrote:
Rauber wrote:Gospodjo Zlatobiroko, kakvo je sad stanje ? Jel' mashala sad bolje ?
Hvala na pitanju, bolje je, dobila sam terapiju protiv depresije i anksioznosti i tablete za spavanje. Ona grozna epizoda se nije vise ponovila. Za desetak dana idem na kontrolu neuropsihijatru i ici cu redovno dok god bude potrebno.

Ima stvari koje ne mogu sama razrijesiti i zato mi je potrebna pomoc strucnjaka. Nije me sramota sto idem neuropsijatru, nek misli ko god hoce da sam prolupala, meni je najvaznije moje zdravlje kako tjelesno tako i dusevno. Ucinila sam i prvi korak da se zastitim od jedne drske i bezobrazne zenske, koja se vise godina verbalno izivljavala na meni i ponizavala me na perfidan nacin. Prije 10-tak dana sam joj otvoreno rekla da necu vise sa njom da govorim. I tacka, bez objasnjenja i komentara, normalnim i hladnim glasom, na sta je ona rekla: "A zasto?" Moj je odgovor bio: "Eto zato". Gotova prica.

Nisu krivi drugi ako me povredjuju i iskoristavaju, vec sam ja jedini krivac sto im to dopustam. Bilo je krajnje vrijeme da to zaustavim i ne dam vise na sebe. Zdravu i normalnu kritiku cu uvijek prihvatiti i dobronamjeran savjet, ali da mi neko soli pamet, ruzi i naredjuje i ceprka po mom privatnom zivotu, to vise nikome ne dozvoljavam.
Svaka ti čast. Ne daj se. :thumbup:
roki

#80 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by roki »

zlatiborka wrote:

:thumbup:
Naravno da te nije sram.Zasto neuropsihijatri i postoje nego da nam pomognu rijesiti nase psihicke probleme.Neznam sta pijes,imas li nuspojava i sl. ali od antidepresiva zna biti jako lose na pocetku uzimanja(mogu te u crno zaviti) ali kasnije dolazi poboljsanje.Nekada se psihicko stanje zna toliko popraviti da vise nemozes prepoznati samu sebe.Samo treba izdrzati
Abacija

#81 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Abacija »

zlatiborka wrote:

Nisu krivi drugi ako me povredjuju i iskoristavaju, vec sam ja jedini krivac sto im to dopustam.
Bilo je krajnje vrijeme da to zaustavim i ne dam vise na sebe. Zdravu i normalnu kritiku cu uvijek prihvatiti i dobronamjeran savjet, ali da mi neko soli pamet, ruzi i naredjuje i ceprka po mom privatnom zivotu, to vise nikome ne dozvoljavam.
Ovo je kljuc svega! :thumbup:
Rauber

#82 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Rauber »

zlatiborka wrote:

Citao sam sta vam se desavalo jos dok nisam bio registrovan i dok sam samo citao forum, pa vas se bas danas sjetim, reko da vidiim jel' sad sve ok.
Stvarno mi je drago cuti da vam je bolje i naravno da vas nema cega biti stid, bitno je da ste sada dobro i neka je sa srecom u daljem oporavku ... ;)
javite se ;)
Pozdrav
opet ja

#83 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by opet ja »

zar postoje jos ljudi koji ne idu psihijatru :zoka:
sposa0408

#84 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by sposa0408 »

Zlatiborka,

Sad je vrijeme da okreces lice prema suncu, a sjene neka ostanu iza ledja... sretno i nasmijano ti bilo :-D

:kiss:
zlatiborka

#85 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

@Roki zdravo,

prepisali su mi lijek ASENTRA, 1/2,0,0 - 8 dana. Poslije 8 dana 1,0,0. Istovremeno HELAX, 1,1,1, za spavanje SANVAL po potrebi. Doktorica mi je rekla da antidepresivi dostizu puno djelovanje tek nakon 3 sedmice uzimanja, zato je dala HELAX da podrzi djelovanje ASENTRE. Poslije ce ga smanjivati i na kraju iskljuciti ovaj HELAX.

Ja ne osjecam nikakve nuspojave, detaljno sam iscitala uputsvo o lijekovima i po internetu sam se dodadtno informisala. Ovaj SANVAL nisam ni jednom trebala uzeti jer sam svako vecer zaspala k'o klada. Preko dana sam potpuno bistre pameti i klikeri u mozgu mi rade k'o podmazani. A sto se tice spavanja, svaku noc sanjam neke interesantne snove, cesto prijatne i ujutru ih se s lakocom sjetim, pa se nekad i smijem svojim snovima.

Snovi su poruke podsvijesti koja je aktivna i preko dana, k'o spuzva upija sve sto covjek misli i osjeca i cega se sjeti iz svoje skore i davne proslosti. U snovima podsvijest preradjuje sve ovo i salje poruke koje treba znati protumaciti. To je Carl Gustav Jung u svojoj cuvenoj knjizi COVJEK I NJEGOVI SIMBOLI jako dobro opisao. Dok Carlos Castaneda u knjizi UMIJECE SANJANJA ima sasvim drigaciji pristup sanjanju, on cak kaze da se snovima moze upravljati a neki to zovu lucidno sanjanje.

Prije dvije godine je jedna drugi neuropsijatar mi davao APAURIN 2 mg, 1,1,1 i TRAZEM za spavanje. Nije mi bilo dobro, ujutru sam bila omamljena i dezorjentisana, a preko dana sam bila kao zombi. Pa sam ih prestala piti i presla na prirodne lijekove PERSEN i BONISAN, koji nisu imali nekog jaceg efekta. Inace ne volim lijekove, pijem ih samo kad moram, najjace tablete za glavobolju su mi PARACETAMOL.

@Roki, koliko se sjecam i ti si imao problema sa depresijom, kako si sada i uzimas li kakvu terapiju? Ja mislim ako se pacijent drzi savjeta ljekara da ti lijekovi ne bi trebali izazvati ovisnost. Ako nisi znao evo ti jedan link:

http://www.depresija.org

Pozdravljam te i zelim ti sve najbolje...... :dance:
amrica

#86 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by amrica »

Draga Zaltiborka

Najvaznije je da je tebi bolje i da dobro spavas.

I da imas strucnu pomoc, sve ce biti bolje.

brinetta

#87 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by brinetta »

Drago mi je da ste bolje, draga Zlatiborka. Drzite se! Veliki pozdravi
roki

#88 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by roki »

Ja sam pio Prozac i Seroxat gotovo godinu dana.
Samo zelim da ti kazem da imas strpljenja sa lijekovima,treba im da prorade.Meni je bilo bolje za 15 dana,za 3 mjeseca sam se osjecao odlicno a za 6 mjeseci sam bio preporoden.
Ako ti neki od lijekova i neodgovara(imas bash jake nuspojave ili ne osjecaj djelovanje)promjeni lijek.Obicno u vakvim slucajevima moras sebi naci koji tebi najvise odgovara.Niko ne reaguje na terapiju isto i ono sto je meni OK tebi nemora biti.
A za forum znam ali ga ne posjecujem vise.Nisam u depri pa nemam potrebu :)
Kao sto doktor Emir kaze(sa studentske poliklinike),vrijeme treba da odradi svoje da se neke kockice poslažu.
zlatiborka

#89 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

amrica wrote:Draga Zaltiborka

Draga moja Amrice,

hvala ti na podrsci i javljanju. Vidim da si cesto prisutna ovdje na forumu, tako se svi osjecamo blize jedni drugima. Ti si sada daleko gore na sjeveru i vjerujem da si se vec snasla sto se tice posla, posto ti govoris francuski, za naci posao ti nece biti problem. A nadam se da ti i novi zivot prija, jel' tako? :kravata:

Cesto te se sjetimo mi sa nase GOOGLE-grupe......

Puno te pozdravljam.......... :kiss:
amrica

#90 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by amrica »

zlatiborka wrote:
amrica wrote:Draga Zaltiborka

Draga moja Amrice,

hvala ti na podrsci i javljanju. Vidim da si cesto prisutna ovdje na forumu, tako se svi osjecamo blize jedni drugima. Ti si sada daleko gore na sjeveru i vjerujem da si se vec snasla sto se tice posla, posto ti govoris francuski, za naci posao ti nece biti problem. A nadam se da ti i novi zivot prija, jel' tako? :kravata:

Cesto te se sjetimo mi sa nase GOOGLE-grupe......

Puno te pozdravljam.......... :kiss:

:-D :-D

Eto mene brzo dole, pa idemo na kaficu sa (zeMskom) ekipom sa grupe....

uplasena

#91 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by uplasena »

Sizofrenija kako ljekari kazu , il idi draga dobrom hodzi il si naograjsala il ti je neko nestooo napravio, nemas sta izgubit..Sto ne moze pomoc ne moze ni odmoc.. Sretno
BajrinNajmladji

#92 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by BajrinNajmladji »

uplasena wrote:Sizofrenija kako ljekari kazu , il idi draga dobrom hodzi il si naograjsala il ti je neko nestooo napravio, nemas sta izgubit..Sto ne moze pomoc ne moze ni odmoc.. Sretno
Kada se tebi pokvari auto, da li ideš hodži po zapis ili ideš majstoru, automehaničaru?

Bježi tamo, kakav hodža, kakvi bakrači,...Da barem znaš pisati pravilno,...''il si naograjsala'',...Sikter u svoju vukosexinu, sikter odavde,...!
Bosanac sa dna kace

#93 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Bosanac sa dna kace »

BajrinNajmladji wrote:
uplasena wrote:Sizofrenija kako ljekari kazu , il idi draga dobrom hodzi il si naograjsala il ti je neko nestooo napravio, nemas sta izgubit..Sto ne moze pomoc ne moze ni odmoc.. Sretno
Kada se tebi pokvari auto, da li ideš hodži po zapis ili ideš majstoru, automehaničaru?

Bježi tamo, kakav hodža, kakvi bakrači,...Da barem znaš pisati pravilno,...''il si naograjsala'',...Sikter u svoju vukosexinu, sikter odavde,...!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
klixober

#94 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by klixober »

zlatiborka wrote:Dragi moji,

svi koji ste se javili i odgovorili na moj post,

u ove sitne sate sam ukljucila comp i procitala vase komentare.

Odgovoricu vam na pitanja:

1. U mojoj porodici do sada nije bilo nikakvih psihickih bolesti.

2. Prije godinu dana se ubila moja najdraza rodica, bila sam joj na sahrani (na sjeveru Vojvodine). Ona je bila jedna divna osoba, svi su je voiljeli, pukla je ponajvise iz razloga sto su se njen muz i njena majka stalno svadjali. Nije mogla to da gleda i slusa svaki dan. Poslije 5 mjeseci joj je umrla majka.

3. Godinama pratim od nesanice, isla sam doktorima koji su mi prepisivali apaurin i trazem. Kad god da sam popila tabletu sutradan sam bila kao zombi, jednostavno nisam osjecala nista oko sebe. Jeste da sam bila umirena ali sam imala osjecaj kao da lebdim u oblacima.

4. Imam velikih problema sa kcerkom kojoj je 27 godina i zivi sa svojim momkom koji je zaposlen. Ona ne radi i ja ih finansijski pomazem. Sto je najgore ona je heroinski ovisnik i svaki dan ide na Crni vrh da popije svoju metadonsku terapiju. Ni to joj nije dosta vec ode da kupi sebi dozu heroina i svaki drugi ili treci test joj bude pozitivan. Njen doktor, jedan divan covjek pokusava da joj pomogne. Poznavala sam troje ljudi koji su umrli od overdose-a, bilo je u novinama unazad 2 godine.

5. Kada mi se desio slucaj kojeg sam opisala, taj dan sam bila prenapeta i isekirana, jednostavno sam pukla. Pola sata prije sam pricala telefonom sa kcerkom i rekla joj da necu vise da trpim i da necu vise dajem pare za drogu i da sutradan idem notaru da napravim testament da ona nece dobiti ni kasiku iz moje kuce. I da cu dati oglas javni u novinama da je se odricem.

Nije nikome lako, svako ima nesto sto ga zulja, mene najvise boli sto ne mogu pomoci svojoj kcerci. Inace sam se izolovla od ljudi, zivim sama, na poslu imam svoju kancelariju, u kafanu odem sama. Da nije ovog foruma ja ne bih mogla nikome da reknem svoje misli.

Dragi moji svi, pozdravljam vas.....
Prvo,imas jedan jaki topli zagrljaj od mene :)

Sto se tice buke u glavi,ne trebas se plasiti da si luda.Samo to sto si svjesna da to nije normalno,znaci da nije nista zbog cega se trebas previse zabrinuti.Osnovni razlog za to je stres i nesanica.Covjek kada ne spava,kada mu nije odmoran mozak,moze i da halunicira,da cuje glasove itd. Dakle,ne mislim da ti trebaju bilo kakvi lijekovi,doktori,nego da su uzrok tome problemi koje si navela.Kada toga ne bi bilo,imala bi miran san,cistu glavu i sigurno ti se ne bi desavale slicne stvari.

Sto se tice kcerke...ja bih ti preporucio da je posaljes u komunu.Nije to nista sramota...moj prijatelj je jako dugo bio navucen na heroin.Pokusali smo mu svi pomoci,raja,roditelji,brat,ali nije bilo sanse da se sam skine.Sve pare koje je dobijao od roditelja,trosio je na drogu.Prije par mjeseci su mu starci napokon odlucili da ce ga poslati u komunu i mislim da vec pokazuje znakove napretka.
U mojoj okolini je vise poznanika-jarana,proslo kroz slican pakao,mnogi su otisli u komunu da se izlijece i sada im je vec bolje,nastavili su koliko-toliko normalan zivot.Mnogi su iz dobrostojecih,uglednih porodica i sigurno ni njihovim roditeljima nije bilo lako da se odluce poslati ih u komunu,ali mislim da niko nije pozalio zbog toga.
modesti

#95 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by modesti »

Uz dužno poštovanje svih prisutnih koji su pokušali pomoći, mislim da forum nije mjesto na kome se traže savjeti ovoga tipa. @zlatiborka, po onome što si napisala do sada, život ti je vrlo, vrlo stresan. Mislim da bi bilo najbolje kada bi mogla potražiti pomoć psihoterapeuta. Ne psihijatra već psihoterapeuta, popričaj o tome sa svojim psihijatrom.

Nadam se da ćeš uspjeti uspješno prebroditi krizu :thumbup:
zlatiborka

#96 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

komeba wrote:
zlatiborka wrote:Dragi moji,

svi koji ste se javili i odgovorili na moj post,

u ove sitne sate sam ukljucila comp i procitala vase komentare.

Odgovoricu vam na pitanja:

1. U mojoj porodici do sada nije bilo nikakvih psihickih bolesti.

2. Prije godinu dana se ubila moja najdraza rodica, bila sam joj na sahrani (na sjeveru Vojvodine). Ona je bila jedna divna osoba, svi su je voiljeli, pukla je ponajvise iz razloga sto su se njen muz i njena majka stalno svadjali. Nije mogla to da gleda i slusa svaki dan. Poslije 5 mjeseci joj je umrla majka.

3. Godinama pratim od nesanice, isla sam doktorima koji su mi prepisivali apaurin i trazem. Kad god da sam popila tabletu sutradan sam bila kao zombi, jednostavno nisam osjecala nista oko sebe. Jeste da sam bila umirena ali sam imala osjecaj kao da lebdim u oblacima.

4. Imam velikih problema sa kcerkom kojoj je 27 godina i zivi sa svojim momkom koji je zaposlen. Ona ne radi i ja ih finansijski pomazem. Sto je najgore ona je heroinski ovisnik i svaki dan ide na Crni vrh da popije svoju metadonsku terapiju. Ni to joj nije dosta vec ode da kupi sebi dozu heroina i svaki drugi ili treci test joj bude pozitivan. Njen doktor, jedan divan covjek pokusava da joj pomogne. Poznavala sam troje ljudi koji su umrli od overdose-a, bilo je u novinama unazad 2 godine.

5. Kada mi se desio slucaj kojeg sam opisala, taj dan sam bila prenapeta i isekirana, jednostavno sam pukla. Pola sata prije sam pricala telefonom sa kcerkom i rekla joj da necu vise da trpim i da necu vise dajem pare za drogu i da sutradan idem notaru da napravim testament da ona nece dobiti ni kasiku iz moje kuce. I da cu dati oglas javni u novinama da je se odricem.

Nije nikome lako, svako ima nesto sto ga zulja, mene najvise boli sto ne mogu pomoci svojoj kcerci. Inace sam se izolovla od ljudi, zivim sama, na poslu imam svoju kancelariju, u kafanu odem sama. Da nije ovog foruma ja ne bih mogla nikome da reknem svoje misli.

Dragi moji svi, pozdravljam vas.....
Prvo,imas jedan jaki topli zagrljaj od mene :)

Sto se tice buke u glavi,ne trebas se plasiti da si luda.Samo to sto si svjesna da to nije normalno,znaci da nije nista zbog cega se trebas previse zabrinuti.Osnovni razlog za to je stres i nesanica.Covjek kada ne spava,kada mu nije odmoran mozak,moze i da halunicira,da cuje glasove itd. Dakle,ne mislim da ti trebaju bilo kakvi lijekovi,doktori,nego da su uzrok tome problemi koje si navela.Kada toga ne bi bilo,imala bi miran san,cistu glavu i sigurno ti se ne bi desavale slicne stvari.

Sto se tice kcerke...ja bih ti preporucio da je posaljes u komunu.Nije to nista sramota...moj prijatelj je jako dugo bio navucen na heroin.Pokusali smo mu svi pomoci,raja,roditelji,brat,ali nije bilo sanse da se sam skine.Sve pare koje je dobijao od roditelja,trosio je na drogu.Prije par mjeseci su mu starci napokon odlucili da ce ga poslati u komunu i mislim da vec pokazuje znakove napretka.
U mojoj okolini je vise poznanika-jarana,proslo kroz slican pakao,mnogi su otisli u komunu da se izlijece i sada im je vec bolje,nastavili su koliko-toliko normalan zivot.Mnogi su iz dobrostojecih,uglednih porodica i sigurno ni njihovim roditeljima nije bilo lako da se odluce poslati ih u komunu,ali mislim da niko nije pozalio zbog toga.

@komeba, hvala na javljanju,

znam sve o drogama, redovno pratim http://www.narkomanija.ba forum i strasne sam stvari tamo procitala, a i prikljucila se kao ucesnik foruma. To sto kazes za komunu, ona nece ni da cuje za to, cesto navodi primjere nekih koji su tamo bili vise godina i izasli preporodjeni a poslije nekog vremena se opet poceli drogirati heroinom. Interesantno je da navodi samo negativne primjere, kojih svakako ima, ali kad joj kazem koliko se ljudi vratilo u normalni zivot poslije komune, ona to obezvredjuje. Kaze da komuna ne garantira da ce neko ostaviti drogu, naravno ja joj kazem da nista u zivotu ne garantira uspjeh.

Ali nejse, jako je tvrdoglava, sebicna, neodgovorna i razmazena, tezak karakter kome se nista ne moze dokazati, svaka prica sa njom je beskorisna, ona tjera svoje. Redovno ide na metadonsku terapiju, svaki dan klapa gore na Crni vrh i pitam je kako joj to nije vise dosadilo. Evo vec 2 i po godine to traje, ne moze ni dana mrdnuti iz Sarajeva, cak ni za vikend. Mnogima koji se trude i barem 6 mjeseci u kontinuitetu imaju negativne testove daju metadon za vise dana unaprijed da ne moraju dolaziti svaki dan.

Ja sam joj rekla da se vise ne mogu sekirati zbog nje, jer ja se ne mogu izlijeciti od droge umjesto nje, to je njen posao, ja sam tu da pomognem i podrzim je. Imam nekoliko prilika da joj nadjem pristojan stalni posao i moj brat takodje se ponudio da mi u tome pomogne. Rekla sam joj da cu se zauzeti da se fino zaposli, ali tek nakon 6 mjeseci negativnih testova cu poceti raspitivati se a da joj u medjuvremenu sto prije smanje a na kraju i ukinu taj metadon.

A ona, kakva je gotovanka, kaze da joj prvo nadjem posao pa ce poslije da ona napusti metadon i heroin. Taman posla, necu da se brukam, na potezu je moja razmazena kcer!

Sto se tice mene i mog zdravlja, ja se ne mogu prepoznati koliko sam se promijenila na bolje, redovno pijem terapiju koju mi je doktorica vec jednom smanjila, spavam odlicno i bez Sanvala. Nemam vise onih prislnih teskih misli niti osjecaja krivice koji su mi drugi nametali cijeli zivot a ja sam im dopustala da manipulisu samnom i istresaju svoje frustracije na meni. Sada je sve drugacije, PUZLE slagalica mog zivota je skoro sva slozena, svaka figura je nasla svoje mjesto. Skoro na svako pitanje zasto se nesto desilo ovako a ne drugacije, pronasla sam sama odgovor. Gomilu knjiga koje sam u zivotu procitala (citam i sad ali manje) dalo je konacno odgovore na pitanja za koje sam do nedavno mislila da nemaju odgovore, bar ne koji bi logicno objasnili neke dogadjaje.

Mislim da je najvaznije znati oprostiti sebi, na proslost se ne vracati u cilju samooptuzivanja, vec da se izvuce pouka kako ne ponoviti istu gresku. Bila mi je specijalnost kopati po svojoj proslosti i govoriti sebi kakva sam budala bila da sam dopustila da mi se nesto ruzno desi i stalno krivila sebe. Ali nije to tako, sad vidim mnogo jasnije da na mnoge stvari u zivotu cesto sam reagovala na svoju stetu, jer nisam znala ili nisam imala hrabrosti oduprijeti se "sitnim muciteljima", kako ih Kastaneda naziva, a svi ih imamo oko sebe u raznim oblicima. Ja sam ih imala gomilu oko sebe, imam ih i danas, ali vise nema tog insana koji me moze izbaciti iz ravnoteze.

Za ovaj preokret trebam zahvaliti doktorici koja mi je dala te lijekove, najmanju dozu ali ipak veoma efikasnu. Da idem hodzama i gatarama, ne pada mi na pamet, sta bi to oni mogli reci sto ja ne znam, a smatram da ne bolujem od sizofrenije i bez ljekarske dijagnoze. Moja je dijagnoza depresija (dugogodisnja i zapustena) koja se ipak mora lijeciti medikamentima bar odredjeno vrijeme. Velika mi je greska bila sto sam i prije znala i osjecala sta mi je (procitala sam puno o tome godinama), ali sam mislila da samo snagom svoje volje mogu da se izvucem iz toga.

E tu je najvaznija zvrcka, depresivne osobe nemaju snage da svojom voljom upravljaju za svoj boljitak. Nemaju snage jer su depresivne i imaju najgore misli o sebi, a depresivne su upravo zbog nedostatka snage i volje!

Iz tog zacaranog kruga se moze izvuci samo uz pomoc strucnjaka neuropsihijatra (i psihologa), a za pocetak su neophodni lijekovi.

Eto, toliko od mene za sada, hvala svima koji su mi poslali PP podrske i razumjevanja i savjeta, puno hvala......

Mozda nekome ko ima slicne tegobe pomogne ovaj moj post, nema problema koji je nerjesiv, nema teskoce koja se ne moze prevazici!

I jos nesto jako vazno:

Covjek uci dok god je ziv i nikada sve ne nauci, ako ne na tudjim iskustvima, onda svakako na svojim!
Abacija

#97 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Abacija »

@zlatiborka - bas mi je drago da ti je bolje. Vidim da si najgore prebrodila i da vec znas kako dalje. Samo me interesuje da li si kcerci predlagala da ode kod psihologa. :?: Mozda bi joj to pomoglo da makar prestane biti razmazena i sebicna. (Tvrdoglavi smo svi mi tako da joj to ne mogu zamjeriti, a to sto je neodgovorma je prouzrokovano drogom.)

Drzi se!!!
klixober

#98 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by klixober »

zlatiborka,drago mi je da si ti bolje.
A sto se kcerke tice...dosta mojih bivsih "jarana" je zavrsilo u komuni.Nekima je pomoglo da se skinu sa droge,neki su se poslije komune vratili na staro.Ne mora znaciti da ce komuna nuzno pomoci da se skine sa heroina,ali siguran sam da nema nista izgubiti.Niko od ljudi koje poznajem nisu dobrovoljno u komunu otisli,svakoga je neko "natjerao",uglavnom roditelji.
sposa0408

#99 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by sposa0408 »

Zlatiborka :kiss:
Zlata M.

#100 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Zlata M. »

Draga @zlatiborka,
Odavno me nesto nije ovako potreslo.
Nisam psihijatar,ali sam ubijedjena da nisi poludila.
Poznate se mi,iz moga vlastitog zivota,situacije u kojima se,na trenutak (na kratko ili satima...) covjek pocne pitati:"Majko mila,da nisam..."
Nisi,draga.
To samo dusa boli. (hmmm..."samo" :sad: )
Molim Boga dragog,da u tvoj zivot,svojom moci,posalje ljude koji ce ti dati puno,puno ljubavi,iskrenog prijateljstva...Mi smo jedni drugima potrebni...itekako.
Molim Boga dragog da ti ulije snage da i ti,koliko god ti takvo nesto u ovom tvom stanju ocajne brige koja paralizira i dusu i tijelo,izgledalo neizvodivo,da snage da upravo ti budes takav covjek koji ce nekome,kome to treba u ovom casu,vise nego komad kruha,dati takvu jednu iskrenu ljubav i prijateljstvo.Svijet je,nazalost,danas vise nego ikad,prepun nesretnih ljudi.
Poznajes li u komsiluku nekog takvog?
Ubaci mu,u prolazu,u postansko sanduce,kakav lijep stih...cvijet.
Molim te,pronadji u sebi snage da se otvoris prema stvarnom svijetu.
Ima jos uvijek predivnih ljudi.
Pozeli sebi iz sve snage svog duha,da sretnes jednog od njih.
I vidjeces,desice se...
Post Reply