Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

BajrinNajmladji

#26 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by BajrinNajmladji »

Ako neko čuje zvukove, a u blizini nema izvora zvuka, svakako treba da ide na pregled kod dr.
Samo dr. može dati dijagnozu, a ne onlajn ili telefonom!
:kiss:
@Zlatiborka, Duša moja!
Asana

#27 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Asana »

Nekada davno, citala sam o primjeru kada se nekom covjeku plomba pocela ponasati kao radio prijemnik ... cuo je sumove, glazbu, zvukove 24 sata na dan, bio na rubu nervnog sloma... dok nije shvatio da je zapravo ono sto cuje slicno nekom radio-programu. Otisao zubaru, zamijenio metalnu plombu porculanskom i - sve je prestalo ...

Zvuci sasavo ali - nikad se ne zna :)
sunčan dan

#28 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by sunčan dan »

Asana :thumbup:

Draga Zlatiborka, javni se jutros....kako si spavala?

Vidi kako lijep, sunčan dan. Meni je u duši i oko mene sve vedrije i veselije.
Ban_Tobogan

#29 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Ban_Tobogan »

-
Last edited by Ban_Tobogan on 02/03/2009 13:15, edited 1 time in total.
pustopoljina

#30 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by pustopoljina »

joj,ovo sa srcem je epidemija...
postoji nesto kao aritmija,preskakanje...nije organski uzrokovano, postoji taj napad panike...znam da svako odmah misli-pa nisam ja lud...upravo tako! gdje mi zivimo lud je taj koji je normalan!
nesanica je prvi znak da nesto nije uredu...u zivotu,ne u tijelu....postoje ta psihosomatska oboljenja...kad se psiha projicira na tijelo...jer, mi ljudi smo u stanju do extrema ignorisati poruke psihe,svi se sjetimo zdravlja tek kad tijelo oboli.

postoje te vanjske stvari, na koje bas i ne mozemo puno uticati: na poslu, u kuci, imas posao koji ne volis,a cuvas ga kao oci u glavi-jer te hrani,ili nemas posla,pa si kao odrasla osoba svedena na egzistenciju djeteta,imas malo preko 40 godina i prosto osjecas kako ti vrijeme sipi kroz prste...imas oko 30 godina i panika te hvata-gdje si prispio, imas osjecaj da nista nije kako bi trebalo biti?
stariji ljudi manje spavaju-to je tacno-ali nesanica je nesto drugo...
nemam konkretan savjet (ima jako puno savjeta kako se boriti protiv nesanice-ni jedan nije Taj savjet),ali onaj ormar u kojem su problemi natrpani,nerazrjesene stvari-onaj sto u zadnje vrijeme prijeti da popucaju vrata koliko je pun...mislim da ga treba otvoriti i napraviti malo reda.bez straha.
i definitivno,ali definitivno-vijesti citati i slusati do podne.
sheilak

#31 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by sheilak »

@zlatiborka

Javi nam se :)
zili

#32 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zili »

ja sam imala tinitus - što je latinski za "zvoni ti u ušima" - obično ga uzrokuje stres ili "pretjerana koncentracija", kao toliko se povlačiš u sebe da počinješ čuti svoj vlastiti krvni pritisak i otkucaje srca - kod mene je bilo samo to, međutim rekli su mi da se može desiti da mozak počne tumačiti te nove zvukove, pa ti se čini da čuješ neku pjesmu ili kako si ti već opisala detonacije i sl.

pošto tinitus može ukazivati i na neki pritisak na mozak, potrebno je napraviti neurološke pretrage - ako ništa otiđi kod neurologa da ti ispita reflekse i ravnotežu - to je ono kad ti kucka po koljenu i kad moraš hodati zatvorenih očiju - sasvim bezbolno :)
nudis verbis

#33 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by nudis verbis »

tinitus ima moj susjed - lijecnik. buduci da uzroci nisu jos istrazeni, veli on da isti nije izlijeciv. :sad:
zlatiborka

#34 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Dragi moji,

svi koji ste se javili i odgovorili na moj post,

u ove sitne sate sam ukljucila comp i procitala vase komentare.

Odgovoricu vam na pitanja:

1. U mojoj porodici do sada nije bilo nikakvih psihickih bolesti.

2. Prije godinu dana se ubila moja najdraza rodica, bila sam joj na sahrani (na sjeveru Vojvodine). Ona je bila jedna divna osoba, svi su je voiljeli, pukla je ponajvise iz razloga sto su se njen muz i njena majka stalno svadjali. Nije mogla to da gleda i slusa svaki dan. Poslije 5 mjeseci joj je umrla majka.

3. Godinama pratim od nesanice, isla sam doktorima koji su mi prepisivali apaurin i trazem. Kad god da sam popila tabletu sutradan sam bila kao zombi, jednostavno nisam osjecala nista oko sebe. Jeste da sam bila umirena ali sam imala osjecaj kao da lebdim u oblacima.

4. Imam velikih problema sa kcerkom kojoj je 27 godina i zivi sa svojim momkom koji je zaposlen. Ona ne radi i ja ih finansijski pomazem. Sto je najgore ona je heroinski ovisnik i svaki dan ide na Crni vrh da popije svoju metadonsku terapiju. Ni to joj nije dosta vec ode da kupi sebi dozu heroina i svaki drugi ili treci test joj bude pozitivan. Njen doktor, jedan divan covjek pokusava da joj pomogne. Poznavala sam troje ljudi koji su umrli od overdose-a, bilo je u novinama unazad 2 godine.

5. Kada mi se desio slucaj kojeg sam opisala, taj dan sam bila prenapeta i isekirana, jednostavno sam pukla. Pola sata prije sam pricala telefonom sa kcerkom i rekla joj da necu vise da trpim i da necu vise dajem pare za drogu i da sutradan idem notaru da napravim testament da ona nece dobiti ni kasiku iz moje kuce. I da cu dati oglas javni u novinama da je se odricem.

Nije nikome lako, svako ima nesto sto ga zulja, mene najvise boli sto ne mogu pomoci svojoj kcerci. Inace sam se izolovla od ljudi, zivim sama, na poslu imam svoju kancelariju, u kafanu odem sama. Da nije ovog foruma ja ne bih mogla nikome da reknem svoje misli.

Dragi moji svi, pozdravljam vas.....
Fair Life

#35 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Fair Life »

zlatiborka wrote:...3. Godinama pratim od nesanice, isla sam doktorima koji su mi prepisivali apaurin i trazem. Kad god da sam popila tabletu sutradan sam bila kao zombi, jednostavno nisam osjecala nista oko sebe. Jeste da sam bila umirena ali sam imala osjecaj kao da lebdim u oblacima.
...
Pokusaj sa Normisonom ! Mene je postavio u ravnotezu. Od 1992. do 2000/2001. mislim da nisam sastavio pod komad dva sata sna.

Image
Last edited by Fair Life on 02/03/2009 05:10, edited 1 time in total.
Fair Life

#37 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Fair Life »

Op3r4t0r wrote::shock:
Mozda i godinu ranije, ali od 1992. sigurno.
SsTtEeLlAa

#38 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by SsTtEeLlAa »

zlatiborka wrote: 5. Kada mi se desio slucaj kojeg sam opisala, taj dan sam bila prenapeta i isekirana, jednostavno sam pukla. Pola sata prije sam pricala telefonom sa kcerkom i rekla joj da necu vise da trpim i da necu vise dajem pare za drogu i da sutradan idem notaru da napravim testament da ona nece dobiti ni kasiku iz moje kuce. I da cu dati oglas javni u novinama da je se odricem.

Nije nikome lako, svako ima nesto sto ga zulja, mene najvise boli sto ne mogu pomoci svojoj kcerci. Inace sam se izolovla od ljudi, zivim sama, na poslu imam svoju kancelariju, u kafanu odem sama. Da nije ovog foruma ja ne bih mogla nikome da reknem svoje misli.

Previse problema, sekiracije i svega ostalog ... jednostavno nisi vise mogla to da podneses i moralo je negdje da "ispuse" ..... da ti se ne bi to opet ponovilo ili ne daj boze nesto i gore desilo, moj ti je savjet da svakako posjetis ljekara ... nemoj to da izbjegavas
zlatiborka

#39 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Fair Life wrote:
zlatiborka wrote:...3. Godinama pratim od nesanice, isla sam doktorima koji su mi prepisivali apaurin i trazem. Kad god da sam popila tabletu sutradan sam bila kao zombi, jednostavno nisam osjecala nista oko sebe. Jeste da sam bila umirena ali sam imala osjecaj kao da lebdim u oblacima.
...
Pokusaj sa Normisonom ! Mene je postavio u ravnotezu. Od 1992. do 2000/2001. mislim da nisam sastavio pod komad dva sata sna.

Image
Cuj @Fair Life,

hvala na preporuci za te tablete, mozda ih ipak moram uzeti, a ne kao do sada da popijem kamilicu ili uzmem valerijanu ili bonisan (sve na cisto biljnoj bazi)

Mene zanima sljedece. Ja sam zaposlena i cijeli svoj radni vijek placam doprinos za PIO. Mogu li ja traziti da uputnicu od svog doktora na odredjeno ime. Jer poznajem dvije gospodje, jednu neuropsijatricu i drugu psihologa. Kod prve sam otisla prije 3 godine na nagovor moje radne kolegice. Kod nje sat razgovora (a to meni samo i treba) je onda kostao 30 KM. Platila sam, lijepo je pozdravila i izasavsi iz njene privatne ordinacije odlucila da nikad vise tu ne dodjem. Njoj svaka cast, zena je poznata i priznata medju ljekarima, ali ja nemam para da to platim. Jedan razgovor nije dovoljan, smatram da barem jednom ili dva puta mjesecno bih trebala da odem na razgovor kod strucne osobe koja ce izvuci iz mene i najdublje zakopane tajne.

Druga je gospodja koju sam samo jednom srela i radi u javnoj zdravstvenoj ustanovi, i ona me je odusevila kako me je lijepo primila. Jer je njena kcerka koju sam upoznala ovdje na forumu ugovorila prijem.

Poslije toga nisam se zalila doktorima ni na sta. Skoro cijeli januar sam bila na bolovanju, grozna gripa sa bronhitisom i pocetkom upale pluca, sada sam to rijesila, popila antibiotike koje su mi prepisali.

Ja jako dobro znam da je svakome potreban neki ventil i da o svojim mukama poprica sa prijateljima i stime da sebi olaksa zivot. Kod mene je jedna paradoksalna situacija. Imala sam prije "prijateljica" (namjerno navodnici) sa kojima sam razmjenjivala misljenje, ali se kasnije pokazalo da ono sto nekom reknem u povjerenju to sazna cijela carsija. Ja njihove tajne cuvam a oni moje izblebecu okolo.

Kad neko nesto meni povjeri, nema sanse da ja to negdje izlanem, kod mene nema sanse. Zato se i jesam otudjila od ljudi, volim samo svoju macku MIKANU.

Ne znam sta da radim, kako da zivim dalje kako-tako normalno.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#40 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by mIRCerka »

teta zlatiborka, ja mislim da je vama jednostavno puko film...daleko od ludila...mozete za pocetak, dok ne dobijete informacije da li mozete traziti uputnice za odredjene ljekare, izlazit na kafe sa obicnom rajom, i istrest dushu....lakse se povjeriti nekome koga ne poznajete sto godina...
moj broj imate, danas popodne sam u mahali, pa ako hocete , bujrum javite mi...
costacurta

#41 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by costacurta »

teta zlatiborka, ja mislim da je vama jednostavno puko film...daleko od ludila...mozete za pocetak, dok ne dobijete informacije da li mozete traziti uputnice za odredjene ljekare, izlazit na kafe sa obicnom rajom, i istrest dushu....lakse se povjeriti nekome koga ne poznajete sto godina...
Allah te nagradio, od mog ti dobra dao. Vazda sam te cijenio ali sa ovim si deeefinitiiiivno.... ma nemam rijeci za tebe.
Za teta Zlatiborku: ako vec niste, okrenite taj broj :thumbup: .
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#42 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by dr.gog »

mIRCerka wrote:teta zlatiborka, ja mislim da je vama jednostavno puko film...daleko od ludila...mozete za pocetak, dok ne dobijete informacije da li mozete traziti uputnice za odredjene ljekare, izlazit na kafe sa obicnom rajom, i istrest dushu....lakse se povjeriti nekome koga ne poznajete sto godina...
Svakako se javite Mircerki, a ako hoćete , zovite i mene, ona ima broj pa eto....Od srca vam preporučujem dr.Ferida Mujanovića, šefa Jagomira, koji je rijetko sposoban ljekar i čovjek kakvog se rijetko još može sresti.Veoma ga je lako naći bez ikakve štele, a o novcu ili nečem sličnom i ne razmišljajte.
I ne uzimajte nikakve lijekove za spavanje tipa Trazema, raznih -zepama i slično bez najveće nužde neovisno o njihovoj popularnosti, posebno ako uzimate još neke lijekove pride.
Omamljenost i tjeskoba nakon njih otežavaju svakodnevnicu i potrebno ih je stručno dozirati, na najmanjoj dozi koja djeluje, i u toku što kraćeg perioda.

Pozdrav, gog :)
Abacija

#43 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Abacija »

zlatiborka wrote:Dragi moji,

svi koji ste se javili i odgovorili na moj post,

u ove sitne sate sam ukljucila comp i procitala vase komentare.

Odgovoricu vam na pitanja:

1. U mojoj porodici do sada nije bilo nikakvih psihickih bolesti.

2. Prije godinu dana se ubila moja najdraza rodica, bila sam joj na sahrani (na sjeveru Vojvodine). Ona je bila jedna divna osoba, svi su je voiljeli, pukla je ponajvise iz razloga sto su se njen muz i njena majka stalno svadjali. Nije mogla to da gleda i slusa svaki dan. Poslije 5 mjeseci joj je umrla majka.

3. Godinama pratim od nesanice, isla sam doktorima koji su mi prepisivali apaurin i trazem. Kad god da sam popila tabletu sutradan sam bila kao zombi, jednostavno nisam osjecala nista oko sebe. Jeste da sam bila umirena ali sam imala osjecaj kao da lebdim u oblacima.

4. Imam velikih problema sa kcerkom kojoj je 27 godina i zivi sa svojim momkom koji je zaposlen. Ona ne radi i ja ih finansijski pomazem. Sto je najgore ona je heroinski ovisnik i svaki dan ide na Crni vrh da popije svoju metadonsku terapiju. Ni to joj nije dosta vec ode da kupi sebi dozu heroina i svaki drugi ili treci test joj bude pozitivan. Njen doktor, jedan divan covjek pokusava da joj pomogne. Poznavala sam troje ljudi koji su umrli od overdose-a, bilo je u novinama unazad 2 godine.

5. Kada mi se desio slucaj kojeg sam opisala, taj dan sam bila prenapeta i isekirana, jednostavno sam pukla. Pola sata prije sam pricala telefonom sa kcerkom i rekla joj da necu vise da trpim i da necu vise dajem pare za drogu i da sutradan idem notaru da napravim testament da ona nece dobiti ni kasiku iz moje kuce. I da cu dati oglas javni u novinama da je se odricem.

Zbog nesanice cujes muziku i zvukove. To sto ti se sad desava na javi bi ti se u stvari trebalo desavati kad spavas sto je u tom slucaju sasvim normalno. Svi mi u snu slusamo muziku, lizemo limun, igramo lopte i skacemo sa Starog Mosta ali to ne dopire do nase svijesti zato sto smo u dubokom snu. A ono malo sto dopre se zove san.

Slazem se sa ostalim da odes na pregled ali pitaj psihoterapeuta ima li kakva mentalna vjezba ili nesto slicno prije nego ti prepise medikamente. I nadji caj za spavanje, ali jaci od kamilice. Isto tako razmisli koji su ti razlozi nespavanja iako si ovdje vec to iznijela. Tvoja kcerka je narkoman (i zao mi je zbog toga), ali sigurno si vec iskusila da takvi ne znaju sta je razumno razmisljanje i nemaju osjecaj stida. Njoj absolutno nista ne znaci ako ces se je odreci. Vec je proslo nekoliko dana od tvog razgovora sa kcerkom i pitam se jesi li ostala pri rijeci ili si joj opet dala para. A sta bi povodom odricanja u novinama?

Na kraju si napisala
Da nije ovog foruma ja ne bih mogla nikome da reknem svoje misli.
Mislim da je ovo sustina tvog problema a to ce ti potvrditi i strucnjak. Iz tvog pisanja vidim da si kulturna i obrazovana osoba koja je toliko fina da ce radije primiti na sebe nego nekog bezobraznika poslati u mp3 (naravno postoje i fini nacini da se uputi ista poruka :mrgreen: ). Znaci, fale ti odbrambeni mehanizni protiv svih ovih maloumnika oko nas. Moras se nauciti da se istreses na njih, da budes zajedljiva a ne da im fino objasnjavas i da ocekujes od njih rezon i priznavanje vlastite greske jer to od takvih neces dozivjeti. Na ovom Forumu je veliki broj salonaca i trollova pa bujrum, opauci po njima. Vidjeces kako ces se tad bolje osjecati. Ako te muce izjave politicara opauci i po njima, a tu su moderatori da te koriguju ukoliko pretjeras.

Sretno! :)
pustopoljina

#44 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by pustopoljina »

ja napisala post,ali ne stigoh poslati...evo sad imam vremena:
nisam kvalifikovana za dijeljenje savjeta...
mogu samo da ti kazem da to sto te muci, jesu ,bogami, zestoki problemi...
mislim da je ona prva tacka vazna-nije bilo psihickih oboljenja,ni dosad- ni odsad...
tvoja je reakcija dokaz tvog zdravlja, da je drugacije-ne bi valjalo.
ti svoju rodicu moras odzalovati... ima se otplakati i odbolovati, drugacije ne moze.
nadam se da znas da tvoja rodica nije imala snage i da je odabrala bijeg- ali nema nikog preceg od tebe. spasiti sopstveni zivot je najvaznija stvar kad si okruzen vampirima. stulic kaze: "dovoljna je jedna rijec-odjebi". svi se mi radjamo sami i sami umiremo.
tvoja kcerka treba pomoc, ali ne po cijenu tebe i tvog zdravlja. mozda je to sa oporukom i dobra ideja: napravi oporuku i nista joj je ostavljaj. uvijek je mozes izmijeniti. ne znam puno o narkomanima-ali znam da su spremni na sve.
mozda ti se sad, kad si ovo napisala- jave jos neki roditelji, srodnici- jer nesto mi govori da nisi sama u sarajevu u takvoj situaciji.
mozda bi bilo dobro da znate jedni za druge-jer vase muke su takve da ih samo vi mozete podijeliti i stvarno razumjeti i sta korisno reci.
znam da postoje izmedju hrvatske i bosne neke komune...nekad procitam nesto dobro o tome, nekad da se tamo jos lakse dodje do droge...mozda postoji nesto ozbiljno...ona ima nekoga s kim zivi- da li je i on narkoman? ako jeste- ona se nikad nece izlijeciti dok je s njim...a ako on nije- onda je to vas dvoje koji pomazu njoj jednoj- ko pomaze Tebi?!
oduzimanje sna su bile u ratovima metode mucenja- da bi ga sacuvala, moraces uzimati tablete i to vjerojatnije antidepresive,nego benzodiazepine (to su oni sto za isti san s vremenom treba jaca doza), ali samo kao sredstvo ocuvanja snage-da bi mogla zaista sebi pomoci, da se ne bi slomila.
ne daj, zeno, nikome da ti unistava taj jedan zivot koji imas.
sad, imam 30 godina...nije to ni malo :) ...ali cini mi se da previse ljudskih zivota oko mene propada, jer postoje samo za druge ljude, cijeli zivot zive samo jednu sporednu ulogu i prozive svoj vijek, kao u zatvoru.
nemoj se ti stiditi zbog gresaka drugih- pa ni rodjene kcerke... ljudi tracaju da se ne osjeti njihov smrad...da na tren pomisle da su drugaciji, bolji od drugih.
vecina nasih zena (ne samo bosanskih,balkanskih...) smatraju samo sebe odgovornom za kucu, muza, sina, kcerku, roditelje svoje,njegove ...ostavi se toga...
nadji sebi kakvog prijatelja- te pare sto kcerki dajes za drogu -daj za vikend u neumu , herceg-novom ili pagu i zivi, idi i gledaj kud oblaci plove...kad jednom nestanes, svijet ce ostati potpuno isti, nista se promijeniti nece- samo tebe vise nece biti.
eto, toliko od mene...nadam se da nisam pretjerala.
BajrinNajmladji

#45 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by BajrinNajmladji »

I dalje tvrdim, onaj ko čuje glasove, a u blizini nema izvora zvuka, ima teških problema sa svojim zdravljem.

Samo psihijatar može tačno utvrditi šta je u pitanju i odrediti kakvo liječenje treba primjeniti. Ne možeš ti doći psihijatru sa predubjedjenjem da tebi treba terapija samo razgovorom, svjedočenjem i slično, bez obzira koja je dijagnoza. Neće ti valjati ni jedan psihijatar.

I sam sam iskusio zvučne halucinacije. Sada trošim svoje ''proteze'', neuroleptike.

@zlatiborko,
Boriš se za svoje dijete, sa svim problemima u životu i tom ostrvljenošću. Život ti je pakao i džehenem zajedno. ''Puknućeš'' jednog dana i onda,
tvoje dijete nema više koristi od tebe nikakve.

Preporučujem, dr. Almu Džubur - Kulenović na Koševu.
Nemam ''štelu'' kod nje, neće ni mene više da prima.
beautyfool

#46 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by beautyfool »

Da bi se izlijecio neki problem prvo sto radimo je trazimo izvor tj uzrok problema a cini mi se vas uzrok je vasa kcerka.Mozete vi naci i najbolje doktore koji ce vam pripisati neke tablete za smirenje,umrtviti osjecaje, raditi terapije ali svaki naredni ispad vase kcerke ce vas uznemiriti i to je sasvim normalno.Roditelji su najvise odgovorni za odgoj djece i njihovo usmjerenje.Nazalost danas je okruzenje takvo da je jako tesko sacuvati svoju djecu od raznih poroka ali ako su vec zapali u tako tesku situaciju roditelji su duzni da im pomognu jer na kraju krajeva roditelji su odgovorni za njih a i jedini i najbolji i najveci prijatelj svojoj djeci i trebaju kopati i boriti se sto vise mogu da ih izvuku iz takvog pakla.Ako saradnja sa jednim doktorom ne pomaze vasoj kcerci onda mjenjajte doktora, trazite dalje, rijesenje mora postojati samo se treba potruditi i naci ga.Kad smirite taj problem sa kcerkom i vama ce biti lakse a u medjuvremenu pokusajte da razgovarate s kcerkom sto vise mozete i na sto umireniji i prijateljski nacin jer svadjom tesko da cete sta postici.Probajte stupiti u kontakt s ljudima koji se bore sa istim problemom a to je ovisnost djece, probajte doci do ljudi koji su uspjeli izlijeciti svoju djecu, oni ce vam dati najbolje savjete, jer i oni znaju sa kakvim se problemima vi borite i oni vas mogu najbolje razumiti.Idite ako treba i u razne centre za odvikavanje, pokusajte razgovarati sa njihovim doktorima, nek vam daju savjete sta i kako da radite, nek vam daju kontakt informacije nekih roditelja koji prolaze kroz isto u svakom slucaju probajte koliko ste u mogucnosti da rijesite uzrok vaseg problema a onda vjerujem da ce i opterecenje vase psihe biti manje.
Ja jedino sto vam mogu preporuciti za vasu kcerku od centara to je centar IZLAZ http://www.csi.ba/ http://www.sulejmanbugari.com/csi-izlaz-2/ ne znam koliko to vama odgovara ali najbolje je da uzmete razne savjete, od raznih profila ljudi i da pokusate naci rijesenje koje ce imati uspjeha kod vase kcerke.
U svakom slucaju zelim vam puno srece .
Pozdrav
Last edited by beautyfool on 02/03/2009 22:02, edited 1 time in total.
JThomas

#47 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by JThomas »

doktoru, doktoru, doktoru obavezno...s tim se stvarima nije zajebavati...razgovor nikako ne može odmoći, ali doktora ne može zamijeniti, slušne halucinacije su krupna stvar, s tim se nije igrati i najčešće znači ozbiljne probleme, koliko god jaki bili stresni doživljaji.
Bosanac sa dna kace

#48 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Bosanac sa dna kace »

zlatiborka wrote:
hvala na preporuci za te tablete, mozda ih ipak moram uzeti, a ne kao do sada da popijem kamilicu ili uzmem valerijanu ili bonisan (sve na cisto biljnoj bazi)
jesi pokusala sa kaduljom(zhalfijom)?
to sa PIO-om moze, kolko se ja sjecam, ako se sta u medju vremenu nije promijenilo
otidji doktoru, najpreca si prije svega sama sebi
:( :( :( :( :(
barby02

#49 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by barby02 »

Znam jednu majku koja je zbog kcerke prosla pakao. Na srecu njena kcerka se izvukla , cudom ! Otisla je odavdje i udala se tamo negdje, cak zavrsila i fax,ima dobar posao. . . ali problem je sto za ovisnike nema izlaza u gradu u kojem su, jer tu im je sve, svi se znaju itd. Onaj iz splita mora negdje dalje, kao i onaj iz Sarajeva ili bilo kojeg grada. Ova izljecena je prosla sve, od droge, prostitucije, zatvora. . svega ! Ali USPJELA JE !
Kada sebe ubjedis da si sa osjecajima na neki nacin zavrsila, moci ces krenuti dalje a staviti se u taj polozaj i situaciju , ne mozes sama. Stvarno ti treba prijatelj-psihic, koji ce korak po korak prodirati u tvoj problem. . Niko namjerno ne bi poludio, da se moze birati a simptomi koji pale psihu su teski za podnositi. . Ljudi koji nemaju te probleme, ne mogu ih shvatiti, nema sanse. A sta god mislila o meni, reci cu ti savjet, da ni kinte vise ne das kcerki,jer tako samo sebi produzavas agoniju. I taj , jedan-jedini sut je kupljen tvojim parama, a prljav ili ne, osudjivaces se jos vise. Ono sto maloj zelim iz sveg srca-za njeno dobro, je da padne u zatvor, jer on mjenja mnogo toga, nabolje u psihi ovisnika. Poslije u komunu-kako zna i umije. Njen problem je ocito -tvoj problem, razumijem to ! Sa njenim izljecenjem i ti ces biti zdrava, ustvari i sad jesi ali polako škripiš. . . Jos nesto, ta metadonska terapija je ubleha u zescim slucajevima. . Ako trebas neke info, javi se na pp. . i vjeruj mi da tvojoj kcerki zelim najbolje, koliko god to sto sam pisala, grubo zvucalo. ..
zlatiborka

#50 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

pustopoljina wrote:ja napisala post,ali ne stigoh poslati...evo sad imam vremena:
nisam kvalifikovana za dijeljenje savjeta...
mogu samo da ti kazem da to sto te muci, jesu ,bogami, zestoki problemi...
mislim da je ona prva tacka vazna-nije bilo psihickih oboljenja,ni dosad- ni odsad...
tvoja je reakcija dokaz tvog zdravlja, da je drugacije-ne bi valjalo.
ti svoju rodicu moras odzalovati... ima se otplakati i odbolovati, drugacije ne moze.
nadam se da znas da tvoja rodica nije imala snage i da je odabrala bijeg- ali nema nikog preceg od tebe. spasiti sopstveni zivot je najvaznija stvar kad si okruzen vampirima. stulic kaze: "dovoljna je jedna rijec-odjebi". svi se mi radjamo sami i sami umiremo.
tvoja kcerka treba pomoc, ali ne po cijenu tebe i tvog zdravlja. mozda je to sa oporukom i dobra ideja: napravi oporuku i nista joj je ostavljaj. uvijek je mozes izmijeniti. ne znam puno o narkomanima-ali znam da su spremni na sve.
mozda ti se sad, kad si ovo napisala- jave jos neki roditelji, srodnici- jer nesto mi govori da nisi sama u sarajevu u takvoj situaciji.
mozda bi bilo dobro da znate jedni za druge-jer vase muke su takve da ih samo vi mozete podijeliti i stvarno razumjeti i sta korisno reci.
znam da postoje izmedju hrvatske i bosne neke komune...nekad procitam nesto dobro o tome, nekad da se tamo jos lakse dodje do droge...mozda postoji nesto ozbiljno...ona ima nekoga s kim zivi- da li je i on narkoman? ako jeste- ona se nikad nece izlijeciti dok je s njim...a ako on nije- onda je to vas dvoje koji pomazu njoj jednoj- ko pomaze Tebi?!
oduzimanje sna su bile u ratovima metode mucenja- da bi ga sacuvala, moraces uzimati tablete i to vjerojatnije antidepresive,nego benzodiazepine (to su oni sto za isti san s vremenom treba jaca doza), ali samo kao sredstvo ocuvanja snage-da bi mogla zaista sebi pomoci, da se ne bi slomila.
ne daj, zeno, nikome da ti unistava taj jedan zivot koji imas.
sad, imam 30 godina...nije to ni malo :) ...ali cini mi se da previse ljudskih zivota oko mene propada, jer postoje samo za druge ljude, cijeli zivot zive samo jednu sporednu ulogu i prozive svoj vijek, kao u zatvoru.
nemoj se ti stiditi zbog gresaka drugih- pa ni rodjene kcerke... ljudi tracaju da se ne osjeti njihov smrad...da na tren pomisle da su drugaciji, bolji od drugih.
vecina nasih zena (ne samo bosanskih,balkanskih...) smatraju samo sebe odgovornom za kucu, muza, sina, kcerku, roditelje svoje,njegove ...ostavi se toga...
nadji sebi kakvog prijatelja- te pare sto kcerki dajes za drogu -daj za vikend u neumu , herceg-novom ili pagu i zivi, idi i gledaj kud oblaci plove...kad jednom nestanes, svijet ce ostati potpuno isti, nista se promijeniti nece- samo tebe vise nece biti.
eto, toliko od mene...nadam se da nisam pretjerala.
Hvala na tvom postu, puno si toga rekla sto je 100% tacno,

I pokusavam da se ne dam, nekad mi to ide dobro, a nekad i ne dobro.....

Sve ti dobro zelim i Bog te blagoslovio.
Post Reply