Barcafan wrote:Pozdrav,
Može li mi neko reći da li za ruske državljane treba viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.
Gledao sam na Google i nisam uspio naći stranicu ruske ambasade.
Ako neko zna da li Rusi bez viza mogu u BiH bio bih zahvalan na informaciji ili eventualno da mi da link od stranice ruske ambasade u BiH

Ovako, i treba i ne treba
Mogu ti odgovorno reci da vise ne mogu tek tako doci u BiH i moraju imati neku vrstu pozivnog pisma ili turistickog vouchera koji kod nas je naucna fantastika da se dobije. Znam iz prve ruke za slucaj pocetkom ovog mjeseca kada je dolazila grupa rusa u posjetu jednoj poznatoj nasoj kompanij i nisu mogli da se ukrcaju na avion u Becu jer nisu imali nikakav drugi dokument osim pasosa pa je hotel u Sarajevu gdje su trebali da budu smjesteni poslao konfirmaciju rezervacije hotela i onda su ih pustili na avion u zadnji cas da bi u Sarajevu DGS rekao da ih ovaj put pustaju na odgovornost kompanije ali da bi mogli snositi krivicnu odgovornost jer postoji neka nova uredba od Novembra 2008 prema kojoj rusima treba pozivno pismo ovjereno kao za vizu ili turisticki voucher. Kompanije je onda naknadno izvadila pozivno pismo koje se moralo ovjeriti u komori i jos nekoj instituciji kako ti gosti ne bi imali problema pri izlazu iz BiH i stvarno na kraju nisu imali. Moj savjet ti je da je najbolje da se raspitas u DGS-u na Stupu ili da udju preko Hrvatske granice sa voucherom od hotela. U svakom slucaju, ne ide vise onako kako je nekad islo i isto je kada BH gradjanin ide u Rusiju, ista je procedura.
Sto se tice web stranice MIP-a, nije bas azurna i ne pouzdana je a i malo ko zna za novu uredbu.