da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
-
mahmoud a d
#1 da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Naslov sve govori!?
Moje skromno mišljnje, koje mogu podkrijepiti istorijskim činjenicama,dnevno-političkim dokazima i svojim ličnim iskustvom je da više RAZDVAJAJU!!! Nazalost!
Uglavnom ta razdvajanja su ,po meni,produkt pogresnog tumačenja religija.Mada su nekad i same religije u izvornom obliku one koje propagiraju razdvajanje.Npr ženi muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nekog ko nije musliman,krscanima nije preporucljivo vezivanje za muslimane i jevreje i sl.Sve monoteističke religije imaju iskuljucivo "monopolistički stav" prema Bogu - "Mi smo u pravu ovi drugi su u zabludi" je glavna poštapalica svih monoteističkih religija.
U okviru samih religija stvaraju se sekte,frakcije i različiti oblici tumačenja(protestanti,katolici,pravoslavci,šiiti,suniti itd.
Nesnošljivost prema politeističkim,agnostičkim i ateističkim vjerovanjima je još veća!
Vaše mišljnje,iskustvo i ideje kako prevaziči sve te razlike!?
Moje skromno mišljnje, koje mogu podkrijepiti istorijskim činjenicama,dnevno-političkim dokazima i svojim ličnim iskustvom je da više RAZDVAJAJU!!! Nazalost!
Uglavnom ta razdvajanja su ,po meni,produkt pogresnog tumačenja religija.Mada su nekad i same religije u izvornom obliku one koje propagiraju razdvajanje.Npr ženi muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nekog ko nije musliman,krscanima nije preporucljivo vezivanje za muslimane i jevreje i sl.Sve monoteističke religije imaju iskuljucivo "monopolistički stav" prema Bogu - "Mi smo u pravu ovi drugi su u zabludi" je glavna poštapalica svih monoteističkih religija.
U okviru samih religija stvaraju se sekte,frakcije i različiti oblici tumačenja(protestanti,katolici,pravoslavci,šiiti,suniti itd.
Nesnošljivost prema politeističkim,agnostičkim i ateističkim vjerovanjima je još veća!
-
mouton noir
#2 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Religija - jedno od najvecih zla koje je pogodilo covjecanstvo
- angelo
#3 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Moje iskustvo je da se razne frakcije u kršćanstvu međusobno više mrze i časte raznim epitetima nego što bi to radile muslimanina recimo (ili nekome drugome).mahmoud a d wrote:Naslov sve govori!?
-
mahmoud a d
#4 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
upravu si 100 posto.ali ne zaboravi da te frakcije isto rade i u Islamu.šiiti sunitima posavljaju bombe u dzamije i obratnoangelo wrote:Moje iskustvo je da se razne frakcije u kršćanstvu međusobno više mrze i časte raznim epitetima nego što bi to radile muslimanina recimo (ili nekome drugome).mahmoud a d wrote:Naslov sve govori!?
-
mahmoud a d
#5 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
a sta ces ne moze ni covjek ne vjerovati ni u šta.ali nemoj da te to iskvari!mouton noir wrote:Religija - jedno od najvecih zla koje je pogodilo covjecanstvo
- AleksoMKD
#6 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Organizovane religije svakako razdvajaju ljude samom podjelom na vjernike/nevjernike/heretike i slicno. Pocevsi od zabrane braka izmedju drugacijih vjera pa na dalje.
Nije problem vjerovati sve dok mislis svojom glavom i izbjegavas ocigledno zaostale propise.
Nije problem vjerovati sve dok mislis svojom glavom i izbjegavas ocigledno zaostale propise.
-
reus11
#7 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Religija bi trebalo spajati ljudi, ali ih nazalost razdvaja...
-
mahmoud a d
#8 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
znam u pravu si!AleksoMKD wrote:Organizovane religije svakako razdvajaju ljude samom podjelom na vjernike/nevjernike/heretike i slicno. Pocevsi od zabrane braka izmedju drugacijih vjera pa na dalje.
evo sad ima neki pravac-zove se Ateizam 2.0 kao ne vjerujes u boga i nisi religiozan a slavis Bajram,pjevas bozicne pjesmice i sl
- BadCopy
#9 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Pa sve zavisi na koji nacin praktikujes svoju religiju.Ja na poslu sate i sate provrdem sa kolegom i slusam njega kako prica o bibliji i bude mi zanimljivo skroz.ukoliko nisi nasilan ili ne ponizavas tudje religija je nesto divno.
Jednom mi rece,sve da i nema boga opet mi je ljepse zamisljati da mi nana na oblaku sjedi i gleda me nego da truhne pod zemljom i da je jedu crvi
Jednom mi rece,sve da i nema boga opet mi je ljepse zamisljati da mi nana na oblaku sjedi i gleda me nego da truhne pod zemljom i da je jedu crvi
-
sour cherry
#10 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Ma i obratno je isti slučaj.Nisu bolji ni ateisti prema vjernicima.Uglavnom se svodi sve na kojekakvo šukanje.Nesnošljivost prema politeističkim,agnostičkim i ateističkim vjerovanjima je još veća!
Ovako R.Dawkins započinje svoj govormouton noir wrote:Religija - jedno od najvecih zla koje je pogodilo covjecanstvo
-
sour cherry
#11 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Ne prevazilaziti razlike.Prihvatiti ih.
- MJAU - da
#12 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Mislite li RAZLIČITE religije, ili? 
- fatamorgana
#13 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Howyesno, ti si ovdje aščare novi, pogledaj malo na pdf-u koliko pojedine sunnije i vehabije mrze šije ... do kosti!angelo wrote:Moje iskustvo je da se razne frakcije u kršćanstvu međusobno više mrze i časte raznim epitetima nego što bi to radile muslimanina recimo (ili nekome drugome).mahmoud a d wrote:Naslov sve govori!?
- dustaban
#14 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Glupo pitanje! Kao da pitas da li ratovi zavadjaju ljude!
- fatamorgana
#15 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Dovoljno je vidjeti netrpeljivost većine fanatičnih vjernika prema onima koji to nisu ovdje na pdf-u za početak .... Religija vrlo često razdvaja ljude i u okviru jedne te iste religije i u odnosu između pripadnika različitih religija.dustaban wrote:Glupo pitanje! Kao da pitas da li ratovi zavadjaju ljude!
- Kroksica
#16 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Msilo cojek kako krscani vise mrze neke krscane nego muslimane.fatamorgana wrote:Howyesno, ti si ovdje aščare novi, pogledaj malo na pdf-u koliko pojedine sunnije i vehabije mrze šije ... do kosti!angelo wrote:
Moje iskustvo je da se razne frakcije u kršćanstvu međusobno više mrze i časte raznim epitetima nego što bi to radile muslimanina recimo (ili nekome drugome).
- fatamorgana
#17 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Jasno je, dovoljno se sjetiti mržnje između katolika i protestanata u Irskoj npr.Kroksica wrote:Msilo cojek kako krscani vise mrze neke krscane nego muslimane.fatamorgana wrote:Howyesno, ti si ovdje aščare novi, pogledaj malo na pdf-u koliko pojedine sunnije i vehabije mrze šije ... do kosti!angelo wrote:
Moje iskustvo je da se razne frakcije u kršćanstvu međusobno više mrze i časte raznim epitetima nego što bi to radile muslimanina recimo (ili nekome drugome).
-
sour cherry
#18 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Evo ja ne mrzim nikoga 
- Kroksica
#19 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Ja mrzim citav ljudski rod.sour cherry wrote:Evo ja ne mrzim nikoga
- fatamorgana
#20 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Razumijem te, poteški smo!Kroksica wrote:Ja mrzim citav ljudski rod.sour cherry wrote:Evo ja ne mrzim nikoga
-
sour cherry
#21 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Fatko,nisi ti,osim ako ne misliš na živu vagu 
- Kroksica
#22 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Jasta, brate.fatamorgana wrote:Razumijem te, poteški smo!Kroksica wrote:Ja mrzim citav ljudski rod.sour cherry wrote:Evo ja ne mrzim nikoga
Zaboravih napomenuti da je to samo do podne.
- fatamorgana
#23 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Kontam sad što te nema nikad ujutro na forumu,Kroksica wrote:fatamorgana wrote:
Razumijem te, poteški smo!
Jasta, brate.
Zaboravih napomenuti da je to samo do podne.
- AleksoMKD
#24 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Nije 2.0, tako treba biti.mahmoud a d wrote: znam u pravu si!
evo sad ima neki pravac-zove se Ateizam 2.0 kao ne vjerujes u boga i nisi religiozan a slavis Bajram,pjevas bozicne pjesmice i sl
Ja sam ateista pa idem kod prijatelja na bajrame i slave ili bozic/uskrs sa mojom porodicom koja je Pravoslavna, to su lepi obicaji gde se skupe ljudi, neki koji zive u inostranstvu pa se vidimo fakticki samo taj jedan put godisnje.
Ja se ne krstim niti izgovaram Oce nas i nikome nista.
Nase komsije koji su Muslimani ovek dodju na slavu kod mojih (Sv. Nikola pa je posno sve i mama ne mora kuvati posebno
Problem nastaje kada zabranjavaju cerki/sinu da se gleda sa deckom/djevojkom druge vjere. Ili jos gore ima zabranjavaju da imaju decka/devojku. A ja znam ovakvih slucajeva.
Ili ko sto je vec spomenuto katolik/protestant/pravoslavan ili suni/shia/alawi i slicno.
Hebiga u Iraku je vise ljudi poginulo od 2003 naovamo u sektaskim obracunima Suni/Shia nego sto su Amerikanci pobili.
-
6saturn6
#25 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Najveće zlo je čovjek, jer je čovjek taj koji je izmislio religiju zbog osobne koristi nad ovcama..mouton noir wrote:Religija - jedno od najvecih zla koje je pogodilo covjecanstvo
Ah ko će znat, možda ovce i ne zaslužuju bolje..