Da li postati dijasporaš??

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Svemirski_Jebach

#1 Da li postati dijasporaš??

Post by Svemirski_Jebach »

Već dugo vremena imam dilemu o tome da li nakon 20 + godina života u BiH postati dijasporaš...

Konkretno, razlozi mog odlaska iz BiH nisu što mi je ovdje loše, naprotiv srećom, jako mi je lijepo...uspio sam napraviti karijeru o onome zašto sam se školovao, imam perspektivu i volim ovu zemlju...

Razlozi zašto bih otišao jesu lične i poslovne prirode...ako povežemo sa jednom mojom ranijom temom, u USA mi se pruža dobra prilika za dalje školovanje - masters i ako Bog da - Phd na odličnom univerzizetu...neću biti sam, neću morati proći one muke koje većina ljudi prolazi, mada će neko vrijeme u svakom slučaju sigurno biti teško da se navikem na taj život i ljude..

Takođe, neću morati proći klasični imigrantski život, ergo postoji perspektiva lakšeg navikavanja...a sve to jer imam dobru početnu osnovu, bolje rečeno nekoga s kim će mi sve to biti laške, nekoga ko je tamo svoj na svom, kome je život na neki način obezbjeđen...

Dakle, i tamo imam perspektivu...

Ali jedino što mi pravi ovu dvojbu jeste to što se bojim da će mi BiH preiše faliti i da neću moći izdržati uprkos svemu...

Elem, ne tražim nikakve savjete nego me zanimaju vaša iskustva...ako ima neko ko prolazi ili je prošao slično iskustvo. Čitam neku temu na ovom podforumu i ne mogu da shvatim da se neko u srednjem dobu može odlučiti na korak odlaska i ponovnog početka...iako im možda ni ovdje nije baš toliko loše (mada ne mogu suditi o tuđim brigama).

Moje mišljenje je, dopuštam da griješim, da bez osnove za novi život što imam već tamo nikada ne bih otišao...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

a jos se vodis kao stanovnik BiH?
Svemirski_Jebach

da.
water

Post by water »

Svemirski, kazes pruzila ti se prilika da ides na masters i PhD studije na "odlicnom univerzitetu". I koliko razumijem u dilemi si. Prvo volio bih znati: kako ti se to "pruzila prilika". Je li te neko stipendira iliti placa za skolu? Ako je odgovor Da onda je to sto bi rekli No Brainer. Ovdje su skole dobre, postdiplomski studiji prepuni studenata iz cijeloga svijeta. Imaces sansu da upoznas tonu kineza, indijaca, juznoamera, a bogami i amera. Svakako da ces nauciti nove stvari ponajvise ono sto sam odaberes i sto smatras da ti moze pomoci u tvojoj daljoj karijeri. Ja pretpostavljam da si ti jos uvijek mlad, vrlo mlad, i da je manje vise cijeli svijet pred tobom (iliti svemir ako hoces). Ne znam kakvu to karijeru imas u Sarajevu, ali ako si je uspio sada napraviti, ne sumnjam da ces je umnoziti kada se vratis prepun stvari koje si vidio, naucio, spoznao. Mozda ce ti cijela situacija kuci biti jasnija kada se malo udaljis i bacis onako pogled sa strane. Ja sam bio u malo drugacijoj situaciji, otisao sam iz SA bahnuo ovdje sam neznajuci nikoga, upisao postdiplomski iz ocaja posto nisam mogao naci dobar posao u prvim mjesecima, da bi se sve preokrenulo mojim prvim poslom u profesiji. Jos uvijek nisam zavrsio ovaj graduate program ali sam zato polozio sve moguce profesionalne ispite u struci koji su manje vise najvazniji. I da ne zaboravim shodno tvom nadimku samo zamisli sve one raznobojne koke koje jedva cekaju sofisticiranog Europljanina sa onim sltkim akcentom....O man, da mi se opet vratiti u ta doba.
Sretno brate, i pisi ako ti sta zatreba
Svemirski_Jebach

hvala brate... :)

pa u principu vec je pala odluka da idem, ali jos nisam siguran da li da ostanem...elem, one sve koke bas i nisu varijanta, jer tamo necu biti sam... :roll: :-D :-D jer upravo sva ova prica se vrti oko razloga zbog kojeg koke nece doci u obzir ...ako si shvatio ;)

u svakom slučaju...hvala na podršci. živio mi...
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

moj ti je savjet idi. naucices perfektno engleski, upoznaces masu svijeta, a poznastva s tim ljudima ti mogu biti i od koristi u karijeri, i sto je najvaznije, imaces doktorat. taj doktorat ce ti otvarati vrata svuda u svijetu, a bosna nece nigdje pobjeci. :)

u svakom slucaju, sta god odlucio ja ti zelim puno srece.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

a sta rece i ziv ostade

Mogu ti samo reci da to water nije mogao bolje opisati. Zavrsiti ovdje graduate program i naci posao u struci je velika stvar, tek tad skontas sta je zivot. Naravno da je malo teze zivjeti van bosne, ali se par godina mozes strpiti. Ako se na kraju vratis, vise ces bogatstva i ideja nakupiti (uz certifikat) nego da si u bosni ostao.
Otkako sam zavrsio magistarski, mnoga vrata su mi se otvorila i zivot mi se okrenuo za 360 stepeni, dok bi u bosni i sa magistarskim vjerovatno negdje kafice ispijao i zicao od staraca 20 maraka
Svemirski_Jebach

hvala...

eto, ako to ima veze sa bilo čim (mislim da ima) idem ako bog da na Columbia Law school....da li su mi stipendiju (djelomicnu ali znacajnu)...

momci, hvala...fakat sam nekad zbunjen svime...i jos da dodam, ne smije se iskljuciti ni privatni aspekt svega...
Fair Life

#9 Re: Da li postati dijasporaš??

Post by Fair Life »

Svemirski_Jebach wrote:Već dugo vremena imam dilemu o tome da li nakon 20 + godina života u BiH postati dijasporaš...
Sretno !!
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Svemirski_Jebach wrote:hvala...

eto, ako to ima veze sa bilo čim (mislim da ima) idem ako bog da na Columbia Law school....da li su mi stipendiju (djelomicnu ali znacajnu)...

momci, hvala...fakat sam nekad zbunjen svime...i jos da dodam, ne smije se iskljuciti ni privatni aspekt svega...
hebo ga ti. koliko ja znam to je izuzetno prestizna skola. ja bih tamo isao, ako nista, a ono da guzica vidi puta. covjece, takvu sansu neces dobiti dva puta u zivotu. huh, jesam se zapalio, kao da je meni neko ponudio tu stipendiju;)
Svemirski_Jebach

callmethebreeeze wrote:
Svemirski_Jebach wrote:hvala...

hebo ga ti. koliko ja znam to je izuzetno prestizna skola. ja bih tamo isao, ako nista, a ono da guzica vidi puta. covjece, takvu sansu neces dobiti dva puta u zivotu. huh, jesam se zapalio, kao da je meni neko ponudio tu stipendiju;)
još da ti neko poseban ponudi da ostaneš i zasnuješ život tamo... :-D

al kuća je kuća...(možda sam budala ali o ovome stalno razmišljam) ...
debela

Post by debela »

kakva dilema :roll:
idi!!!
Reina

#13 Re: Da li postati dijasporaš??

Post by Reina »

Svemirski_Jebach wrote:
Dakle, i tamo imam perspektivu...

...

... pa SRETNO ! :)
Meshtar

Post by Meshtar »

Čovjek, slušaj.

Živ se insan na sve navikne. Ako si bio tu u ratu znaš da je to istina.

Furaj ako si dobio takvu priliku, ima vazda bujruma nazad.
Svemirski_Jebach

ma znam da ludo zvuči...fakat. samo da ne bi bilo sve bas potaman, pobrine se makar strah od toga da ce mi bosna faliti...i prijatelji... jebi ga.
Svemirski_Jebach

ja sam odlučio da ću ići...a o tome da li ću ostati...o tome ću morati naknadno odlučiti. Samo onda će to biti puno teže...tu ne odlučujem više baš sam... (ustvari da, ali nekad nije fer)
debela

Post by debela »

svemirac izvini ali kakis ko foka :D isto kao da odlazis na prinudni rad na mjesto odakle nema povratka. gdje ce ti dusa prema nama zatvorenicima ovog geta. fataj se noge i lagano :)
Svemirski_Jebach

ma znam... :-D :D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Apsolutno, sto rece water "No brainer"...
Prilika da zavrsis masters i, eventualno PhD, je nesto sto ni mnogi Ameri ne mogu priustiti.
Ne isplati se mnogo razmisljati sada da li ti se u USA ostaje na duge staze. Prvo zavrsi skolu, a onda ces vremenom nadoci da li ti se ostaje dalje.
Sto se tice prava, moja supruga je diplomirala pravo, tako da ti moze dati tonu savjeta. Ako ces vec na pravo, to znaci da neces pohadjati masters, ves school of law, koja je drukcija od master programa. Traje tri godine (nakon regularnog faxa) i daje ti titulu Jurist Doctor. Poslije prava ti ne treba PhD, osim ako ne kanis postati profesorom prava na nekom univerzitetu.
Pravo ce ti otvoriti bukvalno bezbroj opcija u USA, bilo da se bavis privatnom praksom, radis za pravnu firmu, ili se odlucis da radis za neku vladinu instituciju. Privatna praksa je u pocetku teska i trazi investicije, raditi za neku firmu je najunosnija opcija, dok rad za vladu donosi nizu platu, ali dobre beneficije i iskustvo. Vecina advokata radi par godina za firmu, a onda se presalta.
Ja sam ovdje vec 4 godine, i naravno da mi fale moji, i Sarajevo. No zivot te tjera da pravis izbore, nista nije idealno. Meni je konkretno super u Americi, bavim se stvarima koje volim, i nije mi zao sto sam otisao, iako sam i u Bosni imao fin zivot. Zivot vani, te po mom misljenju, ocvrsne. Naucis mnogo novih stvari, upoznas masu interesantnih ljudi.
Internet zaista pomogne kada je u pitanju nostalgija. Lako je cuti nove vijesti i traceve, i biti u kontaktu s rajom. Kuci sam jednom godisnje, i kad se vidim s jaranima i rodbinom, veoma brzo se osjecam kao da nikada nisam ni otisao.
Sve u svemu - obavezno iskoristi SJAJNU priliku za kvalitetno skolovanje, a o daljnjem zivotu u Americi razmisli kada za to dodje vrijeme. I sretno!
EI Presidente

Post by EI Presidente »

I jos jedna stvar. Opisivati sebe "dijasporasem", sto ocito u BIH nosi negativnu konotaciju, je zaista nepotrebno. Ako dodjes da studiras u USA ti ces biti medjunarodni student, sa sansom da se prijavis za residentnu vizu, i eventualno opcijom da postanes americkim drzavljaninom. Sve te opcije su ti moguce kao gradjaninu BIH. Furaj svoj zivot i mani se razmisljanja "Matica-Dijaspora". To je gubljenje vremena.
Aleksadar Hemon je napisao dobar komentar na ovu temu u zadnjem broju BH Dana.
Svemirski_Jebach

EI Presidente wrote:I jos jedna stvar. Opisivati sebe "dijasporasem", sto ocito u BIH nosi negativnu konotaciju, je zaista nepotrebno. Ako dodjes da studiras u USA ti ces biti medjunarodni student, sa sansom da se prijavis za residentnu vizu, i eventualno opcijom da postanes americkim drzavljaninom. Sve te opcije su ti moguce kao gradjaninu BIH. Furaj svoj zivot i mani se razmisljanja "Matica-Dijaspora". To je gubljenje vremena.
Aleksadar Hemon je napisao dobar komentar na ovu temu u zadnjem broju BH Dana.
ja sam diplomirao pravo ovdje, a tamo idem na LL.M...na Columbia School of Law ako bog da...

a akademska karijera nije uopce loša ideja - jeste da treba bar 4 godine ali se na kraju isplati...

U svakom slučaju, hvala svima..rekli ste mi ono što sam tražio, iskustva ljudi koji su vani, posebno u USA...

bio sam tamo par puta, ali je drugacije zivjeti...sigurno ce biti zanimljivo iskustvo, a nece mi biti ni dosadno...

kako vi lijecite nostalgiju?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Netje Bosna, a ni Hercegovina nigdje.

(Slat tjemo ti razglednice :D)

Viva tj!! :D :D
vesela

Post by vesela »

Svemirski_Jebach wrote:
kako vi lijecite nostalgiju?

vrlo jednostavno!...odem dole!...ili mi dodju kod mene!...cesce ovo drugo!...ali, ja sam u SWE i mogu tako...ljudi preko okeana ne mogu bas tako cesto!...ali ako ostvarujes svoje ciljeve, onda je lakse podnositi nostalgiju!
The_Fluid

Post by The_Fluid »

odemo u cafe Nostalgija, znash ono kod Konobe u ulichici :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

sretno ;)

Image
Post Reply