Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
xyz2007

#1 Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by xyz2007 »

Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu ili vasoj religiji?

Kako se taj proces odvijao ako je neko imao iskustva da mi kaze.

Recimo kod mene prije par godina mada je uvijek bila duhovna bliskost i konekcija, javljaju se nove potrebe recimo ...

osjecam potrebu da naucim Kur'an napamet.

Kad slusam ucenje i recitacije Kur'ana kao i prevod to jako emotivno na mene utice.

Razmisljam da promjenim nacin oblacenja skroz da bude jos vise jednostavnije i skromnije.

Osjecam potrebu da se osamljujem i ucim. Privlace me okupacije gdje mogu pomoci nekome... djeci, starijima, i tako...

Mada imam faks zavrsen osjecam recimo potrebu da upisem teologiju.

Da li je mozda u pitanju depresija, ili mozda prezasicenje materijalnim stvarima.... zasto se ovo desava?

Usput da kazem da je umjerenost vrlina tako da nisam za nikakve krajnosti cak ni kad je religija u pitanju.

Ali nesto me vuce vise i vise.... Da li ima neko sa slicnom iskustvom?
d2

Post by d2 »

ne osjecam.
Vozac

Post by Vozac »

d2 wrote:ne osjecam.
Ni ja
Taras Buljba

Post by Taras Buljba »

Taj proces o kome ti govoris nikako ne može biti iniciran sa tvoje strane.

Ne pitaš se ti tu ništa .

:)
turquoise

Post by turquoise »

ja sam osjecam iste takve potrebe kao xyz2007, ali to je zato sto u zadnje vrijeme slusam puno predavanja o islamskim temama.
travar

#6 Re: Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by travar »

xyz2007 wrote:Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu ili vasoj religiji?

Recimo kod mene prije par godina mada je uvijek bila duhovna bliskost i konekcija, javljaju se nove potrebe recimo ...

Kad slusam ucenje i recitacije Kur'ana kao i prevod to jako emotivno na mene utice.

Razmisljam da promjenim nacin oblacenja skroz da bude jos vise jednostavnije i skromnije.

Osjecam potrebu da se osamljujem i ucim. Privlace me okupacije gdje mogu pomoci nekome... djeci, starijima, i tako...

Da li je mozda u pitanju depresija, ili mozda prezasicenje materijalnim stvarima.... zasto se ovo desava?

Usput da kazem da je umjerenost vrlina tako da nisam za nikakve krajnosti cak ni kad je religija u pitanju.

+1
:shock: misteryyy
xyz2007

Post by xyz2007 »

Ragibe sto ste izbrisali onaj komentar? U svakom slucaju procitan je. :-D

Evo pogledajte ovaj video pa mi recite stvarno kako ja recimo da ne osjecam nista?!

Ahmed Saud: http://www.youtube.com/watch?v=vVG6uW9gNwI

Al Fatiha: http://www.youtube.com/watch?v=TB_HUUdwIYY

Ja sto je najgore ne znam prevode sve na nasem, ali kad procitam prevod onda mi je jos gore.

Islam je puno ljepsi nego sto mi to znamo i cujemo. Islam je za mene recimo nevjerovatno dubok.

Pa recimo dolazim do saznanja da je kompletna sustina postojanja besmislena.

Niko nam ne daje granciju koliko cemo ziviti a vrijeme prolazi.

Ja sebe recimo ne vidim u dubokoj starosti i ne znam da li bi iko u stvari zelio takav zivot?

Da budete na teretu nekom, da ne mozete funkcionisati, da zavisite od drugih, da ne mozete lako umrijeti.....

( Znate neki ljudi se mole Bogu da umru a ne mogu umrijeti recimo )

Osjecam ako se okrenem prema Islamu da bi zivot biti puno dublji i smisleniji.
ragib

Post by ragib »

xyz2007 wrote:Ragibe sto ste izbrisali onaj komentar? U svakom slucaju procitan je. :-D

Evo pogledajte ovaj video pa mi recite stvarno kako ja recimo da ne osjecam nista?!

Ahmed Saud: http://www.youtube.com/watch?v=vVG6uW9gNwI

Al Fatiha: http://www.youtube.com/watch?v=TB_HUUdwIYY

Ja sto je najgore ne znam prevode sve na nasem, ali kad procitam prevod onda mi je jos gore.

Islam je puno ljepsi nego sto mi to znamo i cujemo. Islam je za mene recimo nevjerovatno dubok.

Pa recimo dolazim do saznanja da je kompletna sustina postojanja besmislena.

Niko nam ne daje granciju koliko cemo ziviti a vrijeme prolazi.

Ja sebe recimo ne vidim u dubokoj starosti i ne znam da li bi iko u stvari zelio takav zivot?

Da budete na teretu nekom, da ne mozete funkcionisati, da zavisite od drugih, da ne mozete lako umrijeti.....

( Znate neki ljudi se mole Bogu da umru a ne mogu umrijeti recimo )

Osjecam ako se okrenem prema Islamu da bi zivot biti puno dublji i smisleniji.
Covjek moze sve izgubiti ali vjeru i oslonac na Bogu to mu niko ne moze uzeti i zbog toga je taj osjecaj najvrijedniji.
Rece davno jedan islamski ucenjak
Kad bi znali moji neprijatelji kakva je slast imati iman u svojoj dusi dosli bi sabljom da mi to oduzmu.
zolloo85

#9 Re: Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by zolloo85 »

xyz2007 wrote:Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu ili vasoj religiji?

to što osječaš je veoma, veoma dobra stvar. jedna bitna napomena je da ne trebaš prenagliti sa promjenama da se ne preforsiraš ali se nemoj opusiti pa da ne bude samo nešto kako si se osjećao jedan period svoga života. dobro bi bilo da se možda upoznaš sa nekim ko bi te moga posavjetovati više o tome jer nemogu se neke stvari o vjeri naučiti čak i da medresu završiš.
Vares City

#10 Re: Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by Vares City »

Prijatelju,najbolje bi bilo da nikoga ne pitas,poslusaj srce i ono za cim osjecas potrebu,...

Sam odredi mjeru,..ne treba se ni najesti previse,...MJERA;KOLICINA,...
bajazit

Post by bajazit »

mozda te izabere gospodar pa te povede na put prema sebi.to samo on moze a ako se to desi onda si od sretnih.
pirmin

#12 Re: Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by pirmin »

xyz2007 wrote: Recimo kod mene prije par godina mada je uvijek bila duhovna bliskost i konekcija, javljaju se nove potrebe recimo ...

To je jedna dugorocna ali i prolazna faza koju moras proci a nakon koje ces se lupiti po glavi i reci "...zali boze vremena protracenog u izolaciji , bilo je toliko lijepsih stvari na ovom svijetu kojima sam se mogao okrenuti".

Ali eto,putevi sudbine su vec utabani pa ... sretno!
xyz2007

#13 Re: Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by xyz2007 »

Svi ste rekli ponesto lijepo, samo da se zahvalim na komentarima. :)
CIRILICA_LATINICA

#14 Re: Da li osjecate potrebu da budete vise okrenuti Islamu?

Post by CIRILICA_LATINICA »

samo naprijed... idi tamo gdje te srce vodi ili razum.... helem budi ono sto jesi....
hrabro, naprijed i nikad na prvu..... :D
Post Reply