Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Locked
Gat'Gor

#101 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gat'Gor »

O'zone wrote:
Vidi! Mladi musliman na temi
Ni blizu.

Uopste nisam musliman, vec agnostik, i samo sam za sekularnu modernu drzavu u kojoj svak ima slobodu da vjeruje sta hoce.
quasar

#102 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by quasar »

michio wrote:A koje su to leptir masne kod nas ciji bi glas trebao vrijediti vise?
Nisi shvatio poentu. Fula je u koncepciji.
Moj stav je da je benevolentan diktator ili monarh najbolje rjesenje za zemlje i mentalitete kao sto je BiH, kad vec nismo dovoljno civilizovani (niti cemo ikada biti) da budemo kao Švica.

Mi smo vecinom idolopoklonici, nama uvijek treba neki reper. Mi necemo da preuzimamo odgovornost, mi uvijek mislimo da strano govno manje smrdi, mi nikad ne cijenimo nista sto je nase, ni intelekt, ni talenat, ni uspjeh...

Podvucena crta. BiH moze naprijed samo pod cvrstom rukom.
Gat'Gor

#103 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gat'Gor »

quasar wrote:
michio wrote:A koje su to leptir masne kod nas ciji bi glas trebao vrijediti vise?
Moj stav je da je benevolentan diktator ili monarh najbolje rjesenje za zemlje i mentalitete kao sto je BiH, kad vec nismo dovoljno civilizovani (niti cemo ikada biti) da budemo kao Švica.

Mi smo vecinom idolopoklonici, nama uvijek treba neki reper. Mi necemo da preuzimamo odgovornost, mi uvijek mislimo da strano govno manje smrdi, mi nikad ne cijenimo nista sto je nase, ni intelekt, ni talenat, ni uspjeh...

Moze biti cvrsta ruka i u demokratiji. Covjek koji ima viziju za drzavu i koga narod slusa To mi nemamo.

Zasto su onda Bosanci uspjesni u Americi, u demokratiji? Pitaj ih u St. Loisu. Tamo se teski rad isplati. Mislis da su redneck seljaci po Texasu vise "civilizovani" od nas? Ne, nije u tome problem.
fatamorgana

#104 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by fatamorgana »

quasar wrote:

Sto rece moj jaran Ahmet neposredno pred prve predratne izbore: E moj ..... nije za seljake demokratija.
Gat'Gor

#105 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gat'Gor »

fatamorgana wrote:
quasar wrote:

Sto rece moj jaran Ahmet neposredno pred prve predratne izbore: E moj ..... nije za seljake demokratija.
Amerika (i Kanada) je puna seljaka. Vise nego BiH.
Kupalo

#106 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Kupalo »

Ime teme pogresno, pravo pitanje je sta cemo sa ovolikim diktatorima u BiH?
michio

#107 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by michio »

Pustite seljake. Bitne su institucije koje trebaju graditi akademici ciji glas treba da vrijedi vise. jbg-a nisu dorasli zadatku.
fatamorgana

#108 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by fatamorgana »

Amerika (i Kanada) je puna seljaka. Vise nego BiH.
Vjerovatno ih je vise kolicinski nego kod nas, ali oni ne razvalise vlastite zemlje.
quasar

#109 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by quasar »

Gat'Gor wrote: Ti ocigledno imas kompleks neki.....ti si sarajevska elita...sta li.... :lol:
Nisam siguran da li si ovo pokusao da me uvrijedis? Mislim daleko si od mete, definitivno.
A da, imam kompleks, bolje reci frustraciju. Prosuo sam najbolje godine i krv po ratistu, trzam se po noci k'o na struju,
a lopovi mi unistili sve sto su moji djedovi napravili.

Jel ti fakat vjerujes u to za sta se zalazes? Da BiH moze biti multivitaminska, sekularna i prosperitetna, a pritom jos i demokratska (misli se na slobodne izbore)?

Koje preduslove treba ispuniti da se do toga dodje i je li to moguce?
Skoro je nemoguce da BiH ima diktatora, pogotovo kralja, ali mislim da su opet bolje sanse za to nego da cobani dodju pameti.

Pominjete, USA, Kanadu. Tamo su ljudi dosli i moraju se asimilirati. Zakon ih tjera. Elita je napravila zakone i nece da im seljak hoda u kaljavim opancima po gradu. Tamo je novac BOG. Ako djelujes tako (pobune, protesti) da elita ima manje prihode (prodaja, zarada) onda ces otici u q. vrlo brzo. Ovdje to nije moguce jer nece seljak da se asimilira jer on smatra da je ovo njegovo, tj. samo njegovo, a cuo je da ima nekakva prava.
Moses lake

#110 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Moses lake »

poznanik wrote:

I slično pitanje za postavljača teme, posebno o Titu i Putinu kao diktatorima :-)
Tito je bio diktator jer nije dao da se bilo ko izabere sem njega
Tito je bio diktator jer je uz pomoc Rankovica i Kapicica otvorio Goli Otok gdje je vecinom zatvaro neposlusne komuniste tj staljiniste.
Tito je bio bio diktator jer je mnoge protjerao iz zemlje ili ih je malo slao u memljive sobe na nekoliko mjeseci ili godina, a neke je i tamna noc jela.
Tito je bio diktator jer je na grub nacin distancirao se od religije.

Dobre strane Tita su:
Izbjegao je podanost i prema Staljinu i prema cowboy-ma
Yuga je imala veoma dobar ekonomski standard i kuce nisu isle na hipoteku
Stvorio je naciju na koju su se mnogi i ponosili i Ganici,Genci,Kalenici,Dodici,Lagundzije itd i svi ostali novopeceni pliticari u BIH
Sve fabrike u BIH je otvorio Tito, ovi novi ne znaju ni travu da posiju da narod moze da pase :oops: :x

Putin jeste diktator,ne dozvoljava slobodu stampe u Rusiji,nema jake opozicije,gotovo se sve pita
Ali Rusija nije ni nalik onoj od Gorbacova ili od pijandure Jelcina,Ameri itekako postuju Putuna ali i zaziru.

U BIH mi trebamo "bosanski naciju" i pripadnost BIH kao drzavi, a to se ne radi lijepom pricom i romantikom.
Ja ne mislim da Dodik ne voli BIH,Laze ida dobru podlogu, ne mislim da oni koji citaju na Poskoku portalu ili pisu su nacionalisti ili sovinisti-imaju dobru podlogu u drustvu,isto tako i sa onim sto ganjaju zaljubljene ili gay du su zaostali,Ne!!
Sve se da ispraviti i na pravi put izvesti,samo treba dobar Babo i cvrsta ruka!
popajic

#111 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by popajic »

Gat'Gor wrote: Svaka cast svima koji su razbili to ogavnu drzavu koja nije narodu dala ni pravo na nacionalno ime.
U toj "ogavnoj " drzavi je taj narod prvi put stekao etnicki status. Zasto se prvaci TOG naroda nisu znali izboriti za etnicki naziv umjesto religijskog - to bi trebao rastabiriti sa doticnim prvacima .
Minderati i cekati da ti drzava sve servira je tipicno - za minderse ! I onda i danas .
drenmajster

#112 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by drenmajster »

michio wrote:A ko je huskao cobane jedne na druge ako ne akademici :lol:
Ne, cobani su zavadili akademike pa su se onda cobani potukli ciji je akademik bolji. :D :D
drenmajster

#113 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by drenmajster »

Gat'Gor wrote:
O'zone wrote:
Vidi! Mladi musliman na temi
Ni blizu.

Uopste nisam musliman, vec agnostik, i samo sam za sekularnu modernu drzavu u kojoj svak ima slobodu da vjeruje sta hoce.
Cuj agnostik-a ja mislio ono-brada vjerske brosure itd. Ne bez sve zajebancije-ja sam za stvarnu ulogu cobana u sistemu organizacije drustva-znaci ona najniza ljestvica-proizvodnja hrane(nesto kao kasta),takodje da imaju pravo glasa u okviru svoje kaste.Vuk sit i ovce na broju. 8)
naiskrenije

#114 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by naiskrenije »

Moses lake wrote:
japijem wrote:
Moses lake wrote:Ovo je moje misljenje i nikome ne namecem svoj stav,zelim da pricamo o ovome

Ocigledno da BIH kao drzavi treba "bosanska nacija" necemo je dobiti sa demokratijom onom stvorenom posle pada komunizma. Da se ceka da nadodje svijest Srba,Hrvata ali i nekih Bosnjaka o naciji Bosanaca? Nema nista od toga :)
To znamo svi,jer svaka ideja dobra ili losa se brani silom.
Ljudi su zivjeli dobro u staroj Yugi jer bio Tito i strahovlada,da li je Tito bio dobar? Ne!! ali je balkanske nacije drzao zajedno.
BiH je Yuga u malom,usput je rat u BIH zavrsen bez pobjednika a BIh se ne moze podjeliti....i sta je izlaz?
Zna se da Amerika ali i Rusija nisu voljeli Tita,ali sta je bilo rijesenje?
Moje skromno misljenje BIH nije za demokratiju,a Amerika i EU ako zele da BIH opstane moraju da naprave diktatora koji se provesti njihovu zelju da se BIH ne raspadne.
Ja sam novi na ovom forumu i mozda ste vi i pricali o slicnoj temi ovde,ali da li osjecate da demokratija u BIH nije znala da se snadje?
i danas vecina Srba i Hrvata ne zeli BIH i to znas?
Ne vidis paralelu?
Postoji nesto sto je neminovno da se odrzi,Yuga je bila potrebna onda u balansu Hladnog rata,BIH se podjeliti ne moze a demokratija posle 1990 i onih izbora i onakvih je donjela sto je donjela.
Ako BIH mora da ostane i opstane onda da se igramo demokratije po meni ne ide.
Tako barem ja mislim
Ima tu jedna važna sitnica.Tito jeste održavao jugoslaviju na okupu ali je probleme rješavao i tako što je davao ustupke tadašnjim "entitetskim" -republičkim i pokrajinskim liderima.Tako su njegovi entiteti dočekali njegovu smrt sa skoro zaokruženom državnošću, istina bez ministarstava spoljnih poslova i carina ali sa svojim policijama,udbama,narodnim bankama,vrhovnim sudovima,oružanim snagama...
Ne vjerujem da bi ti i oni koji bi podržali pojavu nekog kloniranog Tita bili oduševljeni njegovim sličnim ponašenjem u slučaju BiH.
Last edited by naiskrenije on 13/02/2011 07:01, edited 3 times in total.
djedovic

#115 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by djedovic »

[quote="Moses lake"]
Ljudi su zivjeli dobro u staroj Yugi jer bio Tito i strahovlada,da li je Tito bio dobar? Ne!! ali je balkanske nacije drzao zajedno.

hahahahahhaha tito nije bio dobar nasmija me, mislio sam da si ozbiljan kad sam poceo citati...
nije tito bio dobar, dodik je dobar, lagumdzic je dobar, tihic je dobar, oni su nam omogucili besplatno skolstvo, oni su nam omogucili besplatno zdrastvo, oni su nam dali sve moguce uvjete, oni su nam omogucili da sarajevo bude domacin olimpijskih igara, oni su dali posao narodu...pfffff sta je nama tito dao nije nista, kod tite prije su bili svi sjebani, nije bilo posla, ljudi molili boga da odu iz zemlje, ko je to ikako, taj tito...ljudino nemoj pricati gluposti kad te molim, nemas pojma...nikad nam nece biti kao sto nam je bilo
raskoljnikov06

#116 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by raskoljnikov06 »

VenomousV wrote:cekaj malo, da razjasnimo, ti tita nazivas diktatorom?

Da, nazivam ga diktatorom. Onako, kako je i koliko dugo vlado mjesto mu je medju diktatorima.
Sad, dal ga neko voli ili ne, to je licna stvar.
Recimo, da smo onomad mjesto njegove diktature uveli demokratsku vlast, mozda danas ne bi bili ovdje gdje smo i ne bi se desilo ono sto se desilo.
Za tako dugi vijek njegove diktature krivim nase oceve jer su prodali buducnost svoje djece za sitne pare i sitne interese.
HAVANA

#117 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by HAVANA »

raskoljnikov06 wrote:

Za tako dugi vijek njegove diktature krivim nase oceve jer su prodali buducnost svoje djece za sitne pare i sitne interese.

Od mene im hvala za predivno djetinjstvo...i za sve ono sto prozivih,naucih i usvojih u to divno vrijeme...i za sve ono sto imah,ne previse,ne premalo,otprilike isto kao i svi moji prijatelji...hvala im za sve ono sto napravise, al ovi sve sjebase,porusise i prodase...uz veliki trud unistavaju godinama i jos nisu sve potrosili...svojim bolesnim i retardiranim umovima unistili su sve...zao mi ljudi,zao mi djece...bolesno drustvo...meni dobro,znam ja svojoj guzici zaraditi,imam vise nego u to vrijeme...serem se ja u sve sto imam...iako...moram da imam...takvo vrijeme...ako nemas,popusio si ga...hvala im sto su pokusali nesto da naprave...ali ne ide...ne moze pita od govana...
Kupalo

#118 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Kupalo »

HAVANA wrote:
raskoljnikov06 wrote:

Od mene im hvala za predivno djetinjstvo...i za sve ono sto prozivih,naucih i usvojih u to divno vrijeme...i za sve ono sto imah,ne previse,ne premalo,otprilike isto kao i svi moji prijatelji...hvala im za sve ono sto napravise, al ovi sve sjebase,porusise i prodase...uz veliki trud unistavaju godinama i jos nisu sve potrosili...svojim bolesnim i retardiranim umovima unistili su sve...zao mi ljudi,zao mi djece...bolesno drustvo...meni dobro,znam ja svojoj guzici zaraditi,imam vise nego u to vrijeme...serem se ja u sve sto imam...iako...moram da imam...takvo vrijeme...ako nemas,popusio si ga...hvala im sto su pokusali nesto da naprave...ali ne ide...ne moze pita od govana...
:thumbup: :thumbup: Podebljaj: ne moze pita od govana!
Gandalf

#119 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gandalf »

Ma jebo sve što je Tito napravio - nama je najvažniji nacioidentitet - u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, lijepa naša, za dom, samo sloga srbe spašava - to su mantre koje svi moramo ponavljat - te svete riječi napuniće nam i stomak, školovat djecu, smanjit zagađenje, podići životni standard, smanjit kriminal, učiniti društvo sigurnim a nas u svijetu poželjnim - joj jest mi dobro nemam ni marke u džepu al' zato imam :

nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet, nacionalni identitet

i da ne zaboravim imam nacionalni identitet,

i čisto još da samo jednom napomenem da imam nacionalni identitet

Nacionalni identitetu spasioče naš
raskoljnikov06

#120 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by raskoljnikov06 »

HAVANA wrote:
raskoljnikov06 wrote:

Ja ih krivim za pasivnost, poslusnost, zato sto su se bojali i krivim ih za ovaj rat, jer dopustili su da dodje do toga i na kraju sudjelovali. J... ga, oni su i u doba kratke demokratije imali glas, ne ja. Sjebali sve sto su sagradili. Zao mi je, neko je odgovoran i nemoze se podviti rep i sve svaliti na par lidera. "Ko nas zavadi". "Niko, uvijek si bio takav, strasljivac ."
new_jazzWa

#121 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by new_jazzWa »

1. "onaj sistem"-moj otac zidar,mati radnik u fabrici,besplatno skolovanje, zdravstvo,bezbrizno djetinjstvo,sagradjena kuca svojim rukama i svojim parama, cekanje penzije

1."ovaj sistem"- otac sa 60 godina ostao bez posla i zavrsio na birou, mati kuharica u restoranu za mizernu platu bez prijave na zdravstveno i penziono, boga mole da imaju snage za raditi i ne moraju zivjeti od penzije

I jos mnogo razloga koji su bitni obisnom covjeku,koji je vise coban nego akademik. I prica o razlici izmedju ove dvojice vam je bezvezna jer ni jedan u ovakvim uslovima nema dovoljno uslova za normalan zivot dostojan covjeka. Da, nama treba diktator, ali mi svi cemo prije vjerovati Japancu nego nekome od "nas", cisto iz razloga sto pripada "anam onima". To je zalosno! Meni je zao nekih od nas jer znam da mozemo bolje.Mozda nismo zaluzili ali mozemo! I kad jednom dodjemo tobe samo se nadam da nece biti kasno.Brinemo se o nekima koji se u onom sistemu nisu izborili za "nacionalno ime" umjesto da se brinemo sto nasa djeca u ime tog nacionalnog imena nece imati hljeba da jedu , i nece se smjeti igrati pred zgradama kao sto smo to mi mogli. Politicari su svoje obezbjedili, a sta je s nama?
raskoljnikov06

#122 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by raskoljnikov06 »

Paradoks je u tome sto su se bas te generacije i izborile za "nacionalno ime" u doba visemjesecne demokratije. Na brzinu su od socijalista postali nacionalisti.
Sto se tice danasnje djece, vidjecemo, ako pozivimo, hoce li nam suditi ili nas hvaliti.
Averus

#123 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Averus »

Ma i da jeste, bio je najbolji!

Skontaj ti ko je došao "DIKTATORU" Titu na sahranu, a ko je onom krepi krepalom od "Demokratskog predsjednika" Izetbegovića došao na sahranu.

I ako je diktator, volio bih da opet jednom dođe i zavlada.

PS: Sram nek te bude da staviš Tita i Putina pod istu kapu...
HAVANA

#124 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by HAVANA »

raskoljnikov06 wrote:
Sto se tice danasnje djece, vidjecemo, ako pozivimo, hoce li nam suditi ili nas hvaliti.

Vidimo vec...tuga ziva... :(
Mojoj sa 13 godina je vec glavna furka kako ce otici zivjeti negdje...negdje, gdje je bolje...heej,dijete od 13 godina i vec razmislja o tim stvarima... :evil: Sta je meni bilo u glavi sa 13 godina :-D
nellington

#125 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by nellington »

HAVANA wrote:
raskoljnikov06 wrote:

Vidimo vec...tuga ziva... :(
Mojoj sa 13 godina je vec glavna furka kako ce otici zivjeti negdje...negdje, gdje je bolje...heej,dijete od 13 godina i vec razmislja o tim stvarima... :evil: Sta je meni bilo u glavi sa 13 godina :-D
Meni sa 13 odlazak negdje daleko bio ravan izdaji. Danas - jedino rješenje.
Locked