Situacija je slijedeca:
Ja sam evo skoro mjesec dana u otkaznom roku, t.j. jos do 9. juna. Uredno sam prijavljen i imam potpisan ugovor u kojem je jasno definisana plata kao i duznost poslodavca da isplacuje topli obrok. Ugovor sam bio potpisao u Oktobru 2011. Treba napomenuti da ja platu dobivam za prethodni mjesec, t.j. 1. juna sam dobio platu za mjesec april. Dobijam takodjer naknadu za prevoz u iznosu od 80 KM, ali to se ne spominje u ugovoru.
E sada, u firmi su poceli da rezu troskove, tako da sam ja i jos par ljudi dobili otkaze a svima ostalima su srezane plate. Ovi koji su ostali dobili su dokument da potpisu gdje trebaju da pristanu na smanjene plate, s time da neki to jos odbijaju da potpisu. Ja sam dobio rjesenje o prekidu ugovora na potpis u kojem se navodi da se sporazumno prekida radni odnos na zahtjev poslodavca kao tehnoloski visak.
Dalje se navodi da je poslodavac u cijelosti ispunio sve zakonske obaveze koje pripadaju zaposleniku shodno odredbama Zakona o radu.
Ja nisam jos potpisao to rjesenje, sa obzirom da su mi duzni jos majsku platu kao i 5 radnih dana izmedju 4. juna pa do 9. juna.
Sve je to uredu bilo dok nisam otisao na bankomat da vidim da li je uplacena plata. Ispostavilo se da mi je uplaceno oko 160 KM manje nego sto bi trebalo biti. Isto tako je i kod kolege koji je takodjer u otkaznom roku. Kada smo pitali ljude iz finansija, receno nam je da je plata citava uplacena, ali da se ukinuo topli obrok.
Mene sad zanima da li je zakonski dozvoljeno ukinuti topli obrok ili smanjiti platu bez odobrenja radnika.
Izvinjavam za maloduzi post