Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili ateis
- insomnia78
#101 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
A sto se ubiste da se svrstate nedje, u neki tor
Isto ko sa religijama, moj je najbolja
Smjesno
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Isto ko sa religijama, moj je najbolja
Smjesno
-
kakavdanakneiskustvu
#102 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Drinski wrote:obicno kriju da su agnostici oni ciji su roditelji vjernici, a ima li neko da krije da je agnostik kod roditelja ateista
dobro pitanje
- Čudna sorta
#103 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ne znam zbog čega bi se neko ustručavao reći bilo kome da je ateista, agnostik... isto ne razumijem roditelje, ili bilo koga drugog, koji se "ljute" zbog toga. Meni bi gore bilo da znam da to neko radi zbog mene, ili okoline, a to jednostavno ne osjeti negdje u sebi, u srcu. Jer koja je onda svrha bilo klanjanja, posta, obilježavanja Bajrama... ako to ljudi rade zbog roditelja ili bilo koga drugog, a ne radi sebe.
Jednostavno, te stvari se ne mogu, ne trebaju, i ne smiju nametnuti. Svako treba da radi onako i samo, isključivo, kako osjeća.
Ali isto kao što mi je sasvim normalno da se poštuje to nečije da bude ateista, agnostik... isto tako bih očekivala, i sasvim mi je normalno, da neko isto tako prihvati one koji su vjernici, i međusobno poštovanje u takvim odnosima je bitno, bez da se soli pamet, bez ismijavanja i nametanja svog sa bilo čije strane.
Jednostavno, te stvari se ne mogu, ne trebaju, i ne smiju nametnuti. Svako treba da radi onako i samo, isključivo, kako osjeća.
Ali isto kao što mi je sasvim normalno da se poštuje to nečije da bude ateista, agnostik... isto tako bih očekivala, i sasvim mi je normalno, da neko isto tako prihvati one koji su vjernici, i međusobno poštovanje u takvim odnosima je bitno, bez da se soli pamet, bez ismijavanja i nametanja svog sa bilo čije strane.
- zlokruhovic
#104 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Slažem se sa tobom u vezi agnostika , mada ih ne bi baš tako istinski gledao kao ti malopre , ali nek' si vala čisto malo da se prodrmaju.relativno84 wrote:
Opa koristi se wikipedia
Onda si mogao vidjeti da teizam u sirem smislu ukljucuje i deizam, nije poenta u striktnom teoriskom pristupu ja govorim po iskustvu sa osobama iz okruzenja koje se predstavljaju kao agnostici, ali nema veze cini mi se da si se bas prepoznao pa te malo onako uznemirilo, nije pljuvanje ako ti se ne svidja, samo se opusti ja rekoh svoj stav a ti kako hoces
I agnostik se ne ulizuje Bogu nego svom okruzenju, naravno po potrebi zavisi jel okruzen vjernicima il nevjernicima
Ako agnostici kažu da ne isključuju mogućnost postojanja boga dok ne vide dokaze da on zaista ne postoji , onda su po tom pitanju prema svim "ZEMALJSKIM ČUDIMA" isti.
Znači daju mogućnost da čovek može oživeti posle smrt(Isus) , daju mogućnost da žena može zaneti bez utovara , daju mogućnost da čoveka posećuje anđeo(duh) tj.da anđeli i duhovi postoje , sve dok ne vide dokaze da ta čuda nisu moguća.
Po zakonu verovatnoće jednako je moguće i da postoji bog i da ljudi odsečene glave ožive.
Meni je sam pojam tzv,stvaranja poprilično nepoznat i nadasve glup , prosto je glupo da postoji ultimativno biće oduvek i onda iz nekog razloga počne stvarati ovaj svet , a to znači da to biće nije savršeno jer da jeste savršeno i sveprisutno onda nema potrebe za stvaranjem jer samo nesavršena bića imaju potrebu za stvaranjem.
Šta će savršenom biću stvaranje?? , vernici bi rekli :"A on je previše veliki da bi to mi dokučili , znači stvara zato što može", a to znači da mu je dosadno , što opet znači da nije savrešeno biće čim mu je dosadno.
agnostici trebaju malo više promislit o pojmu stvaranja , i naravno da konačno upamte da iz agnosticizma ako ga tako baš vole uglavnom sledi konformizam , a to je čak i gore nego biti vernik u mnogo slučajeva.
- AleksoMKD
#105 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Nikada nisam krio, ali nikada nije ni bilo problema jer nisam jedini ateista u porodici a i rodjaci vjernici su mi OK.
Imam drugaricu koja je ateista ali ne moze reci majci jer je zena psihicki....nestabilna odkako joj je muz poginuo u saobracajci koju je ona prezivela.
Drugarica se plasi kako ce majka reagirati ako dozna pa ide sa njom u crkvu, posti (pred njom) jer je zena pobozna i.t.d.
Imam drugaricu koja je ateista ali ne moze reci majci jer je zena psihicki....nestabilna odkako joj je muz poginuo u saobracajci koju je ona prezivela.
Drugarica se plasi kako ce majka reagirati ako dozna pa ide sa njom u crkvu, posti (pred njom) jer je zena pobozna i.t.d.
- Arata
#106 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Evo još jedan koji pojma nemazlokruhovic wrote: Ako agnostici kažu da ne isključuju mogućnost postojanja boga dok ne vide dokaze da on zaista ne postoji , onda su po tom pitanju prema svim "ZEMALJSKIM ČUDIMA" isti.
Znači daju mogućnost da čovek može oživeti posle smrt(Isus) , daju mogućnost da žena može zaneti bez utovara , daju mogućnost da čoveka posećuje anđeo(duh) tj.da anđeli i duhovi postoje , sve dok ne vide dokaze da ta čuda nisu moguća.
Evo ja kao agnostik kažem da je sve što piše u bibliji i kuranu izmišljeno. To kažem jer za mene ne postoji ni najmanja sumnja da postoji onakav bog. Isto tako u kuranu i bibliji ne vidim nikakve dokaze, a u prirodi vidim dosta dokaza protiv.
Hajde sad da se prebacimo na druge, realnije stvari: zar ne postoji mogućnost da smo mi unutar neke simulacije? Znači neko je tamo napravio simulaciju sa vještačkom inteligencijom (tj., nama) i igra sa nama Age of Empires ili samo posmatra kako se razvijamo kroz istoriju. To je već realnije jer bi i mi isto to uradili da smo tehnički napredniji. Ja kao agnostik ne tvrdim da je to tačno - ja kažem da je moguće, a ateista kaže da je to definitivno nemoguće jer nas niko nije stvorio (isprogramirao i sl). U tome je razlika, kakvo vjerovanje u pakao, džehenem i folove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#107 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Kada je u pitanju agnosticizam i sam sam dugo smatrao da sam vise agnostik nego ateist, dok nisam procitao Iluziju o Bogu Richarda Dawkinsa koji je kvalitetno osporio stanoviste agnosticizma sa aspekta vjerovatnoce postojanja boga.
U najkracem-poprilicno je kukavicki tvrditi "mozda ima, mozda nema, ne zna se", kada je vjerovatnoca da bog postoji puno manja nego ona da ne postoji.
Preporucujem svima knjigu, pa mozda se neko redefinise, a mozda i ne. Bitno je da se ima pravo izbora
U najkracem-poprilicno je kukavicki tvrditi "mozda ima, mozda nema, ne zna se", kada je vjerovatnoca da bog postoji puno manja nego ona da ne postoji.
Preporucujem svima knjigu, pa mozda se neko redefinise, a mozda i ne. Bitno je da se ima pravo izbora
- zlokruhovic
#108 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
I kakve veze ima taj matrix koji pominješ sa bogom i agnsticizmom?? , pa nikakve jer ti što stvaraju veštačku inteligenciju su takođe ograničena i zasigurno smrtna bića jer u suprtonom ne bi stvarali , a agnostik daje mogućnost da postoji ultimativno,sveprisutno biće koja stvara samo zato što još niko nije ponudi dokaze protiv.Arata wrote:Evo još jedan koji pojma nemazlokruhovic wrote: Ako agnostici kažu da ne isključuju mogućnost postojanja boga dok ne vide dokaze da on zaista ne postoji , onda su po tom pitanju prema svim "ZEMALJSKIM ČUDIMA" isti.
Znači daju mogućnost da čovek može oživeti posle smrt(Isus) , daju mogućnost da žena može zaneti bez utovara , daju mogućnost da čoveka posećuje anđeo(duh) tj.da anđeli i duhovi postoje , sve dok ne vide dokaze da ta čuda nisu moguća.Prije pisanja malo pročitajte o tematici.
Evo ja kao agnostik kažem da je sve što piše u bibliji i kuranu izmišljeno. To kažem jer za mene ne postoji ni najmanja sumnja da postoji onakav bog. Isto tako u kuranu i bibliji ne vidim nikakve dokaze, a u prirodi vidim dosta dokaza protiv.
Hajde sad da se prebacimo na druge, realnije stvari: zar ne postoji mogućnost da smo mi unutar neke simulacije? Znači neko je tamo napravio simulaciju sa vještačkom inteligencijom (tj., nama) i igra sa nama Age of Empires ili samo posmatra kako se razvijamo kroz istoriju. To je već realnije jer bi i mi isto to uradili da smo tehnički napredniji. Ja kao agnostik ne tvrdim da je to tačno - ja kažem da je moguće, a ateista kaže da je to definitivno nemoguće jer nas niko nije stvorio (isprogramirao i sl). U tome je razlika, kakvo vjerovanje u pakao, džehenem i folove.
Biti agnostik se odnosi na ultimativnog boga a ne na deda mraza i svemirsku ekipu iz matrixa jer agnosticizam kaže da čovek ne može spoznati tvorca ali daje mogućnost da on postoji , tako da ovi primeri koje daješ ne piju vode ni kapi.
Mislim da ti pojma nemaš šta pišeš , zato knjigu u šake i bolje se informiši.
- zlokruhovic
#109 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Pa to je zbog kukavičluka kako reče jedan forumaš ranije , kad zaboli bubreg zbog kamena odmah se kreće mogućnosti da on postoji i da utiče tj.da pomogne ako može zbog bubrega._BataZiv_0809 wrote:Kada je u pitanju agnosticizam i sam sam dugo smatrao da sam vise agnostik nego ateist, dok nisam procitao Iluziju o Bogu Richarda Dawkinsa koji je kvalitetno osporio stanoviste agnosticizma sa aspekta vjerovatnoce postojanja boga.
- Arata
#110 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Hajde ne glupiraj se, čuj "Biti agnostik se odnosi na ultimativnog boga" i "čovek ne može spoznati tvorca ali daje mogućnost da on postoji". Sam sebe pobijaš. Tvorac ne mora biti besmrtan i svemoguć i takvim "smrtnim tvorcima" 99% agnostika ostavlja prostor za postojanje. Baš je nemoguće da ti je komplet razum ustvari algoritam koji se vrti na nekom računaru...zlokruhovic wrote: I kakve veze ima taj matrix koji pominješ sa bogom i agnsticizmom?? , pa nikakve jer ti što stvaraju veštačku inteligenciju su takođe ograničena i zasigurno smrtna bića jer u suprtonom ne bi stvarali , a agnostik daje mogućnost da postoji ultimativno,sveprisutno biće koja stvara samo zato što još niko nije ponudi dokaze protiv.
Biti agnostik se odnosi na ultimativnog boga a ne na deda mraza i svemirsku ekipu iz matrixa jer agnosticizam kaže da čovek ne može spoznati tvorca ali daje mogućnost da on postoji , tako da ovi primeri koje daješ ne piju vode ni kapi.
I hajde pošto si ti najpametniji i govoriš u moje ime šta sam ja, de mi molim te reci u koju to grupu ja spadam? Nisam deista jer ne vjerujem u boga, nisam atesita jer ostavljam mogućnost da smo u simulaciji, a po tvom nisam ni agnostik jer eto agnostici vjeruju u bibliju i kuran povremeno
- zlokruhovic
#111 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ako je tako kao što navodiš u ovom boldovanom onda postoji identična mogućnost po zakonu verovatnoće da postoje i vampiri,vile,deda mraz,oživljavanje umrlih,...., a napisala si da su takve stvari nemoguće i da si sigurna u to.Arata wrote:Hajde ne glupiraj se, čuj "Biti agnostik se odnosi na ultimativnog boga" i "čovek ne može spoznati tvorca ali daje mogućnost da on postoji". Sam sebe pobijaš. Tvorac ne mora biti besmrtan i svemoguć i takvim "smrtnim tvorcima" 99% agnostika ostavlja prostor za postojanje. Baš je nemoguće da ti je komplet razum ustvari algoritam koji se vrti na nekom računaru...zlokruhovic wrote: I kakve veze ima taj matrix koji pominješ sa bogom i agnsticizmom?? , pa nikakve jer ti što stvaraju veštačku inteligenciju su takođe ograničena i zasigurno smrtna bića jer u suprtonom ne bi stvarali , a agnostik daje mogućnost da postoji ultimativno,sveprisutno biće koja stvara samo zato što još niko nije ponudi dokaze protiv.
I hajde pošto si ti najpametniji i govoriš u moje ime šta sam ja, de mi molim te reci u koju to grupu ja spadam? Nisam deista jer ne vjerujem u boga, nisam atesita jer ostavljam mogućnost da smo u simulaciji, a po tvom nisam ni agnostik jer eto agnostici vjeruju u bibliju i kuran povremeno
Kažem ti lepo agnosticizam se odnosi samo na ultimativnog boga jer ako daš mogućnost da nas je stvorio neki "smrtni bog" onda to nije bog već neka inteligencija kao što je naša koja ima potrebu stvarati upravo zbog svoje nesavršenosti i smrtnosti.
Ja bi ti vrlo rado nacrtao sve ovo , ali zasad vidim da to ne bi pomoglo.
- Arata
#112 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
1. Nisam ženskozlokruhovic wrote:Ako je tako kao što navodiš u ovom boldovanom onda postoji identična mogućnost po zakonu verovatnoće da postoje i vampiri,vile,deda mraz,oživljavanje umrlih,...., a napisala si da su takve stvari nemoguće i da si sigurna u to.Arata wrote:Hajde ne glupiraj se, čuj "Biti agnostik se odnosi na ultimativnog boga" i "čovek ne može spoznati tvorca ali daje mogućnost da on postoji". Sam sebe pobijaš. Tvorac ne mora biti besmrtan i svemoguć i takvim "smrtnim tvorcima" 99% agnostika ostavlja prostor za postojanje. Baš je nemoguće da ti je komplet razum ustvari algoritam koji se vrti na nekom računaru...zlokruhovic wrote: I kakve veze ima taj matrix koji pominješ sa bogom i agnsticizmom?? , pa nikakve jer ti što stvaraju veštačku inteligenciju su takođe ograničena i zasigurno smrtna bića jer u suprtonom ne bi stvarali , a agnostik daje mogućnost da postoji ultimativno,sveprisutno biće koja stvara samo zato što još niko nije ponudi dokaze protiv.
Kažem ti lepo agnosticizam se odnosi samo na ultimativnog boga jer ako daš mogućnost da nas je stvorio neki "smrtni bog" onda to nije bog već neka inteligencija kao što je naša koja ima potrebu stvarati upravo zbog svoje nesavršenosti i smrtnosti.
Ja bi ti vrlo rado nacrtao sve ovo , ali zasad vidim da to ne bi pomoglo.
2. Ti ne razumiješ da tvorac ne mora biti savršen da bi bio tvorac.
Možda ti bude jasnije ovako: agnostici ne isključuju mogućnost da je univerzum u kojem se mi nalazimo stvorila ta tvoja "neka inteligencija".
U koju grupu spadaju ovakvi ljudi ako ne spadaju u agnostike? Samo to odgovori.
I hajde da ne spamamo više temu, ako ti nije jasno otvori drugu i objasniće ti neko.
- zlokruhovic
#113 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Defincija agnosticizma :Arata wrote: 1. Nisam žensko
2. Ti ne razumiješ da tvorac ne mora biti savršen da bi bio tvorac.
Možda ti bude jasnije ovako: agnostici ne isključuju mogućnost da je univerzum u kojem se mi nalazimo stvorila ta tvoja "neka inteligencija".
U koju grupu spadaju ovakvi ljudi ako ne spadaju u agnostike? Samo to odgovori.
I hajde da ne spamamo više temu, ako ti nije jasno otvori drugu i objasniće ti neko.
1. fil. pravac koji uči da se bit stvari i objektivna realnost ne mogu spoznati, koji općenito odriče mogućnost spoznaje
2. teol. učenje koje dopušta opstojnost neke više sile, ali odriče da je ljudski um može spoznati
3. općenito, stav da na mnoga bitna pitanja ne postoje i nikada neće postojati odgovori, da su pred njima nemoćni i znanost i filozofija i teologija, odnosno da apsolutne istine nema
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show ... 9uUA%3D%3D
Dakle hajmo još jedanred da obnovimo gradivo.
Ako ti kažeš da postoji mogućnost da je ovaj svet stvorio neki "smrtni i konačni bog" ili neka smrtna i konačna inteligencija onda to nije agnosticizam jer na osnovu svog iskustva koje je smrtno i ograničeno ti već imaš spoznaju toga tzv.tvorca jer ga spoznavaš na osnovu sebe.
A ultimativni tvorac je nepoznanica svima upravo zbog toga što mi nismo ultimativni i beskonačni , zato se agnosticizam odnosi samo na svemogućeg i svepristonog ultimativnog tvorca a ne na one tzv.tvorce koji su smrtni i konačni kao i mi sami što jesmo.
Jel kontaš sad??
- Arata
#114 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Postavim ti jedno jedino pitanje, a ti ga izbjegavaš i ideš okolo po nekim hrvatskim jezičkim portalima...
Evo da ti ja odgovorim kako treba i nadam se da smo završili:
Robin Le Poidevin (October 28, 2010). Agnosticism: A Very Short Introduction. Oxford University Press. pp. 32–. ISBN 978-0-19-161454-5.
tj., agnostik ne tvrdi da ne može spoznati boga ako postoji. Agnostik kaže da ne zna postoji li tvorac našeg univerzuma, a nigdje ne govori koje atribute taj tvorac mora da ima.
http://atheism.about.com/od/aboutagnost ... -Facts.htmWeak Agnosticism vs. Strong Agnosticism: Sometimes a distinction is made between weak agnosticism and strong agnosticism, an analogy to the distinction between weak atheism and strong atheism. A weak agnostic refuses to make any knowledge claim for themselves; a strong agnostic denies that any human could possibly know. So a weak agnostic says "I don't know if any gods exist or not." A strong agnostic says "no one can possibly know if any gods exist or not."
http://books.google.ba/books?id=8DKg5Me ... &q&f=falseThe view that the existence or nonexistence of any deities is currently unknown but is not necessarily unknowable; therefore, one will withhold judgment until evidence, if any, becomes available. A weak agnostic would say, "I don't know whether any deities exist or not, but maybe one day, if there is evidence, we can find something out."
Robin Le Poidevin (October 28, 2010). Agnosticism: A Very Short Introduction. Oxford University Press. pp. 32–. ISBN 978-0-19-161454-5.
tj., agnostik ne tvrdi da ne može spoznati boga ako postoji. Agnostik kaže da ne zna postoji li tvorac našeg univerzuma, a nigdje ne govori koje atribute taj tvorac mora da ima.
- zlokruhovic
#115 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Pa koje atribute taj tvorac može imati?? , pa samo one koje nisu kao naši , a to je besmrtnost,beskonačnost,sveprisutnost,...Arata wrote:Postavim ti jedno jedino pitanje, a ti ga izbjegavaš i ideš okolo po nekim hrvatskim jezičkim portalima...
http://atheism.about.com/od/aboutagnost ... -Facts.htmWeak Agnosticism vs. Strong Agnosticism: Sometimes a distinction is made between weak agnosticism and strong agnosticism, an analogy to the distinction between weak atheism and strong atheism. A weak agnostic refuses to make any knowledge claim for themselves; a strong agnostic denies that any human could possibly know. So a weak agnostic says "I don't know if any gods exist or not." A strong agnostic says "no one can possibly know if any gods exist or not."
http://books.google.ba/books?id=8DKg5Me ... &q&f=falseThe view that the existence or nonexistence of any deities is currently unknown but is not necessarily unknowable; therefore, one will withhold judgment until evidence, if any, becomes available. A weak agnostic would say, "I don't know whether any deities exist or not, but maybe one day, if there is evidence, we can find something out."
Znači čim ima atribute koji su nasuprot našima mi ga ne možemo spoznati , zato agnostik kaže i da ne zna niti može saznati dal' postoji tvorac ili ne.
Ono što si ti trubio o nekim matrixima i nekim inteligencijama nema veze sa agnosticizmom jer te inteligencije imaju naše atribute tj.mi ih smišljamo u našoj glavi na osnovu naše smrtne i konačne percepcije , zato to nije agnosticizam već verovanje da postoji fizička mogućnost postojanja neke inteligencije koja je smrtna i konačna kao i naša ali eto moguće je da je i nas stvorila.
- Arata
#116 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
@zlokruhovic
Sad prosipaš iz šupljeg u prazno. Mislim da je suludo da se ti predstavljaš od samog početka kao neki autoritet koji će definisati ko je agnostik a ko nije. Ja uvijek više volim priznati da nisam upravu nego da prosipam šuplju priču, al nismo svi isti... Ti kažeš da ja nisam agnostik (ali ne znaš šta sam), ostatak svijeta koji se bavi ovom tematikom kaže da jesam agnostik. Izvini ali ja nekako više poštujem njihovo mišljenje. Pozdrav.
Sad prosipaš iz šupljeg u prazno. Mislim da je suludo da se ti predstavljaš od samog početka kao neki autoritet koji će definisati ko je agnostik a ko nije. Ja uvijek više volim priznati da nisam upravu nego da prosipam šuplju priču, al nismo svi isti... Ti kažeš da ja nisam agnostik (ali ne znaš šta sam), ostatak svijeta koji se bavi ovom tematikom kaže da jesam agnostik. Izvini ali ja nekako više poštujem njihovo mišljenje. Pozdrav.
- insomnia78
#117 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

-
VCorp
#118 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Drinski wrote:A one Cerićeve?VCorp wrote: iako ja prezirem komuniste i nemam veze ni sa jednom partijom![]()
.
Dovoljno sam imao problema sa zelenim raznih nijansi, od ovih verbalno - fizickih prijetnji do prijetnji dzehenemskim vatrama. Te druge su legendarne
-
VCorp
#119 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
relativno84 wrote:Ova kategorija agnostika je cista izmisljotina, da se pojedinci u svom dvolicnom stanju pronadju. Jer funkcionisu na principu kad sam bolestan molim Boga za zdravlje, ali kad sam zdrav Bog nema nista s tim, to je do mog zdravog nacina zivotaJednostavno nemaju dovoljno iskrenosti da sebi priznaju da su hipokriti koji od situacije do situacije se prilagodjavaju kako im bolje odgovara.
Teizam i ateizam prihvatam, ili jesi ili nisi, ove sive zone su za slabice![]()
Ateista
A inače termin ateista postoji od dana kada prvi čovjek prohoda Zemljom
-
iz zadnje klupe
#120 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Što mi idu na zivce ovi sto agnostike zovu ateististima koji su samo kukavice
Sta ako ste se , licno i personalno, na svom primjeru ivdjeli za zivota da na planeti zaista vladaju neki zakoni, mimo onih utvrdjenih
Evo uzecu primjer banalniji, da banalniji ne moze biti ( u ovo su uklapa ova teroija simulacije, koji mi se jako dopada)
Uvjerio se u ovo ne milion, vec milijardu puta
Kad god sam nekog ogovarao, cak i ako sam 100% u pravu, ja to zovem SVEMIR, nadje nacina da ja cu uraditi istu tu stvar
Neko ce reci, to tvoja podsvijest uradi, ali kako se onda okolnosti stvore da se ta stvar desi, jer to ukljucuje puno puno vise ljudi, i imam tada osjecaj kao da su oni lutke na koncu koji su usmjereni na stvaranje te okolnosti da mi SVEMIR vrati za moje jezicarenje
Ubijedjen sam da postoji, ne za sve akcije, ali za dosta, zakon svemira AKCIJE I REAKCIJE za pojedinca
Kako to objasniti obicnim zakonima fizike, volio bi da mi kolege ateisti odgovore
PS. Nek mi se ne zamjeri na banalnosti primjera, ovo je samo dio nekih svemirskih nefizickih zakona do kojih sam empirijski na vlastitom primjeru nadosao...
Ako je to za simulaciju tacno, stavljamo se na probe na koji nacin koristimo svoj mozak za spoznaju stvari, pa i svoj jezik
Sta ako ste se , licno i personalno, na svom primjeru ivdjeli za zivota da na planeti zaista vladaju neki zakoni, mimo onih utvrdjenih
Evo uzecu primjer banalniji, da banalniji ne moze biti ( u ovo su uklapa ova teroija simulacije, koji mi se jako dopada)
Uvjerio se u ovo ne milion, vec milijardu puta
Kad god sam nekog ogovarao, cak i ako sam 100% u pravu, ja to zovem SVEMIR, nadje nacina da ja cu uraditi istu tu stvar
Neko ce reci, to tvoja podsvijest uradi, ali kako se onda okolnosti stvore da se ta stvar desi, jer to ukljucuje puno puno vise ljudi, i imam tada osjecaj kao da su oni lutke na koncu koji su usmjereni na stvaranje te okolnosti da mi SVEMIR vrati za moje jezicarenje
Ubijedjen sam da postoji, ne za sve akcije, ali za dosta, zakon svemira AKCIJE I REAKCIJE za pojedinca
Kako to objasniti obicnim zakonima fizike, volio bi da mi kolege ateisti odgovore
PS. Nek mi se ne zamjeri na banalnosti primjera, ovo je samo dio nekih svemirskih nefizickih zakona do kojih sam empirijski na vlastitom primjeru nadosao...
Ako je to za simulaciju tacno, stavljamo se na probe na koji nacin koristimo svoj mozak za spoznaju stvari, pa i svoj jezik
-
iz zadnje klupe
#121 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Mozda ce se neko smijati, ali evo jos nekih mojih zakljucaka o SVEMIRU....
Svemir je prilicno darvinisticki nastrojen, nema tu puno mjesta za samilost, lav ce pojesti antilopu ako nije dovoljno brza ,stvari su onakve kakve jesu, koje je jaci opstaje, nema nagrade za onoga ko je slabiji kao sto religije obecavaju, jednostavno SVEMIR ti porucuje da ces opstati jedino ako upregnes 100% svojih datih sposobnosti ako zelis da opstanes, ako ne, ne ocekuj pomoc od bilo kojeg bica, posebno onog nekog Višeg, jer prvo ti nisi dao sve od sebe, a svakom je bicu, cak i onom koje djeluje najslabije, dao neku kvalitetu , koju ako dobro upotrrijebi, ima sansu da opstane, a ti ako hoces moli se nekom, SVEMIR-a se to ne dotice niti mijenja njegove zakone
SVEMIR na religije gleda kao na za taj nivo razvoja svijesti covjekov odgovor na njegove zakone, nemajuci nista protiv religija dok god se ne suprostavljaju njegovim zakonima, cak sta vise, ljudi su posmatrajuci okolinu oko sebe, nesvjesno ugradili neke svemirske zakone u religijske, ali u religijama ima dosta sto je opcenito apsolutno nepoznato i strano SVEMIRU, mrznja npr.
SVEMIR mrzi jednu osobinu, za koju uvijek stiže kazna, a to je OHOLOST, tj. smatranje da si bolji od nekog drugog, sto se protivi osnovnoj premisi SVEMIRA da svi oni koji obitavaju na Zemlji imaju svoje kvalitete i i mane, svi su tu postavljeni s razlogom, i nema pravo pravo ni jedno bice da smatra da je bolje od drugog
Bilo pojedinac, bilo grupa, bilo narod, bilo religija, koja intezivno ispoljava ovu osobinu, kazna uvijek dolazi
Pocnimo od religija
Najoholija religija je judaizam, po njima svi koji nisu Jevreji, su niza bica koje je dozvoljeno ubijati, unistavati
Znate sta se desilo Jevrejima, ovih dana ono sto gledamo , za naord koji se smatra vrlo inteligentnim, izgleda da nisu naucili lekciju
Drugi, Islam, jedina "PRAVA" vjera, oholost se nalazi u samoj srži ove religije, nisam jednom prisustvovao raspravi medju muslimanima koji kao neku normalu gledaju da ce svi Kinezi, Japanci, Hindusi u pakao
Kako se SVEMIR kazniti muslimane za to ?
Več je poceo, bice zadnja rupa na planeti, bez napretka, tehnologije, ubijace se medjusobno u frakcijama, i dalje vjerujuci da su oni JEDINI PRAVI (izvorna oholost) dok ce tehnoloski , privredno i svakako drugacije Svijetom dominirati oni koje su oni onako olako poslali u pakao, Kinezi, Japan, Indija...
Svemir je prilicno darvinisticki nastrojen, nema tu puno mjesta za samilost, lav ce pojesti antilopu ako nije dovoljno brza ,stvari su onakve kakve jesu, koje je jaci opstaje, nema nagrade za onoga ko je slabiji kao sto religije obecavaju, jednostavno SVEMIR ti porucuje da ces opstati jedino ako upregnes 100% svojih datih sposobnosti ako zelis da opstanes, ako ne, ne ocekuj pomoc od bilo kojeg bica, posebno onog nekog Višeg, jer prvo ti nisi dao sve od sebe, a svakom je bicu, cak i onom koje djeluje najslabije, dao neku kvalitetu , koju ako dobro upotrrijebi, ima sansu da opstane, a ti ako hoces moli se nekom, SVEMIR-a se to ne dotice niti mijenja njegove zakone
SVEMIR na religije gleda kao na za taj nivo razvoja svijesti covjekov odgovor na njegove zakone, nemajuci nista protiv religija dok god se ne suprostavljaju njegovim zakonima, cak sta vise, ljudi su posmatrajuci okolinu oko sebe, nesvjesno ugradili neke svemirske zakone u religijske, ali u religijama ima dosta sto je opcenito apsolutno nepoznato i strano SVEMIRU, mrznja npr.
SVEMIR mrzi jednu osobinu, za koju uvijek stiže kazna, a to je OHOLOST, tj. smatranje da si bolji od nekog drugog, sto se protivi osnovnoj premisi SVEMIRA da svi oni koji obitavaju na Zemlji imaju svoje kvalitete i i mane, svi su tu postavljeni s razlogom, i nema pravo pravo ni jedno bice da smatra da je bolje od drugog
Bilo pojedinac, bilo grupa, bilo narod, bilo religija, koja intezivno ispoljava ovu osobinu, kazna uvijek dolazi
Pocnimo od religija
Najoholija religija je judaizam, po njima svi koji nisu Jevreji, su niza bica koje je dozvoljeno ubijati, unistavati
Znate sta se desilo Jevrejima, ovih dana ono sto gledamo , za naord koji se smatra vrlo inteligentnim, izgleda da nisu naucili lekciju
Drugi, Islam, jedina "PRAVA" vjera, oholost se nalazi u samoj srži ove religije, nisam jednom prisustvovao raspravi medju muslimanima koji kao neku normalu gledaju da ce svi Kinezi, Japanci, Hindusi u pakao
Več je poceo, bice zadnja rupa na planeti, bez napretka, tehnologije, ubijace se medjusobno u frakcijama, i dalje vjerujuci da su oni JEDINI PRAVI (izvorna oholost) dok ce tehnoloski , privredno i svakako drugacije Svijetom dominirati oni koje su oni onako olako poslali u pakao, Kinezi, Japan, Indija...
- Leo_alfa
#122 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Imam rodjaka vjernika i ateista, imam prijatelja vjernika i ateista, ne krijem ni od koga da sam ateist, nemam problema s tim.
-
Chagalj
#123 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
iz zadnje klupe wrote:
- S4mpion
#124 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Vjerujem da bi prije 70-ak godina pričao kako će Nijemci biti zadnja rupa na planeti, bez napretka, tehnologije, ubijaće se međusobno u frakcijama i dalje vjerujući da su oni JEDINI PRAVI. Tvoja priča nije vremenski univerzalna.iz zadnje klupe wrote:
- vaučer
#125 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ma kakvi, ja sam se izjasnio odmah čim sam prvi put prozreo religiju za ono što je.
Roditeljima nije bilo baš drago i kaznili su me ne pozivanjem prijatelja na moj jedanaesti rođendan.
Roditeljima nije bilo baš drago i kaznili su me ne pozivanjem prijatelja na moj jedanaesti rođendan.