Da li ko moze ovo da prevede?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
digger

#1 Da li ko moze ovo da prevede?

Post by digger »

Image

Gledam ovaj imidz iz Srebrenice i ne znam tacno sta spomenik oznacava. Da li je isti memorijal zrtvama Srebrenice? Predpostavljam, jer vjerujem da Klinton ne bi stajao pognute glave u postovanju prema istom.

Zbunjuje me da je isti ispisan na arapskom. Je li ovo samo citat iz Kurana ili nesto drugo?

Da li neko tacno zna sta tu pise?
Last edited by digger on 16/05/2005 14:32, edited 1 time in total.
aris_angelis

Post by aris_angelis »

Ma trebalo bi to pisat na bosanskom sta god da je :x
Vodenjak

Post by Vodenjak »

aris_angelis wrote:Ma trebalo bi to pisat na bosanskom sta god da je :x
Nasa posla, jegi ba!
Tudje draze pa ma sta bilo!

:roll:
digger

Post by digger »

Zar nema neko ko razumije Arapski? Javite se.
Fair Life

Post by Fair Life »

digger wrote:Zar nema neko ko razumije Arapski? Javite se.
Malo je izgleda pismenih.
Zadig

Post by Zadig »

krcag wrote:pa, dzihadlije , majka mu stara!!!! nemojte reci da ne razumijete ovo????
Neprimereno, ali sta je od tebe primereno od kako si se registrovao?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

krcag wrote:pa, dzihadlije , majka mu stara!!!! nemojte reci da ne razumijete ovo????
Ne razumijemo.

S obzirom da to da su Srbi duze bili pod Turcima (kako je ovo pod Turcima dvosmisleno, al nek stoji), trebalo bi da nam to ti prevedes... :D
gavrilo

Post by gavrilo »

Alfons Kauders wrote:
Ne razumijemo.

S obzirom da to da su Srbi duze bili pod Turcima (kako je ovo pod Turcima dvosmisleno, al nek stoji), trebalo bi da nam to ti prevedes... :D
pa zar ces i ti da me iznevjeris? pusti te provokacije...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

gavrilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ne razumijemo.

Necu, ne brini, al klin se klinom izbija, jebiga... Hajd i ti na ljutu i travnicki, znas onu narodnu, nema nista bez muslimanske rakije, srpske meze i ...... katolicke...
gavrilo

Post by gavrilo »

Alfons Kauders wrote:
gavrilo wrote:
Alfons Kauders wrote: Ne razumijemo.

Necu, ne brini, al klin se klinom izbija, jebiga... Hajd i ti na ljutu i travnicki, znas onu narodnu, nema nista bez muslimanske rakije, srpske meze i ...... katolicke...
zar alkohol nije zabranjen? 'ajd necu i ja sad pocinjat s glupostima :D

eto u julu cu biti kratko u tuzli pa mozemo na jedno pivo... ne pijem rakiju
zapadnjak

Post by zapadnjak »

Prevod texta je ovakav:

"U ime Allaha Milostivog, Samilosnog!
Molim te o Najmilostiviji za milost u tuzi
i pravdu u zivotu.
Molimo te suzama majki Srebrenice da se nikada ne ponovi ono sto je bilo.
O Ti koji sve mozes, promijeni nase stanje na bolje. A posljednja nasa molitva je da zahvala pripada Allahu Gospodaru svijetova!

Reisu-l-ulema
Dova u Potocarima-Srebrenica
u Julu 2001"
okin

Post by okin »

Sa druge strane pise prijevod (prva slika je sa srpske stranice, naravno da prikazuju samo arapsku stranu).

Image
okin

Post by okin »

meatoverhere

Post by meatoverhere »

okin wrote:Sa druge strane pise prijevod (prva slika je sa srpske stranice, naravno da prikazuju samo arapsku stranu).

Image
Jos jedan dokaz da su poluistine opasnije od lazi. Obzirom da nisam nikad posjetio Potocare, citajuci komentare i gledajuci sliku i ja sam se zapitao zasto taj tekst nije napisan i na Bosanskom jeziku. Hvala na pojasnjenju.
belan08

Post by belan08 »

Zainteresirao me je naslov vaseg posta. Radi informacije, na drugoj strani spomen-ploce nalazi se identican tekst napisan na bosanskome jeziku. Ne radi se o kur'anskim ajetima, vec o dovi (molbi upucenoj Bogu). Ovako bi bilo znacenje:

"U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog (Bismillahir-Rahmanir-Rahim).
Molimo Te, Gospodaru nas, smiluj nam se u tuzi. Podari nam opstanak i kazni zlocince. (Molimo Te) dovom majcinskih suza, isplakanih za Srebrenicom - da se ne ponovi. O Ti koji vladas nad svim promjenama i stanjima, ucini nam nase stanje boljim!
'A njihova posljednja molitva: -Tebe, Allaha, Gospodara svjetova hvalimo!- ' (Kur'an, 10:10)

Reisu-l-ulema, Srebrenicka dova, Potocari, 11. jula 2001. godine."

Nadam se da vam je ovo pomoglo.
okin

Post by okin »

Oni koji su za masakar u SREBERNICI odgovorni nek su PROKLIJETI DOVIJEKA!

Bismilair rahmanirahim.
earth-simulator

Post by earth-simulator »

okin wrote:Oni koji su za masakar u SREBERNICI odgovorni nek su PROKLIJETI DOVIJEKA!
Fair Life

Post by Fair Life »

belan08 wrote:(...)
'A njihova posljednja molitva: -Tebe, Allaha, Gospodara svjetova hvalimo!- ' (Kur'an, 10:10)
Ne razumijem ovo: "Tebe, Allaha, Gospodara svjetova hvalimo!"

Zasto??

Zasto ga hvaliti poslije srebrenicke tragedije?
belan08

Post by belan08 »

Koliko mi je poznato, Srebrenicka tragedija plod je ljudske a ne Bozije ruke. Zato se i moli od dragoga Boga olaksanje.
Dragi Bog je covjeku dao slobodnu volju, shodno tome svako djeluje nesputano. Kada covjek tu slobodu i samostalnost zloupotrijebi, kao sto se desilo u Srebrenici, sta pogodjenome ostaje nego zamoliti dragoga Boga da mu olaksa?!
Pored toga, mogao bi ili uzvratiti istom mjerom, dakle, pobiti i krive i nevine, a to moze jer ima slobodnu volju, ili apelirati na "zdrav razum" osobe koja je zloupotrijebila svoju slobodnu volju i pocinila zlocin.
Put vjernika ne odgovara prvoj od te dvije mogucnosti jer uzviseni Gospodar "zahtijeva da se postupa pravedno i s dobrocinstvom, a zabranjuje zlo i bestidnost". Druga mogucnost, mislim da je jasno, nema logike, jer ocekivati da ce zlocinac prestati ciniti zlocin samo zbog toga sto ce zrtva to od njega zatraziti, mislim da je nezrelo.
okin

Post by okin »

Fair Life wrote:
belan08 wrote:(...)

Zasto??

Tako pocinje molitva, dova kod Muslimana.
scimitar

Post by scimitar »

Citat:
Zasto??

Ovo je pitanje za teozofski diskurs...

Mozda da je Tifa ovdje :D ...

Preteshko je to za tebe ... :-)[/quote]
okin

Post by okin »

Radovan Karadžic: Na sahrani svoje majke Jovanke u Nikšicu!?
10.05.2005

Kako su to vec sve agencije prenijele, majka najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžica, Jovanka Karadžic umrla je u cetvrtak u svojoj 83-coj godini.

http://www.24sata.info/portal/pregled.php?ArtID=10611
----------------------------------------------------------------------------------

Ni na groblje svoje majke nemoze da dodje.

Pakao i na nebu i na zemlji.
savjest

Post by savjest »

U svemu ovome su najgori ovi anonimusi koji nikad nisu ni bili u Potocarima niti bas imaju nekog veceg osjecaja prema zrtvama genocida ali koriste iste, to jeste ovu spomen plocu u jeftine dnevnopoliticke svrhe.

Ako vec niste upuceni u nesta, onda i ne pricajte otome.

Ali, kad bolje pogledas ne trebas se ni cuditi. Ovaj pokretac teme je vec rekao,na drugoj temi, da su djeca koja su prezivljela genocid potencijalni teroristi..Bolesno!
digger

Post by digger »

savjest wrote:U svemu ovome su najgori ovi anonimusi koji nikad nisu ni bili u Potocarima niti bas imaju nekog veceg osjecaja prema zrtvama genocida ali koriste iste, to jeste ovu spomen plocu u jeftine dnevnopoliticke svrhe.
Ako vec niste upuceni u nesta, onda i ne pricajte otome.
Ali, kad bolje pogledas ne trebas se ni cuditi. Ovaj pokretac teme je vec rekao,na drugoj temi, da su djeca koja su prezivljela genocid potencijalni teroristi..Bolesno!
Najprije, nisam znao sta je pisalo na spomeniku. Sada kada znam da to nije kompletan citat iz Kurana, nije mi jasno zasto je Arapski postao prihvacen jezik za ovakav spomenik.

Sto se tice mog "bolesnog" komentara oko moguceg terorizma u BH, najsretniji bih bio da se moja razmisljanja o jednoj takvoj mogucnosti ne ostvare.
mostarac

Post by mostarac »

Obzirom da tema tezi da preraste u nasa tradicionalna divljanja sa druhgih tema, a iz obzira i postovanja prema zrtvama zbog kojih spomenik stoji, predlazem da se tema zatvori, jer smo dobili prevod i ispunila je svoj cilj.
Post Reply