iako sam rekao da se povlacim iz diskusije, na ovo moram reagovati. ocito osa vidi samo jednu stranu price (kao i uvijek). hrvatska je ratovala protiv cetnika 6 mjeseci, potpisali ste primirje i cekali 4 godine da se naoruzate, opremite, obucite i TEK ONDA ste oslobodili hrvatsku. citavo to vrijeme nije citava hrvatska bila u ratu, imali ste otvoren put za dopremanja oruzja sa svih strana, mogli su vam doci strani treneri za obuku (kao sto i jesu, jer su amerikanci napravili plan za maestrale, oluju i bljesak, sjecas li se MPRI?) i sve ste to uradili. to jeste bilo pametno s vase strane i to priznajem. mi to nismo mogli. ne zato sto nismo htjeli vec zato sto bi nas hrvati, u dogovoru sa cetnicima, pregazili da smo potpisali primirje.osa wrote:Photo, to je moje mišljenje ne namećem ga nikom, jer ljudi kojima možeš nametnuti mišljenje nisu baš za ovakve rasprave , a što se tiče komentara jugoistočnjaka ne misliš li da kad si u situaciji da si slabiji lošije opremljen, nenaoružan, malo drugčije razgovaraš s onim o kojima ovisi, dotok svega što ti fali i više koristiš diplomaciju, ponekad i savineš kičmu jer imaš cilj zbog koga se to sve isplati, pa makar takvi postupci izazivali negativnu reakciju u tvom narodu. A što se tiče armije BiH i njene snage, nema tu nikakvog podcijenjivanja to je jednostavno realnost, pa ta armija nije cijeli rat mogla zauzeti selo kao donji vakuf, cijeli tuzlanski korpus nije bio u stanju zauzeti Doboj i jednom zauvijek riješiti pitanje koridora i cijele današnje R. srpske, ja ne govorim o pojedinačnim bitkama nego o strateškom vođenju rata, a to što je armiji falilo ovo ili ono, pa upravo zbog toga ona i nije bila u stanju izvoditi iole zahtjevnije operacije, a trebala je.
volio bih da vidim kako bi hrvatska ratovala protiv cetnika da su cetnici bili u dubrovniku napravili genocid dole kao u srebrenici, da su kontrolisali luku ploce, rijeku i drzali pola zagreba pod svojom kontrolom. i jos da je hrvatska ratovala sa italijom koja bi im blokirala prilaz i dopremanje oruzja. ne biste mogli mahnut usima, a kamoli sta drugo.
nemoj zaboraviti, osa, da HV nije nikada usao u istocni mostar, da niste bili u stanju da zauzmete centralnu bosnu (kao ni mi, sto je realno), da ste stolac zauzeli prvo artiljerijom pa tek onda pjesadijski, da ste kupres uzeli tek kada je armija bih zaprijetila jajcu i skender vakufu. nemoj mi, majke ti, govoriti da je HVO nesto drugo od HV. jeste, razlikuju se u onom O. HV nije zauzela nista od nove teritorije tokom rata sa armijom bih osim onih dijelova koje su vec kontrolisali na pocetku rata sa cetnicima. doduse, uzeli ste ahmice, a svi znamo na koji nacin. toliko o hrvatskoj vojsci.
uporedjivati HV poslije januara 1995 i ARBiH tokom rata je imbecilno. uostalom, najveci dio HV se naoruzao uzimajuci dio oruzja koje su islamske zemlje slale bih. uz precutno odobravanje sad-a.
a da je gradjanska bih spustila glavu i savila ledja, takvi kao ti bi mi sada odredjivali sudbinu.
znas sta, osa, drago mi je da nismo savili ledja. jesmo platili ogromnu cijenu, zao mi je svim pobijenih, silovanih, protjeranih i invalida. hrvatska jest odigrala ovu utakmicu pametnije od bih, to priznajem. sada, kada imate etnicki cistu drzavu, mozete svima drzati predavanja o tome sta bi bilo da je bilo. lako je biti general poslije bitke. meni je drago sto bih nije etnicki cista drzava. dao bog da je takva na citaoj teritoriji, ali jebi ga.....
sada se stvarno povlacim iz diskusije. stvarno.