Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VERNESA

#1 Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by VERNESA »

Do sada sam se prijavila najmanje oko 50 puta na konkurse za državne službenike , i najčešće dobijam odbijenice. Ako prođem stručni dio ispita , padnem na intervju , ili mi nedostaje 4 boda da uspijem , ili se traži kadar neke stranke , ili nisam u tom momentu proporcionalno nacionalno zadovoljila kriterij pr.traže hrvata , a ja bošnjak itd. Uglavnom da li ste stručni za obavljanje posla nikoga ne interesuje , i ne znam ima li više smisla priajviti se i više na bilo kakav konkurs.Kda se več unaprijed zna kadar koji će se primiti , ne znam zašto i postoji više i bilo kakva forma oko raspisivanja konkursa?
kockica_kockica

#2 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by kockica_kockica »

Po zakonu mora biti konkurs.. nekad vec znaju koga ce primiti a nekad ne... samo trebas biti optimisticna s tim... zelim ti puno srece... :)
VERNESA

#3 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by VERNESA »

Ma ne znam ali stvarno me nervira , fol se poštuje zakon , ali je več unaprijed sve određeno.
VERNESA

#4 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by VERNESA »

Stvarno me nervira , akose več zna unaprijed zašto treba uopšte konkurs, poštedili bi narod stresa, pa neka prime koga su namijenili i svi serbez
Amazonka27

#5 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by Amazonka27 »

i ja mogu samo da kazem "sa srecom :!: " ali nikad ne treba gubiti nadu.
prije 2-3 dana zali mi se mama jedne djevojke, ista stvar, prosle sve moguce testove, obuke, ..mjesec dana su je peglali, svaki put sve super...i na kraju nista...ubjedjeni bili da ce je primiti
Imam nekoliko jaranica koje su zavrsile kriminalistiku...i naravno ni jedna ne radi...jedna je cak jedno vrijeme pravila kafe na benzinskoj...
I sama sam u istom problemu...samo ja ipak imam neki izbor za razliku od kriminalista...I znam iz licnog iskustva kako boli kada budes medju prvih 5 pa medju prva 2...i nedobijes posao...da bi se prestala nervirati, prestanem se prijavljivati na konkurse dok ne zavrsim fax...a onda cu imati vise vremena da se posvetim i tjeram pravdu...
jeb ga... velkam tu klab :skoljka:
Mahalac

#6 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by Mahalac »

Al zato kad cujes reklamu na radiu ko si ko ti "super brzi i povoljni krediti za sve korisnike budzeta...sad i odmah...dodjite odmah":shock:

a mi ostali proberimo sebi kontejner... :dance:
VERNESA

#7 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by VERNESA »

Najgluplje pitanje mi je do sada bilo kada me pitaju na interviju , zašto želim promijeniti posao i početi raditi malo lakše poslove , obzirom da trenutno obavljam vrlo teške poslove na terenu,i to postave gđicu sa tri godine radnog iskustva kao člana u komisiji , i ona me počne peglati koji su moji motivi za prelazak , ja tada moram biti nasmiješena i smirena i lagano objašnjavati i pričati o svojim motivima , da bi me ona ocijenila sa čistom jedinicom;Probala sam sam sa tjeranjem pravde, i večinom nisam postigla ništa osim nerviranja, tako da očito sve svoje ambicije moram što bi se reklo zaboraviti da bi preživila i ostala normalna
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by PipiDugaDevetka »

@VERNESA,
Za koga da glasam u nedjelju?
Ne bi li tebe primili u DS, a meni umjesto 100%BiH i 100%EU
dali 100% moju penziju (Sada je nekih 40%).
Amazonka27

#9 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by Amazonka27 »

Meni je najgluplje kada me pitaju jesam li udata...pa ostanem :? Ja sam svojim roditeljima vec nagovjestila da ako poslije diplomiranja ne nadjem posao u roku 2-3 god...da cu se laganini preseliti u neku drugu zemlju...baem necu morati gledati kako neko na guzove dobija posao...pa nek se onda zale kako im odlaze mladi ljudi iz drzave. Ko god je otisao, pametan je. Ja se ipak nekako nadam da necu morati otici zbog toga sto zelim da sam blizu svojih...ali mora se ici trbuhom za kruhom...
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#10 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by grunt »

Znam prilican broj ljudi koji su se zaposlili u drzavnoj sluzbi uz obaveznu veoma dobru stelu i odredjenu sumu novca,za drugo ne znam!
Anastazya

#11 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by Anastazya »

grunt wrote:Znam prilican broj ljudi koji su se zaposlili u drzavnoj sluzbi uz obaveznu veoma dobru stelu i odredjenu sumu novca,za drugo ne znam!
Isto tako.
Ja sam u jednom momentu bila spremna i platiti, ali ni to na kraju nije uspjelo.
Stvarno mi nije jasno dokle ce doci ova drzava. :cry:

:sax:
mema mo

#12 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by mema mo »

ja i ne znam da je iko uposlen u drzavne sluzbe normalnim putem tj putem konkursa, sve samo stele mito i korupcija :sad:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#13 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by -LIBERO- »

Drzavna sluzba!!??

Hmmmmm stranacka ili porodicna stela..skoro pa ISKLJUCIVO..tragicno ali istinito,to je nasa realnost,to je BIH.

A neznam sto se cuditi,cak i "manje povoljni" poslovi tipa banke,neophodna je stela :roll:

Najjace mi je bilo kada je jedna moja jaranica dobila posao u jednoj banci,i kao sutra dan svoj raji pocela sa pricom kako je sve to njena zasluga,kvalitet :D ,elokventnost..bla bla bla.

Za dva dana,u nekom neobaveznom razgovoru,skontam da je u komisiji za prijem te cure bila sestra mog extra druga,i da je komisija bukvalno dobila direktivu,ma naredjenje :D ,da se ova cura (elokventna i sposobna :D )mora primiti.

Ma u 95% slucajeva su stele i pogodni..kvalitet i sposobnost manje vise,zato i jesmo ovdje gdje jesmo...u PM :bih: :run:
Zejnil

#14 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by Zejnil »

Konkursi se većinom prave da se ispoštuje procedura primanja nekoga na radno mjesto. To sve državne službe rade da bi mogle opravdati necije radno mjesto. Licno sam sada konkurisao u jednu drzavnu instituciju i vidjet cemo kako ce biti mada se po obicaju sve zna. Telekom je jedan od najgorih primjera toga gdje je dosta takvih slucajeva gdje se radnici primaju da rade a njihovo radno mjesto ni ne postoji nego se na konkursu izdefiniše. Ko fol se obave intervjui ako neko zadovoljava i to je to. Inače ti želim puno sreće, i probaj malo i po privatnim firmama jer nije sve tako crno. Ima dosta firmi koje su jako dobre samo treba malo upratiti konkurse.
krkan_look

#15 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by krkan_look »

Kad sam bio mali sanjao sam kako cu kad porastem biti prvo sluzbenik, zatim cinovnik i na kraju pravi pravcati birokrata u drzavnoj sluzbi.
Hendrix

#16 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by Hendrix »

Sjećam se jednog oglasa za direktora neke uprave u Zenici, hehe, traže lika sa minimalno 9 godina iskustva na toj poziciji. :D Pa otkud baš 9 eto, mislim broj niđe veze , ali očigledno sadašnji direktor ima 9 godina iskustva na tom mjestu pa je automatski ispunio i taj uslov pored onih ostalih. :-D

Fakat ne zna čovjek šta je gore, izgubiti pola života da uđeš u državne jasle gdje te čeka grupa amidžića i tetki od zeta njenog daidže koji jedva čekaju da te istjeraju ili ići kod privatnog robovlasnika koji tebe smatra nižim od likova koji su gradili piramide kao robovi. :?
The 51st State

#17 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by The 51st State »

Najsvjeziji primjer je sa osobljem za naplatu putarine na autoputu, satro raspisali konkurs za personal u kucicama i sa biroa im poslali 100tinjak ljudi i sve su ih redom odbili uz obrazlozenje da niko ne zadovoljava uvjete za potrebnu i predvidjenu obuku.
to je to

#18 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by to je to »

Užasno je to sve što se dešava sa zapošljavanjem u državnu službu (a i drugdje) ali zar se baš ništa ne može učiniti da se razotkrije ta mreža mita, korupcije, nepotizma?

Evo danas gledam onu web stranicu gdje prijavljuju korupciju na fakultetima. Koliko vidim, nekim od prozvanih nije baš svejedno.

Zar se ne može napraviti nešto slično gdje bi se mogla prijaviti korupcija u opštinama, ministarastvima, javnim preduzećima i ostalim institucijama/firmama?
_veleposlanik

#19 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by _veleposlanik »

to je to wrote:Užasno je to sve što se dešava sa zapošljavanjem u državnu službu (a i drugdje) ali zar se baš ništa ne može učiniti da se razotkrije ta mreža mita, korupcije, nepotizma?

Evo danas gledam onu web stranicu gdje prijavljuju korupciju na fakultetima. Koliko vidim, nekim od prozvanih nije baš svejedno.

Zar se ne može napraviti nešto slično gdje bi se mogla prijaviti korupcija u opštinama, ministarastvima, javnim preduzećima i ostalim institucijama/firmama?

iako mozda zvuci pretjerano, na tom "spisku" gdje bismo prijavili sav kriminal, vjerovatno bi se nalazilo oko 90% vrsioca tih funkcija...

mozda nekakva Francuska revolucija bi nam mogla pomoci (a za takvu narod treba biti svjestan i obrazovan)...

da jos uvijek ne zaboravimo (ako je nekom preostalo jos energije nakon progona queerovaca):

plate 8000KM i vise, PDV 21%...
to je to

#20 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by to je to »

Vjerovatno si u pravu, možda i više od 90% dužnosnika bi bilo na listi ali mi se čini da je to u ovom trenutku jedina relana opcija. I nisu samo visoko pozicionirani kadrovi skloni korupciji već lanac ide i do najnižih činovnika. A što je lanac prekinut na više mjesta, prije će se raspasti.

A svi ovi što rade u državnoj službi su baš onako sposobni, obrazovani i vrijedni što se možemo i sami uvjeriti na svakom koraku.

@VERNESA - nemoj odustati, po zakonima vjerovatnoće jednom moraš naići i na poštenu komisiju
M-16

#21 Re: Da li je sizifov posao prijaviti se na konkurse za državnu s

Post by M-16 »

samo stela. 10 milja je upad.

mada, ako si duze na birou, dobijes nakvih poena pa mozda i uletis negdje
Post Reply