Da li je pakao izmišljotina?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#26 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Connaisseur Karlin »

patriot_1 wrote:
zagortenej wrote:
Po tom kretenu koji je to izjavio onda su sva evanđelja izmišljena jer po evanđeljima Isus je o paklu govorio!
I mnoge poslanice i Otkrivenje itd.-sve je izmišljeno!Jadan čovo!

ZIVOT POSLIJE SMRTI JE IDEJA STARA ZNATNO PRIJE ABRHAMSKIH RELIGIJA :D

znaci, pakao i raj su lokacije zivota nakon smrti :D tako su i prokleti egipcani i druge civilizacije bili opterecni zivotom nakon smrti :evil:
Irsar

#27 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Irsar »

L u c i f e r wrote:You could never convince a monkey to give you a banana by promising him limitless bananas in heaven. - Yuval Noah Harari
Koja "mudrost". Možda zato jer životinje nemaju intelekt. Ili možda zato jer životinje i nemaju mjesto u raju/paklu. Ili možda zato jer čovjek nije životinja, nego se razlikuje i kvalitativno (intelekt, duša) od životinja, a ne samo kvantitativno.
L u c i f e r

#28 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by L u c i f e r »

:roll:
tlr

#29 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by tlr »

Irsar wrote:
L u c i f e r wrote:You could never convince a monkey to give you a banana by promising him limitless bananas in heaven. - Yuval Noah Harari
Koja "mudrost". Možda zato jer životinje nemaju intelekt. Ili možda zato jer životinje i nemaju mjesto u raju/paklu. Ili možda zato jer čovjek nije životinja, nego se razlikuje i kvalitativno (intelekt, duša) od životinja, a ne samo kvantitativno.
Ako može par odgovora, čisto da mi bude jasno o čemu pišeš.

Znaš ili vjeruješ da životinje nemaju mjesto u paklu? Ako znaš - molim te pojasni kako, a ako vjeruješ - ne zanima me ... jer to u što ti vjeruješ (ili ja vjerujem) nije relevatno ni za koga - osim onog koji vjeruje.

Možeš li dati primjer kvantitativne razlike između životinje i čovjeka?

Ne bi bilo loše da usput definišeš i intelekt i dušu, odn. kako kvantificiraš te pojave, odn. kako znaš da intelekta ili duše nešto/neko ima ili nema.
arzuhal

#30 mod-comment

Post by arzuhal »

Zbog načina komunikacije i uvreda...
patriot_1 wrote:(...)Kad vidim kako neki ovdje pljuju po Bogu,po Isusu Spasitelju,skoro da se veselim paklu!Niste bolje ni zaslužili,debili!
patriot_1 wrote:
Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote: Misliš na muslimane?
Ne muslimane jadan ne bio nego na vas krscane jer stihovi iz biblije govore o krscanima

Po onome sto pise tako ce vas isus sutnuti od sebe da je to tragikomicno...ne samo sto vas sutne od sebe nego to bude razlog da vas bog kazni na sudnjem danu.
Debo,gdje to piše da će nas SVE šutnuti*??Navedi stih?
patriot_1 wrote: da si imalo inteligentan(od tebe je to teško očekivati) vidio bi da je naglasak na SVI!
Banned user for reason “Vrijeđanje”
» patriot_1

15 dana
mali jomu

#31 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by mali jomu »

Osjecaj pravde ili nepravde, prema sebi, tebi ili nekom drugom...... to je osjecaj po kojem se zna da je taj osjecaj dosao odnekud, jer sve ima svoju polaznu tacku odakle dolazi.

Da se nema odakle poci, ne bi se ni moglo nigdje doci.

A nemoze se nigdje ne doci ako se ima odnekle poci.

Tako i pravda i nepravda su posli..... i idu.
Irsar

#32 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Irsar »

TLR wrote:Znaš ili vjeruješ da životinje nemaju mjesto u paklu? Ako znaš - molim te pojasni kako, a ako vjeruješ - ne zanima me ... jer to u što ti vjeruješ (ili ja vjerujem) nije relevatno ni za koga - osim onog koji vjeruje.
Raj kao nagrada i spas, te pakao kao kazna i propast, imaju smisla samo za stvorenja koja su u stanju da razumiju takve koncepte kao Bog, moralnost i drugo. Čovjekova moralnost i ponašanje nisu uvjetovani isključivo instinktima. Dok životinja ima "pravo" da ubije pa bilo šta za potrebe vlastitog opstanka, iz prostog razloga što za životinju "moralnost" završava sa ličnim dobrom, to za čovjeka ne vrijedi.

Uostalom, obzirom da su Raj i Pakao koncepti Religija, a ne bilo čega drugog (npr. nauke), o njima ima smisla samo i pričati sa pozicije Religija, pa prema tome ako Religije tvrde da su Raj i Pakao namijenjeni samo za stvorenja sa intelektom - onda je to zaista samo tako.
Možeš li dati primjer kvantitativne razlike između životinje i čovjeka?
Kvantitativne (količinske) razlike su mnoge i lako uočljive, bolje bi bilo da si pitao za kvalitativne. Od kvalitativnih, primjerice ljudski intelekt je nešto po čemu se čovjek razlikuje od svih ostalih stvorenja.
Ne bi bilo loše da usput definišeš i intelekt i dušu, odn. kako kvantificiraš te pojave, odn. kako znaš da intelekta ili duše nešto/neko ima ili nema.
Pa poenta je da se te pojave ne kvantificiraju (mjere), jer ne možeš reći da se može uzeti "dio" duše ili "dio" intelekta i onda ispitivati nekom (primjerice) instrumentalnom metodom. A te se stvari znaju direktnim intelektualnim spoznavanjem, ili ako te baš zanima mogu provjeriti poglavlje Platona gdje se o istom govori, ali meni to svakako ne bi bio dokaz.
mali jomu

#33 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by mali jomu »

sherbett wrote:
Sta si ti sad tu reko?

:mrgreen:
Ludzak

#34 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Ludzak »

Naravno, baš kao i raj.
šarf

#35 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by šarf »

Zli ljudi muče se u paklu
Odakle potječe ta zabluda? “Od svih starogrčkih filozofa Platon je izvršio najveći utjecaj na tradicionalno gledište o paklu” (Histoire des enfers [Povijest pakla], Georges Minois).
“Od sredine 2. stoljeća kršćani koji su donekle bili upućeni u grčku filozofiju sve su više osjećali potrebu da svoju vjeru objasne drugima koristeći se filozofskim pojmovima (...). Filozofski pravac koji im se učinio najprikladnijim bio je platonizam [odnosno Platonovo učenje]” (The New Encyclopaedia Britannica, 1988, svezak 25, stranica 890).
“Crkva u svom naučavanju potvrđuje opstojnost pakla i njegovu vječnost. Duše onih koji umiru u smrtnom grijehu odmah nakon smrti silaze u pakao, gdje trpe paklene muke, ‘vječni oganj’. Glavna se paklena muka sastoji u vječnom odjeljenju od Boga” (Katekizam Katoličke crkve, izdanje iz 1994, stranica 278).
Što kaže Biblija? “Živi znaju, da im treba umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa. (...) U Šeolu, kamo ideš, nema ni rada, ni znanja, ni mudrosti” (Propovjednik 9:5, 10, Grubišić).
Hebrejska riječ šeol, koja se odnosi na “prebivalište mrtvih”, u nekim se prijevodima Biblije prevodi riječju “pakao”. Što nam upravo citirane riječi iz Biblije otkrivaju o stanju mrtvih? Muče li se oni u šeolu kako bi iskupili svoje grijehe? Ne, jer oni “ne znaju ništa”. Upravo je zbog toga patrijarh Job, koji je jako patio zbog teške bolesti, preklinjao Boga da ga ‘zaštiti u paklu [hebrejski: šeol]’ (Job 14:13, Škarić). Kakvog bi smisla imala njegova molba kad bi šeol bio mjesto vječnih muka? U biblijskom smislu, izraz “pakao” jednostavno označava mjesto kamo odlaze mrtvi i gdje nema nikakve aktivnosti.
Slažete li se da je ta definicija pakla logičnija i da je u skladu s Biblijom? Kakav bi to užasan zločin čovjek trebao počiniti da navede Boga punog ljubavi da ga muči u čitavu vječnost? (1. Ivanova 4:8)
mousstapha

#36 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by mousstapha »

Pakao postoji, ali vjerovatno nije jaka vatra. Mozda na dvicu kolo okrenuto.
mali jomu

#37 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by mali jomu »

Svi negdje idu, ovdje smo zajedno, poslije svako na svoju stranu.... :)
Smrcak15

#38 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:Pakao postoji, ali vjerovatno nije jaka vatra. Mozda na dvicu kolo okrenuto.
Momcino , za tebe obicnog smrtnika je dzehennem i jedna obicna mala svijeca u prostoriji

samo da te uvedu u tu prostoriju , zavezu te i onako svijecom po tijelu te pate, ili tu ruku ili prste stave na plamen svijece pa bi vidio jeli dvica ili stotka, ili bi mozda im onako uz smijesak rekao: momci, pa vi me samo skakiljate sa tom svijecom, dajte nesto jace, idemo ludo idemo jakoooo, evo svrbi me lijevi guz de ako mozete me tom plamenom svijece malo poskakiljati jer ovako svezan nemogu nista sa sobom. :D

Dosta sale, momce, tebi bi taj plamen svijece noce more zadao a kakve dvice i bakraci, bio bi ti dzehennem samo takav, ili mozda sta mislis da ti plamen svijece stave ispod polnog organa , majcin sine da li bi tad pita ih, jeli ovo dvica ili trica, znam ona moja mama je na trici na sporetu pogrijavala hranu samo pa kontam gdje smo na kom levelu :lol:
mousstapha

#39 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by mousstapha »

Bujnu mastu imas smrche :D
Smrcak15

#40 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:Bujnu mastu imas smrche :D
koristim mastu da prodrem u u hipoteticke zone, sta bi bilo kad bi bilo :D
broj dva

#41 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by broj dva »

patriot_1 wrote:Kad Sin Čovječji dođe sa svojim sjajem u pratnji svih anđela, sjest će na prijestolje svoje slave. Tada će se pred njim skupiti svi narodi, a on će ih razlučiti jedne od drugih kao što pastir luči ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi s desne strane, a jarce s lijeve. Nakon toga će Kralj reći onima s desne strane: ‘Dođite blagoslovljeni Oca mog, i primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta! Jer bijah gladan, i dadoste mi jesti; bijah žedan, i napojiste me; bijah putnik, i primiste me; bijah go, i obukoste me; bijah u tamnici, i dođoste k meni.’ Tada će mu reći pravednici: ’Gospodine, kad te vidjesmo gladna pa ti dadosmo jesti, ili žedna pa ti dadosmo piti? Kad li te vidjesmo kao putnika i primismo te? Ili gola pa te obukosmo? Kad li te vidjesmo bolesna ili u tamnici te dođosmo k tebi?’ Kralj će im odgovoriti: Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.
Tada će reći i onima s lijeve strane: ’Idite od mene, prokleti, u oganj vječni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer bijah gladan, i ne dadoste mi jesti; bijah žedan, i ne dadoste mi piti; bijah putnik, i ne primiste me; go, i ne obukoste me; bolestan i u tamnici, i ne pohodiste me’. Tada će mu i oni reći:’ Gospodine, kad te vidjesmo gladna, ili žedna, ili kao putnika, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne pritekosmo ti u pomoć? On će im odgovoriti:’ Zaista, kažem vam, ni meni niste učinili koliko niste učinili jednomu od ovih najmanjih.’ Ovi će otići u muku vječnu, a pravednici u život vječni.”Matej, 25:31-46:
Da li se Isus šalio kad je ovo rekao?
Da li je fer da pakao postoji?Mislim ono,ideš u vječno mučilište,jer si odbacio Boga koji te jedini od istog mogao spasiti!
Kad vidim kako neki ovdje pljuju po Bogu,po Isusu Spasitelju,skoro da se veselim paklu!Niste bolje ni zaslužili,debili!
---
Ahh kako volim ovakve primjere kriscanske milosti i ljubavi. Ti se veselis paklu. Aferim. To mi govori sledece : Da si mentalno bolestan jer vjerujes u pakao. Da si pokveren jer zelis da ljudi pate. A sada, odjebaus talibanu katolicki.
sekerbay

#42 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by sekerbay »

Aj da ti u dva lahka koraka pokažem ateistima prihvatljiv džehenem.
Raspravljaju ateisti o univerzumu...
Kae, vidi ga kolkački je, beskrajan... Ipak ima kraj, ispravi ga drugi. OK, al je velikački, ogroman, nea šanse da smo sami. Imaju elijeni. Sam što nisu došli.

iiiiii, jednog dana nakon što se desila kataklizma(ošino komet), zemlja se obnovila i došli elijeni.
Naravno da su 100 svjetlosnih godina napredniji od ljudi.
Fino ožive ljude i kažu da će him napravit novi, bolji svijet bez ubijanja, kriminala i sl.
Narod skoči, pobuni se. Kae moj drug dozer, nemere ba Karadžić u taj svijet.
Udri, nedaj, skupi se rulja, traži sud.
E sad, ako uzmemo u obzir kako današnji ateisti sude(one iz kafilerije spalit, djecu him pobit, razapeti, nabit na kolac...) i kako su sudili(prijeki sud, goli otok), skontaju najbolji način kako da kazne zločince. Nekog spalit, nekog silovat, nekog uštrojit, nekog u zatvor, itd, itb.
Kad pitaš ateiste koliko je realno da će se to ispunit, kažu vrlo. Komete nišane, a elijeni samo što nijesu došli.

Ali, kad kažeš da ima Bog koji će sudit krimos ima, onda u glas zagrakcu da nejma. :oops:
broj dva

#43 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by broj dva »

sekerbay wrote:
Aj da ti u dva lahka koraka pokažem ateistima prihvatljiv džehenem.
Raspravljaju ateisti o univerzumu...
Kae, vidi ga kolkački je, beskrajan... Ipak ima kraj, ispravi ga drugi. OK, al je velikački, ogroman, nea šanse da smo sami. Imaju elijeni. Sam što nisu došli.

iiiiii, jednog dana nakon što se desila kataklizma(ošino komet), zemlja se obnovila i došli elijeni.
Naravno da su 100 svjetlosnih godina napredniji od ljudi.
Fino ožive ljude i kažu da će him napravit novi, bolji svijet bez ubijanja, kriminala i sl.
Narod skoči, pobuni se. Kae moj drug dozer, nemere ba Karadžić u taj svijet.
Udri, nedaj, skupi se rulja, traži sud.
E sad, ako uzmemo u obzir kako današnji ateisti sude(one iz kafilerije spalit, djecu him pobit, razapeti, nabit na kolac...) i kako su sudili(prijeki sud, goli otok), skontaju najbolji način kako da kazne zločince. Nekog spalit, nekog silovat, nekog uštrojit, nekog u zatvor, itd, itb.
Kad pitaš ateiste koliko je realno da će se to ispunit, kažu vrlo. Komete nišane, a elijeni samo što nijesu došli.

Ali, kad kažeš da ima Bog koji će sudit krimos ima, onda u glas zagrakcu da nejma. :oops:
--

Od tvog poprilično besmislenog "poređenja" spomenuti ću samu jednu objektivnu i lahko provjerljivu činjenicu - svjetlosna godina je mjerilo prostora, ne vremena. Ostatak je toliko besmislen da neću ni...
HardcoreMX

#44 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by HardcoreMX »

broj dva wrote: Od tvog poprilično besmislenog "poređenja" spomenuti ću samu jednu objektivnu i lahko provjerljivu činjenicu - svjetlosna godina je mjerilo prostora, ne vremena. Ostatak je toliko besmislen da neću ni...
ohohoj fiziko :roll: u reviziju dogadjaja spada fakat i obrazovanje....
konkretnije za duljinu, ali ok prostor vrijeme relacije...ako imas podatak za predjeni put i brzinu kretanja, mozes li izracunati i za koliko je vremenski netko ispred tebe? na stranu da je u svjetlosnu godinu( dan, sekundu i sl.) vec ukalkulisano i vrijeme potrebno za predjeni put....
broj dva

#45 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by broj dva »

HardcoreMX wrote:
broj dva wrote: Od tvog poprilično besmislenog "poređenja" spomenuti ću samu jednu objektivnu i lahko provjerljivu činjenicu - svjetlosna godina je mjerilo prostora, ne vremena. Ostatak je toliko besmislen da neću ni...
konkretnije za duljinu, ali ok prostor vrijeme relacije...ako imas podatak za predjeni put i brzinu kretanja, mozes li izracunati i za koliko je vremenski netko ispred tebe? na stranu da je u svjetlosnu godinu( dan, sekundu i sl.) vec ukalkulisano i vrijeme potrebno za predjeni put....
---
Moze li za sirinu ili mora za duzinu ?
Ako je neko "sto svjetlosnih godina napredniji od ljudi", kao sto tvoj kolega su(je)vjernik rece, koliko je napredniji ? OBS, ne radi se o prostoru nego o napredku. Haj pa izracunaj alaha ti.
alipasijaner

#46 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by alipasijaner »

Na neki nacin moras vladati sirokim narodnim masama, a u doba inkvizicije je najjednostavnije bilo izmisliti pakao.. ako u ovozemaljskom svijetu cinis sranja na onom svijetu ce te peci na vatri... sto ce reci fino se ponasaj ili si ga najebao
sekerbay

#47 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by sekerbay »

OK, hvala na ispravci. Živ izdrav bio 100 godina :oops:
Saću ja to popravit.
alipasijaner wrote:fino se ponasaj ili si ga najebao
Da. Pakao je realnost. Čuj mosa vatra :-) gdje ti je kreativnost :oops:
Ima tam i zehmerije, i vode i svašta.
Drvosjeca iz Dejcica

#48 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

broj dva wrote:
HardcoreMX wrote:
---
Ako je neko "sto svjetlosnih godina napredniji od ljudi", kao sto tvoj kolega su(je)vjernik rece, koliko je napredniji ? OBS, ne radi se o prostoru nego o napredku. Haj pa izracunaj alaha ti.
E čuj svjetlosna godina jedinica za napredak neke civilizacije. :shock: Za to se koristi Kardashieva skala koja kaže da postoji tri osnovna tipa civilizacija u univerzumu, tip 1, 2 i 3 (kasnije su uveli tipove 4, 5 i 6). Čovjek nije dostigao ni prvi tip, dogurali smo negdje do cca. 0.8 i za cca. 200 godina bi mogli ovladati svim izvorima energije na planeti i ispuniti sve uslove tipa 1 civilizacije. Ako koga interesuje može proguglati i doznati više. Generalno napredak neke civilizacije zavisi od toga koliko je ona stara odnosno da li je imala dovoljno vremena da se razvije te je uslovljeno kategorijom zvijezde oko koje kruži taj matični planet te civilizacije. Velike zvijezde generalno sagore brzo dok manje izgaraju puno duže pa civilizacija ima više vremena za tehnološki i svaki drugi napredak. Svaka civilizacija ima kritične momente u svom razvoju i evoluciji i ako ne uspije riješiti te neke ključne probleme tipa energija, prenaseljenost, ratovi, zagađenje ta civilizacija je osuđena na propast.

P.S Po meni pakao sigurno i ako postoji nije onakav kakvim je opisan u svim abrahamskim religijama. Isprazni rituali i njihovo ponavljanje kao i deklarativno vjerovanje/nevjerovanje neće nikoga spasiti od "vatre" pakla.
HardcoreMX

#49 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by HardcoreMX »

broj dva wrote:
HardcoreMX wrote: ohohoj fiziko :roll: u reviziju dogadjaja spada fakat i obrazovanje....
stekas nesto..sve sam sigurniji za reviziju obrazovanja..jedinica za duljinu/duzinu...Kao sto rece kolega iznad...dakle mozes ako nista makar proguglati prije nego sto nesto odvalis...neces se prepasti fizike, barem su na wiki sazeti i barem na slavenskim jezicima ne sire mnogo pricu...nece biti da ce ti trebati prevodilac recimo za hrvatski...
trudis se ispasti, ali cak i kad zelis biti cinican, pomalo patetican, ti takodjer treba neko znanje...sujevjerje se kaci za one koji ne vjeruju, necemu mimo vjere ili necemu sto ne pripada vjeri, dakle to su ateisti...inace ne znam kako ili koliko ti treba da izracunas, ali jos nisi odgovorio na gornje pitanje, a pri kraju te nisam razumio...vjerovatno ti neko slovo fali, sta li...
patriot_1

#50 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by patriot_1 »

sekerbay wrote:OK, hvala na ispravci. Živ izdrav bio 100 godina :oops:
Saću ja to popravit.
alipasijaner wrote:fino se ponasaj ili si ga najebao
Da. Pakao je realnost. Čuj mosa vatra :-) gdje ti je kreativnost :oops:
Ima tam i zehmerije, i vode i svašta.
Pakao ne mora bitii neka vatra!Bolje bi bilo reć mjesto patnje i nesreće!
Post Reply