Da li je ovo isitna????

Bosanac sa dna kace

#1 Da li je ovo isitna????

Post by Bosanac sa dna kace »

U Chicagu je održana konferencija posvećena ustavnim promjenama u BiH. Predstavnici brojnih organizacija iz dijaspore, ali samo iz reda bosnjačkog i hrvatskog naroda dogovorili su se da pošalju poruke u američki ... State Depertment, u Ujedinjene narode i EU, u kojima će inzistirati, da promjene dejtonskog ustava u BiH – moraju biti stvarne, a ne samo "kozmetičke". To po njima znači – ukidanje oba bh. entiteta, te povratak na stari ustav od prije rata, po kojem je Bosna i Hercegovina bila republika. Sudionici su iz Chicaga poručili – kako dejtonski ustav nije legalan, te da ga "nikad nije ratificirao bh. parlament". Izražavajući svoje nezadovoljstvo postojećom etničkom i ponajviše – entiteskom podjelom Bosne i Hercegogovine, lideri bosanskih Hrvata i Bošnjaka iz sjevernoameričke dijaspore, okupili su se ovog vikenda na skupu kojeg su jednostavno nazvali "čikaška konferencija".
Iz Chicaga će biti poslane poruke, prvenstveno u američki State Department, koji je i glavni sponzor tekućih političkih pregovora o ustavnim promjenama u BiH, ali i na adresu UN-a i EU-a imati dalekosežne posljedice. Bećir Tanović, jedan od supredsjedatelja čikaške konferencije za Radio Deutsche Welle, izmedju ostalog kaže: "Mi se u potpunosti slažemo da je ustav Bosne i Hercegovine, dejtonski ustav, nametnut ustav, i on nije nikada ratificiran kroz bh. parlament, ili referendumom kroz narod. To je ilegalan ustav i on se treba ukloniti i povući, i da nam se vrati naš stari predratni ustav BiH".
Na pitanje DW izvjestitelja – koliko je to relano tražiti, gosp. Tanović odgovara; "To je veoma realno zato što se dva naroda potpuno slažu u ovome, i ja vjerujem da će se i američki State Department složiti s nama kada vidi našu slogu u ovome, u našoj ocjeni i potrebama da se on ukloni".
Na primjedbu da upravo zbog toga što na skupu nije bilo predstavnika bosanskohercegovačkih Srba, iako su pozvani na čikašku konferenciju – na koncu može izostati podrška američkog Državnog tajništva, gosp. Tanavić izražava uvjerenje da se to neće dogoditi.
Na čikaškoj konferenciji pročitano je pozdravno pismo asistenta pomočnika američkog državnog tajnika, Rosmary de Carlo, koga je ona uputila konferenciji neposredno prije svog odlaska u Sarajevo.
"Razgovarao sam prošle nedjelje s Bruceom Hitchnerom, s Donaldom Haysom, i oni pozdravljaju našu konferenciju, žele nam uspjeh, evo nas pozivaju i u State Department na razgovore", kaže gosp. Tanović, ističuči da su poruke čikaške konferencije sasvim jasne: Samo ukidanje oba entiteta u Bosni i Hercegovini – značilo bi korak naprijed u predstojećim ustavnim reformama.
Sa svoje strane profesor povijesti s čikaškog sveučilišta, Dr. Ante Čuvalo izražava nadu da će se u nastavku izgradnje ovog konsensusa oko ustavnih reformi u BiH, osim Bošnjaka i Hrvata u Americi, priključiti i predstavnici trećeg konstitutivnog naroda u BiH:
"Među Srbima, normalno da ima, recimo Gradjansko vijeće Srba u BiH, dakle među Srbima ima ljudi koji misle svojom glavom i koji Bosnu i Hercegovinu prihvaćaju kao svoju domovinu. Ali dobrom dijelu njih se još u glavi vrti velika Srbija. I nažalost – to je jedan od problema! I to, da je još Republika Srpska njima odskočna daska za neka buduća osvajanja ko zna kada. Ali, to je samo san, koji iz njihovih glava još nije ispirio! Dakle, svi ti veliko-srbizmi moraju se ponovo liječiti".
(Bljesak.info)
jel ovo isitna? imal ko da potvrdi da jeste! Ko su ovi ljudi?
mostarac

Post by mostarac »

Ti ljudi su izgleda: BLOK UJEDINJENIH BOSNASKOHERCEGOVACKIH POLITICKIH MRTVACA I RATNIH PROFITERA.

http://www.bljesak.info

Šaćirbej bi povukao potpis s Daytona

Na prvoj zajedničkoj skupštini poslije 1992. koja je preko vikenda održana u Chicagu, predstavnici hrvatske i bošnjačke dijaspore u Americi i Kanadi zauzeli su stav da je Daytonski ustav neadekvatan za moderno...

...europsko uređenje BiH te da ga treba ukinuti i zamijeniti novim.

Čuli su se i zahtjevi za ukidanje entiteta jer oni predstavljaju glavnu kočnicu za preustroj ove zemlje i njeno konačno prerastanje u funkcionalnu europsku državu.

Iako pozvani da sudjeluju u radu konferencije, predstavnici udruga Srba u Americi nisu se odazvali pozivu.

Iako pozvani, dužnosnici State Departmenta nisu se pojavili na konferenciji. Na skupu je pročitano pismo asistentice pomoćnice državnog tajnika. Ipak, organizatori konferencije pozvani su u američko Državno tajništvo na razgovore o ustavnim promjenama u BiH.

U sljedećih tjedan dana, kako prenosi zagrebački Vjesnik, organizatori planiraju poslati pročišćeni tekst konsenzusom usvojenih dviju rezolucija na adresu State Departmenta, ali i u sjedište UN-a i Europskoj uniji.

U rezolucijama se traži ukidanje Daytonskog ustava i entitetske podjele BiH na tri dijela, uključujući Brčko distrikt.

Zanimljivo je da je na konferenciji u Chicagu, bivši ministar vanjskih poslova BiH i njen prvi veleposlanik u UN-u Muhamed Šaćirbej izjavio da želi povući svoj potpis sa Daytonskog mirovnog sporazuma jer ga poslije toliko godina počinje nositi kao moralno i političko breme: "Pozivam i ostale potpisnike iz BiH, Harisa Silajdžića, Ivu Komšića, Miru Lazovića, te potpisnike iz Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja koji su stavili svoje potpise na Daytonski sporazum."
a ne grize ga savjest sto je ovom narodu klepio lovu :?
kojsino

Post by kojsino »

BK,
i odmah ti je sve jasno.....
the_stick

Post by the_stick »

sto ovdje ljudi stalno mjesaju kruske i jabuke??? jedan prica o promjeni ustava, a drugi o kradji para... isto k'o zlatko... haris kaze 'ustavne promjene jacaju RS'... zlatko odgovara 'haris je pokrao pare u nekakvoj vakufskoj (ili kojoj vec) banci'... i sad si ti tom tvrdnjom dokazao da su ustavne promjene koje predlazu tihici i lagumdzija dobra stvar???
mostarac

Post by mostarac »

the_stick wrote:sto ovdje ljudi stalno mjesaju kruske i jabuke??? jedan prica o promjeni ustava, a drugi o kradji para... isto k'o zlatko... haris kaze 'ustavne promjene jacaju RS'... zlatko odgovara 'haris je pokrao pare u nekakvoj vakufskoj (ili kojoj vec) banci'... i sad si ti tom tvrdnjom dokazao da su ustavne promjene koje predlazu tihici i lagumdzija dobra stvar???
ne nego sam rekao da Sacirbegovicu zivo je** za Bosnu i Hercegovinu i da nam kao i haris i Mirnes prodaje suplju pricu i politicke fraze

SLOBODA NIJE KRILATICA REKLAMNOG PANOA - rekao bi Johnny Stulic
karanana

Post by karanana »

Ne vidim nista lose u ovoj sjednici. A to sto je Sacirbegovic bio prisutan, dobro, mozda jeste malo cudno, ali covjek nije kriv a optuzuju ga ljudi koji su i da jeste kriv veci lopivi od njega.
the_stick

Post by the_stick »

...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

jao sto me zezate, ja se obradovo evo koncano i Hrvati hoce da se ukinu entiteti, kad ono malo morgen! :( :sad:
mostarac

Post by mostarac »

karanana wrote:Ne vidim nista lose u ovoj sjednici. A to sto je Sacirbegovic bio prisutan, dobro, mozda jeste malo cudno, ali covjek nije kriv a optuzuju ga ljudi koji su i da jeste kriv veci lopivi od njega.
ako nije kriv sto ne dodje i dokaze to na sudu

i ti kao znas da on nije kriv, a kao znas i da su ovi lopovi, samo nam nisi rekao koji su to ovi?
Prenj

Post by Prenj »

karanana wrote:Ne vidim nista lose u ovoj sjednici. A to sto je Sacirbegovic bio prisutan, dobro, mozda jeste malo cudno, ali covjek nije kriv a optuzuju ga ljudi koji su i da jeste kriv veci lopivi od njega.
Ako nije kriv zasto onda ne dodje u Sarajevo i odbrani se?
karanana

Post by karanana »

pogresno sam napisao: nije kriv dok se ne dokaze da jeste. a sto ne dodje u sarajevo, ne znam, mozda nece da rizikuje zatvor jer su ga ovdje mnogi vec proglasili krivim
mostarac

Post by mostarac »

karanana wrote:pogresno sam napisao: nije kriv dok se ne dokaze da jeste. a sto ne dodje u sarajevo, ne znam, mozda nece da rizikuje zatvor jer su ga ovdje mnogi vec proglasili krivim
postoji sud pa nek dokaze da nije
da pamtis

Post by da pamtis »

evo sad ce amerikanac doci, samo sto nije....
Joni

Post by Joni »

the_stick wrote:sto ovdje ljudi stalno mjesaju kruske i jabuke??? jedan prica o promjeni ustava, a drugi o kradji para... isto k'o zlatko... haris kaze 'ustavne promjene jacaju RS'... zlatko odgovara 'haris je pokrao pare u nekakvoj vakufskoj (ili kojoj vec) banci'... i sad si ti tom tvrdnjom dokazao da su ustavne promjene koje predlazu tihici i lagumdzija dobra stvar???
:lol:
kojsino

Post by kojsino »

Nije lopov ko krade,
vec koga uhvate...
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

mostarac wrote:
karanana wrote:pogresno sam napisao: nije kriv dok se ne dokaze da jeste. a sto ne dodje u sarajevo, ne znam, mozda nece da rizikuje zatvor jer su ga ovdje mnogi vec proglasili krivim
Postoji zahtjev BH vlasti za izručenje, međutim amerikanci ga zbog samo njima poznatih razloga ne žele izručiti (a kako sam razumio nemaju pravo da ga sude pred svojim sudom) nego ga drže u kućnom pritvoru.
Joni

#17 Re: Da li je ovo isitna????

Post by Joni »

Bosanac sa dna kace wrote:
U Chicagu je održana konferencija posvećena ustavnim promjenama u BiH. Predstavnici brojnih organizacija iz dijaspore, ali samo iz reda bosnjačkog i hrvatskog naroda dogovorili su se da pošalju poruke u američki ... State Depertment, u Ujedinjene narode i EU, u kojima će inzistirati, da promjene dejtonskog ustava u BiH – moraju biti stvarne, a ne samo "kozmetičke". To po njima znači – ukidanje oba bh. entiteta, te povratak na stari ustav od prije rata, po kojem je Bosna i Hercegovina bila republika. Sudionici su iz Chicaga poručili – kako dejtonski ustav nije legalan, te da ga "nikad nije ratificirao bh. parlament". Izražavajući svoje nezadovoljstvo postojećom etničkom i ponajviše – entiteskom podjelom Bosne i Hercegogovine, lideri bosanskih Hrvata i Bošnjaka iz sjevernoameričke dijaspore, okupili su se ovog vikenda na skupu kojeg su jednostavno nazvali "čikaška konferencija".
Iz Chicaga će biti poslane poruke, prvenstveno u američki State Department, koji je i glavni sponzor tekućih političkih pregovora o ustavnim promjenama u BiH, ali i na adresu UN-a i EU-a imati dalekosežne posljedice. Bećir Tanović, jedan od supredsjedatelja čikaške konferencije za Radio Deutsche Welle, izmedju ostalog kaže: "Mi se u potpunosti slažemo da je ustav Bosne i Hercegovine, dejtonski ustav, nametnut ustav, i on nije nikada ratificiran kroz bh. parlament, ili referendumom kroz narod. To je ilegalan ustav i on se treba ukloniti i povući, i da nam se vrati naš stari predratni ustav BiH".
Na pitanje DW izvjestitelja – koliko je to relano tražiti, gosp. Tanović odgovara; "To je veoma realno zato što se dva naroda potpuno slažu u ovome, i ja vjerujem da će se i američki State Department složiti s nama kada vidi našu slogu u ovome, u našoj ocjeni i potrebama da se on ukloni".
Na primjedbu da upravo zbog toga što na skupu nije bilo predstavnika bosanskohercegovačkih Srba, iako su pozvani na čikašku konferenciju – na koncu može izostati podrška američkog Državnog tajništva, gosp. Tanavić izražava uvjerenje da se to neće dogoditi.
Na čikaškoj konferenciji pročitano je pozdravno pismo asistenta pomočnika američkog državnog tajnika, Rosmary de Carlo, koga je ona uputila konferenciji neposredno prije svog odlaska u Sarajevo.
"Razgovarao sam prošle nedjelje s Bruceom Hitchnerom, s Donaldom Haysom, i oni pozdravljaju našu konferenciju, žele nam uspjeh, evo nas pozivaju i u State Department na razgovore", kaže gosp. Tanović, ističuči da su poruke čikaške konferencije sasvim jasne: Samo ukidanje oba entiteta u Bosni i Hercegovini – značilo bi korak naprijed u predstojećim ustavnim reformama.
Sa svoje strane profesor povijesti s čikaškog sveučilišta, Dr. Ante Čuvalo izražava nadu da će se u nastavku izgradnje ovog konsensusa oko ustavnih reformi u BiH, osim Bošnjaka i Hrvata u Americi, priključiti i predstavnici trećeg konstitutivnog naroda u BiH:
"Među Srbima, normalno da ima, recimo Gradjansko vijeće Srba u BiH, dakle među Srbima ima ljudi koji misle svojom glavom i koji Bosnu i Hercegovinu prihvaćaju kao svoju domovinu. Ali dobrom dijelu njih se još u glavi vrti velika Srbija. I nažalost – to je jedan od problema! I to, da je još Republika Srpska njima odskočna daska za neka buduća osvajanja ko zna kada. Ali, to je samo san, koji iz njihovih glava još nije ispirio! Dakle, svi ti veliko-srbizmi moraju se ponovo liječiti".
(Bljesak.info)
jel ovo isitna? imal ko da potvrdi da jeste! Ko su ovi ljudi?

zasta se ovi ljudi zalazu ?
za ustav socijalisticke republike bosne i hercegovine ? hahahaha , imal ko definiciju te socijalisticke republike bosne i hercegovine .
:roll:
Joni

Post by Joni »

pa ovako , nisam znao da je taj ustav koji je pocivao na avnoj-evskim i zavnobih-skim nacelima bio legitiman i demokratski ?
donio ga narod ? donili ga narodni izabranici ?
mnogo dilema pa cekam odgovore .
svakog dana sam sve zedniji znanja . :lol:
Last edited by Joni on 07/03/2006 16:22, edited 1 time in total.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Jeste istina je. Tekst je preuzet sa Bosnjaci.net gdje ima i slika.
tempora

Post by tempora »

mostarac wrote:
Koji sud? Sa gospodjom Palavric? :D
dizZaster

Post by dizZaster »

kojsino wrote:BK,
i odmah ti je sve jasno.....
nije to BK

to je;
Image
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.
Joni

Post by Joni »

kojsino wrote:Nije lopov ko krade,
vec koga uhvate...
:lol:
svak ko krade je lopov
a uhvaceni lopov je lopov koji je "pao" .
sto znaci da za jedno odredjeno vrijeme nece raditi svoj posao .
politicari koji kradu nisu obicni lopovi ,
oni su drzavni neprijatelji .
mostarac

Post by mostarac »

offtopic:
eh kad smo vec kod kradje da pitam ove starije forumashe (joni ne zanima me tvoj odgovor pa ne moras ni pisati)
Da li je tacno da u Jugoslaviji kradja knjige nije bila krivicno djelo?
tempora

Post by tempora »

mostarac wrote:offtopic:
eh kad smo vec kod kradje da pitam ove starije forumashe (joni ne zanima me tvoj odgovor pa ne moras ni pisati)
Da li je tacno da u Jugoslaviji kradja knjige nije bila krivicno djelo?
:? Nego sta? Duznost?
Joni

Post by Joni »

svako podsjecanje na jugu izaziva mi mucninu u stomaku ali evo sta znam sa sigurnoscu da je bilo posto sam bio neki urac "knjigo-hendler ".
porez na knjige je bio najveci , daleko veci od poreza na duhan i alkohol.
posljedice tako visokog poreza su i danas ocigledne .
Post Reply