Da li je opadanje religioznosti uopće bitna stvar?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Da li je opadanje religioznosti uopće bitna stvar?

Post by PreWiBa »

Već dugo vremena se mogu čitati vijesti o opadanju religioznosti u zapadnoj evropi. Postoji čak i dosta zemalja gdje ljudi koji se ne grupišu ni u jednu vjeru čine apsolutnu ili relativnu većinu stanovništva.

Međutim, rekao bih da se od toga pravi veća vijest nego što jeste.
Razvoj događaja u zadnjih par godina dokazuju da čak i ako neko ne vjeruje u boga, to ne znači da je prestao biti "kršćanin" - ili, što bi rekao Dawkins, "kršćanin po kulturi", da kršćanstvo ostaje isto toliko važan element u identitetu kao i prije, pa makar i ne išli u crkvu.

Mislim da su ljudi koji su mislili da će manja religioznosti pratiti i liberalnije društvo dočekali razočarenje, jer je upravo takvo "nereligiozno društvo" puno desnije nego prije 15 ili 20 godina.

Potpuno je nevažno da li će sutra neko postati ateist, agnostik, fundamentalno je se nažalost dokazalo da i u najrazvijenim društvima opet dođe do situacija gdje se dijeli na "mi" i "vi" i kada se religija kao takva ne prakticira.
konami666

#2 Re: Da li je opadanje religioznosti uopće bitna stvar?

Post by konami666 »

Kršćanstvo je izgradilo moderno društvo, rad, red i disciplina. Čak iako religioznost opada, kršćanske vrijednosti su tu. Tako da nema veze da li su ljudi na zapadu religiozni, najbitnije je da vrijednosti prenesu sljedećoj generaciji.
4L0n3

#3 Re: Da li je opadanje religioznosti uopće bitna stvar?

Post by 4L0n3 »

konami666 wrote: 10/07/2026 18:20 Kršćanstvo je izgradilo moderno društvo, rad, red i disciplina. Čak iako religioznost opada, kršćanske vrijednosti su tu. Tako da nema veze da li su ljudi na zapadu religiozni, najbitnije je da vrijednosti prenesu sljedećoj generaciji.
Moderno drustvo je gradjeno na temelju rezultata francuske revolucije, gdje se pored kraljeva raskrstilo i s tom krscanskom mrakom u vidu organizovanih institucija KC..
Tek tad je covjek malo proDihao.

Na temu: nije bitno tj. ne znam zasto bi bilo bitno.
Post Reply