Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
- mobile9
#1 Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
S obzirom na sve veće tenzije u vezi Sirijskog sukoba i skori napad zapadne koalicije predvođene SAD-om i stav Irana da " ostaju do kraja uz siriju " da li je na pomolu 3. svijetski rat i kako bi to utjecalo na BIH?
- moranadruga
#2 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
malo vjerovatno da ce evropa ratovati. rat je pomaknut na teritorij azije i afrike, mahom naseljen muslimanima.
-
udrch
#3 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
čim chelenger odradi smjenu u Banovićima imaćemo detaljnu analizu da je sve moguće..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
sumnjam da će ikad doći do sukoba širokih razmjera ala drugi svjetski rat
regionalni ratovi u afričkim i azijskim zemljama su mogući + sektaški sukobi te napadi dronova
a kod nas će biti isto o kao i juče
regionalni ratovi u afričkim i azijskim zemljama su mogući + sektaški sukobi te napadi dronova
a kod nas će biti isto o kao i juče
- JThomas
#5 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
ako to bude treba uraditi k'o švedska, proglasiti totalnu neutralnost i tušiti svima namjensku opremu, po jednakim uslovima... 
-
sumirprimus
#6 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
osveta dronova vol.II 
- Murat Sabanovic
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#8 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
Ne znam hoće li biti WWIII ali se uvijek sjetim Ajnštanove izjave. Ne znam čim će se voditi WWIII ali znam da će se IV voditi lukom i strijelom.
Sretno
Sretno
-
chupacabra
#9 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
Do treceg nece doci jer bi to bila nuklearna kataklizma i zato je Einstein bio u pravu u vezi "sticks and stones" to jest stapova i kamenja poslije takvog rata. Ratovi ce vecinom biti ogranicenog i kontrolisanog karaktera, a sve u svrhu poboljsanja ekonomija zapada, jer rat je najbolje ekonomsko sredstvo (oruzje, rekonstrukcija, smanjivanje broja siromasnih naroda koji samo trose resurse i parazitiraju itd). Mi se tu ne moramo puno brinuti, jer plemenski podijeljeno drustvo od svega 4 miliona ljudi, bude uglavnom sredstvo za podkusurivanje ili topovsko meso velikih. Bitno je samo izabrati dobitnicku stranu a to je uvijek lutrija. Za sada je to USA u trenutnim globalnim odnosima. Znaci, lizati dupe Amerima i moliti Boga da im postanemo priljepak u ne daj Boze nekom vecem sukobu. I naravno presaltati se na vrijeme ako dodje do globalnih pomjeranja na stetu Amera.
-
muzicar_iz_parka
#10 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
Pod hitno uvesti služenje vojnog roka jer se drugačije nećemo moći spasiti u ww3. 
-
kerima1
#11 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
Ima hadis da ce od tamo tj.sa azijskog kontinenta tacnije Horosana (tlo danasnjeg Afganistana)krenuti pobjedonosna vojska.moranadruga wrote:malo vjerovatno da ce evropa ratovati. rat je pomaknut na teritorij azije i afrike, mahom naseljen muslimanima.
-
lajkujMe
#12 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
Bilo je ocigledno da Rusija citavo vrijeme podrzava Assada, sada dok Amerikanci nastavljaju standardnom rutinom kako zapoceti rat i unistiti neprijatelja (vidjeli smo to protiv Iraka i drugih). Nasuprot njih Rusi rade nesto komplet neocekivano, a to je da nisu tihi kao prije. Urlaju na sve strane podrzavajuci Assada. Nazivaju amerikance lazovima i salju evo sad citav svoje ratne brodove u blizinu Sirije ukljucujuci njihov jedini nosac aviona.
Iako Rusi nisu otvoreno izrekli da ce stiti Siriju sve vise izgleda da hoce.
Opet, mora se reci, da su rusi strateski gledano u pat poziciji na Mediteranu, jer crno morska flota je upravo tako u crnom moru i ne mogu iz njega ili u njega uci, osim ako im Turska to dozvoli a pokusaju li na sili turci ce ih jednostavno s obala unistiti.
Ovo je vise pokazivanje zuba amerima da se ne zajebavaju s ruskim interesima.
Znaci sanse za vojni sukob izmedju amerike to jest NATO i Rusije su vrlo minimalne ili cak nepostojece.
Rusi jos nisu spremni za takav sukob.
S druge strane, kao fol Iran koji podrzava Assada je vrlo tih ovih dana, izjavili su kao da ce biti uz njega ali cisto sumnjam, ni oni ne zele biti uvuceni u rat s Amerikom. A i da hoce pomoci nemaju nacina da pomognu. Vazduhoplovsto im anticko nemaju oni ni sredstva ni mogucnosti a dodju avionima do Sirije. A Mornarica im je nepostojeca, to jest lokalnog karaktera s gliserima i ponekim zastarjelim vecim brodovima.
Znaci Mat pozicija za Assad ljubitelje, dok Nato koji suvereno vlada citavim Atlantikom, Pacifikom a posebno Mediteranskim morem ima lagane karte.
Iako Rusi nisu otvoreno izrekli da ce stiti Siriju sve vise izgleda da hoce.
Opet, mora se reci, da su rusi strateski gledano u pat poziciji na Mediteranu, jer crno morska flota je upravo tako u crnom moru i ne mogu iz njega ili u njega uci, osim ako im Turska to dozvoli a pokusaju li na sili turci ce ih jednostavno s obala unistiti.
Ovo je vise pokazivanje zuba amerima da se ne zajebavaju s ruskim interesima.
Znaci sanse za vojni sukob izmedju amerike to jest NATO i Rusije su vrlo minimalne ili cak nepostojece.
Rusi jos nisu spremni za takav sukob.
S druge strane, kao fol Iran koji podrzava Assada je vrlo tih ovih dana, izjavili su kao da ce biti uz njega ali cisto sumnjam, ni oni ne zele biti uvuceni u rat s Amerikom. A i da hoce pomoci nemaju nacina da pomognu. Vazduhoplovsto im anticko nemaju oni ni sredstva ni mogucnosti a dodju avionima do Sirije. A Mornarica im je nepostojeca, to jest lokalnog karaktera s gliserima i ponekim zastarjelim vecim brodovima.
Znaci Mat pozicija za Assad ljubitelje, dok Nato koji suvereno vlada citavim Atlantikom, Pacifikom a posebno Mediteranskim morem ima lagane karte.
- karanana
#13 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
evo neki se ruski brodovi pomjeraju. nisu turke pitali.
- mobile9
#14 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
muzicar_iz_parka wrote:Pod hitno uvesti služenje vojnog roka jer se drugačije nećemo moći spasiti u ww3.
-
Revoltage
#15 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
Nije to nas rat. Dizite ruke.
Ne benavite. Prije ce Halejeva kometa proci nebom.
Ne benavite. Prije ce Halejeva kometa proci nebom.
-
lajkujMe
#16 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
karanana wrote:evo neki se ruski brodovi pomjeraju. nisu turke pitali.
Naravno da jesu
Pitali Rusi za dopustenje i dobili ga cuj
- Challenger__
#17 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?
- volio bih da sam u krivu, ali, uvjerenja sam da je odgovor - da. Čak i ako se iznađe mirno rješenje za sirijsku tragediju, to nije kraj izazova, jer na globalnoj ravni postoji grupacija koja želi neograničenu, planetarnu moć i oni koji na to ne pristaju, a ni malo nisu nemoćni.Da li je na pomolu 3. svijetski rat
Tamo gdje pokazuju istraživanja javnog mnjenja:gdje smo mi tu!!?
ANKETA
Trebaju li Sjedinjene Američke Države intervenisati u Siriji?
Ne (8505), 71%
Da (2678), 22%
Ne znam (735), 6%
- Ova anketa pokazuje da je naša javnost istinski miroljubiva, da je protiv intervencionizma i nasilja. Da ova anketa reprezentativnije zadire u sve krajeve BiH, postotak protiv intervencije bi bio još veći;
- Ova anketa pokazuje jednu epohalnu stvar, koja je do sada promakla analitičarima: po prvi put, nakon 1992 godine, javnost u Bosni i Hercegovini je jedinstvena;
- Ova anketa je kapital za mudre: BiH je izvan velikih vojnih i geopolitičkih asocijacija i ima sve preduslove da eventualni globalni konflikt provede u miru, bez vojnih i civilnih žrtava.
Ako političke elite budu slijedile puls naroda, mi (BiH) u cjelini nemamo razloga za duboku zabrinutost i sve snage treba okrenuti ka razvojnim i socijalnim projektima.