Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post Reply
mobile9

#1 Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by mobile9 »

S obzirom na sve veće tenzije u vezi Sirijskog sukoba i skori napad zapadne koalicije predvođene SAD-om i stav Irana da " ostaju do kraja uz siriju " da li je na pomolu 3. svijetski rat i kako bi to utjecalo na BIH?
moranadruga

#2 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by moranadruga »

malo vjerovatno da ce evropa ratovati. rat je pomaknut na teritorij azije i afrike, mahom naseljen muslimanima.
udrch

#3 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by udrch »

čim chelenger odradi smjenu u Banovićima imaćemo detaljnu analizu da je sve moguće..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by Truba »

sumnjam da će ikad doći do sukoba širokih razmjera ala drugi svjetski rat

regionalni ratovi u afričkim i azijskim zemljama su mogući + sektaški sukobi te napadi dronova

a kod nas će biti isto o kao i juče :D
JThomas

#5 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by JThomas »

ako to bude treba uraditi k'o švedska, proglasiti totalnu neutralnost i tušiti svima namjensku opremu, po jednakim uslovima... 8-)
sumirprimus

#6 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by sumirprimus »

osveta dronova vol.II :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#8 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by arman1 »

Ne znam hoće li biti WWIII ali se uvijek sjetim Ajnštanove izjave. Ne znam čim će se voditi WWIII ali znam da će se IV voditi lukom i strijelom.
Sretno
chupacabra

#9 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by chupacabra »

Do treceg nece doci jer bi to bila nuklearna kataklizma i zato je Einstein bio u pravu u vezi "sticks and stones" to jest stapova i kamenja poslije takvog rata. Ratovi ce vecinom biti ogranicenog i kontrolisanog karaktera, a sve u svrhu poboljsanja ekonomija zapada, jer rat je najbolje ekonomsko sredstvo (oruzje, rekonstrukcija, smanjivanje broja siromasnih naroda koji samo trose resurse i parazitiraju itd). Mi se tu ne moramo puno brinuti, jer plemenski podijeljeno drustvo od svega 4 miliona ljudi, bude uglavnom sredstvo za podkusurivanje ili topovsko meso velikih. Bitno je samo izabrati dobitnicku stranu a to je uvijek lutrija. Za sada je to USA u trenutnim globalnim odnosima. Znaci, lizati dupe Amerima i moliti Boga da im postanemo priljepak u ne daj Boze nekom vecem sukobu. I naravno presaltati se na vrijeme ako dodje do globalnih pomjeranja na stetu Amera.
muzicar_iz_parka

#10 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by muzicar_iz_parka »

Pod hitno uvesti služenje vojnog roka jer se drugačije nećemo moći spasiti u ww3. :skoljka:
kerima1

#11 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by kerima1 »

moranadruga wrote:malo vjerovatno da ce evropa ratovati. rat je pomaknut na teritorij azije i afrike, mahom naseljen muslimanima.
Ima hadis da ce od tamo tj.sa azijskog kontinenta tacnije Horosana (tlo danasnjeg Afganistana)krenuti pobjedonosna vojska.
lajkujMe

#12 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by lajkujMe »

Bilo je ocigledno da Rusija citavo vrijeme podrzava Assada, sada dok Amerikanci nastavljaju standardnom rutinom kako zapoceti rat i unistiti neprijatelja (vidjeli smo to protiv Iraka i drugih). Nasuprot njih Rusi rade nesto komplet neocekivano, a to je da nisu tihi kao prije. Urlaju na sve strane podrzavajuci Assada. Nazivaju amerikance lazovima i salju evo sad citav svoje ratne brodove u blizinu Sirije ukljucujuci njihov jedini nosac aviona.

Iako Rusi nisu otvoreno izrekli da ce stiti Siriju sve vise izgleda da hoce.
Opet, mora se reci, da su rusi strateski gledano u pat poziciji na Mediteranu, jer crno morska flota je upravo tako u crnom moru i ne mogu iz njega ili u njega uci, osim ako im Turska to dozvoli a pokusaju li na sili turci ce ih jednostavno s obala unistiti.

Ovo je vise pokazivanje zuba amerima da se ne zajebavaju s ruskim interesima.
Znaci sanse za vojni sukob izmedju amerike to jest NATO i Rusije su vrlo minimalne ili cak nepostojece.
Rusi jos nisu spremni za takav sukob.
S druge strane, kao fol Iran koji podrzava Assada je vrlo tih ovih dana, izjavili su kao da ce biti uz njega ali cisto sumnjam, ni oni ne zele biti uvuceni u rat s Amerikom. A i da hoce pomoci nemaju nacina da pomognu. Vazduhoplovsto im anticko nemaju oni ni sredstva ni mogucnosti a dodju avionima do Sirije. A Mornarica im je nepostojeca, to jest lokalnog karaktera s gliserima i ponekim zastarjelim vecim brodovima.

Znaci Mat pozicija za Assad ljubitelje, dok Nato koji suvereno vlada citavim Atlantikom, Pacifikom a posebno Mediteranskim morem ima lagane karte.
karanana

#13 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by karanana »

evo neki se ruski brodovi pomjeraju. nisu turke pitali.
mobile9

#14 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by mobile9 »

muzicar_iz_parka wrote:Pod hitno uvesti služenje vojnog roka jer se drugačije nećemo moći spasiti u ww3. :skoljka:
:thumbup:
Revoltage

#15 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by Revoltage »

Nije to nas rat. Dizite ruke.

Ne benavite. Prije ce Halejeva kometa proci nebom.
lajkujMe

#16 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by lajkujMe »

karanana wrote:evo neki se ruski brodovi pomjeraju. nisu turke pitali.

Naravno da jesu ;), mislis da su Rusi toliko ludi da posalju Brod kroz sred Istambula?
Pitali Rusi za dopustenje i dobili ga cuj :D
Challenger__

#17 Re: Da li je na pomolu 3. svijetski rat i gdje smo mi tu!!?

Post by Challenger__ »

Da li je na pomolu 3. svijetski rat
- volio bih da sam u krivu, ali, uvjerenja sam da je odgovor - da. Čak i ako se iznađe mirno rješenje za sirijsku tragediju, to nije kraj izazova, jer na globalnoj ravni postoji grupacija koja želi neograničenu, planetarnu moć i oni koji na to ne pristaju, a ni malo nisu nemoćni.
gdje smo mi tu!!?
Tamo gdje pokazuju istraživanja javnog mnjenja:

ANKETA
Trebaju li Sjedinjene Američke Države intervenisati u Siriji?

Ne (8505), 71%

Da (2678), 22%

Ne znam (735), 6%

- Ova anketa pokazuje da je naša javnost istinski miroljubiva, da je protiv intervencionizma i nasilja. Da ova anketa reprezentativnije zadire u sve krajeve BiH, postotak protiv intervencije bi bio još veći;

- Ova anketa pokazuje jednu epohalnu stvar, koja je do sada promakla analitičarima: po prvi put, nakon 1992 godine, javnost u Bosni i Hercegovini je jedinstvena;

- Ova anketa je kapital za mudre: BiH je izvan velikih vojnih i geopolitičkih asocijacija i ima sve preduslove da eventualni globalni konflikt provede u miru, bez vojnih i civilnih žrtava.

Ako političke elite budu slijedile puls naroda, mi (BiH) u cjelini nemamo razloga za duboku zabrinutost i sve snage treba okrenuti ka razvojnim i socijalnim projektima.
Post Reply