Da li je muslimanima potreban papa?

Rasprave o vjerskim temama.
mostarac

Post by mostarac »

rika wrote:
mostarac wrote:ja sam pitao treba li muslimanima papa? :roll:

Pitao jednom jedan ashab Bozhjeg Poslanika:
"Kada ce Sudnji Dan?"
"A sta si ti pripremio za Sudnji Dan?"

Ovo pitanje se u jednu ruku mozhe uporediti sa navedenim.
Mostarac vrlo bitna stvar kod nas nema pape vec Halifa..
I da se sada izabere na neki nacin novi Halifa,postavlja se pitanje da li su muslimani na tolikoj duhovnoj i moralnoj razini da bi ga sljedili?
Moje misljenje je da nisu,prema tome i ne treba im Halifa..
Muslimani su svjesni da bi trebali biti jedno tijelo,medjutim kod svih jos uvijek preovladava nacionalni nad vjerskim osjecajem..
Ako cemo razgovarati o osobi,covjeku koji bi zaista bio poslat od Allaha dz.s i koga bi trebali sljediti bice to Imami Mehdija koji ce kako to predaje kazhu "doci pred kraj vremena" i na zemlji "macom" opet uspostaviti pravdu..do tada,postoje institucije koje se na medjunardonoj razini bave interesima muslimana (Islamska konferencija i sl.) ali medju tim zemljama postoji toliko tarenja da su svi zakljuchci mrtvo slovo na papiru..
zadnji koji je aktivno djelovao je bio Saudijski kralj koji je za vrijeme Arapsko-Izraelskog rata uveo embargo na naftu zapadu..I on je bio ubijen
pod nerazjasnjenim okolnostima..
Kako bi bilo da S.Arabija obustavi isporuke nafte Americi dok ne prestane bombardovanje Libana?
Vjerovatnije je da se Republika Srpska samoukine :roll:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

mostarac wrote: Vjerovatnije je da se Republika Srpska samoukine :roll:
:lol: :lol: :lol:
furlan

Post by furlan »

Ztluhcs
To je ono sto ja pitam.Takvi sistemi se zasnivaju na demokratiji i parlamentarnoj borbi, sto nikako nije u tradiciji islama.Na koji nacin napraviti zajednicku platformu izmedju oprecnih poimanja islama?Katolicanstvo uz velike muke pokusava da se prilagodi savremenom svijetu i promjenama koje se desavaju, uticaj na politiku imaju jos uvijek ali nije tako veliki kao kod republika sa islamskim predznakom.Sta ako prevlada radikalna struja?Koliki bi bio uticaj Halife na politicki zivot?Ja se bojim preveliki.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

furlan wrote:Sta ako prevlada radikalna struja?Koliki bi bio uticaj Halife na politicki zivot?Ja se bojim preveliki.
Ne znam da li si me upratio u zadnjem postu, mo¾da se nisam dobro izrazio... Ne govorim o "one man show" jer je to utopija, ali neka hijerarhija mora postojati da bi sistem funkcionisao... Gdje je puno baba kilava su djeca il tako nekako...

Pa ¹erijatsko pravo dobrim dijelom defini¹e dru¹tvene mehanizme u dr¾avama sa islamskim predznakom tako da je to dvoje te¹ko izolovati jer je tako zami¹ljeno u startu...

A koliko se ja sjeæam vjernici koji ne ¾ive u takvim dr¾avama su du¾ni po vjeri da se dr¾e zakona dr¾ave u kojoj ¾ive...
Last edited by ztluhcs on 21/07/2006 14:03, edited 1 time in total.
Prazina

Post by Prazina »

!!!!Znate li vi kada ce to biti, samo nakon sudnjeg dana!!!!!!

Muslimani su toliko razjedinjeni, da se prepiru oko toga kako se i koliko treba klanjati- moliti!!!!

Isto kao i krscani, protestanti i katolici ili pravoslavci!!!!

Sjecam se u Danskoj postoji toliko dzamija i svaka pripada drugom mezhebu i svi su mi govorili: nemoj u onu tamo ici, oni ne slijede pravilno ili nemoj tamo, to je sejtanska dzamija!!!!!

Samo na sudnjem danu ce se ukinuti stare knjige i otvoriti nove onima koji prezive !!!!!

Mehdi ce biti Isus ili Isa pejgamber o cijem se povratku potvrdjuje u Kuranu!!!!!

To sam jedino cuo od Marokanaca i procitao u knjizi od Yahja harun!!!!!!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

senada wrote:@vatrogasac, mozes li iznijeti svoj stav o masovnom stradanju Muslimana vjernika? Da li je ta masovna 'pojava' volja Bozija?
...da ne idemo off topic...samo malo....
U nekim stvarima čovjek ima pravo izbora ili slobodnu volju, a u nekim nema. Nema uticaja na ono što je Allah već odredio i za to ga Allah neće pozivati na odgovrnost.Odredio mu je edžel, čas smrti i na to čovjek ne može uticati. Taj edžel se mora ispuniti, a čovjek će slijediti uzroke. Primjer Sulejmana, meleka smrti i čovjeka kome je određeno da umre u Indiji.
“....a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti”. (Lukman, 34).

Dakle, čovjek nema uticaja na smrt. Ali ima pravo sebi izabrati bračnog druga kakvog želi. Kad se sruši, na vrijeme nepopravljen most, prevrne neispravan autobus, zbog zakazalog ljudskog faktora sudare vozovi, onda to nije Allahov kader, već ljudska nemarnost. Međutim, za ljude koji usljed toga nastradaju, to je kader. Krivci polažu odgovornost.Ako dijete upadne u loše društvo, roditelji zanemare njegov odgoj, pa počne uzimati opojna sredstva i sebi dohaka, to nije Allahov kader, već roditeljska i dječija nemarnost. Kader je njegov edžel, koji je Allah odredio u ezelu.Ako u jednom mjestu ili vremenu zavlada epidemija, pa ljekari preporuče vakcinu kao preventivu, a čovjek kaže da neće vakcinu, već će se prepustiti kada i kaderu, onda je to njegovo krivo razumijevanje. Devu treba svezati, a potom se osloniti na Allaha.Kader gladi poništi kaderom ishrane, kader bolesti kaderom liječenja, kader žeđi kaderom pijenja vode.

http://www.sadrvan.com/content/view/260/72/
furlan

Post by furlan »

"Pa šerijatsko pravo dobrim dijelom definiše društvene mehanizme u državama sa islamskim predznakom tako da je to dvoje teško izolovati jer je tako zamišljeno u startu... "
E to je to.Po mome misljenju serijatsko pravo ne moze da prati ritam danasnjicejer je ono takvo Bogom dato.Ne dozivljava svoju evoluciju kao sto drustvo i ljudska svijest to rade svih ovih godina.Imati duhovnog vodju to mi je ok, ali njegove ingerencije ili ingerencije uleme bi mogle vrlo lako da predju prag duhovnog i postanu dio drustvenog i privatnog zivota, sto je za mene neprihvatljivo.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

furlan wrote:Ztluhcs
To je ono sto ja pitam.Takvi sistemi se zasnivaju na demokratiji i parlamentarnoj borbi, sto nikako nije u tradiciji islama.Na koji nacin napraviti zajednicku platformu izmedju oprecnih poimanja islama?Kacatolinstvo uz velike muke pokusava da se prilagodi savremenom svijetu i promjenama koje se desavaju, uticaj na politiku imaju jos uvijek ali nije tako veliki kao kod republika sa islamskim predznakom.Sta ako prevlada radikalna struja?Koliki bi bio uticaj Halife na politicki zivot?Ja se bojim preveliki.
Ne dijelim bojazan, po pitanju radikalizacije itd, ne bih sad o tome...ali bih da se osvrnem na boldirani dio posta...

...demokratija i parlamentarna borba, sto nikako nije u tradiciji islama...

Netacno.

Tacna bi bila konstatacija da demokratija i parlamentarna borba nisu u tradiciji muslimanskog drustva nakon preseljenja Poslanika a.s. i prvih izabranih halifa, cetverice pravednih... jer

...dzamija u Medini, bila je mjesto u kojem se pored obavljanja namaza Poslanika a.s. i prvih muslimana, dogadala i parlamentarna diskusija, gdje je svako imao pravo na glas.
Poslanik a.s. sam, vaznije odluke nikada nije donosio bez konsultacija sa zajednicom. Spolne razlike koje se danas toliko isticu, u tom periodu, apsolutno nisu predstavljale nikavu zapreku za ucesce u raspravi. Dzamija koju je predvodio Poslanik a.s. je bila mjesto gdje je svaki glas u raspravama bio pozeljan, neznanje nije bilo osuđivano, pitanja dobrodosla... Dzamija je bila prostor gdje se moglo (bio je dakle potpuno ispunjen uvjet za takav razvoj) ocekivati da se islamska politicka i drzavna opcija razvije u parlamentarnu drzavu...ali...nazalost nesto je poslo krivo pa se uskoro sve prebacilo u nasljedne monarhije koje su se nazivale "hilafetima", iako nikada nisu ispunjavale prvi uslov za to...demokratsko biranje...ili biranje koje je nalik demokratiji...

Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...

Eto, malo cinjenica :D
Pearl

Post by Pearl »

malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu... :)

mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...

izkarikirano do bola, ali nadam se da vidis poentu... Kur'an treba citati na arapskom, bez tumacenja, ali ga moras ljudima pribliziti da bi ga razumjeli a ne ucili napamet, bez razumjevanja.. meni rijeci edžel, kader, ezel nista ne znace.. ti ces mozda reci da je to moja greska jer nisam naucila arapski ili jer ne idem na predvanja kod hodze svako malo pa da ih naucim.. ali zar ne bi svaka vjerska knjiga trebala biti bliska i pristupacna svakome?

odlutah, ali me ovaj tekst podsjeti na svaki od tekstova koji postiraju vjernici na podforumu religija kao argument a za koje meni bar treba 10 min da bih ga uopte desifrovala..
ztluhcs

Post by ztluhcs »

furlan wrote:"Pa ¹erijatsko pravo dobrim dijelom defini¹e dru¹tvene mehanizme u dr¾avama sa islamskim predznakom tako da je to dvoje te¹ko izolovati jer je tako zami¹ljeno u startu... "
E to je to.Po mome misljenju serijatsko pravo ne moze da prati ritam danasnjicejer je ono takvo Bogom dato.Ne dozivljava svoju evoluciju kao sto drustvo i ljudska svijest to rade svih ovih godina.Imati duhovnog vodju to mi je ok, ali njegove ingerencije ili ingerencije uleme bi mogle vrlo lako da predju prag duhovnog i postanu dio drustvenog i privatnog zivota, sto je za mene neprihvatljivo.
Da ali mi ovdje govorimo o nekakvom tijelu koje bi nastupalo na globalnom politièkom i privrednom planu u modernom svijetu sa zajednièkim stavovima i sl, a ne o forsiranju i peglanju nesuglasica unutar vjere...

Mislim da je mostarac vi¹e mislio na to nego na utjeravanje miliona ljudi u kalup...
Pearl

Post by Pearl »

ztluhcs wrote:
furlan wrote:"Pa šerijatsko pravo dobrim dijelom definiše društvene mehanizme u državama sa islamskim predznakom tako da je to dvoje teško izolovati jer je tako zamišljeno u startu... "
Da ali mi ovdje govorimo o nekakvom tijelu koje bi nastupalo na globalnom političkom i privrednom planu u modernom svijetu sa zajedničkim stavovima i sl, a ne o forsiranju i peglanju nesuglasica unutar vjere...

Mislim da je mostarac više mislio na to nego na utjeravanje miliona ljudi u kalup...
sad to ovako lijepo izgleda, ali bi se zavrsilo kao nas parlament: zasto njima prlazi ovaj zakon/odredba a nama ne? zasto se obraca paznja samo na afganistan, a kurdistan vec 3 mjeseca ima problema sa uvozom plina iz rusije(:-) ) ? jesu li to oni bolji od nas?

i onda opet imas problem :-) :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Pearl wrote:
ztluhcs wrote:
furlan wrote:"Pa ¹erijatsko pravo dobrim dijelom defini¹e dru¹tvene mehanizme u dr¾avama sa islamskim predznakom tako da je to dvoje te¹ko izolovati jer je tako zami¹ljeno u startu... "
Da ali mi ovdje govorimo o nekakvom tijelu koje bi nastupalo na globalnom politièkom i privrednom planu u modernom svijetu sa zajednièkim stavovima i sl, a ne o forsiranju i peglanju nesuglasica unutar vjere...

Mislim da je mostarac vi¹e mislio na to nego na utjeravanje miliona ljudi u kalup...
sad to ovako lijepo izgleda, ali bi se zavrsilo kao nas parlament: zasto njima prlazi ovaj zakon/odredba a nama ne? zasto se obraca paznja samo na afganistan, a kurdistan vec 3 mjeseca ima problema sa uvozom plina iz rusije(:-) ) ? jesu li to oni bolji od nas?

i onda opet imas problem :-) :D
Jel te to strah da æe naftu zatvoriti? :lol: :lol: :lol:
furlan

Post by furlan »

E sacekaj ja sad nista ne razumijem
Ako je postavljeno pitanje o muslimanskom"papi" ja mislim na vjerskog i duhovnog vodju,sa svom svojom strukturom koju nosi jedna takva organizacija a ne na neko politicko tijelo koje bi povezivalo sve pripadnike Islama.Islamska politika i ekonomija je toliko razjedinjena da ta varijanta u toj verziji spada u domen utopije.
Pearl

Post by Pearl »

ztluhcs wrote:
Jel te to strah da će naftu zatvoriti? :lol: :lol: :lol:
nek zatvore :-D auto ne vozim, a bez njih ce nam biti cisce..

ako ga budem vozila kupit cu onaj na plin, a to drze rusi.. :D
Pearl

Post by Pearl »

furlan wrote:E sacekaj ja sad nista ne razumijem
Ako je postavljeno pitanje o muslimanskom"papi" ja mislim na vjerskog i duhovnog vodju,sa svom svojom strukturom koju nosi jedna takva organizacija a ne na neko politicko tijelo koje bi povezivalo sve pripadnike Islama.Islamska politika i ekonomija je toliko razjedinjena da ta varijanta u toj verziji spada u domen utopije.
da ponovim samo citat kojim je otvorena tema:
Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene
islam se vodi serijatskim zakonom, znaci da taj nesretno nazvani "papa" ne bi bio samo dugovni nego i pravni, polliticki vodja svih muslimana..

on ne treba da bude blizi bogu nego ostali, niti da bude uzor i zvijezda vodilja, samo covjek koji bi bio vodja ujedinjenih muslimana...

bas zbog tvoje zadnje recenice je IMHO i postavljena ova tema, u tome je bit :D
nerko13

Post by nerko13 »

mislim da je muslimanima u svakom slucaju potreban vodic..neko ko bi imao toliku moc da kaze pojedinim "seljackim hodzama" po cijelom svijetu, koji tumace kur'an pogresno, da im stane na rep i ukroti njihova laprdanja.. nije islam teroristicka vjera..ko moze kod nas objaviti dzihad..niko..zasto bi ga objavljivali..da nije terorista ili pojedinih idiota koji misle da ce za svoju pogibiju stvarno dobiti na onom svijetu sve dobro vara se.. nepismeni su.. samoubojstvo u kur'anu je najveci grijeh..niko ne smije uzimati zivote niti tudje niti svoj zivot, sem svevisnjeg..zato nam treba neki vodja..za sve..za sunite, za shiite i ostale nase sektice.. i jos uz to sve mislim da bi danasnje vjere trebale svakih 50 godina da prave neku vrstu "update-a" znate vec, da se prilagode na danasnje situacije..previse smo daleko sa svim nasim stvarima a vjere su nam jos uvijek stare hiljade godina... eto to je moje misljenje.. ali mislim da ipak mi ovim nista necemo pokrenuti..nece to arabija nikada dopustiti..voli seik da mu se ljubi ruka iako vrlo dobro zna da je to kur'anom zabranjeno..isto kao i mnoge druge stvari pa oni, koji bi trebali to postovati, oni od kojih mi poticemo, oni prvi prave greske.. zbog cega..jer su ljudi..A LJUDI GRIJESE.........
ja71

Post by ja71 »

addo888 wrote:pa ja sam rekao kako je?
uostalom u ustavu islamske zajednice BIH pise da je to privremena institucija BH muslimana dok "hilafet opet ne stupi na snagu" dakle same IZ zajednice priznaju da su samo privremene
Nije mi namjera nikoga uvrijediti ali ovo me podsjeca na onu: "Socijalizam je privremena forma dok ne nastupi komunizam" :-)
ja71

Post by ja71 »

Celicna_saka wrote:Islamske drzave prije svega trebaju korjenito drustvo promijeniti, bez obzira na drzavna uredjenja, u tom kontekstu ce se i pitanje islama sigurno postaviti na jedan savremeniji nivo. Dakle, ukidanje patrijarhata, zaostalih plemenskih zajednica (kojekakvi emirati, saudija, etc.) i bolje obrazovanje bi sigurno donijelo veci respekt u svijetu kako drzavama tako i samim muslimanima.
Sta je izrok a sta posljedica ???
Mozda bi se to stanje promijenilo "uvodjenjem muslimanskog pape"
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Koliko su razne pape kroz historiju porucivale da se prekinu ratni sukobi i odredjene tiranije , pa jesu li se katolicke vlade i rezimi povinovali tome?! Nisu, furali i furaju i dan danas dalje, vodjeni samo svojim lincim interesima!
Postedi nas toboznjeg "spasavanja i okupljanja pod jednu kapu"!
danas

Post by danas »

kakav crni muslimanski papa... :?
pa i ovog katolickog treba ukinuti, kome je sta dobra donio? :roll:
VMG

Post by VMG »

PorukaUpisano: 22/07/2006 16:45 Naslov poruke:
kakav crni muslimanski papa... Confused
pa i ovog katolickog treba ukinuti, kome je sta dobra donio? Rolling eyes

:lol: :lol: :lol:
senada

Post by senada »

Islamska država je vrlo sli č na onome što se danas naziva ideološkom državom, iako ne možemo koristiti termin jer je ideologija zasnovana na ljudskim idejama, a ne na božanskoj objavi. Ipak, to nije teokratska država kojom vlada privilegovana oligarhija svećenika ili božanski inspirirani vladari koji su ovlašteni da definiraju parametre dobra i zla. Islamska država je obavezana nekim generalnim i stalnim vrhovnim pravilima koja su sadržana u Kur’anu i Sunnetu. Ova pravila upravljaju i kotroliraju sve odluke i poteze u državi. Ona su izvedena iz božanskih izvora te su stoga efikasnija od pravila formuliranih na osnovu koncepata kao što su prirodno pravo, društvena solidarnost i ljudska prava. Uz to, ona se razlikuju od koncepta javnoga reda, i ne mogu biti narušena bilo kakvim privatnim sporazumom kao u nekim liberalnim državama, jer je koncept javnoga reda fleksibilan i razlikuje se od jedne sfere ljudskoga djelovanja do druge. Javni red nije stalan, uniforman niti univerzalan. Štaviše, on se smatra jednakim sa zakonom jer ga zakon često uspostavlja, te je tako inferioran ustavu i ne može dovoditi u pitanje nijednu od ustavnih odredbi. To ne važi za vrhovna pravila generalno, i islamska vrhovna pravila kako ih prezentiraju Kur’an i Sunnet uživaju apsolutnu superiornost nad zakonima koje su izglasali ljudi. Prema tome, superiornija legalnost se može očekivati u prakticiranju vlasti koja je ograničena vrhovnim pravilima sa jedne, i zahtjevima javnosti sa druge strane. Jedno od primarnih vrhovnih pravila u islamskoj državi tiče se kura’nske naredbe o “naređivanju dobra i odvraćanju od zla” . Islamska država ispunjava svoje obaveze putem mreže administrativnih i sudskih institucija. Međutim, kao što su pravnici ukazali, to ne daje dozvolu državi da se miješa u privatne živote građana i da krši svetost prava koje im je darovao Bog. Islamsko pravo se primarno oslanja na duhovnu i moralnu osnovu, ali ono ne zanemaruje ni važnost formuliranja pravila koja moraju voditi i kontrolirati pojedinačno i kolektivno ponašanje. Ljudima nije ostavljeno da određuju vrhovna pravila prema vlastitim subjektivnim osjećanjima. Ona su jasno određena u Kur’anu i Sunnetu. Islam ne ostavlja nikakve sumnje oko toga šta je ispravno a šta neispravno, šta je dobro a šta zlo, šta je pravedno a šta nepravedno. “…To su granice koje je Bog postavio, pa ih ne narušavajte! A oni koji granice Božije prelaze, oni su nepravedni.” (El-Bekare, 229) Međutim, ova vrhovna pravila i božanski principi ne mogu biti efektivno primijenjeni ako se ne oslanjaju na vjeru i pobožnost ljudi. U islamu, zakon i savjest podržavaju jedno drugo u izgradnji muslimanske individue, društva i države: “Kada se vjernici Bogu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im On presudi, samo reknu: “Slušamo i pokoravamo se!”. Oni će uspjeti.”
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Pearl wrote:malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu... :)
mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...

izkarikirano do bola, ali nadam se da vidis poentu... Kur'an treba citati na arapskom, bez tumacenja, ali ga moras ljudima pribliziti da bi ga razumjeli a ne ucili napamet, bez razumjevanja.. meni rijeci edžel, kader, ezel nista ne znace.. ti ces mozda reci da je to moja greska jer nisam naucila arapski ili jer ne idem na predvanja kod hodze svako malo pa da ih naucim.. ali zar ne bi svaka vjerska knjiga trebala biti bliska i pristupacna svakome?

odlutah, ali me ovaj tekst podsjeti na svaki od tekstova koji postiraju vjernici na podforumu religija kao argument a za koje meni bar treba 10 min da bih ga uopte desifrovala..
i meni se zna podjahkad dogoditi da jednostavno ne želim da shvatim neki tekst koji mi po nečemu ne odgovara... priznajem, to je jako glup način komunikacje, ali desi mi se :roll: :-) :-)
Pearl

Post by Pearl »

offtopic: ne stavljaj mi u usta misli koje nemam...

cim ga citam 10 min dok mi ne postane jasno, znaci da zelim da razumijem.. a s druge strane, jako je nekulturno, prije svega, upotebljavati rijeci stranog jezika koje svi ucesnici u razgovoru mozda i ne razumiju.. mozda je rjesenje da izbjegavam pomenuti podforum, pa nek vjernici opletu, bar ovi koji se medjusobno u potpunosti razumiju...

moj maternji jezik je ipak bosanski, a poznavanje engleskog, francuskog ili arapskog je stvar licnog uzdizanja.. a ne stvar vjere... ne mjeri se religioznost naucenim arapskim rijecima... ili mozda mjeri... :roll: :-) :-)

ontopic:
dobra ideja, ali ne bi mogla zazivjeti.... ljudima se previse svidja moc da bi je dali samo jednom covjeku :)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

ako ćemo mak na konac, ok...:)
Pearl wrote:offtopic (strana riječ) ...

cim ga citam 10 min dok mi ne postane jasno, znaci da zelim da razumijem.. a s druge strane, jako je nekulturno, prije svega, upotebljavati rijeci stranog jezika koje svi ucesnici u razgovoru mozda i ne razumiju..
moj maternji jezik je ipak bosanski, a poznavanje engleskog, francuskog ili arapskog je stvar licnog uzdizanja.. a ne stvar vjere... ne mjeri se religioznost naucenim arapskim rijecima... ili mozda mjeri... :roll: :-) :-)
ontopic (strana riječ)
mozda je rjesenje da izbjegavam pomenuti podforum, pa nek vjernici opletu, bar ovi koji se medjusobno u potpunosti razumiju...
... pa ćeš poslije reći da su vjernici nefleksibilni... bla bla bla :-)
Post Reply