Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#801 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by HardcoreMX »

nikakvi gazalije, ibi dibi arebije, rusdovi...ako se pogleda islamska sveta knjiga i islamski svijet koji sebe tako naziva vidjece se da to veze s vezom nema..muslimani se u cisto najvaznijim drustvenim okosnicama ne drze Qur'ana...imaju svestenstvo koje Qur'an cak u formi odbijanja u vjeru i zarade odbija, o cemu govori i tefsir u sirem razmatranju..u vrhu su korumpiranosti u svijetu, a upravo korupciju Qur'anu stavlja na prvoj ljestvici po osobinama licemjera odnosno nevjernika...strastveno i nerazumski slijede izmisljotine, povijest, hadise cak i kad se direktno suprostavljaju samoj Objavi...
sekerbay

#802 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by sekerbay »

HardcoreMX wrote:nikakvi gazalije, ibi dibi arebije, rusdovi...ako se pogleda islamska sveta knjiga i islamski svijet koji sebe tako naziva vidjece se da to veze s vezom nema..muslimani se u cisto najvaznijim drustvenim okosnicama ne drze Qur'ana...imaju svestenstvo koje Qur'an cak u formi odbijanja u vjeru i zarade odbija, o cemu govori i tefsir u sirem razmatranju..u vrhu su korumpiranosti u svijetu, a upravo korupciju Qur'anu stavlja na prvoj ljestvici po osobinama licemjera odnosno nevjernika...strastveno i nerazumski slijede izmisljotine, povijest, hadise cak i kad se direktno suprostavljaju samoj Objavi...
Strašno dobro opisano trenutno stanje u muslimanskim zemljama.
Irsar

#803 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

ExNihilo wrote:Glupost je lepezu uzroka i posljedica pada islamske civilizacije svesti na Gazalija.
Slažem se, jer pravi pad je bio uzrokovan obožavanjem materijalnih bogatstava koje su Muslimani dobili brzom ekspanziom u prvih par stoljeća :wink:

Gazali je zapravo pokušao korigovati poremećaje uzrokovane materijalizmom, i u tome je uspio... privremeno.
Bloo
Globalna šefica

#804 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
ExNihilo wrote:Glupost je lepezu uzroka i posljedica pada islamske civilizacije svesti na Gazalija.
Slažem se, jer pravi pad je bio uzrokovan obožavanjem materijalnih bogatstava koje su Muslimani dobili brzom ekspanziom u prvih par stoljeća :wink:

Gazali je zapravo pokušao korigovati poremećaje uzrokovane materijalizmom, i u tome je uspio... privremeno.
Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?
ExNihilo

#805 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Zanimljivo je, recimo, primijetiti da je većina islamskih autora 20. stoljeća, na linijama polarizovanog svijeta, pisala o materijalističkom Istoku i kršćanskom Zapadu. Padom komunizma, Zapad najednom postaje lučonoša materijalizma i pripisuju mu se svi atributi koji su ranije bili rezervirani za Istok. I ranije se Zapad proglašavao dekadentnim i trulim, ali ipak esencijalno prožet kršćanskom duhovnošću.

Makar se činilo drugačije danas kada muslimani neumorno biflaju o "materijalizmu Zapada", takvo viđenje Zapada je zapravo recentan fenomen u islamskoj apologetici.
Bloo
Globalna šefica

#806 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Zanimljivo je, recimo, primijetiti da je većina islamskih autora 20. stoljeća, na linijama polarizovanog svijeta, pisala o materijalističkom Istoku i kršćanskom Zapadu. Padom komunizma, Zapad najednom postaje lučonoša materijalizma i pripisuju mu se svi atributi koji su ranije bili rezervirani za Istok. I ranije se Zapad proglašavao dekadentnim i trulim, ali ipak esencijalno prožet kršćanskom duhovnošću.

Makar se činilo drugačije danas kada muslimani neumorno biflaju o "materijalizmu Zapada", takvo viđenje Zapada je zapravo recentan fenomen u islamskoj apologetici.
Care to elaborate ovo što si naveo kao uzročno-posljedičnu vezu?
harač

#807 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by harač »

kritičari očito nisu na čisto šta se misli pod "materijalizmom": marksistička ideja o fetišizaciji robe ili metafizička teza da postoje samo materijalne pojave?

ovakvim nijansiranjem se i komunistički istok, i kapitalistički zapad, istovremeno daju kritikovati za "istu" stvar. [sve to vrijeme samo je jedan vid ovakvog "materijalizma" zaista podložan istinskoj kritici]
Bloo
Globalna šefica

#808 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

harač wrote:kritičari očito nisu na čisto šta se misli pod "materijalizmom": marksistička ideja o fetišizaciji robe ili metafizička teza da postoje samo materijalne pojave?

ovakvim nijansiranjem se i komunistički istok, i kapitalistički zapad, istovremeno daju kritikovati za "istu" stvar. [sve to vrijeme samo je jedan vid ovakvog "materijalizma" zaista podložan istinskoj kritici]
Rekla bih da sumnjam da se misli na dijalektički materijalizam, ali možda sam i u krivu. U Irsarevom slučaju.
Irsar

#809 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

Bloo wrote:Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?
Averzija prema glorifikaciji prolaznog i malo vrijednog je samo prirodna. Materijalno ima svoje mjesto i vrijednost, ali su te stvari podređene nekim bitnijim, ili bi bar trebalo tako biti. A bitnija je vjera, Allah, Ahiret i td. No izgleda većina ljudi se obmane da bira samo ili jedno ili drugo, jer materijalno blagostanje opija, to je davno uočeno.
Bloo
Globalna šefica

#810 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?
Averzija prema glorifikaciji prolaznog i malo vrijednog je samo prirodna. Materijalno ima svoje mjesto i vrijednost, ali su te stvari podređene nekim bitnijim, ili bi bar trebalo tako biti. A bitnija je vjera, Allah, Ahiret i td. No izgleda većina ljudi se obmane da bira samo ili jedno ili drugo, jer materijalno blagostanje opija, to je davno uočeno.
Znači ti kada spominješ materijalno, ti se referiraš isključivo i jedino na materijalna bogatstva, ali ne i materijalizam generalno, ili pak tekovine "materijalnog" svijeta (kao antipod duhovnom).
Irsar

#811 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

Bloo wrote:
Irsar wrote:
Znači ti kada spominješ materijalno, ti se referiraš isključivo i jedino na materijalna bogatstva, ali ne i materijalizam generalno, ili pak tekovine "materijalnog" svijeta (kao antipod duhovnom).
Kad kažem "materijalizam" uglavnom mislim na "fokus na materijalno"; pretjerana potraga za i uživanje u materijalnom; stavljanje materijalnih stvari (bogatsva) prije duhovnih. I tome slično.

No nekada (ali recimo rijetko) i u širem smislu kritikujem opsesiju sa materijalnim svijetom i nastojanje da se na sve "odgovori" kroz manipulaciju materijom, ili da se svaki problem "riješi" na takav način. Kao da nam Bog nije potreban i kao da interakcija sa Bogom također ne prouzrokuje neke materijalne efekte; npr. vjernik koji se uzda u Boga neće podleći pod naletom nekih problema, dok bi se neko drugi primjerice ubio.

Nemam ja problem sa "tekovinama materijalnog svijeta", vjerovatno ovdje misliš na stvari tipa nauku i tehnologiju? Imam problem sa time da im se daje prioritet nad duhovnim, "nematerijalnim", vječnim, Božanskim i td.
Irsar

#812 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
Bloo
Globalna šefica

#813 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Irsar wrote:U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
I onda oni poslije njega što dođoše sagradiše materijalističko monumentalno zdanje nad njegovim grobom...go figure.
Irsar

#814 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

Bloo wrote:
Irsar wrote:U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
I onda oni poslije njega što dođoše sagradiše materijalističko monumentalno zdanje nad njegovim grobom...go figure.
Samo najava svega ostalog šta će u budućnosti doći, uključujući ovo danas što imamo :wink:
Bloo
Globalna šefica

#815 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:
Samo najava svega ostalog šta će u budućnosti doći, uključujući ovo danas što imamo :wink:
Pa ništa, ja ću se zavaliti i čekati da isti ti dođu tobe... :mrgreen:
Nit luk jela, nit luk mirisala...
Irsar

#816 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
Bloo
Globalna šefica

#817 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Irsar wrote:Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
Sumnjam.
Ja sam izvršilac, te samoj sebi sudija i dželat.
commendatore

#818 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by commendatore »

Bloo wrote:
Sumnjam.
ne bih ja da polemisem previse - samo da te pitam kako je covjek sam sebi dzelat i sudija kad ga slozi sleper sa 80km/h bocno nista mu - al rokno vrat na licu mjesta cao....

eto samo to.... bio vidio svojim ocima kako covjeku nestaje zivot,... eto toliko
Bloo
Globalna šefica

#819 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

commendatore wrote:
Bloo wrote:
Sumnjam.
ne bih ja da polemisem previse - samo da te pitam kako je covjek sam sebi dzelat i sudija kad ga slozi sleper sa 80km/h bocno nista mu - al rokno vrat na licu mjesta cao....

eto samo to.... bio vidio svojim ocima kako covjeku nestaje zivot,... eto toliko
Nisi me razumio, ja sam govorila o odlukama i djelima pojedinca.
commendatore

#820 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by commendatore »

Bloo wrote: Nisi me razumio, ja sam govorila o odlukama i djelima pojedinca.
jasno to.... za to svi snosimo posljedice i zasluge zavisi ko sta gdje kako kome i sl....

cinjenica je da postoji nepoznato samim time potvrdjuje drugu a to je da postoje stvari koje covjek ne zna.... i ne moze da pojmi....
Bloo
Globalna šefica

#821 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

commendatore wrote:
Bloo wrote: Nisi me razumio, ja sam govorila o odlukama i djelima pojedinca.
jasno to.... za to svi snosimo posljedice i zasluge zavisi ko sta gdje kako kome i sl....
cinjenica je da postoji nepoznato samim time potvrdjuje drugu a to je da postoje stvari koje covjek ne zna.... i ne moze da pojmi....
I da li zbog toga treba da se pokaje?
Irsar

#822 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Irsar »

Bloo wrote:
Sumnjam.
Heh, ironično ali na tvoju sreću ti nećeš biti sama sebi sudija niti "dželat". Da se Allah ništa ne pita većina onih koji će ipak biti spašeni bi propali trajno; ne baca Allah nikoga u vatru, već svak sam sebe tamo baci. :wink:
Bloo
Globalna šefica

#823 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:
Sumnjam.
Heh, ironično ali na tvoju sreću ti nećeš biti sama sebi sudija niti "dželat". Da se Allah ništa ne pita većina onih koji će ipak biti spašeni bi propali trajno; ne baca Allah nikoga u vatru, već svak sam sebe tamo baci. :wink:
Složit ćemo se da se ne možemo složiti oko ovoga :)
Svako svoj život proživljuje najbolje kako zna i umije.
arzuhal

#824 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

Po meni, složili ste se u dobroj mjeri :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#825 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Po meni, složili ste se u dobroj mjeri :mrgreen:
Zato što ne mogu da ulazim u sukob/diskusiju sa nekim poput njega.

Neka ga na njegovom high horse islamskom dok mi odozgo docira o pokajanju i Allahu.
Locked