Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#51 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

cyprus wrote:Ja kontam da je sva sreća što se ljudi u stvarnosti ne ponašaju ovako kao na forumu... Jedino mi se javlja sljedeća dilema - koje je onda naše pravo lice? Ovo sa foruma ili ono u realnom prostoru? :-D
Neki se i ponašaju. A nekima je ovo samo medij preko kojeg mogu da otvoreno nastupe onakvi kakvi stvarno jesu što se tiče određenih pitanja, a u stvarnom životu ne mogu zbog potencijalnog osuđivanja sredine ili jednostavno što su ideje koje iznose ovdje apsolutno neprihvaljtive u civiliziranom svijetu.

S obzirom da na forumu imamo samo riječi (kao proizvod našeg uma), bez tijela i mimike i gestakulacija, te smo slobodniji i "zaštićeniji" da budemo ono što smatramo da jesmo - naše pravo lice je možda ovo naše forumsko. :) Kad odstraniš slučajeve kojima je forum platforma da budu ono što žele da budu u RL, a ne mogu ili da kreiraju idealnu ili drugačiju sliku sebe od one kakva stvarno jeste. To je već druga psihopatologija.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#52 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bobi »

Ja sam u stvarnosti mrtav ozbiljan :mrgreen:
arzuhal

#53 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by arzuhal »

I ja ti to vjerujem.
mali jomu

#54 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by mali jomu »

Bloo wrote:
cyprus wrote: Ja kontam da je sva sreća što se ljudi u stvarnosti ne ponašaju ovako kao na forumu... Jedino mi se javlja sljedeća dilema - koje je onda naše pravo lice? Ovo sa foruma ili ono u realnom prostoru? :-D
Neki se i ponašaju. A nekima je ovo samo medij preko kojeg mogu da otvoreno nastupe onakvi kakvi stvarno jesu što se tiče određenih pitanja, a u stvarnom životu ne mogu zbog potencijalnog osuđivanja sredine ili jednostavno što su ideje koje iznose ovdje apsolutno neprihvaljtive u civiliziranom svijetu.

S obzirom da na forumu imamo samo riječi (kao proizvod našeg uma), bez tijela i mimike i gestakulacija, te smo slobodniji i "zaštićeniji" da budemo ono što smatramo da jesmo - naše pravo lice je možda ovo naše forumsko. :) Kad odstraniš slučajeve kojima je forum platforma da budu ono što žele da budu u RL, a ne mogu ili da kreiraju idealnu ili drugačiju sliku sebe od one kakva stvarno jeste. To je već druga psihopatologija.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#55 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

Bobi wrote:Ja sam u stvarnosti mrtav ozbiljan :mrgreen:
A ja imam smisao za humor.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#56 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bobi »

Ne bih ja piskarao ovdje al` čekam..evo 3 sata vec...kad će Kate iz bolnice izać :mrgreen:
Zejnep

#57 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Zejnep »

Bobi wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:mene jedino zanima je li moguca reforma u smislu da se meni vrati oko 11000 postova koje mi je prije par godina neko ad moderatora ili admina obrisao???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Šta da ti bolan vrati :mrgreen: , pa vecinom su ti postovi bili tipa:"da", "slazem se", "Nije","Moguće je", " :D ",....
:lol:
riverflow

#58 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by riverflow »

Euridika wrote: Hvala, potrudim se dati ozbiljniji stav kad je i tema ozbiljna.
Nisam ja rekla da je razgovor i razmjena mišljenja prevaziđena, već forum kao mjesto razmjene mišljenja. I to čisto zato što mlađe generacije nisu zainteresirane za taj vid komunikacije, a starije su "ispucale" asortiman tema. Mada, većina starijih bi zapravo voljela da se forum "obnovi", da ponovo oživi temama i dijalogom, ali to je vrlo teško kad se forum sveo na skoro zatvoren krug ljudi. Jednostavno nema priliva novih ideja, a njih ne može biti bez priliva novih forumaša. Inače, ja do ovakvog stava nisam došla posmatranjem samo ovog foruma, već i drugih foruma u regiji. A razmijenila sam mišljenje i sa drugim ljudima. Koliko mi je poznato, od foruma u regiji, jedini pravo aktivan je forum.hr. Ovaj naš je aktivan utoliko što i sad postoji uži korpus ljudi koji diskutuju o različitim temama, ali nema novih, kvalitetnih sadržaja, samo se recikliraju već poznati sadržaji.

Što se tiče urbanizacije foruma, bojim se da imaš krivu sliku omjera "urbanih" i "neurbanih" članova (ja ovo "urbani" i "neurbani" posmatram čisto u kontekstu ko je spreman za normalnu diskusiju o nečemu, a ko nije). Jednostavno je broj forumaša spremnih na 'normalnu' konverzaciju premalen da bi napravio jak zaokret u načinu funkcioniranja foruma. Meni hronično nedostaje više tema u polju nauke, kulture, umjetnosti, prirode, lifestyle-a, pa i drugih podforuma (kojih nemamo na Klixu), ali sam se pomirila sa činjenicom da takve vrste tema privlače jako mali broj ljudi. Mada, ako pogledaš situaciju u stvarnom životu, primijetićeš da je i tu ovaj omjer skoro identičan. Većina uvijek uguši manjinu, a znaš da naše društvo ne trpi baš dobro izuzetke. Mi volimo masu, rulju, da smo svi ista bezlična, nemisleća gomila, svako ko odskače od tog pravila je nepoželjna karika, strano tkivo koje treba odbaciti ili odstraniti. I ovo za "nabijanje krivice za prošle grijehe" ti je odličan pokazatelj tog principa. Treba ispasti jači nauštrb slabijeg, napasti prije nego budeš napadnut, inače možeš ti postati predmetom napada ili u najblažem obliku da te se okarakterizira čudnim, pa te dovedu u situaciju da se još braniš što si nekonfliktan.
:thumbup:

Kad poredim forum.hr. i nas.. :( tužno.
riverflow

#59 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by riverflow »

Sfere interesovanja forumske populacije, pd-ovi, najposjećenije teme, su slika i prilika stanja svijesti zajednice, ili nivoa prosvijećenosti, i mislim da realno odražava taj odnos i u RL. Npr. PD Filozofija npr. se slobodno može brisati. To je zaista žalosno. Žao mi je što nisam bila aktivna u vrijeme kad je bar donekle bilo neke kvalitete u razmjenama mišljenja. To je prošlo vrijeme i neće se vratiti. Reforma je možda moguća ali ne vjerujem da bi donijela nešto posebno drugačije. Ljudi bi se morali promijeniti, ostalo bi išlo samo po sebi. A to se neće dogoditi jer svako misli da promjene dolaze izvana, što je pogrešno.
pink floydd

#60 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by pink floydd »

radostan dan wrote:imam dojavu da se ovdje pominju sise... :zoka:

Image
triconja

#61 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

riverflow wrote:Sfere interesovanja forumske populacije, pd-ovi, najposjećenije teme, su slika i prilika stanja svijesti zajednice, ili nivoa prosvijećenosti, i mislim da realno odražava taj odnos i u RL. Npr. PD Filozofija npr. se slobodno može brisati. To je zaista žalosno. Žao mi je što nisam bila aktivna u vrijeme kad je bar donekle bilo neke kvalitete u razmjenama mišljenja. To je prošlo vrijeme i neće se vratiti. Reforma je možda moguća ali ne vjerujem da bi donijela nešto posebno drugačije. Ljudi bi se morali promijeniti, ostalo bi išlo samo po sebi. A to se neće dogoditi jer svako misli da promjene dolaze izvana, što je pogrešno.
Probaj otvorit temu na filozofiji pa ces vidjet kad ce neko upisat se. Haj to sto ce se neko upisat, to ce bit kad tad, nego ocekivo si pametan odgovor ili rezon a dobijes podjebavanje u najboljem slucaju :lol:

Nista drugacije nego sto je u stvarnosti, da bi dobio neke odgovore koji zahtjevaju da se mozga moras svim silama izvlacit iz druge osobe na sve nacine koji su ti pri ruci neke misli i tako to :D
medvjed23

#62 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by medvjed23 »

otkud uopšte veza između otuđenosti i nekvalitetne forumske komunikacije? valjda neko ko je intovertiran, udaljen od ljudi i okrenut knjigama, na forumu, blogu i sličnim platformama može ponuditi više, a ne manje od prosjeka..
Zejnep

#63 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Zejnep »

medvjed23 wrote:otkud uopšte veza između otuđenosti i nekvalitetne forumske komunikacije? valjda neko ko je intovertiran, udaljen od ljudi i okrenut knjigama, na forumu, blogu i sličnim platformama može ponuditi više, a ne manje od prosjeka..
Takoe medo :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#64 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:otkud uopšte veza između otuđenosti i nekvalitetne forumske komunikacije? valjda neko ko je intovertiran, udaljen od ljudi i okrenut knjigama, na forumu, blogu i sličnim platformama može ponuditi više, a ne manje od prosjeka..
Ovdje svi nekako barataju samo u apsolutnim istinama, nema sredine.

Za ovo tvoje navedeno :thumbup:
riverflow

#65 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by riverflow »

triconja wrote:
riverflow wrote:Sfere interesovanja forumske populacije, pd-ovi, najposjećenije teme, su slika i prilika stanja svijesti zajednice, ili nivoa prosvijećenosti, i mislim da realno odražava taj odnos i u RL. Npr. PD Filozofija npr. se slobodno može brisati. To je zaista žalosno. Žao mi je što nisam bila aktivna u vrijeme kad je bar donekle bilo neke kvalitete u razmjenama mišljenja. To je prošlo vrijeme i neće se vratiti. Reforma je možda moguća ali ne vjerujem da bi donijela nešto posebno drugačije. Ljudi bi se morali promijeniti, ostalo bi išlo samo po sebi. A to se neće dogoditi jer svako misli da promjene dolaze izvana, što je pogrešno.
Probaj otvorit temu na filozofiji pa ces vidjet kad ce neko upisat se. Haj to sto ce se neko upisat, to ce bit kad tad, nego ocekivo si pametan odgovor ili rezon a dobijes podjebavanje u najboljem slucaju :lol:

Nista drugacije nego sto je u stvarnosti, da bi dobio neke odgovore koji zahtjevaju da se mozga moras svim silama izvlacit iz druge osobe na sve nacine koji su ti pri ruci neke misli i tako to :D
Nekad, prije par godina, razmišljaja sam o otvaranju nekih tema koje su me zanimale, a vezane su za duhovnost. Prvo, gdje ih smjestiti: religija - nisu, filozofija - nisu. Znači nigdje. A onda sam vidjela da svakako nema smisla, nema odziva. Sada više i ne bih, nemam volje.
To što poneko podjebava, direktno ili na finjaka, samo profilira osobu i znaš šta da (ne) očekuješ, ali ni to ne bi toliko smetalo, da postoji kritična masa. Elem, to je tako i u RL, ali biće biće bolje, akobogda ;)
HAVANA

#66 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by HAVANA »

triconja wrote:
TRANCE wrote:
belfy wrote:Ponukan skoro istoimenom temom sa religije koja glasi: "Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?" i citanjem drugih tema doslo mi da otvorim temu.

oni sto izmislise demokratiju su se sami pitali da li glas dva cobana treba vrijediti vise od onog koji ju je krojio. oni sto pravise drzavu pitase se ko ce cuvati cuvare. oni sto pravise internet zapitase se u startu o njegovoj zloupotrebi. danas imamo i demokratiju i internet. pitam se da li se sta zapitao onaj sto je forum osmislio u ovakav kakav jeste.

koliko se sjecam to je bilo zamisljeno kao platforma za razmjenu misljenja. nesto kao razmjena recepata, samo u cjelokupnom zivotnom smislu. treba ti savjet i iskustva, pa pitas, trazis i dobijes razna misljenja koja se dalje profilisu kroz medjusobnu diskusiju gdje ce neko reci da je neko misljenje lose, jer ga je sam isprobao ili ima neko bolje ili efikasnije da bi pomogao "pokretacu pitanja" u sto boljem rjesavanju njegovog problema, jel tako? jer ce tako onaj koji je pokrenuo tu temu dobiti konkretne i (za njega) zivotno bitne odgovore koje ce implementirati u svoj zivot, bilo da je rijec o popravci slomljene stolice, razbijenog tanjira, neuzvracene ljubavi ili usivanju jajeta.

svi vidimo u sta se to sve pretvorilo. meza! neko probire sta voli pa tapse onog sto voli isto, osudjujuci onog sto ne voli, a super je sto ga i taj drugi osudjuje. ili jednostavno da mezis nekoga, jer imas dosta drugih koji vole to sto radis i dobijas tapsanje po ramenu. ili ona treca vrsta meze gdje svi vole da meze, ali mezu niko ne voli (po meni najcudnija vrsta meze).

eh sad... kako nesto osmisljeno kao razmjena misljenja postane nesto sto je odbrana misljenja? cak ne samo odbrana, nego preraste u "napad je najbolja odbrana" gdje ljudi samo imaju zelju da napadaju tudje stavove. trenutacno mislim da nema forumasa da nema stav prema nekom drugom forumasu i nastup koji ce napraviti prema istom. toliko to daleko ide da meni, koji nisam predugo ovdje, je dovoljno da procitam naziv teme i uvodni post, a onda da samo skrolam citajuci nickove, jer znam sta ce koji napisati.

sada ostaje samo pitanje iz naslova...
Očekuješ kvalitetnu komunikaciju od socijalno otuđenih, problematičnih i isključenih osoba, a takvi su ti svi ovi s preko 20-30 hiljada postova, jer inače ne bi zgubidanili pišući svaki dan 50 postova na nekom internet forumu.
Ovdje na forum dolaze ljudi koji su asocijalni i koji u RL ne mogu dobiti potrebnu dozu socijalnog dopamina, jebiga, lakse je anonimno pravit se nekakav nego u stvarnosti ulozit malo truda i pravit neke socijalne mreze i tako to :lol:
Dugo sam na forumu i upoznao sam jako puno divnih ljudi.I pojeo,i popio,zasvirao,zavrsio posla,dao i dobio savjeta...Tako da,ne pije ti ta vode bas...Forum je super razbibriga.
John Cleese

#67 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by John Cleese »

Bloo wrote:
Ja sam lijep, mlad, altruistican, optimistican i istinoljubiv - ni nalik ovom forumskom liku :|
Bloo
Globalna šefica

#68 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

John Cleese wrote: Ja sam lijep, mlad, altruistican, optimistican i istinoljubiv - ni nalik ovom forumskom liku :|
:|
Whatta turn off...
triconja

#69 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

HAVANA wrote:Dugo sam na forumu i upoznao sam jako puno divnih ljudi.I pojeo,i popio,zasvirao,zavrsio posla,dao i dobio savjeta...Tako da,ne pije ti ta vode bas...Forum je super razbibriga.
Postoji dosta dobrih ljudi gdje god da odes, imam osjecaj kad bi otiso u pakao da bi naso dobrih ljudi. Nisam mislio da ovdje dolaze psihoticni i u glavu poremeceni ljudi nego ljudi kojima je lakse ovdje naprdjivat nego u stvarnosti jer ovdje ne treba nikakav trud da bi se tvoj glas cuo.

U stvarnosti se valja okupat, oprat zube i ne bit govno prema drugima (moze ponekad do neke granice) da bi imao ikakav socijalni kontakt dok ovdje mozes biti sta hoces. I naravno da je lakse upoznat nekog preko foruma nego u stvarnosti jer u stvarnosti postoje neki filteri pa tek se onda progovori prva rijec dok to ovdje ne postoji. I dalje sam misljenja da forumasi ne dobijaju dovoljnu dozu socijalnosti u stvarnosti pa se okrecu forumu kao izvoru tog sta im treba.
HAVANA

#70 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by HAVANA »

John Cleese wrote:
Bloo wrote:
Ja sam lijep, mlad, altruistican, optimistican i istinoljubiv - ni nalik ovom forumskom liku :|
Blago tebi.Ja ko ovaj moj s avatara. :( Al sam optimistican.
John Cleese

#71 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by John Cleese »

Bloo wrote:
John Cleese wrote: Ja sam lijep, mlad, altruistican, optimistican i istinoljubiv - ni nalik ovom forumskom liku :|
:|
Whatta turn off...
Znas onu starinsku urbanu legendu o prevarantu sto ga je sudija, kao, oslobodio nakon sto se uvjerio da je ovaj sve laznjake potpisao sa: I. S. Windle :D
triconja

#72 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

riverflow wrote:
triconja wrote:

Nekad, prije par godina, razmišljaja sam o otvaranju nekih tema koje su me zanimale, a vezane su za duhovnost. Prvo, gdje ih smjestiti: religija - nisu, filozofija - nisu. Znači nigdje. A onda sam vidjela da svakako nema smisla, nema odziva. Sada više i ne bih, nemam volje.
To što poneko podjebava, direktno ili na finjaka, samo profilira osobu i znaš šta da (ne) očekuješ, ali ni to ne bi toliko smetalo, da postoji kritična masa. Elem, to je tako i u RL, ali biće biće bolje, akobogda ;)
Bit ce bolje kad se umre moja ti, vako nikad docekat poboljsanje. Isto ko davat laznu nadu oboljelima od neizljecive bolesti :D
Bloo
Globalna šefica

#73 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

triconja wrote: Postoji dosta dobrih ljudi gdje god da odes, imam osjecaj kad bi otiso u pakao da bi naso dobrih ljudi. Nisam mislio da ovdje dolaze psihoticni i u glavu poremeceni ljudi nego ljudi kojima je lakse ovdje naprdjivat nego u stvarnosti jer ovdje ne treba nikakav trud da bi se tvoj glas cuo.

U stvarnosti se valja okupat, oprat zube i ne bit govno prema drugima (moze ponekad do neke granice) da bi imao ikakav socijalni kontakt dok ovdje mozes biti sta hoces. I naravno da je lakse upoznat nekog preko foruma nego u stvarnosti jer u stvarnosti postoje neki filteri pa tek se onda progovori prva rijec dok to ovdje ne postoji. I dalje sam misljenja da forumasi ne dobijaju dovoljnu dozu socijalnosti u stvarnosti pa se okrecu forumu kao izvoru tog sta im treba.
:lol:

Što se tiče određenih specifičnih tema, forum, slažem se do jedne granice sa tobom, jeste lakši "način" za razmjenu ideja. Nema to veze sa socijalnosti, već jednostavno sa npr. mješovitim društvom. Ako izađem na kafu sa 4 ljudi, od toga samo s jednim mogu da pričam o npr. SCI FI, drugima je to dosadno, oni bi da se priča o turbofolku kao kerozinu za narod et cetera et cetera...Forumske teme ti nude opciju da na jednom mjestu nađeš ljude skoncentrisane oko tebi interesantne teme (naravno ne morate se nužno slagati oko iznesenih mišljenja o nekom topicu) i samo te teme (ako isključimo off topic).
HAVANA

#74 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by HAVANA »

triconja wrote:
HAVANA wrote:Dugo sam na forumu i upoznao sam jako puno divnih ljudi.I pojeo,i popio,zasvirao,zavrsio posla,dao i dobio savjeta...Tako da,ne pije ti ta vode bas...Forum je super razbibriga.
Postoji dosta dobrih ljudi gdje god da odes, imam osjecaj kad bi otiso u pakao da bi naso dobrih ljudi. Nisam mislio da ovdje dolaze psihoticni i u glavu poremeceni ljudi nego ljudi kojima je lakse ovdje naprdjivat nego u stvarnosti jer ovdje ne treba nikakav trud da bi se tvoj glas cuo.

Ma nemam pojma.Ove sto sam upoznao,a dosta sam ih upoznao,super likovi. :-D Ja sam prije kupovao novine pa uz kafu citao.Sad forumam.Radim pa se umorim,sjedem ,zapalim ,pa forumam...Forum me nekako odmara i skrene mi malo misli sa svakodnevnog pritiska i trke.
John Cleese

#75 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by John Cleese »

HAVANA wrote:
Blago tebi.Ja ko ovaj moj s avatara. :( Al sam optimistican.
Ja lijepo rekoh da ovaj moj forumski lik hoce slagat. Ko vam je kriv sto ne citate pazljivije :D :lol:
Post Reply