i sta si ti sa ovim rekao na temu ili dao doprinos istoj?mali jomu wrote:Ne mozete nikom zabraniti da dodje u grad, carsiju, ulicu, sokak......
tako ne mozete nikom zabraniti da pise po javnom forumu......
imaju pravila.... kao i svugdje,
iskakanje iz pravila je druga prica.... kao i svugdje,
neko je ovakav, neko je onakav, neko je svakakav, neko je nikakav............. itd,
kome se ne svidja..... neka ide na "svoja privatna mjesta" gdje ce biti na svom po svom cejfu i meraku.
(idite svak u svoja jednoumlja gdje ste carevi i kraljevi)
Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
-
belfy
#151 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
- Ajatolah_
#152 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Reddit stimulira kvalitet, ali pod uslovom da se većina slaže s napisanim. Downvote/upvote sistem se ne koristi za bodovanje doprinosa diskusiji nego lajk-dislajk.ExNihilo wrote: Da, na individualnoj razini ti se možeš zaštiti od takvog utjecaja, blokiranjem pacijenata, ali to ne mijenja činjenicu da će većina korisnika na forumu ovog tipa još uvijek biti izložena njihovim stavovima, da će prosječna rasprava biti zagušena notornim glupostima, da će publicitet biti na njihovoj strani, dok na forumu tipa Reddit to neće biti slučaj jer arhitektura same arene za diskusiju stimulira kvalitet ispred kvantiteta.
- ExNihilo
#153 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Da, zato sam rekao da se radi o svojevrsnoj demokratizaciji foruma kao platforme. Naravno, takav sistem nije savršen. Kao što nije ni demokratija. Ali mi se još uvijek čini kao bolji od alternative.Ajatolah_ wrote:Reddit stimulira kvalitet, ali pod uslovom da se većina slaže s napisanim. Downvote/upvote sistem se ne koristi za bodovanje doprinosa diskusiji nego lajk-dislajk.ExNihilo wrote: Da, na individualnoj razini ti se možeš zaštiti od takvog utjecaja, blokiranjem pacijenata, ali to ne mijenja činjenicu da će većina korisnika na forumu ovog tipa još uvijek biti izložena njihovim stavovima, da će prosječna rasprava biti zagušena notornim glupostima, da će publicitet biti na njihovoj strani, dok na forumu tipa Reddit to neće biti slučaj jer arhitektura same arene za diskusiju stimulira kvalitet ispred kvantiteta.
Ono što razlikuje reddit od tipičnog thumb up sistema jeste podjela na subreddite. Pretpostavka je da će korisnici koji se maksuz pretplate na određeni subreddit i prate isti zapravo imati određeni stepen interesa pa i znanja na date teme, tako da će "mudrost mase" izražena kroz lajk/dislajk biti nešto bolje targetirana nego što je to slučaj kod generalne populacije.
-
kakavdanakneiskustvu
#154 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
i zašto na nekim temama na prvoj stranici su 24 posta,a na ostalim po 25? 
-
moonca
#155 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
E, to mi nije palo na pamet da brojim.kakavdanakneiskustvu wrote:i zašto na nekim temama na prvoj stranici su 24 posta,a na ostalim po 25?
-
kakavdanakneiskustvu
#156 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
moonca wrote:E, to mi nije palo na pamet da brojim.kakavdanakneiskustvu wrote:i zašto na nekim temama na prvoj stranici su 24 posta,a na ostalim po 25?![]()
eto vidis sta sve nekom padne na pamet
-
belfy
#157 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
evo plastican primjer svega o cemu sam pricao. da to pokusam sazeti:
- mali jomu fula i temu i poentu. kako to ispraviti?
- kakavdanakneisukstvu i ne zna na kojoj temi komentarise, jer ocigledno misli da se radi o "Popularne stvari koje ne kontam"
- moonca ga prati u stopu samo da njemu odgovori
zasto se ovakve stvari desavaju?
P.S. ovi ljudi nisu od jucer na forumu, a Bobi je @kakavdanakneiskustvu jako dobro ogovorio nedavno (znam danak da ces se naljutiti, ali je istina)
- kakavdanakneisukstvu i ne zna na kojoj temi komentarise, jer ocigledno misli da se radi o "Popularne stvari koje ne kontam"
P.S. ovi ljudi nisu od jucer na forumu, a Bobi je @kakavdanakneiskustvu jako dobro ogovorio nedavno (znam danak da ces se naljutiti, ali je istina)
-
moonca
#158 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Napisah pa izbrisah......- kakavdanakneisukstvu i ne zna na kojoj temi komentarise, jer ocigledno misli da se radi o "Popularne stvari koje ne kontam"
- SaraFina
#159 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
belfy wrote:i sta si ti sa ovim rekao na temu ili dao doprinos istoj?mali jomu wrote:Ne mozete nikom zabraniti da dodje u grad, carsiju, ulicu, sokak......
neko je ovakav, neko je onakav, neko je svakakav, neko je nikakav............. itd,
kome se ne svidja..... neka ide na "svoja privatna mjesta" gdje ce biti na svom po svom cejfu i meraku.
A šta si ti htio da postigneš ovom temom? Jesi pročitao pravila prilikom registracije? Piše li tamo nešto u stilu da se rad moderacije ne može/smije komentirati? Da ti bez obrazloženja mogu obrisati postove, koje smatraju da su na bilo koji način ne primjereni, spam ili ne odgovaraju temama ( po njihovoj osobnoj procjeni)? Da te mogu odstraniti s foruma? Itd itd. .
Kakvu (dakle ti realno nakon svega navedenog) vidiš mogućnost da na forumu (ako si i bacio oko na pravilnik) vršiš "reforme"???
Na osnovu čega?
Učestvuje li " svekoliko forumsko pučanstvo" u biranju ili "skidanju" moderacije?
Imaš li ijednu "polugu" na raspolaganju da ti ili ja kao forumaši (ili grupa) nametnemo neko pravilo na forumu?
Postoji li uopće tema "žalbe i sugestije"?
Na kraju čitavu ovu temu, sad ti može moderator sa podforuma "opće/razne diskusije" bez obrazloženja obrisati. I ?
Ovo čisto reagiram, da se razumijemo, jer dociraš liku koji je u potpunosti bezazlen i pozitivac.
Nije da me zanima "reformiranje"
Last edited by SaraFina on 27/04/2018 07:28, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#160 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Zapravo je citava tema, ako dobro shvatih uvodni post, o reformi nas, forumasa
I izgubljenoj vjestini diskusije i razmjene misljenja.
- SaraFina
#161 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Pa što sad hoće on? Da uvede test opće kulture, IQ testove po podforumima, "prevaspitava svekoliko forumsko pučanstvo", kritizira način pisanja i doprinos temama?Bloo wrote:Zapravo je citava tema, ako dobro shvatih uvodni post, o reformi nas, forumasa![]()
Neka piše blog najbolje je. I ne samo on. Nego svi koji dobiju histerične napadaje kad im neka od tema koju su zamislili " ode u neželjenom pravcu" ili privuče diskutante koji po njihovom mišljenju nisu mjerodavni za davanje komentara. Ili "umanjuju i ne daju dovoljan" doprinos.
Bezveze se brecnuo na lika za kojeg ne znam da u životu, nekom nešto negativno rekao na forumu.
Pa je li to "razmjena mišljenja" i kultura ophodjenja?
- Bloo
- Globalna šefica
#162 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Zapravo jedini koji su dali konstruktivni prijedlog, su Nihilo i drugi forumas, a cijom eventualnom prilagodbom ideje i implementacijom iste bi se mozebitno i moglo poraditi na kvaliteti koristenja foruma, a uz postepenu nesvjesnu edukaciju forumasa o tome sta znaci forumanje, a bez ulazenja u licno prosudivanje sta je kvalitetan post, tema, forumas...
- SaraFina
#163 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Nihilo ima iznadprosječan IQ. Taj drugi forumaš ne znam ko je.Bloo wrote:Zapravo jedini koji su dali konstruktivni prijedlog, su Nihilo i drugi forumas, a cijom eventualnom prilagodbom ideje i implementacijom iste bi se mozebitno i moglo poraditi na kvaliteti koristenja foruma, a uz postepenu nesvjesnu edukaciju forumasa o tome sta znaci forumanje, a bez ulazenja u licno prosudivanje sta je kvalitetan post, tema, forumas...
Za provedbu, prilagodbu, implementaciju, edukaciju njihovih ideja pobrinuo bi se konkretno neko - moderacija ? Ili oni sami?
Ako kreneš od svakodnevnog broja ljudi "koji prošeta ovim forumom" pa preko obrazovanja, opće kulture, kulture u ophodjenju, te upućenosti u svakodnevna zbivanja, (itd itd) meni to djeluje neprovedivo i sada i u budućnosti.
Ili da možda njih dva "oforme neke timove" i djeluju danonoćno
Nihilo je ponekad "oličenje arogancije u svojoj superiornosti", pa neka kordinira najbolje.
Zezam se za drugi dio posta
Last edited by SaraFina on 27/04/2018 09:26, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#164 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
belfy wrote:evo plastican primjer svega o cemu sam pricao. da to pokusam sazeti:
e jbg ako mislis da ne znam na kojoj sam temi sta napisao,nisam senilan
bi li se moglo reciu da ti onda pratis mene i @mooncu?
- djevojka bez imena
#165 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Reforma zdravstva, školstva, vlade, uprave, ..... Foruma? Jasta nego reforme! 
- triconja
#166 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Bloo wrote:Zapravo je citava tema, ako dobro shvatih uvodni post, o reformi nas, forumasa![]()
- Bloo
- Globalna šefica
- zforumas
#168 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
Vidis ti foruma, ni moderatori sliku ne znaju objavitiBloo wrote:
-
belfy
#169 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
pratim hurac od ovce. evo da ti stavim sta pisete na ovoj temi:kakavdanakneiskustvu wrote:belfy wrote:evo plastican primjer svega o cemu sam pricao. da to pokusam sazeti:
kako ovo nije ono o emu pricam?kakavdanakneiskustvu wrote:moonca wrote:E, to mi nije palo na pamet da brojim.kakavdanakneiskustvu wrote:i zašto na nekim temama na prvoj stranici su 24 posta,a na ostalim po 25?![]()
-
belfy
#170 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
da ne ostane neogovoreno...SaraFina wrote:belfy wrote:i sta si ti sa ovim rekao na temu ili dao doprinos istoj?mali jomu wrote:Ne mozete nikom zabraniti da dodje u grad, carsiju, ulicu, sokak......
A šta si ti htio da postigneš ovom temom? Jesi pročitao pravila prilikom registracije? Piše li tamo nešto u stilu da se rad moderacije ne može/smije komentirati? Da ti bez obrazloženja mogu obrisati postove, koje smatraju da su na bilo koji način ne primjereni, spam ili ne odgovaraju temama ( po njihovoj osobnoj procjeni)? Da te mogu odstraniti s foruma? Itd itd. .
Kakvu (dakle ti realno nakon svega navedenog) vidiš mogućnost da na forumu (ako si i bacio oko na pravilnik) vršiš "reforme"???
Na osnovu čega?
Učestvuje li " svekoliko forumsko pučanstvo" u biranju ili "skidanju" moderacije?
Imaš li ijednu "polugu" na raspolaganju da ti ili ja kao forumaši (ili grupa) nametnemo neko pravilo na forumu?
Postoji li uopće tema "žalbe i sugestije"?
Na kraju čitavu ovu temu, sad ti može moderator sa podforuma "opće/razne diskusije" bez obrazloženja obrisati. I ?
Ovo čisto reagiram, da se razumijemo, jer dociraš liku koji je u potpunosti bezazlen i pozitivac.
Nije da me zanima "reformiranje"
kakve veze ima rad moderacije i komentiranje sa ovim o cemu ja pricam? gdje sam to spomenuo? ako mozes lijepo kopiraj pa me zalijepi na pod odgovorom. lupas bezveze.
ko je rekao da ja zelim da pravim reforme? da li ti vidis naslov? pitanje da li je moguca reforma, ne da li ih ja mogu praviti!
koliko znam, svekoliko pucanstvo moze da utice na biranje moderacije. i to jako mnogo. samo sto se neki trude, neki ne.
naravno da poluga ima mnogo, samo je pitanje da li se koriste za pravi cilj.
zalbe i sugestije za sta? rad moderacije se ne komentarise. pise ti u pravilima prilikom registracije na koje se pozivas na pocetku.
ne moze.
-
belfy
#171 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
a cuj, ne bi vajalo da ja i nihilio pravimo selekciju. nihilo, right?SaraFina wrote:Nihilo ima iznadprosječan IQ. Taj drugi forumaš ne znam ko je.Bloo wrote:Zapravo jedini koji su dali konstruktivni prijedlog, su Nihilo i drugi forumas, a cijom eventualnom prilagodbom ideje i implementacijom iste bi se mozebitno i moglo poraditi na kvaliteti koristenja foruma, a uz postepenu nesvjesnu edukaciju forumasa o tome sta znaci forumanje, a bez ulazenja u licno prosudivanje sta je kvalitetan post, tema, forumas...
Za provedbu, prilagodbu, implementaciju, edukaciju njihovih ideja pobrinuo bi se konkretno neko - moderacija ? Ili oni sami?
Ako kreneš od svakodnevnog broja ljudi "koji prošeta ovim forumom" pa preko obrazovanja, opće kulture, kulture u ophodjenju, te upućenosti u svakodnevna zbivanja, (itd itd) meni to djeluje neprovedivo i sada i u budućnosti.
Ili da možda njih dva "oforme neke timove" i djeluju danonoćno
Nihilo je ponekad "oličenje arogancije u svojoj superiornosti", pa neka kordinira najbolje.Bojim se da ga prosječan forumaš pogrešno ne shvati i ne stvori se otpor "reformama"
Zezam se za drugi dio posta
-
kakavdanakneiskustvu
#172 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
pratim hurac od ovce. evo da ti stavim sta pisete na ovoj temi:belfy wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:evo plastican primjer svega o cemu sam pricao. da to pokusam sazeti:
kako ovo nije ono o emu pricam?[/quote]kakavdanakneiskustvu wrote:moonca wrote:E, to mi nije palo na pamet da brojim.kakavdanakneiskustvu wrote:i zašto na nekim temama na prvoj stranici su 24 posta,a na ostalim po 25?![]()
tako izgleda,kao da pratis,bez ljutnje
pa zajebancioja,ali necu ti ja objasnjavati sta sam mislio time
-
belfy
#173 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
kada sam rekao da te moonca prati u stopu to sam mislio o off topicu koji pisete jedno za drugim na temi koju sam ja postavio. pih, mogao si jednostavno pitati, bilo bi jednostavnije.kakavdanakneiskustvu wrote: tako izgleda,kao da pratis,bez ljutnje
a tebi nikada nisam i vjerovatno necu traziti objasnjenje, jer, kao sto rekoh, Bobi je odlicno opisao opus tvojih upisa na forum. mozda se ti ne slazes sa njim, ali ja - definitivno.
eh, sada kada smo i taj dio (valjda) rijesili, sta bi ti imao reci na temu na kojoj se javljas. ti sigurno mozes i sam da vidis da nisi rekao do sada niti rijeci na TEMU! jel tako?
-
kakavdanakneiskustvu
#174 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
preozbiljno ovo shvatas,javio sam se na temi,sa upisima koji sigurno nisu ozbiljni u smislu postova koje je vecina napisala,ali jbg meni doslo da napisem sta sam napiao,i eto,tako to bi,ako treba da ti se izvinem sto mozda,po tvom misljenju kvarim temu koju si pokrenuo,izvinucu se,samo reci,sve okbelfy wrote:kada sam rekao da te moonca prati u stopu to sam mislio o off topicu koji pisete jedno za drugim na temi koju sam ja postavio. pih, mogao si jednostavno pitati, bilo bi jednostavnije.kakavdanakneiskustvu wrote: tako izgleda,kao da pratis,bez ljutnje
a tebi nikada nisam i vjerovatno necu traziti objasnjenje, jer, kao sto rekoh, Bobi je odlicno opisao opus tvojih upisa na forum. mozda se ti ne slazes sa njim, ali ja - definitivno.
eh, sada kada smo i taj dio (valjda) rijesili, sta bi ti imao reci na temu na kojoj se javljas. ti sigurno mozes i sam da vidis da nisi rekao do sada niti rijeci na TEMU! jel tako?
- triconja
#175 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?
E moj ti, vidis da je pokrenuta besmislena tema u rangu onih da li je vjera "prava" i filozofskih tema, znaci sta god da napises ne mozes nista postic. Kad bi se na glavu nasadio isto ostaje pa hajkakavdanakneiskustvu wrote:preozbiljno ovo shvatas,javio sam se na temi,sa upisima koji sigurno nisu ozbiljni u smislu postova koje je vecina napisala,ali jbg meni doslo da napisem sta sam napiao,i eto,tako to bi,ako treba da ti se izvinem sto mozda,po tvom misljenju kvarim temu koju si pokrenuo,izvinucu se,samo reci,sve okbelfy wrote:kada sam rekao da te moonca prati u stopu to sam mislio o off topicu koji pisete jedno za drugim na temi koju sam ja postavio. pih, mogao si jednostavno pitati, bilo bi jednostavnije.kakavdanakneiskustvu wrote: tako izgleda,kao da pratis,bez ljutnje