Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
belfy

#1 Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by belfy »

Ponukan skoro istoimenom temom sa religije koja glasi: "Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?" i citanjem drugih tema doslo mi da otvorim temu.

oni sto izmislise demokratiju su se sami pitali da li glas dva cobana treba vrijediti vise od onog koji ju je krojio. oni sto pravise drzavu pitase se ko ce cuvati cuvare. oni sto pravise internet zapitase se u startu o njegovoj zloupotrebi. danas imamo i demokratiju i internet. pitam se da li se sta zapitao onaj sto je forum osmislio u ovakav kakav jeste.

koliko se sjecam to je bilo zamisljeno kao platforma za razmjenu misljenja. nesto kao razmjena recepata, samo u cjelokupnom zivotnom smislu. treba ti savjet i iskustva, pa pitas, trazis i dobijes razna misljenja koja se dalje profilisu kroz medjusobnu diskusiju gdje ce neko reci da je neko misljenje lose, jer ga je sam isprobao ili ima neko bolje ili efikasnije da bi pomogao "pokretacu pitanja" u sto boljem rjesavanju njegovog problema, jel tako? jer ce tako onaj koji je pokrenuo tu temu dobiti konkretne i (za njega) zivotno bitne odgovore koje ce implementirati u svoj zivot, bilo da je rijec o popravci slomljene stolice, razbijenog tanjira, neuzvracene ljubavi ili usivanju jajeta.

svi vidimo u sta se to sve pretvorilo. meza! neko probire sta voli pa tapse onog sto voli isto, osudjujuci onog sto ne voli, a super je sto ga i taj drugi osudjuje. ili jednostavno da mezis nekoga, jer imas dosta drugih koji vole to sto radis i dobijas tapsanje po ramenu. ili ona treca vrsta meze gdje svi vole da meze, ali mezu niko ne voli (po meni najcudnija vrsta meze).

eh sad... kako nesto osmisljeno kao razmjena misljenja postane nesto sto je odbrana misljenja? cak ne samo odbrana, nego preraste u "napad je najbolja odbrana" gdje ljudi samo imaju zelju da napadaju tudje stavove. trenutacno mislim da nema forumasa da nema stav prema nekom drugom forumasu i nastup koji ce napraviti prema istom. toliko to daleko ide da meni, koji nisam predugo ovdje, je dovoljno da procitam naziv teme i uvodni post, a onda da samo skrolam citajuci nickove, jer znam sta ce koji napisati.

sada ostaje samo pitanje iz naslova...
Bloo
Globalna šefica

#2 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

Who watches the watchmen?
Quis custodiet ipsos custodes?

platforma za razmjenu misljenja. nesto kao razmjena recepata, samo u cjelokupnom zivotnom smislu. treba ti savjet i iskustva, pa pitas, trazis i dobijes razna misljenja koja se dalje profilisu kroz medjusobnu diskusiju gdje ce neko reci da je neko misljenje lose, jer ga je sam isprobao ili ima neko bolje ili efikasnije da bi pomogao "pokretacu pitanja" u sto boljem rjesavanju njegovog problema, jel tako? jer ce tako onaj koji je pokrenuo tu temu dobiti konkretne i (za njega) zivotno bitne odgovore koje ce implementirati u svoj zivot, bilo da je rijec o popravci slomljene stolice, razbijenog tanjira, neuzvracene ljubavi ili usivanju jajeta.
Ovo bi bilo moguće kada bi forumaši prestali percipirati vlastito mišljenje kao nešto nepovredivo, te svaku kritiku (koja može biti i pozitivna!) percipirati kao lični napad :)
...kako nesto osmisljeno kao razmjena misljenja postane nesto sto je odbrana misljenja? cak ne samo odbrana, nego preraste u "napad je najbolja odbrana" gdje ljudi samo imaju zelju da napadaju tudje stavove.
Ne znam, izgubili smo vještinu diskutovanja i razmjene mišljenja, pretpostavljam.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Tomahawk11 »

Demokratija je samo drugo ime za prikrivenu diktaturu.
Dakle, da ne prikrivam - ne može.
Šuti i trpi. Ili se odjaviš, prebaciš na drugi forum.
Mislim, nije forum moj, ali tako je, svidjelo se kome ili ne.
zipoo

#4 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by zipoo »

Mislim da je rjesenje za sve vase probleme meni dodijeliti titulu globalnog moderatora
uglavnomja

#5 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by uglavnomja »

dobra tema :thumbup:

a ovo
"eh sad... kako nesto osmisljeno kao razmjena misljenja postane nesto sto je odbrana misljenja? cak ne samo odbrana, nego preraste u "napad je najbolja odbrana" gdje ljudi samo imaju zelju da napadaju tudje stavove. trenutacno mislim da nema forumasa da nema stav prema nekom drugom forumasu i nastup koji ce napraviti prema istom. toliko to daleko ide da meni, koji nisam predugo ovdje, je dovoljno da procitam naziv teme i uvodni post, a onda da samo skrolam citajuci nickove, jer znam sta ce koji napisati."

je posljedica anonimnosti

niko od najtrvdoglavijih, najopasnijih najrigidnijih, najnajnaj ... u stvarnsti nije ni 5% drcan kol'ko je na tastaturi

i poseban momenat je sto se izgleda anonimnost smatra imunitetom za greske i izvinjenje, a pogotovo priznanje sopstvene greske - ne dolazi ni pod razno

valjda se i fitilj skracuje od anonimnosti :D
a frustracije rastu, pogotovo kad se naleti na nekoga mentalno jaceg

off - da se pravo glasa uvede prema iq :oops: :P
SaraFina

#6 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by SaraFina »

Nije tačno. Ovo o anonimnosti. Ne čitate pravilima. . U pravilima stoji :

Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost portala Klix.ba po bilo kojem osnovu vezanim za Vaše poruke.

Klix.ba također zadržava pravo da otkrije Vaš identitet (ili bilo koje druge informacije koje posjedujemo o Vama) u slučaju pritužbe ili pravne akcije koja rezultuje iz poruka koje ste slali na forumu.

Znači IP adresu u svakom momentu administracija može proslijediti nadležnim institucijama zbog postova neprimjerenog sadržaja.

Sve vrste IQ testova prilikom registracije su diskriminacija.. i zabrana vrijedi naravno.

Plus klix zaradjuje novac. Nije neprofitabilna agencija za druženje. I ovdje je poželjna danonoćna prisutnost forumaša svakakvog kova. Atraktivne teme za čitanje i polemika koja balansira na rubu incidenta :D
Incidenti i uvrede se sankcioniraju, ali napetost povećava čitanje i praćenje tema. Naslovi i sl. A to se traži :D
arzuhal

#7 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by arzuhal »

"Mišljenje je k'o gu**ica, svako ga ima", rek'o bi Njegoš. Hoću reći, ni IQ tu ništa posebno ne garantuje...Još više hoću da kažem: bez obzira na to što se nešto definiše "mjestom razmjene mišljenja", pa se onda sve počne svoditi i vrtiti oko riječi "mišljenje", džaba je ako se i kada se stalno i vječito fula riječ "odgoj" i sve ono što ona nosi i znači, i sve ono što se oko nje vrti...

Jer ako se samo izdvoji "mišljenje" a "odgoj" pri tome zanemari, onda nema svrhe trošiti riječi na to, bolje zijevati...A ako se u priču uvede "odgoj", tek onda ulazimo u ogromnu, problematičnu priču bez kraja...

Tačno, imamo "mjesto razmjene mišljenja" ali ne istovremeno i "mjesto pokazivanja, uvažavanja i držanja do odgojenosti". Treba razmisliti o tome. "Savko ima g**icu, ali nema odgoja!", rek'o bi Njegoš.
uglavnomja

#8 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by uglavnomja »

institucije ce se baviti necijom ip adresom zato sto je neko nekome rekao da je glup, ogranicen, opsovao mu zenski dio familije, natakrio ga ... :-)

stavovi su nebitni, nepromjenjivi, zabetonirani - bitan je nacin komunikacije, najvise banova je upravo zbog medjusobnih odnosa

odstranjivanje ludaka je druga prica :thumbup:

a da institucije zele da se bave ip adreama - bavile bi se onim sa puta vjernika, poskoka i sicnim, a ne lijecenjem frustracija
SaraFina

#9 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by SaraFina »

Neće se institucije baviti besmislenim uvredama. Zna se sta je neprimjeren sazdrzaj i sta se pod tim podrazumijeva.

Ofiranje tudjeg identiteta i lažno predstavljanje u cilju da se osoba okoristi u nekoj humanitarnoj akciji recimo i sl.

Onda pozivanje na kojekakve terorističke akcije, javna okupljanja i sl.

Ako si s takvim stvarima upoznata prijavi pa ces vidjeti rezultate.

Sad jedino ako ne pišu sa proxy adresa. Ako je to uopće moguće sada.
Last edited by SaraFina on 23/04/2018 00:25, edited 1 time in total.
Maraschino

#10 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Maraschino »

ja davno shvatio pa se na vrijeme reformisao.
SaraFina

#11 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by SaraFina »

arzuhal wrote:"Mišljenje je k'o gu**ica, svako ga ima", rek'o bi Njegoš. Hoću reći, ni IQ tu ništa posebno ne garantuje...Još više hoću da kažem: bez obzira na to što se nešto definiše "mjestom razmjene mišljenja", pa se onda sve počne svoditi i vrtiti oko riječi "mišljenje", džaba je ako se i kada se stalno i vječito fula riječ "odgoj" i sve ono što ona nosi i znači, i sve ono što se oko nje vrti...

Jer ako se samo izdvoji "mišljenje" a "odgoj" pri tome zanemari, onda nema svrhe trošiti riječi na to, bolje zijevati...A ako se u priču uvede "odgoj", tek onda ulazimo u ogromnu, problematičnu priču bez kraja...

Tačno, imamo "mjesto razmjene mišljenja" ali ne istovremeno i "mjesto pokazivanja, uvažavanja i držanja do odgojenosti". Treba razmisliti o tome. "Savko ima g**icu, ali nema odgoja!", rek'o bi Njegoš.

Ljudi su nažalost postali previše uvjereni u svoju verbalnu nadmoć. Tako da ako želiš održati nivo odgoja, najbolje ne ulaziti na ovakva "općilišta".
Ne možeš ti odgojem protiv krkanluka, hinjaluka, licemjerja ili otvorenog bezobrazluka. Hendikepiran si u raspravama, te onda se okupi čopor istomišljenika i " verbalno te cipelare" do besvijesti. Prate po temama i hinjski provociraju, da izazovu reakciju i sankcije.
Forum je kao i život, najači opstaju. I zato što se odgoj protumači kao znak slabosti, a ne dobronamjerno i pozitivno, uzvraćaj udarce u granicama pristojnosti, balansiraj po ivicama, ne upadaj u zamke i klanove :D
Inače si "vreća za bubanje" :D

Ja na prvi forum u životu kad sam ušla prije 8 - 9 godina naivno se predstavila i prisutne ponudila kolačima. Momak iz BG stariji, kulturan i elokventan lik posta sliku pečenog praseta sa jabukom.
Uzvraća.
"Je li to vaša osobna fotka iz solarija" upitah ga. Nemojte tako javno, goli ste. :D
cyprus

#12 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by cyprus »

Ja kontam da je sva sreća što se ljudi u stvarnosti ne ponašaju ovako kao na forumu... Jedino mi se javlja sljedeća dilema - koje je onda naše pravo lice? Ovo sa foruma ili ono u realnom prostoru? :-D
triconja

#13 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

Cega ba? Munevere mi moje, 'ta ces mijenjat kad je sve u dure :lol: :lol: :lol:
eltroxin

#14 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by eltroxin »

cyprus wrote:Ja kontam da je sva sreća što se ljudi u stvarnosti ne ponašaju ovako kao na forumu... Jedino mi se javlja sljedeća dilema - koje je onda naše pravo lice? Ovo sa foruma ili ono u realnom prostoru? :-D
Imal' zivota izvan foruma? :lol:
TRANCE

#15 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by TRANCE »

belfy wrote:Ponukan skoro istoimenom temom sa religije koja glasi: "Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?" i citanjem drugih tema doslo mi da otvorim temu.

oni sto izmislise demokratiju su se sami pitali da li glas dva cobana treba vrijediti vise od onog koji ju je krojio. oni sto pravise drzavu pitase se ko ce cuvati cuvare. oni sto pravise internet zapitase se u startu o njegovoj zloupotrebi. danas imamo i demokratiju i internet. pitam se da li se sta zapitao onaj sto je forum osmislio u ovakav kakav jeste.

koliko se sjecam to je bilo zamisljeno kao platforma za razmjenu misljenja. nesto kao razmjena recepata, samo u cjelokupnom zivotnom smislu. treba ti savjet i iskustva, pa pitas, trazis i dobijes razna misljenja koja se dalje profilisu kroz medjusobnu diskusiju gdje ce neko reci da je neko misljenje lose, jer ga je sam isprobao ili ima neko bolje ili efikasnije da bi pomogao "pokretacu pitanja" u sto boljem rjesavanju njegovog problema, jel tako? jer ce tako onaj koji je pokrenuo tu temu dobiti konkretne i (za njega) zivotno bitne odgovore koje ce implementirati u svoj zivot, bilo da je rijec o popravci slomljene stolice, razbijenog tanjira, neuzvracene ljubavi ili usivanju jajeta.

svi vidimo u sta se to sve pretvorilo. meza! neko probire sta voli pa tapse onog sto voli isto, osudjujuci onog sto ne voli, a super je sto ga i taj drugi osudjuje. ili jednostavno da mezis nekoga, jer imas dosta drugih koji vole to sto radis i dobijas tapsanje po ramenu. ili ona treca vrsta meze gdje svi vole da meze, ali mezu niko ne voli (po meni najcudnija vrsta meze).

eh sad... kako nesto osmisljeno kao razmjena misljenja postane nesto sto je odbrana misljenja? cak ne samo odbrana, nego preraste u "napad je najbolja odbrana" gdje ljudi samo imaju zelju da napadaju tudje stavove. trenutacno mislim da nema forumasa da nema stav prema nekom drugom forumasu i nastup koji ce napraviti prema istom. toliko to daleko ide da meni, koji nisam predugo ovdje, je dovoljno da procitam naziv teme i uvodni post, a onda da samo skrolam citajuci nickove, jer znam sta ce koji napisati.

Očekuješ kvalitetnu komunikaciju od socijalno otuđenih, problematičnih i isključenih osoba, a takvi su ti svi ovi s preko 20-30 hiljada postova, jer inače ne bi zgubidanili pišući svaki dan 50 postova na nekom internet forumu.
triconja

#16 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

uglavnomja wrote:dobra tema :thumbup:

a ovo
"eh sad... kako nesto osmisljeno kao razmjena misljenja postane nesto sto je odbrana misljenja? cak ne samo odbrana, nego preraste u "napad je najbolja odbrana" gdje ljudi samo imaju zelju da napadaju tudje stavove. trenutacno mislim da nema forumasa da nema stav prema nekom drugom forumasu i nastup koji ce napraviti prema istom. toliko to daleko ide da meni, koji nisam predugo ovdje, je dovoljno da procitam naziv teme i uvodni post, a onda da samo skrolam citajuci nickove, jer znam sta ce koji napisati."

je posljedica anonimnosti

niko od najtrvdoglavijih, najopasnijih najrigidnijih, najnajnaj ... u stvarnsti nije ni 5% drcan kol'ko je na tastaturi

i poseban momenat je sto se izgleda anonimnost smatra imunitetom za greske i izvinjenje, a pogotovo priznanje sopstvene greske - ne dolazi ni pod razno

valjda se i fitilj skracuje od anonimnosti :D
a frustracije rastu, pogotovo kad se naleti na nekoga mentalno jaceg

off - da se pravo glasa uvede prema iq :oops: :P
E moj ti kreces od pogresne pretpostavke a to je da je forum nesta uzviseno. Najlakse ti je forum posmatrati kao prostor ispred lokalnog granapa dje se loce i prica o "veoma bitnim stvarima" i tako to. Ljudi ko ljudi ce uvijek bit govna, uvijek ce bit onih koji ce nasilno postupati prema drugima, onih koji ce to prihvatiti (da su donji u svemu) i ljudi svakakvih temperamenata. To sto kazes mentalno jaceg, ne bih se slozio sa datom izjavom, jer ako si mentalno jaci trebo bi pobit tog sto te zivcira na bilo kojoj razini. Ono pametniji popusta ustvari pokazuje da nisi tako jak kao sto mislis da jesi i samo daje povod ostalima da te i oni napadnu jer se neces braniti.

A forum sa dozom anonimnosti je dobra stvar, jer mozes raditi sve sta ne mozes u stvarnosti, mozes se pravit jal pametan jal glup, tesko da ce te neko prepoznat u stvarnosti pa da pukne prica da si to i to :D
triconja

#17 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

TRANCE wrote:
belfy wrote:Ponukan skoro istoimenom temom sa religije koja glasi: "Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?" i citanjem drugih tema doslo mi da otvorim temu.

Očekuješ kvalitetnu komunikaciju od socijalno otuđenih, problematičnih i isključenih osoba, a takvi su ti svi ovi s preko 20-30 hiljada postova, jer inače ne bi zgubidanili pišući svaki dan 50 postova na nekom internet forumu.
Ovdje na forum dolaze ljudi koji su asocijalni i koji u RL ne mogu dobiti potrebnu dozu socijalnog dopamina, jebiga, lakse je anonimno pravit se nekakav nego u stvarnosti ulozit malo truda i pravit neke socijalne mreze i tako to :lol:
moonca

#18 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by moonca »

I ti bas brines sta ce ko pricati za tebe? :-)
triconja

#19 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

moonca wrote:I ti bas brines sta ce ko pricati za tebe? :-)
Kad svi seru, sto ne bih i ja malo? Nije tudje govno nista bolje neg moje :D
Steph

#20 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Steph »

Kada bi ovi poput TRANCE-a znali da su ovi s 20k postova vidjeli više sisa samo na ovom forumu nego on uživo zapitao bi se... :sad: :mrgreen:
Ramzess Veliki

#21 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Ramzess Veliki »

Moguca je.
I pozeljna.
Predlazem da svaka forumasica umjesto avatara stavi sise da vise nemamo dileme. :oops:

... sta, moj prijedlog nije prosao ??? :sad:
moonca

#22 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by moonca »

Neke nece moci stati u avatar a neke, tj moje ce biti kao tackice :cry:

:dajba:
Euridika
Globalna šefica

#23 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Euridika »

triconja wrote:
TRANCE wrote:

Ovdje na forum dolaze ljudi koji su asocijalni i koji u RL ne mogu dobiti potrebnu dozu socijalnog dopamina, jebiga, lakse je anonimno pravit se nekakav nego u stvarnosti ulozit malo truda i pravit neke socijalne mreze i tako to :lol:
Pa nije baš da dolaze samo asocijalni ljudi. Dolaze i prilično socijalni ljudi, ali koji sticajem okolnosti nisu u mogućnosti da ostvare dovoljan nivo socijalnih kontakata u RL (zbog obaveza, bolesti, života u dijaspori itd.), kao i oni koji vole širiti krug poznanstava (pa i na ovaj način).
Dalje, svi ljudi koji imaju preko 20k postova su na ovom forumu godinama, niko ne nakuca toliko postova u 6 mjeseci (ili skoro niko).

Inače, na samu temu, iako podržavam reformu foruma u smislu vraćanja izvornom smislu razmjene mišljenja i diskusije, nisam sigurna da li je to moguće i kako je moguće postići. I ovaj forum, kao i većina ovakvih medija komuniciranja, su u suštini prevaziđena kategorija (iako je meni to žao priznati :sad:). Većina ljudi koji još dolaze na forum su se registrirali prije 3-5-10 ili više godina, kad su forumi još uvijek bili aktuelan vid virtualnog komuniciranja. Danas, mladi naraštaji uglavnom koriste Instagram i Twitter za brze i kratke razmjene informacija i lifestyle-a, a forumi, portali, pa čak i Facebook su uglavnom za ove starije (30+ godina). Ove mlade zapravo i ne interesiraju diskusije, priče, rasprave (konstruktivne), njih interesiraju samo instant novosti, samo nek je nešto brzo, kratko, po mogućnosti skandalozno. A što se nas starijih tiče, mi smo manje-više većinu priča već ispričali, teško da ima teme o kojoj nismo diskutovali (osim dnevnopolitičkih novosti). Zato sad i nema nekog kvalitetnog dijaloga na temama, a svi forumaši su se dosad uglavnom upoznali (po pisanju), pa šta im drugo preostaje već da jedni druge provociraju? I naravno, nema ovdje nikog ili skoro nikog ko će priznati da je pogriješio. Arzuhal je dobro primijetio, na stranu inteligencija, znanje i stav, ali neodgoj je u priličnoj mjeri razlog što se forumaši međusobno ne znaju fino ophoditi u diskusiji (govorim u općem slučaju).

Jedino što vidim kao moguću opciju jeste da moderacija briše svaki upis koji odskače mimo postavljene teme, ali bojim se da bi se to pretvorilo u Sizifov posao. S jedne strane, moderacija bi morala visiti na forumu 24/7 da čisti teme od off-topica, trolanja, vrijeđanja i sl., s druge strane bi to toliko ugušilo same teme da bi se na kraju izgubio svaki smisao u forumanju, a vjerujem da bi posljedica bila i to da se rastjera i ovo malo raje što se još uvijek javljaju na forum (iako još dosta raje čita forum, malo ih piše po forumu). A već sam rekla da se novi neće javljati, nažalost. :|
zforumas

#24 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by zforumas »

Gl'aj moderacije sto se upalila :mrgreen:

Ne brinite, nema revolucije, nema talasanja. A ako nekome treba IP adresa sam cu napisati :lol:
Jbt ljudi prave bauk od IP adrese :lol:
triconja

#25 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by triconja »

Steph wrote:Kada bi ovi poput TRANCE-a znali da su ovi s 20k postova vidjeli više sisa samo na ovom forumu nego on uživo zapitao bi se... :sad: :mrgreen:
Koja je carobna rijec za to?
Post Reply