Experiment by PD9-ka:
Potrebno:
-2 litra mlijeka koje vi koristite u domaćinstvu
-1 pakovanje AB - kulture (probiotičko kiselo mlijeko od bakterija iz debelog crijeva ljudi-Acidofilus Bacilus)
-rerna
Poznato je da antbiotici "tamane" bakterije, međutim vi i vaše dijete niste bolesni....Eeee,...niko vas to ne pita, važno je zaraditi, pa i na vašem zdravlju i zdravlju vašeg djeteta.
Pomiješajte pola pakovanja AB-kulture i čistu posudu i podesite rernu na otprilike 35C stepeni ili malo više (taman kolika je i kravlja temperatura) i ostavite poklopljeno u rerni 5-6 sati da se kiseli. Novonastala AB kultura je gotova kada se žućkasta surutka (sirutka) počne hvatati oko stjenke posude. Zavisno koliku kiselost želite postići ostavite malo duže u rerni, ako vam odgovara kiselija AB-kultura.
Mlijeko se neće ukiseliti, odnosno ukiseliće se malo tako da neće biti čvrsto da ga možete "kašikom kupiti u komadima", ako je vrli farmer ili proizvođač mlijeka dodao antibiotke u mlijeko.Zašto bi oni dodavali antibiotike u mlijeko? Evo zašto, da bi se povećala produktivnost dodaje se ovaj hormon rasta, zatim, krava često obolijeva od upale vimena, a to se liječi antibioticima:
Ponekada, farmeri i proizvođači mlijeka preventivno dodaju mlijeko antibiotike, recimo, ako sumnjaju na brucelozu ili Kju-groznicu.http://www.zelena-akcija.hr/ge/hrv/opasnosti.html wrote:GOVEĐI HORMON RASTA (BGH) (poznat i pod imenom rekombinantani goveđi somatoptrofin - rBST) - je hormon dobiven genetičkim inženjerstvom, a služi za poticanje veće produkcije mlijeka u krava. Proizvođač ovog hormona, koncern Monsanto tvrdio je da se radi o najbolje ispitanom medikamentu u povijesti SAD-a . FDA je odobrila njegovu uporabu u SAD-u iako ovaj hormon nije bio dugoročno ispitan na kronične efekte na zdravlje- testiran je svega 90 dana na 30 pokusnih životinja. Pokazalo se ubrzo da je nepovoljan učinak uporabe ovog hormona slijedeći:
u krava: pored uvećane proizvodnje, mlijeko ima uvećani sadržaj IGF-1 hormona rasta, epitelnih stanica i masnoća, a manje bjelančevina, uvečanu pojavu mastitisa (upale vimena), učestalost pojave cista na jajnicima, bolesti maternice, umanjena porođajna težina
teleta te skračeni životni vijek krava.
u ljudi koji konzumiraju takvo mlijeko: uvećan sadržaj IGF-1 hormona rasta u krvi, povečana učestalost raka debelog crijeva, raka
prostate u muškaraca, te raka dojke u žena.
Usprkos tome hormon je i nadalje u uporabi u SAD-u, ali nije prihvaćen niti u jednoj drugoj zemlji svijeta.
Ukoliko i vi načinite ovi eksperiment, molim vas da me informišete na sa-x. Ja sam se zeznuo pa sam pomiješao 2 litra Inmer-tetrapak trajno mlijeko sa 2l novog, Lili mlijeka i nije mi se ukiselilo. Moram ponoviti ovi eksperiment da bih utvrdio ko to tamo obogaćuje mlijeko protiv mene i mojih ukućana.