Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
unaprijed cu da se izvinem ukoliko tema slicnog sadrzaja postoji..ali ja je nisam nasla...
naime, mene zanima sljedece: upisala sam postdiplomski studij na ekon.faksu u sarajevu..oni tvrde da je diploma priznata u EU...ja bih da to rado provjerim zna li neko gdje i na koji nacin mogu to uraditi?? mene zanima da li ta diploma vrijedi u Njemackoj konkretno, a pozeljno je i u cjeloj EU znam da na google-u ima svega...ali da ne gubim vrijeme, zanima me ako ima neko da je prosao slicno ili da ima nekih informacija o ovome...
hvala unaprijed..
Last edited by nova_korisnica on 09/02/2009 21:30, edited 1 time in total.
nova_korisnica wrote:nije valjda da niko nema info?? smmrcc...
anything??? anybody??
pogresan naslov teme...
Stavi nesto kao "da li je postdipl. na Ekonomiji u Sa priznat van granica BiH" a onda navedi sto vise detalja (valjda taj studij ima svoje ime, nije valjda samo postdipl na ecc.)...
nova_korisnica wrote:nije valjda da niko nema info?? smmrcc...
anything??? anybody??
pogresan naslov teme...
Stavi nesto kao "da li je postdipl. na Ekonomiji u Sa priznat van granica BiH" a onda navedi sto vise detalja (valjda taj studij ima svoje ime, nije valjda samo postdipl na ecc.)...
hvala mnogo na sugestiji
valjda ce pomoci...
da samo dopunim...radi se o MBA postdiplomskom studiju koji se odvija u partnerskoj saradnji sa Unioverzitetom u Torinu...rezultat tog studija (pored stecenog znanja ) je/su i dulana diploma..znaci jedna sa ekonomskog fakulteta Sa, a druga iz Torina...logicno i bilo da se barem ta druga priznaje van granica BiH...ali ja bih to rado da procitam negdje crno na bijelo
pa eto..ako ko zna vise, please let me know...
tnx!
E tu smo dakle. Zena moga bivseg sefa je zavrsila neki MBA (ako ih ima vise), kostalo je bruku para, al je dobila medjunarodno priznatu diplomu. 2 godine, 4.000 dolara po semestru il godini, ne sjecam se tacno.
Koliko ja znam jos nijedna nasa diploma se nepriznaje u EU..imamo ocajnu reputaciju, mislim na nas obrazovni sistem...e sad neznam da li po zavrsetku mba dobijate duple diplome, tj. da ki je mba realiziran u suradnji sa nekim EU univerzitetom. U tom slucaju imas i EU diplomu..priznatu dakako....
znam da sada i oni "privatno/mahalski" fakultetu tipa travnik itd..nude mba program koji je priznat jedino na teritoriju njihove mjesne zajednice od udruzenja pcelara na primjer...
mIRCerka wrote:E tu smo dakle. Zena moga bivseg sefa je zavrsila neki MBA (ako ih ima vise), kostalo je bruku para, al je dobila medjunarodno priznatu diplomu. 2 godine, 4.000 dolara po semestru il godini, ne sjecam se tacno.
ovaj kosta 18.000 KM (koliko je u $ zavisi od kursa ) ali se i placa u KM-ovima...i ovi sa ekonomije tvrde da je diploma medjunarodno priznata..ali eto, meni nesto djavo ne da mira pa da mi je da provjerim to negdje zvanicno
e nisam procitao naredni mail...onda imas EU diplomu...E sad fino proguglaj tu skolu u torinu i vidi koje akreditive imaju...znam da su talijani skloni muiljanju, pa i oni imaju mahalskih fakulteta cije diplome su priznate od recimo udruzenja privrednika date regije.. Ako im u akreditivu stoji evropska asocijacija MBA ili svjetska asocijacija MBA onda dobijas korisnu diplomu...ukoliko nije tako hmmm na trzistu rada te cjene prema kvalitetu programa koja ta skola nudi.. Pogledaj svjetsku listu MBA programa i vidjeces na kojem mjestu je taj u torinu...za MBA kvalitet imas rang listu u financial timesu i svjetskoj asocijaciji,,mrsko mi je sad opsirno pisati..ali ako se malo potrudis sve informacije ukljucujuci kategorizaciju i trzisnu vrijednost MBA mozes naci na webu...pocni od mislim da se zove world mba association..ili tako nesto.
mIRCerka wrote:E tu smo dakle. Zena moga bivseg sefa je zavrsila neki MBA (ako ih ima vise), kostalo je bruku para, al je dobila medjunarodno priznatu diplomu. 2 godine, 4.000 dolara po semestru il godini, ne sjecam se tacno.
ovaj kosta 18.000 KM (koliko je u $ zavisi od kursa ) ali se i placa u KM-ovima...i ovi sa ekonomije tvrde da je diploma medjunarodno priznata..ali eto, meni nesto djavo ne da mira pa da mi je da provjerim to negdje zvanicno
To su jeftiniji mba programi...
na yale-u full time 18 ili 24 months kosta 120.i nesto hiljada dolara ali ti garantuju pocetnu godisnju platu od nekih nett 100.t dolara kolko se sjecam.. pogledaj malo reference o tom fakultetu prije nego li se zaletis...topla preporuka
da hajde, proguglaj malo i kriterije za odabir MBA programa i sve ce ti se samo kazati...da ti nepisem nesto sto vec postoji...ja licno ne bi pristao na MBA program na Ekonomskom fakultetu u sarajevu...chak i da je 1000 maraka...kad procitas kriterije kao sto su npr. firme sponzori, predispozicije polaznika itd.. mislim da ces me svatiti
Panthera wrote:e nisam procitao naredni mail...onda imas EU diplomu...E sad fino proguglaj tu skolu u torinu i vidi koje akreditive imaju...znam da su talijani skloni muiljanju, pa i oni imaju mahalskih fakulteta cije diplome su priznate od recimo udruzenja privrednika date regije.. Ako im u akreditivu stoji evropska asocijacija MBA ili svjetska asocijacija MBA onda dobijas korisnu diplomu...ukoliko nije tako hmmm na trzistu rada te cjene prema kvalitetu programa koja ta skola nudi.. Pogledaj svjetsku listu MBA programa i vidjeces na kojem mjestu je taj u torinu...za MBA kvalitet imas rang listu u financial timesu i svjetskoj asocijaciji,,mrsko mi je sad opsirno pisati..ali ako se malo potrudis sve informacije ukljucujuci kategorizaciju i trzisnu vrijednost MBA mozes naci na webu...pocni od mislim da se zove world mba association..ili tako nesto.
ovo je skola partner...ja ili ne vidim ili nema nigdje link za engleski jezik?!?! bas super...jer svi govorimo talijanski http://www.unito.it/saa/
na FT ih nema na ranku nigdje...na http://www.mbaworld.com/ ih isto nema...
trazicu dalje..nema druge...
ako neko zna proces nostrifikacije diplome u Njemackoj neka javi...onda cu se obratii odmah njihovoj nadleznoj instituciji...
tnx Panthera...
To su jeftiniji mba programi...
na yale-u full time 18 ili 24 months kosta 120.i nesto hiljada dolara ali ti garantuju pocetnu godisnju platu od nekih nett 100.t dolara kolko se sjecam.. pogledaj malo reference o tom fakultetu prije nego li se zaletis...topla preporuka
hehe..i ja bih na Yale...ali nije se imalo ma ne znam da je ovo "jeftino"...gledala sam malo cijene po UK, DE itd..za USA da ne goovorim...ali eto, to je bio svojevremeno izbor u Sa..pa sam to upisala...tada mi nije padalo na pamet da idem vani..sad se malo promjenile okolnosti pa hocu da znam je li ovo "dzaba" studiram..u smislu da mi niko tu diplomu nece priznati..ili cu ipak imati nekog hajra od nje...
Panthera wrote:e nisam procitao naredni mail...onda imas EU diplomu...E sad fino proguglaj tu skolu u torinu i vidi koje akreditive imaju...znam da su talijani skloni muiljanju, pa i oni imaju mahalskih fakulteta cije diplome su priznate od recimo udruzenja privrednika date regije.. Ako im u akreditivu stoji evropska asocijacija MBA ili svjetska asocijacija MBA onda dobijas korisnu diplomu...ukoliko nije tako hmmm na trzistu rada te cjene prema kvalitetu programa koja ta skola nudi.. Pogledaj svjetsku listu MBA programa i vidjeces na kojem mjestu je taj u torinu...za MBA kvalitet imas rang listu u financial timesu i svjetskoj asocijaciji,,mrsko mi je sad opsirno pisati..ali ako se malo potrudis sve informacije ukljucujuci kategorizaciju i trzisnu vrijednost MBA mozes naci na webu...pocni od mislim da se zove world mba association..ili tako nesto.
ovo je skola partner...ja ili ne vidim ili nema nigdje link za engleski jezik?!?! bas super...jer svi govorimo talijanski http://www.unito.it/saa/
ako neko zna proces nostrifikacije diplome u Njemackoj neka javi...onda cu se obratii odmah njihovoj nadleznoj instituciji...
tnx Panthera...
Kao sto sam i mislio..certificirana od organizacije privrednika regije piemonte...talijanski fuseraj...neces je ni naci na world ranku jer nije u World MBA associationb ili European MBA Association... drufim rijecima nije neka skola...e sad moze se jos puno pricati...
tnx Panthera...
Kao sto sam i mislio..certificirana od organizacije privrednika regije piemonte...talijanski fuseraj...neces je ni naci na world ranku jer nije u World MBA associationb ili European MBA Association... drufim rijecima nije neka skola...e sad moze se jos puno pricati...
(ne na tebe, vec na sebe..sto to ranije nisam provjerila...)
Samim time sto dobijas dvojnu diplomu, odnosno, pored nase i diplomu univerziteta u Torinu, ne moras brinuti da li ce tvoje znanje biti priznato u Evropi. S obzirom da redovan full time program postdiplomskog (master) studija na efsa kosta 100KM po godini, a isti redovan-samofinansirajuci 1000KM, ovih 18 "malenih" i nije tako sitna svota. Iako je efsa MBA daleko od evropskog nivoa, mislim da je to najbolje sto mozes dobiti u okviru jedne javno-obrazovne institucije. Naravno, uvijek se mozes odluciti za Ganica ili mozda Yale?!
Glavno pitanje kod MBA je da li je program akreditiran i koliko je relevantna akreditacija. Moja škola ima AACSB akreditaciju tako da samo priznavanje diplome nije upitno. Ja znam da recimo škola u Bledu do nedavno nije imala valjanu akreditaciju programa tako da si se sa diplomom mogao lagano slikati van bivše YU. Dakle kratko rečeno čisto sumnjam da MBA našeg fakulteta ima diplomu koja ti vrijedi van BiH možda do Srbije.
Dakle kada si u nedoumici možeš otići na stranicu AACSB i provjeriti listu akreditiranih institucija u svijetu.
Thinker wrote:Glavno pitanje kod MBA je da li je program akreditiran i koliko je relevantna akreditacija. Moja škola ima AACSB akreditaciju tako da samo priznavanje diplome nije upitno. Ja znam da recimo škola u Bledu do nedavno nije imala valjanu akreditaciju programa tako da si se sa diplomom mogao lagano slikati van bivše YU. Dakle kratko rečeno čisto sumnjam da MBA našeg fakulteta ima diplomu koja ti vrijedi van BiH možda do Srbije.
Dakle kada si u nedoumici možeš otići na stranicu AACSB i provjeriti listu akreditiranih institucija u svijetu.
evo bas sam gledala...nema ni na njihovoj listi...
medjutim vidim da i kod njih nedostaju neki evropski univerziteti...
e draga da vi ne bi ovdje dalje naglabali o tome sta je sta i da se ne bi prepucavali sa Yale-om ili MBA ovim ili onim, moj savjet ti je da lijepo udjes u biblioteku na efsa, uzmes knjigu sa promocije u kojoj su ti imena svih diplomiranih studenata, kao i imena onih koji su zavrsili prosle godine MBA i koji su dobili svoje diplome, pa cak koji su i bili jedan period u Torinu pa fino lijepo nadjes nekog od tih ljudi i porazgovaras s njima....
medju tim osobama ima i nasih ass i jos puno drugih tako da ce ti ljudi iz prve ruke reci sta kako ko gdje.... mislim da je to puno jednostavnije nego googlati po bilo cemu.... covjek nesto trazi a ne zna sta trazi.....
helem to je moj savjet, a tebi sretno u svakom slucaju:-)
pozz
bubi_s wrote:e draga da vi ne bi ovdje dalje naglabali o tome sta je sta i da se ne bi prepucavali sa Yale-om ili MBA ovim ili onim, moj savjet ti je da lijepo udjes u biblioteku na efsa, uzmes knjigu sa promocije u kojoj su ti imena svih diplomiranih studenata, kao i imena onih koji su zavrsili prosle godine MBA i koji su dobili svoje diplome, pa cak koji su i bili jedan period u Torinu pa fino lijepo nadjes nekog od tih ljudi i porazgovaras s njima....
medju tim osobama ima i nasih ass i jos puno drugih tako da ce ti ljudi iz prve ruke reci sta kako ko gdje.... mislim da je to puno jednostavnije nego googlati po bilo cemu.... covjek nesto trazi a ne zna sta trazi.....
helem to je moj savjet, a tebi sretno u svakom slucaju:-)
pozz
i ja bih to rado uradila...samo ima mali problem...nema jos niko sa tom diplomom jos niko nije magistrirao jer je to relativno mlad program...tek se upisala 3. generacija..a od prve generacije neki tek imaju zakazan termin za odbranu...
a ja koliko znam, vecina nasin assistenata ode vani na PD...to sto meni neko na ekonomiji kaze: "jest, jest priznato ti je to sve u Evropi" meni apsolutno nista ne znaci...crno na bijelo bi bilo lijepo vidjeti
Priznavanje MBA ide kroz akreditaciju programa, jednostavno ih nazovi i pitaj ih da li je program akreditovana, ako jeste koja je akreditacija u pitanju. Onda na netu provjeri akreditaciju i to je to.
Mada evo gospodin nam je ljubazno skrenuo pažnju da programa više nema.
nova_korisnica wrote: a ja koliko znam, vecina nasin assistenata ode vani na PD...to sto meni neko na ekonomiji kaze: "jest, jest priznato ti je to sve u Evropi" meni apsolutno nista ne znaci...crno na bijelo bi bilo lijepo vidjeti
pitaj ass. Velida Efendica, mislim da je on prosle godine zavrsio taj PDS program pa ti mozda moze reci nesto vise o tome...on je asistent prof. Fikreta Hadzica koji predaje Bankarstvo.
pa ne znam, kolegica rece da jos niko to nije zavrsio a i ja koliko znam da je ove godine sa mnom na dodjeli diploma procitana grupa ljudi koji su zavrsili MBA.... i u pravu si cini mi se da je bas ass Velid zavrsio taj sistem.... to sam vec i rekla, ali opet ne bih da garantujem 100%.... ako treba da pogledam u onoj knjizi pa da javim kolegice reci, mislim da su i oni tu pobrojani....