Da li je ljubav stvarno slijepa?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

anais_nin

#1 Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by anais_nin »

:D kazu naucnici da bi mogla da bude :D

Objavljeno 13.02.2008. u 09:25
Ljubav je stvarno slijepa

Američki istraživači su otkrili da je ljubav stvarno slijepa kada je u pitanju primjećivanje drugih ljudi. U studiji je učestvovalo 120 heteroseksualnih studenata koji su u tom momentu bili u romantičnoj vezi, piše Reuters.

Studenti na koledžu koji su zaljubljeni manje primjećuju druge zgodne žene ili muškarce, otkrio je istraživački tim sa kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu.

“Ljubav koju osjećate prema svom partneru čini da svi ostali izgledaju manje atraktivno, a taj osjećaj djeluje na određeni način, te vam omogućava da potisnete misli o drugim ljudima iz svoje glave.“, objasnio je Gian Gonzaga, čija je studija objavljena u časopisu Evolution and Human Behaviour.

“Slično kao da ljubav stavlja konjske štitnike za oči na ljude.“, dodao je Martie Haselton, profesor psihologije i komunikacija na UCLA.

Gonzaga i Haselton zamolili su 120 studenata heteroseksualne orijentacije koji su, u tom trenutku bili u romantičnoj vezi, da pregledaju fotografije atraktivnih članova suprotnog pola. Volonteri su zamoljeni da izaberu najprivlačnije fotografije, te da izaberu da napišu esej o svoj trenutnom partneru ili o osobi koju su izabrali sa slike.

Za vrijeme pisanja eseja, studenti su zamoljeni da zaborave zgodne pojedince koje su vidjeli na fotografijama, ali da napišu na marginama papira ako su pomislili na njih za vrijeme pisanja. Studenti koji su pisali o svojim partnerima su u manjem broju priznavali da su mislili o drugim ljudima od studenata koji su pisali o uobičajenim stvarima.

Kasnije zapitani da se prisjete zgodnih ljudi sa slika, studenti koji su pisali o svojim partnerima sjetili su se manje detalja fizičkog izgleda zgodnog stranca.

Je li ovo zbog ljubavi ili osjecaja da ne bi trebali misliti o drugim ljudima? :D
Vertigo

Post by Vertigo »

Dva sata bez odgovora.

To mozda u AmeriKi, ovdje su se svi dali u politiku :D
Prozor

Post by Prozor »

Ljubav je gluha, probaj reci nesto zaljubljenom/oj o voljenoj osobi...
pesak

Post by pesak »

i gluva i slepa...zaljubljenost.
i luda,
cudim se cudom kako sam uopste mogla da se zaljubim u neke tipove.
ne mogu da se nacudim.
kad se zaljubim, ne vidim apsolutno nista...cak mi i culo mirisa zamre. :lol:
meni je znak da je zaljubljenost prosla uvek bio to njihovo zdrakanje za drugim zenskim osobama.
bas bi bilo dobro da se ima nesto za po kuci u ovakva grozna politicka vremena. :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

pesak wrote:i gluva i slepa...zaljubljenost.
i luda,
ne mogu da se nacudim.
meni je znak da je zaljubljenost prosla uvek bio to njihovo zdrakanje za drugim zenskim osobama.
bas bi bilo dobro da se ima nesto za po kuci u ovakva grozna politicka vremena. :D

kupio sam sebi na dar, jedan mali zuti kisobran :D
lady midnight

Post by lady midnight »

evo i slijepa, i gluha... ali shto zna biti gluPa...:roll: :oops:
anais_nin

Post by anais_nin »

lady midnight wrote:evo i slijepa, i gluha... ali shto zna biti gluPa...:roll: :oops:
:lol: :lol: :lol:
kolega

Post by kolega »

mamica papucarka wrote:
pesak wrote:i gluva i slepa...zaljubljenost.
i luda,
ne mogu da se nacudim.
kupio sam sebi na dar, jedan mali zuti kisobran :D
samo treba pazit da se ne zateleba :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

Post by anjusha »

lady midnight wrote:evo i slijepa, i gluha... ali shto zna biti gluPa...:roll: :oops:

Jes vala! :D
_mandrak_

#10 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by _mandrak_ »

Ma kakvi.Ona shirom otvorenih ochiju guta one zaslepljene. :-D
Endzy

#11 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by Endzy »

Jasta je...to je ono kad na sve njegove lose osobine gledas sirom zatvorenih ociju
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by pici »

ma,yes,yes al kad progledas,procujes i dodes sebi,copor djece ti visi za vratom,radis po citav dan i kad dodes s posla,punica :evil: te riba kako joj Kcerci ne pridajes dovoljno paznje :D ........kuku mene moja majko :D
irfan2

#13 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by irfan2 »

uh, ja recimo imam neki moralni zid ..nekako se sam od sebe napravi taj odbrambeni mehanizam ilistavec ..ako sam u vezi, nebitno jesam li zaljubljen ili ne, okrenucu se za lijepom curom na ulici i bacit pogled na nog u prolazu :D ..al nista dalje od toga ..
par puta sam imao priliku, ono sve mi haman ponudjeno na pladnju :D ..i to je cura bila stvaaarno ekstra, sve nam se poklopilo..al sam skonto da ne mogu, nije to za mene :roll:
lady midnight

#14 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by lady midnight »

irfan2 wrote:uh, ja recimo imam neki moralni zid ..nekako se sam od sebe napravi taj odbrambeni mehanizam ilistavec ..ako sam u vezi, nebitno jesam li zaljubljen ili ne, okrenucu se za lijepom curom na ulici i bacit pogled na nog u prolazu :D ..al nista dalje od toga ..
par puta sam imao priliku, ono sve mi haman ponudjeno na pladnju :D ..i to je cura bila stvaaarno ekstra, sve nam se poklopilo..al sam skonto da ne mogu, nije to za mene :roll:
a shta je TO? :D :D shto nije za tebe :D
irfan2

#15 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by irfan2 »

pa nije za mene da, kad sam sa nekim, da svrljam okolo .. mozda, ali samo mozda u ono bas ekstremnim situacijama...kad nadjem neku da mogud a sutim sa njom :D ..

nekim mojim poznanicima i jaranima (i jaranicama) to nije uopste problem ...
kolega

#16 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by kolega »

anais_nin wrote::D kazu naucnici da bi mogla da bude :D ...
u prilog ovome naucnom misljenju ima jos jedna cinjenica, ..., ljubav je slijepa - zato se zaljubljeni toliko pipaju :D
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#17 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by Šeherzada »

kolega wrote:
ljubav je slijepa - zato se zaljubljeni toliko pipaju :D
Uze mi rijec iz usta!
irfan2

#18 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by irfan2 »

kolega, super ti je avatar :D ..
kolega

#19 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by kolega »

aida05 wrote:
kolega wrote:
ljubav je slijepa - zato se zaljubljeni toliko pipaju :D
Uze mi rijec iz usta!
a i ti si to primjetila, jel' de!? :D
irfan2 wrote:kolega, super ti je avatar :D ..
dobri stari La Linea ili od milja Bajum Bajum :D
Šeherzada

#20 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by Šeherzada »

kolega wrote: a i ti si to primjetila, jel' de!? :D
:D
A gdje to necu primjetiti 8-)
kolega

#21 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by kolega »

aida05 wrote:
kolega wrote: a i ti si to primjetila, jel' de!? :D
:D
A gdje to necu primjetiti 8-)
da, jedno je vidjet ocima a drugo opipat rukama :)
Šeherzada

#22 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by Šeherzada »

kolega wrote:
da, jedno je vidjet ocima a drugo opipat rukama :)
Vidjela,opipala,pa komentarisem :-D
onako

#23 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by onako »

Ponekad pomislim da smo mi slijepi i nemocni da se nosimo sa svom onom lepezom najprefinjenijih osjecaja koja nam Ljubav donese...Kazu da je prvo nastao Ašik-Ljubav, a potom i sve iz ljubavi...I mislim da smo mi pocesto slijepi na svu ljepotu kojom nas natapi i da se naprosto ne znamo nositi sa beskrajnim morima najtananijih osjecaja koje nam ona donese...Krnjimo je matematikom osjecaja ko je vise ili manje dao, bezbrojnim razlozima koje iz dana u dan iznalazimo sva ona lijepa osjecanja potiskujemo nekim drugim nepovratno gubeci ljepotu kojom nas je natopila...Ne, ne mislim da ljubav slijepa, mislim da naprosto mi pocesto nismo u stanju da cvijet koji nam u srcu ostavi, njegujemo i ocuvamo ga u svoj njegovoj mirisnoj ljepoti...
zena21

#24 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by zena21 »

onako wrote:Ponekad pomislim da smo mi slijepi i nemocni da se nosimo sa svom onom lepezom najprefinjenijih osjecaja koja nam Ljubav donese...Kazu da je prvo nastao Ašik-Ljubav, a potom i sve iz ljubavi...I mislim da smo mi pocesto slijepi na svu ljepotu kojom nas natapi i da se naprosto ne znamo nositi sa beskrajnim morima najtananijih osjecaja koje nam ona donese...Krnjimo je matematikom osjecaja ko je vise ili manje dao, bezbrojnim razlozima koje iz dana u dan iznalazimo sva ona lijepa osjecanja potiskujemo nekim drugim nepovratno gubeci ljepotu kojom nas je natopila...Ne, ne mislim da ljubav slijepa, mislim da naprosto mi pocesto nismo u stanju da cvijet koji nam u srcu ostavi, njegujemo i ocuvamo ga u svoj njegovoj mirisnoj ljepoti...

wow :-) :-) :-) :-)
kolega

#25 Re: Da li je ljubav stvarno slijepa?

Post by kolega »

onako wrote:Ponekad pomislim da smo mi slijepi i nemocni da se nosimo sa svom onom lepezom najprefinjenijih osjecaja koja nam Ljubav donese...Kazu da je prvo nastao Ašik-Ljubav, a potom i sve iz ljubavi...I mislim da smo mi pocesto slijepi na svu ljepotu kojom nas natapi i da se naprosto ne znamo nositi sa beskrajnim morima najtananijih osjecaja koje nam ona donese...Krnjimo je matematikom osjecaja ko je vise ili manje dao, bezbrojnim razlozima koje iz dana u dan iznalazimo sva ona lijepa osjecanja potiskujemo nekim drugim nepovratno gubeci ljepotu kojom nas je natopila...Ne, ne mislim da ljubav slijepa, mislim da naprosto mi pocesto nismo u stanju da cvijet koji nam u srcu ostavi, njegujemo i ocuvamo ga u svoj njegovoj mirisnoj ljepoti...
ya-hoo!

život nije postao u moru nego od ljubavi, ljubavi ... :)
Post Reply