E moj @mojsije josh nisi osnove naucio jer ako imash pravo na teritorijalni, onda imash pravo i na epikontinentalni pojas/vode.mojsije wrote:imaashana_majka wrote:
Dobro si, zaboravio sam s' kim imam posla, oprosti @mojsije.,ja odmah na epikontinentalni pojas a nismo skontali neke osnove.
![]()
Bilo bi lijepo da objasnish "glupim" Bosancima neke stvari:
Je li BiH suverena drzava? Ima li BiH izlaz na more, a samim tim i status obalske drzave? Ako je pomorska drzava imal' pravo na teritorijalne vode?nema jer nema dodir s otvorenim morem, da nema pelješca i korčule onda bi imala pravoshana_majka wrote:Ako ima pravo na teritorijalne imal' pravo na epikontinenalne vode?najbolje bi bilo da je cijeli jadran BiH epikontinentalno more a hr more samo pola metra od obaleshana_majka wrote: Da li je ikad more razgraniceno izmedju BiH i Hrvatske? Ako ne postoji dogovor, ko/shta je mjerodavan(no) u sporu?
koji debil, a da hr proglasi neumski zaljev hr epikontinentalno more (to što ti govoriš je ista stvar)
Konvencija o pravu mora (1982.25 S 1. č.12.) :“Kada obale dviju drzava leze sucelice ili se granice kopno dominira morem je sushtina svih pravila medjunarodnog prava koja uredjuju prava na moru kodificirana u Konvenciji o pravu mora . Prava na moru nisu primarna ili autonomna prava, te ona ne postoje samostalno, vec su ona izvedena i supsidiarna prava.
Medjunarodno pravo o epikontinentalnom pojasu, jednako je primjenjivo na sve morske pojase podvrgnute jurisdikciji obalne drzave. “Kopno je zakonski izvor vlasti koju drzava moze vrshiti preko teritorijalnih produzetaka prema moru”. Ona proizlaze iz teritorijalne suverenosti obalne drzave odnosno automatski su njegova pripadnost.
Ako se drzave medjusobno granice, nijedna od tih dviju drzava nije ovlashtena, ako medju njima nema suprotnog sporazuma, proshiriti svoje teritorijalno more preko crte sredine, kojoj je svaka tacka jednako udaljena od najblizih tacaka polaznih crta od kojih se mjeri shirina teritorijalnog mora svake od tih dviju drzava. E,zbog ovog ne zelite da pregovarate, nego donosite jednostrane odluke.
Sporazum izmedju Italije i SFRJ (Rim 1982), daje pravo BiH (kao pomorskoj drzavi)na slobodan pristup do medjunarodnih voda, a ne na "neshkodljiv "prolaz kako ga vi zelite prikazati. BiH treba omoguciti ono shto ste vi sebi omogucili,a nama osporavate...
Te "ublehe" mozesh prosipat...al' znash kome.