Ja nisam ni rekao da doticni ne zivi/radi u Zagrebu, ali zagrepcanin nije. Niti je Hrvat, ako vec brojimo krvna zrnca.prog321 wrote:Ja u Zagrebu cujem svakakvih naglasaka i zvukova. Nemoj se iznenaditi kad ti neko u po Zagreba kaze aerodrom ili komsija. Ciste, eto ne-hrvatske rijeci.dječak sa šibicama wrote:Zagrepcani ne govore "valja".
Troll alert.
Ima svakakve mrake iz svih djielova bivse Ju pa se nazivi prelamaju zavisi sa kim pricas. Na primjer u Velikoj Mlaki kod aerodroma prije 15 god i nije bilo puno kuca. Danas ima citavo jedno naselje Bosanaca, tj Hrvata iz Srednje Bosne, ali ih Zagrebcani zovu Bosancima.
Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
-
dječak sa šibicama
#626 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
- zg1911
#627 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
a jesi nasao primjereprog321 wrote:
Ja u Zagrebu cujem svakakvih naglasaka i zvukova. Nemoj se iznenaditi kad ti neko u po Zagreba kaze aerodrom ili komsija. Ciste, eto ne-hrvatske rijeci.
Ima svakakve mrake iz svih djielova bivse Ju pa se nazivi prelamaju zavisi sa kim pricas. Na primjer u Velikoj Mlaki kod aerodroma prije 15 god i nije bilo puno kuca. Danas ima citavo jedno naselje Bosanaca, tj Hrvata iz Srednje Bosne, ali ih Zagrebcani zovu Bosancima.
dakle, mislim da ti bar 90% zagrepcana kaze aerodrom, a ne zracna luka. komsija vec puno, puno manje. iskljucivo dosljaci iz bih
a nego kako bi trebali zvati te hrvate iz srednje bosne nego bosancima? pa ne pise vam na celu hrvat, bosnjak, srbin. a i da pise predugo i neprakticno je reci hrvat iz bosne. bosanac je sasma u redu. jos ljepse kad se tako nazove hercegovca
- tututuuuu
#628 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Ma pusti to. to ti je poHkusaj provokacije. Ne zovu ni Dalmatince u Zagrebu Hrvati s mora, je l tako.zg1911 wrote:a jesi nasao primjereprog321 wrote:
Ja u Zagrebu cujem svakakvih naglasaka i zvukova. Nemoj se iznenaditi kad ti neko u po Zagreba kaze aerodrom ili komsija. Ciste, eto ne-hrvatske rijeci.
dakle, mislim da ti bar 90% zagrepcana kaze aerodrom, a ne zracna luka. komsija vec puno, puno manje. iskljucivo dosljaci iz bih
a nego kako bi trebali zvati te hrvate iz srednje bosne nego bosancima? pa ne pise vam na celu hrvat, bosnjak, srbin. a i da pise predugo i neprakticno je reci hrvat iz bosne. bosanac je sasma u redu. jos ljepse kad se tako nazove hercegovca
ali koliko tip lupa, kao aerodrom rijec koja je dosla od Bosanaca smijesno za cuti. Komsija isto tako ne govore Hrvati iz Bosne osim u rijetkim slucajevima. Vec se pokazalo da tip pojma nema, al to ga ne sprjecava da lupa.
U Zagrebu npr. isto tako daleko vise govore hiljada nego sto govore BiH Hrvati...
-
prog321
#629 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Tuta opet u zaletu.
Nisam ni rekao da većina priča tako ali da se pokadkad može čuti. Na ulici, u restoranima, u priči sa običnim ljudima. Ne može se od jedne riječi zaključiti da li je iz Zagreba ili ne.
Možda se druži sa par Bosanaca tamo i pokupio nekoliko fraza? Nikad ne znaš.
Ps.
Hiljada jeste takođe riječ koja se čuje često u Zagrebu.
Nisam ni rekao da većina priča tako ali da se pokadkad može čuti. Na ulici, u restoranima, u priči sa običnim ljudima. Ne može se od jedne riječi zaključiti da li je iz Zagreba ili ne.
Možda se druži sa par Bosanaca tamo i pokupio nekoliko fraza? Nikad ne znaš.
Ps.
Hiljada jeste takođe riječ koja se čuje često u Zagrebu.
- zg1911
#630 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
mislim da ti vecina bas purgera, dakle onih kojima su generacije iz zga, oni koji pricaju kajkavskom ekavicom, kaze hiljada. ja sam, makar samo zagrepcanin, ne i purger, cesce kazem tisuca ali nije mi ni (h)iljada strana. popularni su i kolokvijalni soma (1000), glava (100) i banka (10)tututuuuu wrote:Ma pusti to. to ti je poHkusaj provokacije. Ne zovu ni Dalmatince u Zagrebu Hrvati s mora, je l tako.zg1911 wrote:a jesi nasao primjereprog321 wrote:
ali koliko tip lupa, kao aerodrom rijec koja je dosla od Bosanaca smijesno za cuti. Komsija isto tako ne govore Hrvati iz Bosne osim u rijetkim slucajevima. Vec se pokazalo da tip pojma nema, al to ga ne sprjecava da lupa.![]()
U Zagrebu npr. isto tako daleko vise govore hiljada nego sto govore BiH Hrvati...
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#631 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
dortmund wrote:
Danas je Hrvatska zemlja drastičnih razlika i to je otužno. Da Jugoslavija nije sa svojim tenkovima i avionima rušila po mojoj zemlji pet godina danas bi zemlja bila razvijenija i bolje društvo, uvjeren sam..
Osim Vukovara koji je to grad rušen? Osim Pakraca, Okučana, možda Novske, dubrovačkog zaleđa i zapadnoslavonskih sela gdje je to tako sistematski uništavano? Svi industrijski centri i gradovi širom HR nisu imali ratnih dejstava ili možda sitnih čarki. To je sve uništila demokraCija since 1991
- tututuuuu
#632 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Ne unistava rat ekonomiju samo granatama. Dovoljan je glas da je tamo negdje rat, da je opasno i eto ti turizma u problemima, eto ti stranih investicija u problemima... Niko se ne zeli ici kupati u zemlju gdje je cuo da se rat vodi ili da ulaze svoj novac gdje je ratna situacija i opcenito bezakonje. A naravno onda dodatno postratno bezakonje i trpanje sebi u dzep dok se moze po onoj "ko je jamio jamio je"... I onda su tu uvijek neizbjezna davanja za branitelje, RVI itd...Lajavikrelac wrote:dortmund wrote:
Danas je Hrvatska zemlja drastičnih razlika i to je otužno. Da Jugoslavija nije sa svojim tenkovima i avionima rušila po mojoj zemlji pet godina danas bi zemlja bila razvijenija i bolje društvo, uvjeren sam..
![]()
![]()
Osim Vukovara koji je to grad rušen? Osim Pakraca, Okučana, možda Novske, dubrovačkog zaleđa i zapadnoslavonskih sela gdje je to tako sistematski uništavano? Svi industrijski centri i gradovi širom HR nisu imali ratnih dejstava ili možda sitnih čarki. To je sve uništila demokraCija since 1991Teritorija ondašnje RSK su pasivni i zaostali krajevi u najbolja vremena, jedino je Knin na nešto ličio....
- Domaci izdajnik
#633 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Ma ok je to sve, mislio sam na njegovu opasku da bi HR bila daleko razvijenija da je 5 godina nisu bombardovali
Od kraja 90tih najveći ekonomski centri su uništeni i rasparčani da bi se na njihovim mjestima gradili stanovi npr. Jugoplastika, a imala je nekoliko ino partnera u to vrijeme koji su bili spremni da ulože novac u proizvodnju i plasman. Jbg ono Jugo je žuljalo Njofrine lakeje....
- Tomi110
#634 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Jebiga trebalo je nečim se branit, a niko ne da na veresiju, pa staviš državnu firmu pod hipoteku, skupiš kufer para, platiš od tog kufera oružje koje je "navodno" deset puta skuplje nego obično (radi sankcija), dovezeš kamion oružja ili kontejner oružja a nakon par mjeseci otvoriš svoj privatluk sa kapitalom malo manjim od hipoteke firme. Tako je počinjao ekonomski boom u Hrvatskoj u većini slučajeva...i onda poslije kad pitaju gdje su pare od firme....mrtvo hladno odgovoriš...pa otišle na obranu, a otkud ti privatluk?....ostavio mi bogati stric iz dijaspore pare.....I tako pojede magarac vuka.Lajavikrelac wrote:dortmund wrote:
![]()
![]()
Osim Vukovara koji je to grad rušen? Osim Pakraca, Okučana, možda Novske, dubrovačkog zaleđa i zapadnoslavonskih sela gdje je to tako sistematski uništavano? Svi industrijski centri i gradovi širom HR nisu imali ratnih dejstava ili možda sitnih čarki. To je sve uništila demokraCija since 1991Teritorija ondašnje RSK su pasivni i zaostali krajevi u najbolja vremena, jedino je Knin na nešto ličio....
- Domaci izdajnik
#635 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
A kako onda objasniti da na moru jedne od najatraktivnijih i najboljih lokacija trunu i propadaju, primjer Kupara i sličnih odmarališta nekadašnje JNA? Nisu dovoljno interesantna zemlji koja hoće da živi od turizma? Ili možda onaj hotel što je bio jedan od najljepših u svoje vrijeme, vlasnih magazina Penthouse mislim mu bio suvlasnik, ne sjećam se gdje je.....To sve propada, zjapi i truli a rata vidjelo nije....
- Tomi110
#636 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
A kako objasniti da su nam Katarci htjeli izgraditi LNG terminal u Omišlju da bi mogli izvoziti svoj plin preko nas prije nego je bio u planu terminal kraj Trsta? Lako.... nisu htjeli ili mogli podmazali koliko su rodjaci tražili a onda priča po novinama što će nama arapske balije u Hrvatskoj, ozbiljno balije. I to za vrijeme vladavine domoljuba....zna se.Lajavikrelac wrote:A kako onda objasniti da na moru jedne od najatraktivnijih i najboljih lokacija trunu i propadaju, primjer Kupara i sličnih odmarališta nekadašnje JNA? Nisu dovoljno interesantna zemlji koja hoće da živi od turizma? Ili možda onaj hotel što je bio jedan od najljepših u svoje vrijeme, vlasnih magazina Penthouse mislim mu bio suvlasnik, ne sjećam se gdje je.....To sve propada, zjapi i truli a rata vidjelo nije....
-
dječak sa šibicama
#637 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Sisacka zeljezara nekoliko puta zapaljena, Petrinja okupirana i opljackana, Sisak, Karlovac, Slavonski brod, Osijek, Vinkovci, Zadar, Sibenik, Gospic pod konstantnom artiljerijskom vatrom nekoliko godina.Lajavikrelac wrote:dortmund wrote:
![]()
![]()
Malo se pravimo blesavi.
-
dječak sa šibicama
#638 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Kupari nisu vidjeli rata?Lajavikrelac wrote:A kako onda objasniti da na moru jedne od najatraktivnijih i najboljih lokacija trunu i propadaju, primjer Kupara i sličnih odmarališta nekadašnje JNA? Nisu dovoljno interesantna zemlji koja hoće da živi od turizma? Ili možda onaj hotel što je bio jedan od najljepših u svoje vrijeme, vlasnih magazina Penthouse mislim mu bio suvlasnik, ne sjećam se gdje je.....To sve propada, zjapi i truli a rata vidjelo nije....
Kako ti lupetas jebote.
Inace, otidji malo na dubrovacko primorje, ne pricaj napamet.
- Tomi110
#639 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Bilo je ratnih razaranja i ogromnih steta uzrokovanih ratom, ali sad nakon dvadeset godina nakon rata kad se osvrnemo vidimo da su vecu stetu pocinili "domoljubi" koji su pljackali dok su pravi domoljubi ostavljali kosti i ti su sutljiva vecina danas. I sad kad me neko pita razliku izmedu Bosne i Hrvatske,po meni je skoro i nema jer je mentalitet ljudi isti,a sa takvim mentaltetom ni Bosna a ni Hrvatska nece daleko, nastranu sto smo u NATO-u i u EU, ja zivim losije.Bosna nije u ovim asocijacijama, ali isto tako Bosna nije zaduzena do grla kao Hrvatska. U Bosni se zale da stranci upravljaju njome odn da je pod protektoratom, da li mislite da Hrvatska nije pod protektoratom EU i njenih jacih clanica (Njemacke,Francuske,Velike Britanije), dajte ljudi gdje oni okom mi tu skokom.Prodacemo i gace na stapu a onda cemo vidjeti sto je EU i ko stvarno vlada Hrvatskom. Dragi Bosanci i Hercegovci, stvarno ali bas stvarno vam zelim od srca da nikad ne udjete u EU.dječak sa šibicama wrote:Kupari nisu vidjeli rata?Lajavikrelac wrote:A kako onda objasniti da na moru jedne od najatraktivnijih i najboljih lokacija trunu i propadaju, primjer Kupara i sličnih odmarališta nekadašnje JNA? Nisu dovoljno interesantna zemlji koja hoće da živi od turizma? Ili možda onaj hotel što je bio jedan od najljepših u svoje vrijeme, vlasnih magazina Penthouse mislim mu bio suvlasnik, ne sjećam se gdje je.....To sve propada, zjapi i truli a rata vidjelo nije....
Kako ti lupetas jebote.
- zg1911
#640 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
sere mi se od ovih kvazidomoljubnih pizdarija. je bolje je ne uci u eu i biti zabit nego imat mogucnost, ako nista, slobodno putovat i zaposlit se u eu zemljama. nije vam eu kriva nego kriminalni mentalitet hrvatske vrhuske
-
prog321
#641 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
zg1911,
A gdje ti zivis ?
Ocigledno je da nije u Hr niti u BiH.
A gdje ti zivis ?
Ocigledno je da nije u Hr niti u BiH.
- Domaci izdajnik
#642 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Pomenuo sam dubrovačko zaleđe kao ratnu zonu de čitaj....dječak sa šibicama wrote:Kupari nisu vidjeli rata?
Kako ti lupetas jebote.
Pojma nemaš! Petrinja tj Gavrilović rade i privređuju, sisačka željezara je de facto zatvorena prije dvije godine isto je radila, Karlovac je bio u dva navrata napadnut (veliki garnizon JNA)1991 i mislim nešto bilo 1995, bio pod stanjem opšte opasnosi ali nije razaran sistematski. Većinu gradova što navodiš sam i ja naveo pod slavonsko ratište, ali to nisu bili privredni i industrijski centri Hrvatske. Izuzetak Borovo.dječak sa šibicama wrote:Sisacka zeljezara nekoliko puta zapaljena, Petrinja okupirana i opljackana, Sisak, Karlovac, Slavonski brod, Osijek, Vinkovci, Zadar, Sibenik, Gospic pod konstantnom artiljerijskom vatrom nekoliko godina.
Malo se pravimo blesavi.
-
dječak sa šibicama
#643 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Kakvo dubrovacko zaledje, Srbocrnogorska armada je okupirala cijelo dubrovacko primorje od Prevlake do Stona, sa izuzetkom grada Dubrovnika.
Kupari, Cavtat, Slano, sve je bilo u crnogorskim rukama, sve je temeljito opljackano, odmaralista spaljena, konkretno u Kuparima su "titovo" odmaraliste spalili fosforom sprat po sprat. Vecina toga nije obnovljena zbog nerijesenih imovinskih papira, tek 2015. je raspisan tender http://balkans.aljazeera.net/vijesti/od ... -za-obnovu
Vrlo vjerovatno ce objekte uzeti Hilton ili neki slican gigant, jer su vec otvorili hotelske objekte u Dubrovniku.
Sto se tice Karlovca ili Siska, pa sta da ti kazem nego da lupas, pogledaj na sta su licili ti gradovi u ratu, karlovacko naselje Turanj ili Moscanica kod Siska. 4 godine su Srbi granatirali te gradove, bez prestanka.
Kupari, Cavtat, Slano, sve je bilo u crnogorskim rukama, sve je temeljito opljackano, odmaralista spaljena, konkretno u Kuparima su "titovo" odmaraliste spalili fosforom sprat po sprat. Vecina toga nije obnovljena zbog nerijesenih imovinskih papira, tek 2015. je raspisan tender http://balkans.aljazeera.net/vijesti/od ... -za-obnovu
Vrlo vjerovatno ce objekte uzeti Hilton ili neki slican gigant, jer su vec otvorili hotelske objekte u Dubrovniku.
Sto se tice Karlovca ili Siska, pa sta da ti kazem nego da lupas, pogledaj na sta su licili ti gradovi u ratu, karlovacko naselje Turanj ili Moscanica kod Siska. 4 godine su Srbi granatirali te gradove, bez prestanka.
- Domaci izdajnik
#644 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Znam da je spaljeno nisam to negirao, samo da 20 godina nakon rata to sve zvrji prazno i pusto a ima potencijal. Njih sam naveo kao primjer ima još vojnih odmarališta na Jadranu, i ne samo vojnih, koji propadaju više od 20 godina a nisu bili pogođeni ratom direktno. Mućke, jarane, mućke....
- Domaci izdajnik
#645 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Nisu ni Hrvati ostali dužni imali su i oni sličnih ispada i "izleta" na drugu stranu do Oluje, nisu ni oni cvjećke....Divoselo, Čitluk, Počitelj i još mjesta u Medačkom džepu 1993....dječak sa šibicama wrote:Sto se tice Karlovca ili Siska, pa sta da ti kazem nego da lupas, pogledaj na sta su licili ti gradovi u ratu, karlovacko naselje Turanj ili Moscanica kod Siska. 4 godine su Srbi granatirali te gradove, bez prestanka.
-
dječak sa šibicama
#646 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Pa propadaju objekti kojima nisu rijeseni papiri, kako ti ne kuzis da je ovo bilo vlasnistvo JNA, a JNA vise ne postoji.
Slicna prica sa brojnim odmaralistima na Jadranu.
Objekat u Kuparima bi davnih dana bio obnovljen, lokacija je fantasticna, kao sto su hoteli u Cavtatu obnovljeni i nasminkani do daske, blizina Dubrovnika garantuje dobro poslovanje. Hilton, Radisson i ostali giganti ne pitaju koliko kosta.
Ja ne kazem da nema mucki, ali konkretno na polju turizma u Hrvatskoj stvari stoje prilicno organizovano. Od toga zive jebiga.
Slicna prica sa brojnim odmaralistima na Jadranu.
Objekat u Kuparima bi davnih dana bio obnovljen, lokacija je fantasticna, kao sto su hoteli u Cavtatu obnovljeni i nasminkani do daske, blizina Dubrovnika garantuje dobro poslovanje. Hilton, Radisson i ostali giganti ne pitaju koliko kosta.
Ja ne kazem da nema mucki, ali konkretno na polju turizma u Hrvatskoj stvari stoje prilicno organizovano. Od toga zive jebiga.
- Domaci izdajnik
#647 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Kužim ja to, kak bum ne kužildječak sa šibicama wrote:kako ti ne kuzis da je ovo bilo vlasnistvo JNA, a JNA vise ne postoji.
-
dječak sa šibicama
#648 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Ne mozes porediti stanove i ovakav jedan glomazni objekat.
Vojni stanovi su i u BiH kao i u Hrvatskoj uglavnom dodijeljeni novim korisnicima, odlukom suda u Strazburu svaki ex JNA korisnik stana koji je ostvario stanarsko pravo u Srbiji ili dobio kredit za stan , izgubio je pravo na povrat vojnog stana u BiH ili Hrvatskoj. Uostalom, jedan dio vojne imovine je rijesen po sukcesiji.
Vojni stanovi su i u BiH kao i u Hrvatskoj uglavnom dodijeljeni novim korisnicima, odlukom suda u Strazburu svaki ex JNA korisnik stana koji je ostvario stanarsko pravo u Srbiji ili dobio kredit za stan , izgubio je pravo na povrat vojnog stana u BiH ili Hrvatskoj. Uostalom, jedan dio vojne imovine je rijesen po sukcesiji.
- Sanjarko
#649 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Kad Bosna stane na noge bit ce puno bolje Hrvatskoj.
I u Bosni i Hrvatskoj.
Dva smo najvaznija trgovinska partnera.
Nema dok god se noga Bosni podmece bas pretjerano napretka.
I u Bosni i Hrvatskoj.
Dva smo najvaznija trgovinska partnera.
Nema dok god se noga Bosni podmece bas pretjerano napretka.
- Tomi110
#650 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Da ti rece "kvazidomoljub", prije nisam mogao bas putovati (al u kurcu) ali sam imao barem nesto u spagu i stomcic mi je bio blago zaobljen, a danas mogu i u pizdu materinu i to samo sa osobnom, ali nemam para da prehranim obitelj, a kamoli da putujem. Upravo dok ovo tipkam, evo dva Svaba se otimaju za me da me vode u Svabiju na arbeit(mos mislit)zg1911 wrote:sere mi se od ovih kvazidomoljubnih pizdarija. je bolje je ne uci u eu i biti zabit nego imat mogucnost, ako nista, slobodno putovat i zaposlit se u eu zemljama. nije vam eu kriva nego kriminalni mentalitet hrvatske vrhuske