da li je grijeh?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
baby_girl

#1 da li je grijeh?

Post by baby_girl »

joj nisam sigurna da li je ovo pravi podforum za ovu temu al nisam znala gdje da je stavim...

eh ovako, pitanje je da li je masturbiranje grijeh??

molim da odgovore samo osobe koje su sigurne u svoj odgovor i da obrazloze taj odgovor..

izvinjavam se ako je tema vec bila al nisam imala vramena da sve citam..

Budite pozdravljeni :thumbup:
Shoshana

#2 Re: da li je grijeh?

Post by Shoshana »

baby_girl wrote:joj nisam sigurna da li je ovo pravi podforum za ovu temu al nisam znala gdje da je stavim...

molim da odgovore samo osobe koje su sigurne u svoj odgovor i da obrazloze taj odgovor..

Sa stanovistva koje religije?
Emily the Strange

#3 Re: da li je grijeh?

Post by Emily the Strange »

Koliko ja znam, jeste (govorim za krscanstvo). U bibliji se nigdje ne spominje masturbacija, ali se spominje da je svaki oblik zudnje, bluda i necistoce grijeh. Pa mislim da je to to :mrgreen:
Za islam je vjerovatno isto :?
travar

#4 Re: da li je grijeh?

Post by travar »

:D :D :D :D :D :D :D
Islam
I jeste i nije, sve zavisi od mišljenja različitih interpretatora
U Kur'anu postoji nekoliko ajeta koji ne govore explicitno o tome, ali mišljenja tumača koji su protiv toga se baziraju na tim ajetima (barem koliko sam ja primjetio).

Evo ako Chmoljo uleti, reći će ti da je dozvoljeno :D :D
baby_girl

#5 Re: da li je grijeh?

Post by baby_girl »

Shoshana wrote:
baby_girl wrote:joj nisam sigurna da li je ovo pravi podforum za ovu temu al nisam znala gdje da je stavim...

Sa stanovistva koje religije?

ja sam muslimanka al mislim da je manje vise isto za sve religije
Shoshana

#6 Re: da li je grijeh?

Post by Shoshana »

baby_girl wrote: ja sam muslimanka al mislim da je manje vise isto za sve religije
Ovako, odmah da kazem da ja nisam nikakav ekspert (javice ti se i eksperti - ne beri brigu), ali sam jednom citala neki rad na temu...

U islamu nije izricito zabranjeno. Dakle - moze se... Eh sad, da li je i koliki grijeh - zavisi od tumacenja. Vecina ce se sloziti da nije preporucljivo, ali je prihvatljivo - ukoliko je da bi se sprijecio blud. Sam cin 'diranja' same sebe (opet - koliko ja shvatam) nije grijeh. KOd muskaraca se gresnim smatra 'bezrazlozno' prosipanje sjemena, a kod zena prosipanje vaginalnih sekreta. Eh sada... ukoliko je prosipanje sjemena i sekreta grijeh - sta onda uciniti od cinjenice da je kontrola radjanja u islamu dozvoljena. Naravno, uvijek se potencira seksualni cin sa ciljem zacetka, no nije zabranjeno, na primjer, koristiti kondome. Dakle - ne izgleda bas da je neki neoprostivi grijeh. U svakom slucaju - masturbiranjem se gubi abdest.
zenicaone

#7 Re: da li je grijeh?

Post by zenicaone »

imas jako dobru stranicu n-um com pa otidji tamo i pitaj a imas vec postavljena pitanja i uglavnom covjek ti podastre svaki odgovor ajetima i hadisima . jako su dobri . cini mi se da sam jednom naletio i na takvo pitanje i da je odgovor da jest al opet provjeri ponovo
dinkemk

#8 Re: da li je grijeh?

Post by dinkemk »

naravno da je grijeh u prkaticno svim religijama, jer se covjek tim rjesava stresa, a samim time je teze manipulirati njegovim mozgom i uvjerit ga u sva silna ostala religijska sranja
zenicaone

#9 Re: da li je grijeh?

Post by zenicaone »

dinkemk wrote:naravno da je grijeh u prkaticno svim religijama, jer se covjek tim rjesava stresa, a samim time je teze manipulirati njegovim mozgom i uvjerit ga u sva silna ostala religijska sranja
zavisi iz kojeg ugla gledas - ima jedno misljenje po kojem se masturbacijom ubija motivacija za naprekom u vlastitom zivotu i omogucenjem sebi da dodjes u polozaj kad si spreman materijalno , financijski i mentalno da se ozenis i da nemas vise ni razloga za masturbaciju.
takodje je cinjenica da ljudi koji manje masturbiraju i lisavaju sebe razmisljanja o sexualnom cini puno vise fokusirani na poslu i na fakultetu.
a sto se tice "stresa" ako ne masturbiras postoji nocna polucija koja te oslobodi "stresa" prirodnim putem kada to tijelo procjeni jer je tako dizajnirano od Tvorca
dinkemk

#10 Re: da li je grijeh?

Post by dinkemk »

čime se postavlja pitanje, da li ako imaš mokre snove, zaslužuješ da ideš u džehenem il ti ga pakao il koje si vjere već.

isto kao što u jednom dijelu kršćanstava zabranjuju bilo kakv odnos za sećenike recimo, isto kao što i u islamu i u kršćanstvu bilo kakva vrsta spolnog odnosa prije braka ali i u braku (sem u reproduktivne svrhe) loše posmatra, jer je zabranjena upotreba kontracepcijskih sredstava

kako je sasvim izvjesno da se nećemo seksat jednom ili dva puta u životu, mi smo malo učinili ova pravila fleksibilnijim dok se u isto vrijeme nekih drugih čvrsto držimo i prosuđujemo ljude na bazi tih istih pravila. ovo rezultira činjenicom da smo mi svi jedna vrlo velika skupina isfrustriranih dvoličnjaka i licemjera. ali samim time smo i savršeni vjernici
Last edited by dinkemk on 27/06/2009 20:46, edited 2 times in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#11 Re: da li je grijeh?

Post by dr.gog »

baby_girl wrote: pitanje je da li je masturbiranje grijeh??
Šta ti misliš da li je grijeh?
bosna123

#12 Re: da li je grijeh?

Post by bosna123 »

dinkemk wrote:čime se postavlja pitanje, da li ako imaš mokre snove, zaslužuješ da ideš u džehenem il ti ga pakao il koje si vjere već.

isto kao što u jednom dijelu kršćanstava zabranjuju bilo kakv odnos za sećenike recimo, isto kao što i u islamu i u kršćanstvu bilo kakva vrsta spolnog odnosa prije braka ali i u braku (sem u reproduktivne svrhe) loše posmatra, jer je zabranjena upotreba kontracepcijskih sredstava

kako je sasvim izvjesno da se nećemo seksat jednom ili dva puta u životu, mi smo malo učinili ova pravila fleksibilnijim dok se u isto vrijeme nekih drugih čvrsto držimo i prosuđujemo ljude na bazi tih istih pravila. ovo rezultira činjenicom da smo mi svi jedna vrlo velika skupina isfrustriranih dvoličnjaka i licemjera. ali samim time smo i savršeni vjernici
Gomila neistinitih i poluistinitih pretpostavki...

Mokri snovi su po islamu normalna stvar od Boga data... Sto vise seksualnih odnosa u braku to bolje, takodjer jedno od pravila, bez obzira na produzenje vrste...
istocnjak

#13 Re: da li je grijeh?

Post by istocnjak »

baby_girl wrote:da li je masturbiranje grijeh??
Veci je grijeh ciniti blud, to jeste spavati sa nekim van braka.
zenicaone

#14 Re: da li je grijeh?

Post by zenicaone »

dinkemk wrote:čime se postavlja pitanje, da li ako imaš mokre snove, zaslužuješ da ideš u džehenem il ti ga pakao il koje si vjere već.

"onaj ko ne zna a ne zna da nezna , opasan je kloni ga se " ima protivnika religije koji su jako potkovani znanjem o religiji - sto nije slucaj sa tobom. ja takodje nisam ekspert ali znam dosta i ogranicavam se pricati samo o onome sto znam pa i tebi preporucujem isti stav - bez namjere da vredjam.
sve ono sto nemozes kontrolisat svjesno - u religiji ti nije grijeh ( nocna polucija se ne moze kontrolisati - masturbacija moze ma koliko tebi to nevjerovatno zvucala uz dodatak da - slazem se ne tako lahko pored svih danasnjih filmova reklama nacina nosenja u javnosti koje upucuje na konstantno razmisljanje o sexu - ali moze )
kad odgovaras na pitanje iz jedne religije nemoj davati i poistovjecivati pravila i propise iz svih religija - vec ako je pitanje o Islamskom propisu pokusaj ga pobiti ogranicavajuci se samo na Islam - jer iako su sve knjige dosle od Allaha dz. sh. u ostale knjige su ljudi upetljali svoje prste i prilagodjavali neke stvari po vlastitom nahodjenju a u Kur"an nisu (po islamskom vjerovanju) tako da to nisu iste stvari i nemozes ih generalizovati
sex na halal nacin (tj. sa zakonitom suprugom) je dobro djelo u Islamu i pise ti se hajr a o tome da li ce ti zena zatrudnit ili ne o tome odlucuje Bog a tvoje je ako si vjernik da se tome povinujes - znam dosta parova koji po godinu ili dvije ili cak vise pokusavaju dobiti dijete i ne koriste kontracepciju a na pretragama im nisu ustanovljeni nikakvi problemi al jednostavno zena nikako da ostane u drugom stanju. stavise ima nacina ako te to vec brine da prirodnim putem bez kontracepcije izbjegavas zacece , tj da pratis neplodne dane i to a ako se zakine to je Bozije davanje i moras se tome povinovati.
plus - neko ti je gore rekao da je zabranjeno bezrazlozno prosipanje sjemena sto vjerovatno nije tacno . kazem vjerovatno zato sto nisam sto posto siguran ali mogu i to detaljnije provjerit pa ti javit rado ako si zainteresovan. pravilo je koliko se ja sjecam kad sam davno nekad citao o tome da ukoliko zena insistira da svrsis (pardon na izrazu - al ne nalazim trenutno bolji) u nju ti joj to ne smijes uskratiti , u drugim slucajevima mozes. ovo cu ti pojacati na osnovu logike da ako je dozvoljeno da te zena zadovolji rukom ili oralno u dane hajza(menstruacije) ne vidim zasto bi bilo zabranjeno ne svrsiti u nju tokom sexa - ali opet kazem mogu ti sve ovo zasigurno provjeriti ako je potrbno (i rado cu to uciniti)
i posljednja i najbitnija greska je sto prosudjujes o vjeri na osnovu ljudi koji se deklarisu kao vjernici - danas jako popularno - a ljudi ko ljudi su stvoreni ne savrseni pa samim tim i skloni gresenju -
slozit cu se s tobom da je danas malo ljudi koji su "pravi vjernici" (a daleko sam i ja od toga da se razumijemo ) a vjera kao vjera je nesto najljepse sto postoji na svijetu.
sve najbolje i da nas Bog podari svakim dobrom ovog i onog svijeta i uputi na pravi put
baby_girl

#15 Re: da li je grijeh?

Post by baby_girl »

dr.gog wrote:

pa ja nista ne mislim, zato sam postavila ovu temu da cujem misljenje onih koji znaju
zenicaone

#16 Re: da li je grijeh?

Post by zenicaone »

baby_girl wrote:
dr.gog wrote:

pa ja nista ne mislim, zato sam postavila ovu temu da cujem misljenje onih koji znaju
imas (vec sam napisao gore al si mozda ofulala) stranicu n-um com tamo ces dobiti ili naci odgovor na pitanje podastrt ajetima i hadisom , ako te bas stvarno zanima odgovor , a ako je ovo samo da se presipa iz supljeg u prazno nako reda radi onda ok continue
pirmin

#17 Re: da li je grijeh?

Post by pirmin »

baby_girl wrote:
dr.gog wrote:

pa ja nista ne mislim...
To je ono najgore sto ti ne mislis.
Ti bi najbolje trebala znati da li je grijeh ili ne a ne pouzdati se kao ovca pred shishanje u pravila tamo nekih bradatih spodoba kojima je eto cejf da mladim ljudima zabrane uzivanje na bilo koji nacin.
Zahvali se svom Bogu sto ti je dao zdravo tijelo da uzivas u njemu a nadam se da ce ti uskoro podariti i dovoljno samosvijesti da sama odlucis sta je grijeh a sta ne.
travar

#18 Re: da li je grijeh?

Post by travar »

"Bradate spodobe", čovječe koji komplex :roll:
arzuhal

#19 Re: da li je grijeh?

Post by arzuhal »

U islamu je onanija grijeh, naravno. Ima i hadis u kojem Allahov poslanik, salavat i selam na njega, proklinje ruku koja to čini. Nasuprot onaniji ili raznim vrstama bluda, islam podstiče omladinu na brak, te da im se pomogne materijalno da to ostvare.
Naravno, treba imati na umu da grijesi ipak imaju svoju rang-listu i nisu svi iste težine. Blud je daleko gori od onanije, pa neki islamski pravnici, kao Jusuf Karadawi, onoj omladini koja nije u stanju da se vjenča i svoje seksualne potrebe zadovolje na halal način, pokazuje da je bolje od dva zla izabrati manje. Dakle, da bi se spriječio blud sa nevjenčanom ženom, on nalazi izlaz u masturbaciji.
Compact

#20 Re: da li je grijeh?

Post by Compact »

travar wrote:"Bradate spodobe", čovječe koji komplex :roll:
Čovjek ne vjeruje da je dnevnik u pola osam, a da vjeruje u Boga..... naravno kada treba vjernike vrijeđati tu su prvi!
ragib

#21 Re: da li je grijeh?

Post by ragib »

najbolje se ozeniti-udati
ako nema mogucnosti treba postiti a ako ce ti olaksati kako nebi otisla u blud onda je bolje, jer izmedju dva zla se bira manje.
a na stranici http://www.rijaset.ba mozes ljevakovicu postaviti pitanje i dobit ces za koji dan on je zaduzen za fetve.
Compact

#22 Re: da li je grijeh?

Post by Compact »

kiki-miki wrote: Compact -čitaj malo bolje i nemoj pogrešno citirati
Pročitao davno! Ne kontam na šta me upozoravaš! Obraćam se travaru da lik koji naziva ljude "bradatim spodobama" ne vjeruje da je dnevnik u pola osam!
baby_girl

#23 Re: da li je grijeh?

Post by baby_girl »

zenicaone wrote:

imas (vec sam napisao gore al si mozda ofulala) stranicu n-um com tamo ces dobiti ili naci odgovor na pitanje podastrt ajetima i hadisom , ako te bas stvarno zanima odgovor , a ako je ovo samo da se presipa iz supljeg u prazno nako reda radi onda ok continue
procitala sam naravno sve odgovore i vec sam isla na tu stranicu... ovo nije nikakav presip iz supljeg u prazno nako reda radi jer budi siguran da imam puno vaznijih stvari da radim od gubljenja vremena na taj nacin..
HAVANA

#24 Re: da li je grijeh?

Post by HAVANA »

Ma opleti,slobodno. :D
baby_girl

#25 Re: da li je grijeh?

Post by baby_girl »

Lud i ponosan wrote:Bilo, ili ne bilo gresno, nikako nije preporucljivo da se duze vrijeme apstinira (pogotovu kada su muski u pitanju), jer ce zdravlje samim tim da bude ugrozeno.
A vjera, zavisi na koji je nacin praktikujes, tj. u kolikom stepenu si vec prilagodjena vjerskim obicajima.
Suzdrzanje od misli koji ce te navesti na mastrurbiranje je svakako prioritet i post u tom smislu je nuzan, ali nije smrtni grijeh masturbirati.

ne znam koliko je ovo tacno, al u vise navrata sam citala da je masturbiranje zdravo, produzava vijek zivota i da je jednim djelom kao neka manja fizicka aktivnost.. pa zato sam i postavila ovu temu, jer koliko ja znam u islamu nije zabranjeno nista sto je zdravo...
Post Reply