Da li je Fidel Kastro pobijedio Amerikance?

Uh

Post by Uh »

Shoba wrote:Kuba je od revolucije naovamo pod stalnim pritiskom koji amerika svakodnevno pojacava. Sankcije koje su im nametnute prije 50 godina i dalje su na snazi. Uopste mi nije jasno zasto to i dalje rade. U stvari , jasno mi je. Amerika ne smije dopustiti nijedan uspjesan socijalisticki sistem na svijetu, jer to dovodi u pitanje biznis koji se vrti svud po svijetu. Nisu se smirili dok SSSR nisu dokrajcili. Nece se smiriti ni dok Chaveza maknu. Juzna Amerika je kolonija koja pripada USA i to je neupitno. Svako ko se tome usprotivi je nayebao.

Siguran sam da je kubanska revolucija mogla biti izuzetno uspjesna da bukvalno svaki dan nisu morali da se bore za opstanak. I pravo je cudo da su izdrzali do sada. Poslije kastrove smrti ce nazalost sve da bude kao i prije: Americka kolonija za pravljenje cigara, prostitucije, sakrivanje gangstera, bjezanje od placanja poreza. A narod ce da ostane sirotinja koju ce ponovo da izrabljuju "demokrati", iliti "free world" predvodjen Bushom i slicnima.

Ovo podebljano mi je jako interesantno.

Moraju se borit za opstanak

Covjece zar se druge zemlje ne bore za opstanak, svaki dan?

Da je Rusija, SSSR, valjao opstao bi. Da je Juga valjala opstala bi. Lako je trositi tudje pare, ali kad treba vracati, e to je problem, jer trebas raditi, odrzavati ono sto imas i vracati dugove.

Fidel Kastro je pobjedio Kubu, a ne Ameriku. Uspio Kubu uvuci u bjedu i jadni narod drzati 50 g. u jadu i bjedi. On se skolovao u USA turistima naplacivao sve u americkim dollarima, a ko fol mrzio Ameriku.

Kao i svaki kumunisticki lider, tako i Kastro je gledao svoju fotelju, a ne Kubu ili narod. Mnogi Kubanci su na daskama plovili prema americi da se spase od komunistickog blazenstva. Mnogi od njih su postali hrana morskih pasa ne uspjevsi se dokopati obecane zemlje.
DUREX

Post by DUREX »

Ja shvatam kad neko o komunizmu govori kao o mrtvoj tvari...sto ona i jeste..ali ne zato sto je pobjedjena od strane raznoraznih "pravilnih" ,nego zato sto je, kao ideja prenesena na ljude i ljudske sujete i slabosti, ona imanentno mrtva od svog ocetka pa do danas

Nikada u svojoj istoriji ona nije zazivjela i nikada se nije pretocila u ono o cemu je Marks pisao i mastao...Ali ,opet kazem,ne radi Amerike i ostale bagre ,nego radi cinjenice da se tako velika i cista ideja jdnostavno tehnicki ne moze primijeniti u okruzenju koje stara covjek sklon svim mogucim i nemogucim slabostima i manama...

Iz te perspektive ja sasvim shvatam kad neko o komunizmu govori kao o kvarljivoj i truloj robi,jer on to i jeste....

Ali,sta mene ovdje najvise iznenadjuje...to su ove pojave od ljudi ,koji napadaju Kubu i Kastra,na cijim je rukama ,ako nista,samo Kubanska krv,BRANECI s druge strane Ameriku,koja je trenutno najveca svijetska posast i na cijim se rukama vec 50 godina nalazi krv citavog svijeta...zemlju koja je u poslijednjih 50 godina direktno ili indirektno ucestvovala (kao sto je i na prostoru bivse Juge) u svakom ratu ,sluzeci se najprljavijim mogucim dostinucima medjunarodne politike,stvarajuci saveznike koje je ,opet nakon nekog vremena,gusila i unistavala u krvi...

Tu se javljaju dvije vrste....Prvo su hipokrite koje ni same ne mogu da se odrede...

U jednoj recenici se guse od smijeha likujuci propadanju Kastra i pobjedi Amerike,vodeci se poznatim idejama podastrtim od strane "mladih muslimana" (pokradose nas do gole koze,mater im mrtvu jebem...mada,njih postujem vise,jer su, ako nista,odmurijali svoje ideje,dok vecina ovih koji ih podrzavaju ni "A" nisu pisnuli protiv komunista tokom onih 50 godina),praveci paralele izmedju "pobjede" Amerike i nase "pobjede" nad komunizmom na ovim prostorima,hvaleci se kako konacno,opet imamo pravo da budemo muslimani....A vec u drugoj recenici napadaju tu istu Ameriku i toboze brane Islam(naravno samo preko foruma...u praksi (cast izuzecima i rahmet im dusi) ih nema na mapi...

Taj profil ljudi mi je jasan kad pogledam na stvari ok sebe...to su uglavnom djeca i unuci domacih izdajnika iz drugog svijetskog rata,koja su dojena tim nacinom razmisljanja i ciji komplexi danas,u ovom okruzenju u kojem su sve vrijednosti poremecene,nisu vise komplexi ,nego stvar "prosvijetljenja"...

Te ljude vidjam oko sebe svaki dan,a njihova galama je nejasna i kontradiktorna u mnogo cemu......50 godina su se krili ko misevi iza komunizma(vecinom),ili iza "zadovoljnih tihih gradjana," da bi nakon tih "50 godina mraka" konacno progledali i sad na sav glas napadaju komunizam stavljajuci se na stranu ,pa ako zatreba i Amerike,koja bi ih,da moze, najradije sve istrijebila ko pacove....Puna su im usta Bosne i rata u kojem smo se mi, koji smo ovdje ostali,borili protiv cistokrvnog fasizma,a opet staju na stranu istog kada se povede prica o "partizanima i svabama"....

Mada,meni je zanimljivija ova druga vrsta "branitelja Amerike"...Ovih "CNN-Rambo-posteni Amerikanac-branitelja" cija su usta puna Amerike i kapitalizma po svaku cijenu...bez obzira sto je za svaki dolar u Americi negdje neko zaplakao i sto na svakom uspjehu tog sistema mozete naci trag sunovrata i reciprocno propadanje nekog drugog sistema ili zemlje...

Pitam se dali se i ovdje,vecinom,radi o raznoraznim pobjeguljama kojima su usta puna Amerika i ostalih zemalja koje se vode slicnom politikom represije,jeftine krvi i "kolateralne stete",pa ,zarad, "mira u kuci" i zelenog kartona ,ni u povojima ne zele da istini pogledaju u oci...
Lace

Post by Lace »

induendo wrote:
addo888 wrote:cekam te kod titove :oops: :zzzz:
cekaj me u titu. : :oops: :zzzz:
bit ce sexa :D
Uh

Post by Uh »

Istina je da je Amerika bacila A-bombu na Japan, da je usla u Vietnam, Kambodzu, da je danas u Iraku te da ima "krvave ruke"
Ali je isto tako istina da je Amerika kad je trebalo dati i pomoci bilo kojoj zemlji na svijetu dala vise negoli ijedna drzava. Bilo to zbog elementarnih nepogoda ili potrebe u kreditima ili ratova, koji bi kasnije bili otpisani zbog nenogucnosti vracanja.

Moram isto tako primjetiti da kada u Americi zbog nevremena, poput huragana, toronada i slicno, poruse kuce ili nastanu poplave, ne stize bas pomoc iz Bosne ili pak nekih drugih zemalja koje je USA "zaduzila" svojom darezljivosti

Usporedba se moze primjeniti na nekad Istocna i Zapadna Njemacka.

Sve zavisi od osobnog vidjenja. Neko vidi casu pola praznu, a neko pola punu.
Shoba

Post by Shoba »

Uh wrote:
Shoba wrote:Kuba je od revolucije naovamo pod stalnim pritiskom koji amerika svakodnevno pojacava. Sankcije koje su im nametnute prije 50 godina i dalje su na snazi. Uopste mi nije jasno zasto to i dalje rade. U stvari , jasno mi je. Amerika ne smije dopustiti nijedan uspjesan socijalisticki sistem na svijetu, jer to dovodi u pitanje biznis koji se vrti svud po svijetu. Nisu se smirili dok SSSR nisu dokrajcili. Nece se smiriti ni dok Chaveza maknu. Juzna Amerika je kolonija koja pripada USA i to je neupitno. Svako ko se tome usprotivi je nayebao.

Siguran sam da je kubanska revolucija mogla biti izuzetno uspjesna da bukvalno svaki dan nisu morali da se bore za opstanak. I pravo je cudo da su izdrzali do sada. Poslije kastrove smrti ce nazalost sve da bude kao i prije: Americka kolonija za pravljenje cigara, prostitucije, sakrivanje gangstera, bjezanje od placanja poreza. A narod ce da ostane sirotinja koju ce ponovo da izrabljuju "demokrati", iliti "free world" predvodjen Bushom i slicnima.

Ovo podebljano mi je jako interesantno.

Moraju se borit za opstanak

Covjece zar se druge zemlje ne bore za opstanak, svaki dan?

Da je Rusija, SSSR, valjao opstao bi. Da je Juga valjala opstala bi. Lako je trositi tudje pare, ali kad treba vracati, e to je problem, jer trebas raditi, odrzavati ono sto imas i vracati dugove.

Fidel Kastro je pobjedio Kubu, a ne Ameriku. Uspio Kubu uvuci u bjedu i jadni narod drzati 50 g. u jadu i bjedi. On se skolovao u USA turistima naplacivao sve u americkim dollarima, a ko fol mrzio Ameriku.

Kao i svaki kumunisticki lider, tako i Kastro je gledao svoju fotelju, a ne Kubu ili narod. Mnogi Kubanci su na daskama plovili prema americi da se spase od komunistickog blazenstva. Mnogi od njih su postali hrana morskih pasa ne uspjevsi se dokopati obecane zemlje.
Pa pogledaj Venecuelu. Ide im odlicno, a po svemu sudeci su socijalisticka zaemlja. Kina je svakim danom sve jaca, i ide im jakodobro. Svako socijalisticko drustvo koje nije napadnuto i izolovano od zapada je na kraju proradilo. Svaki sistem koji radi za dobrobit ljudi a ne bogatih pojedinaca mora biti uspjesno. Nemam nista protiv bogatih pojedinaca, dok god nemaju SVE u svojim rukama......

Jugoslavenski socijalizam je dugo vremena bio uspjesan. Zivjeli smo mnogo bolje prije 40 godina nego danas. Da je Ante markovic izgurao reforme, do sada bismo bili u EU..........
Uh

Post by Uh »

Shoba wrote:
Uh wrote:
Shoba wrote:
Pa pogledaj Venecuelu. Ide im odlicno, a po svemu sudeci su socijalisticka zaemlja. Kina je svakim danom sve jaca, i ide im jakodobro. Svako socijalisticko drustvo koje nije napadnuto i izolovano od zapada je na kraju proradilo. Svaki sistem koji radi za dobrobit ljudi a ne bogatih pojedinaca mora biti uspjesno. Nemam nista protiv bogatih pojedinaca, dok god nemaju SVE u svojim rukama......

Jugoslavenski socijalizam je dugo vremena bio uspjesan. Zivjeli smo mnogo bolje prije 40 godina nego danas. Da je Ante markovic izgurao reforme, do sada bismo bili u EU..........

Sigurno da Venecueli ide dobro kad imaju naftu

Na proslu drzavu se nebih vracao, samo da se osvrnem na vas zivot prije 40g. je bio bolji zato sto ste dobijali kredite, a niste trebali vracati
novel

Post by novel »

Cuba has 20,000 doctors and 10,000 other medical personnel working abroad. The majority are in Venezuela, which in turn supplies Cuba with 98,000 barrels of oil per day on generous terms, a boost worth billions of dollars that has helped overcome the crisis that followed the demise of its former benefactor the Soviet Union.

BIGGEST EXPORT

The government says service exports, mainly medical, became its most important source of foreign exchange in 2005 at around $2.9 billion. That has happened "even though Cuba continues to provide medical cooperation absolutely free of charge to more than 60 countries," Castro has said.

Bolivia, after the recent election of leftist President Evo Morales, is now the second most important recipient of Cuban medical aid, followed by Ecuador, Haiti and Central America countries, all without charge.

The government says Cuban medical personnel show the same courage as the 350,000 soldiers who fought in places like Angola and Ethiopia during the Cold War.

"Our doctors will be like our soldiers in Angola 30 years ago," Economy and Planning Minister Jose Luis Rodriguez said.

Cuba sent its first doctors abroad in 1960, a year after Castro swept into power. Since then more than 104,000 doctors and paramedics have served in more than 100 countries.

When an earthquake struck Pakistan last year, 2,500 Cuban doctors were there, attending to 1.6 million Pakistanis. Today some are in Indonesia, which was hit by a quake in June.

Castro even offered the United States 1,500 doctors after Hurricane Katrina, an offer that was refused.

The most ambitious program is "Plan Miracle," which aims to restore the sight of six million Latin Americans in a decade. Some 260,000 people, the majority Venezuelan, have been operated on for cataracts and other problems since 2004.
Shoba

Post by Shoba »

Uh wrote:
Shoba wrote:
Uh wrote:

Sigurno da Venecueli ide dobro kad imaju naftu

Na proslu drzavu se nebih vracao, samo da se osvrnem na vas zivot prije 40g. je bio bolji zato sto ste dobijali kredite, a niste trebali vracati
Venecueli ide dobro jer ih NIKO ne dira, kao ni Kinu. Kad bi Kubi skinuli sankcije, ljudi bi zivnuli u roku od pet minuta...a zasto? zato sto ne daju da im vrsljaju po zemlji i rade sta hoce.

A to ko ti sad vracas te kredite???

kad smo vec kod kredita, bivsa juga je bila duzna 24 milijarde koje je mogla vratiti kad je htjela. Sada je samo Hrvatska duzna 25 milijardi, pa niko ne upire prstom u kapitalizam ?!? Sve to sa kreditima je naduvani balon da bi se rusio socijalizam. Mi sad nismo nista duzni jer nemamo nista.......

Samo da te podsjetim, jedan energoinvest je znao godisnje zaraditi 900 000 americkih dolara. bas grozno, zar ne. I u zatvoru su bili oni koji su unutra trebali da budu. Pocev od karadzica, Krajisnika, Bicakcica.....

Pogledaj Afriku. Sve go kapitalizam , a umiru od gladi i od aids-a.......bas lijepo. A i Iraku ide dobro sada kada je smaknut Sadam i kad je dosla demokratija...

Komunizam nije mrtav niti ce ikada da bude jer je rijec o filozofiji, a ne sistemu. To je isto ko kad lazes da je Hegel-ova "Dijalektika" mrtva.
Kada pogledas recimo "Star Trek", to je cisti komunizam. Svi imaju koliko im treba, niko nikog ne eksploatise, svi su skromno obuceni,putuju svemirom.... :D :-) :lol:
kekec

Post by kekec »

Shoba wrote:.
.
...
Komunizam nije mrtav niti ce ikada da bude jer je rijec o filozofiji, a ne sistemu. kada pogledas recimo "Star Trek", to je cisti komunizam. Svi imaju koliko im treba, niko nikog ne eksploatise, svi su skromno obuceni,putuju svemirom.... :D :-) :lol:
:thumbup:
sretni

Post by sretni »

Od cega li silni Kubanci pobjegose na primitivnim splavovima :?
Od dobra :lol:
Uh

Post by Uh »

sretni wrote:Od cega li silni Kubanci pobjegose na primitivnim splavovima :?

:lol: Kastro ih spremio u svijet da poboljsaju sitaciju u dijaspori :lol:
Shoba

Post by Shoba »

sretni wrote:Od cega li silni Kubanci pobjegose na primitivnim splavovima :?
E kud ja nisam imao jedan '92-ge...

.....a vala i ja bi pobjeg'o od americkog terora.....u ameriku..... :roll: :roll: :roll:
Ko sto jesam 8)
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Jedno znam sigurno:
U SAD, "vodji slobodnog svijeta", veoma veliki broj ljudi mora da radi na dva ili cak jos vise mjesta, samo da bi prezivjeli. Veliki broj ljudi nema zdravstveno osiguranje. Studiranje u Americi kosta hrpu novca, tako da prosjecni siromasni mladic ili djevojka nisu u mogucnosti studirati, a da ne govorimo o upisu na neki od boljih univerziteta.

Tacno je da je Kuba pod diktaturom i da su siromasni, sto je rezultat ekonomske blokade od strane SAD i EU. tacno je da kubanci nemaju politicku slobodu. Ali takodje je tacno da svaki kubanac ima besplatnu zdravstvenu zastitu i skolovanje, sto se za veliku Ameriku ne moze reci. Upravo to je najveca zasluga Kastra.

Komunizam se nece razviti iz kubanskog rezima, i nemoze se razviti, jer tu nikada nije postojao razvijen kapitalizam. Jednostavno je preskocena jedna stepenica. Takv je slucaj sa svim dosadasnjim "komunistickim" sistemima, pa i bivsoj Jugi i to je i uzrok propasti komunistickog bloka.

Komunizam bi se prije mogao razviti u Svedkoj ili norveskoj, koje za mene predstavljaju danas "najkomunistickije" zemlje.
sretni

Post by sretni »

Tacno je da je Kuba pod diktaturom i da su siromasni, sto je rezultat ekonomske blokade od strane SAD i EU.
Od EU :-) Kako da ne. Hajde ljudi malo se obrazujte.
Komunizam bi se prije mogao razviti u Svedkoj ili norveskoj, koje za mene predstavljaju danas "najkomunistickije" zemlje.
Hajde djecace pitaj Svedjane i Norvezani da li su komunisticka zemlja.
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

sretni wrote: Hajde djecace pitaj Svedjane i Norvezani da li su komunisticka zemlja.
Ne shvatas sta sam htio reci. Svedska po sistemu nije komunisticka zemlja nego kapitalisticka socijalna drzava.
Ako gledamo temeljne principe ljevicarskog pokreta: Sloboda, jednakost, pravda, solidarnost. Mislim da ih jedna svedska danas najbolje sprovodi u djelo. Ovo je zasluga prije svega njihove vlasti koja je socijaldemokratska od 1920, sa kratkim pauzama od 6 godina (1926-1932) i 3 godine (1991-1994).

(http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Dem ... 8Sweden%29)
Shoba

Post by Shoba »

zivim u americi vec tri godine i mogu vam reci da sam zaprepasten koliko ovde ima stvari koje su se nama cinile pretjerane u nasem proslom sistemu.

Donedavno, djeca su u skolama morala SVAKo jutro da se zaklinju americkoj zastavi. Mi to nismo radili.

Birokratija je 1000 puta gora neg kod nas. Opstina Centar u sarajevu je 1000000 puta efikasnija nego ovdasnje sluzbe.

komunalne sluzbe su katastrofa (osim gdje bogatasi zive) i ulice smrde ko kokosinjci (ruku na srce ovde milioni ljudi prolaze ulicama, ali ipak)

Socijalno osiguranje radi ko da su svi crnogorci. Slabo su placeni i samo se deru na svakog ko bilo sta pita. bacaju te ko ping-pong lopticu od jednog saltera do drugog......

Ovde mozes biti otpusten u roku od 5 minuta, bez otpremnine , osiguranja i slicnih pizdarija.

Ceste su u stanju raspada, nista nije obiljezeno, svakih 10 metara je rupa u asfaltu (osim gdje bogati zive)

Nema slobodnih izbora, vec ti daju jednog republikanca i jednog demokrata pa izaberi jednog od njih dvojice.......

Ukratko, strip ALAN FORD uopste nije bio pretjerivanje, nego baziran na apsolutnim cinjenicama.......

Znaci, ako ne mislite da se po svaku cijenu obogatite, onda ne dolazite ovamo......

Image
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Shoba wrote:
Uh wrote:
Shoba wrote:
Ne znam jesili imao priliku otici na Kubu.Ide dosta nase raje iz Toronta,povoljno je a nije ni problem.Pola ostrva izgleda ko raj na zemlji(hoteli,plaze)a ako odes u drugo pola neces vidjeti vecu bijedu nigdje...znaci da nije sve do sankcija
sekiracija

Post by sekiracija »

Pitas ,dali je Fidel Kastro pobijedio amerikance?,
Ma jasta je ba.
Nije samo Amrikance pobjedio je on i Ruse,ali eto neda mu se jadniku da to onako momacki proslavi.
Stas takav je zivot pobjednika. :(
Shoba

Post by Shoba »

DiplomataSaSela wrote:
Shoba wrote:
Uh wrote:
Cilj sankcija je odrzati bijedu dok ne dodje "spasitelj"!

ovde u NYC gomila ljudi spava na ulici, i svaki drugi dan ponekog mrtvog odvuku: pojeo vuk magarca. Afrika je sve sama sitorinja, kao i skoro cijela azija i juzna amerika (ni bosni nije mane) .

a mala Kuba nit je koga dirala, nit napadala, a sve se americko kapitalisticko smece obrusilo da ih srusi i sjebe. A zasto? ma ne daju nikakav pozitivan primjer da neko u blizini USa mozze biti uspjesan i nezavistan.
Mislis da ce amerikanci izvaditi tu sirotinju iz bijede zbog toga sto im je to cilj? Ne nece, oni ce ih odmah izvuci iz bijede samo da dokazu da je sve prije toga moglo biti samo bijeda. Skrhace odma 200 milijardi dolara i sve prepraviti, i jadna sirotinja ce misliti da je to kapitalizam......e kad im ga kasnije suknu, bit ce vec kasno. Sve sto iole vrijedi na Kubi, bit ce vlasnistvo nas amerikanaca :roll: sve univerzitete cemo pretvoriti u kockarnice, djecu zaposliti u fabrikama cigara a cure ce moci odlicno zaradjivati ko prostitutke..kao sto je bilo prije kastra..........he he he

Tek onda idem na Kubu :zzzz:
Shoba

Post by Shoba »

DiplomataSaSela wrote:
Shoba wrote:
Uh wrote:
Cilj sankcija je odrzati bijedu dok ne dodje "spasitelj"!

ovde u NYC gomila ljudi spava na ulici, i svaki drugi dan ponekog mrtvog odvuku: pojeo vuk magarca. Afrika je sve sama sitorinja, kao i skoro cijela azija i juzna amerika (ni bosni nije mane) .

a mala Kuba nit je koga dirala, nit napadala, a sve se americko kapitalisticko smece obrusilo da ih srusi i sjebe. A zasto? ma ne daju nikakav pozitivan primjer da neko u blizini USa mozze biti uspjesan i nezavistan.
Mislis da ce amerikanci izvaditi tu sirotinju iz bijede zbog toga sto im je to cilj? Ne nece, oni ce ih odmah izvuci iz bijede samo da dokazu da je sve prije toga moglo biti samo bijeda. Skrhace odma 200 milijardi dolara i sve prepraviti, i jadna sirotinja ce misliti da je to kapitalizam......e kad im ga kasnije suknu, bit ce vec kasno. Sve sto iole vrijedi na Kubi, bit ce vlasnistvo nas amerikanaca :roll: sve univerzitete cemo pretvoriti u kockarnice, djecu zaposliti u fabrikama cigara a cure ce moci odlicno zaradjivati ko prostitutke..kao sto je bilo prije kastra..........he he he

Tek onda idem na Kubu :zzzz:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4789052.stm
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ortega pobjednik izbora u Nikaragvi

7. studenoga - Prema prvim neslužbenim podacima o predsjedničkim izborima u Nikaragvi, pobijedio je ljevičarski vođa Sandinističke fronte za nacionalno oslobođenje Daniel Ortega s oko 40 posto glasova. Nakon što njegova pobjeda bude i službeno potvrđena, venezuelski predsjednik Hugo Chavez dobit će odanog saveznika u regiji za borbu protiv politike SAD-a.
Topla voda

Post by Topla voda »

Sandinista-ima onaj clashov album,trostruki,kolko se sjecam,nije ko london calling,al je ok,malo experimentisanja koje ih je na kraju i sahranilo,al eto
Podrzavam sandiniste ko god da su :-)
Post Reply