Shoba wrote:Kuba je od revolucije naovamo pod stalnim pritiskom koji amerika svakodnevno pojacava. Sankcije koje su im nametnute prije 50 godina i dalje su na snazi. Uopste mi nije jasno zasto to i dalje rade. U stvari , jasno mi je. Amerika ne smije dopustiti nijedan uspjesan socijalisticki sistem na svijetu, jer to dovodi u pitanje biznis koji se vrti svud po svijetu. Nisu se smirili dok SSSR nisu dokrajcili. Nece se smiriti ni dok Chaveza maknu. Juzna Amerika je kolonija koja pripada USA i to je neupitno. Svako ko se tome usprotivi je nayebao.
Siguran sam da je kubanska revolucija mogla biti izuzetno uspjesna da bukvalno svaki dan nisu morali da se bore za opstanak. I pravo je cudo da su izdrzali do sada. Poslije kastrove smrti ce nazalost sve da bude kao i prije: Americka kolonija za pravljenje cigara, prostitucije, sakrivanje gangstera, bjezanje od placanja poreza. A narod ce da ostane sirotinja koju ce ponovo da izrabljuju "demokrati", iliti "free world" predvodjen Bushom i slicnima.
Ovo podebljano mi je jako interesantno.
Moraju se borit za opstanak
Covjece zar se druge zemlje ne bore za opstanak, svaki dan?
Da je Rusija, SSSR, valjao opstao bi. Da je Juga valjala opstala bi. Lako je trositi tudje pare, ali kad treba vracati, e to je problem, jer trebas raditi, odrzavati ono sto imas i vracati dugove.
Fidel Kastro je pobjedio Kubu, a ne Ameriku. Uspio Kubu uvuci u bjedu i jadni narod drzati 50 g. u jadu i bjedi. On se skolovao u USA turistima naplacivao sve u americkim dollarima, a ko fol mrzio Ameriku.
Kao i svaki kumunisticki lider, tako i Kastro je gledao svoju fotelju, a ne Kubu ili narod. Mnogi Kubanci su na daskama plovili prema americi da se spase od komunistickog blazenstva. Mnogi od njih su postali hrana morskih pasa ne uspjevsi se dokopati obecane zemlje.