da li je El-Fatiha Sura?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bice_bice

#1 da li je El-Fatiha Sura?

Post by bice_bice »

to me zanima, vec odavno trazim odgovor, mozda mi neko od vas zna reci... Dr. Enes Karic ne potpisuje tvrdnju da je Fatiha Sura kao Sura, kao svaka ostala..
ragib

#2 Re: da li je El-Fatiha Sura?

Post by ragib »

bice_bice wrote:to me zanima, vec odavno trazim odgovor, mozda mi neko od vas zna reci... Dr. Enes Karic ne potpisuje tvrdnju da je Fatiha Sura kao Sura, kao svaka ostala..
El-Fatiha je majka, a Jasin srce Kur'ana.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

A sto ne potpisuje, u cemu je kvaka? :shock:
Razmjeran

Post by Razmjeran »

Bez El-Fatihe nema namaza.A najbolje djelo je namaz u svome vremenu.
Prva je u Kur'an-u,a sa njom ispracamo svoje umrle na Ahiret.Skraceno veoma vazna u Dini Islamu,kako jednog covjeka,tako i Muslimana.
KOGOD KADGOD

#5 Re: da li je El-Fatiha Sura?

Post by KOGOD KADGOD »

bice_bice wrote:to me zanima, vec odavno trazim odgovor, mozda mi neko od vas zna reci... Dr. Enes Karic ne potpisuje tvrdnju da je Fatiha Sura kao Sura, kao svaka ostala..
El-Fatihah u prevodu znaci "kljuc" ili "otvaranje".

Prvi ajeti su se odnosili vecinom na najvaznije i prioritetne teme koje je Boziji Poslanik trebao da prenese i pomogne ljudima koji su odrasli generacijama u politeistickoj svijesti - da je Bog JEDAN, da Mu nisu "potrebni" manji "bogovi" koji bi se bavili raznim radnjama ("bog" srece, obilja, svjetlosti, ljubavi idt.) kao i na to da je Bog od pocetka ljudske svijesti podizao medju njima Poslanike sa Objavama i napokon i Posljednjeg Poslanika sa Posljednjom Objavom koja je pretstavljala usavrsenje vjere.

Objave o namazu (molitvi) i drugim propisima su tek mnogo kasnije inspirisane Poslaniku.
Kada je objavljeno da se vjernici Bogu mole ("stoje, naklanjaju se i vrse prostraciju") poput Ibrahima, tada je i objavljen (ili odredjen kao) "kljuc" molitve tj.sura El-Fatihah. U Qur'anu postoje mnoge dove (invokacije) tj rijeci koje nam Bog fakticki daje kako da mu se obracamo najprikladnije, i one su obicno u okviru neke sure kao njen dio ili dio nekog ajeta.

El-Fatihah, za razliku od ostalih dova kojima nas Bog poucava kako da Mu se obracamo, je objavljena kao zasebna sura jer je ona KLJUC molitve i pored tekbira (Allahu Ekbar) i slavljenja Boga pri poklonu i prostraciji (za koje su nam rijeci date u okviru drugih sura).

Ona, nakon Tekbira (kojim iza sebe ostavljamo sve i svoju punu paznju okrecemo i koncentrisemo na "razgovor" sa Gospodarem, uz Njegovo Ime) OTVARA molitvu i izrazava u najljepsem obliku i stilu svaki nacin kojim je Bog zadovoljan da Mu se obratimo :

-od prvo HVALE,
-pa spoznaje da je On Gospodar Univerzuma (Svjetova),
-pa da je Darezljiv i Milostiv,
-pa da je "Malik" tj. Kralj ili Posjednik Sudnjeg Dana

fakticki smo izrekli srz Bozijih sifata od Gospodara svega (jer je sve Stvorio) do Kralja i jedinog koji ce imati Rijec na Sudnjem Danu (i kome On dozvoli)

- i dalje nas poucava da od Njega molimo da nas uputi na Pravi Put (mustaqiim) "pravi" ne samo u smislu "ispravnog" nego i "smjerno pravog" tj nevijugavog, nezaobilaznog (najbliza distanca izmedju dvije tacke je prava linija) i to ne samo "pravac" u bilo kom smjeru, nego bas u smjeru Puta kojim idu
-oni kojima je On zadovoljan a
-ne putem kojim idu oni koji na sebe "navlace" Njegovu srdzbu (koja nije "srdzba" kao ljudska, bez razuma i slijepa u ljutnji) kao i
-ne putem onih koji su "skrenuli" ili su "zalutali" (tj. mozda su i bili poceli u ispravnom pravcu pa su "zavijugali" ili se poveli za pogresnim "vodicem").

U ovom dijelu gdje nas Bog upucuje STA da od Njega molimo, ukljucene su sve tri vrste ljudi - vjernici, nevjernici i licemjeri - a ovom molitvom svaki ima sansu i priliku da
-ili nastavi pravo (vjernik),
-ili da se okrene, pokori Bogu, i ne cini ono sto navlaci Boziji gnjev (nevjernici kao i oni koji zanemaruju vjeru i lijep odnos prema svima)
-ili da se vrati (obogacen iskustvima i naucen na greskama) na pravac kojim je krenuo pa sa njega "skrenuo".

Savrsena molitva.

Posto se Fatihi ne moze nista dodati niti oduzeti, u nju je ukljuceno sve sto nas povezuje sa Bogom, "otkljucava" "vrata" Njegove Milosti i njom moli pomoc za ispravan Put svako, u bilo kojoj "kategoriji" da se nadjemo - ona nije dio neke druge sure, niti je samo "duzi" ajet - nego je ona SURA specificno "dizajnirana" za namaz vjernika "vjere Ibrahimove" koja je sada USAVRSENA.

Kada se molimo, mi "razgovaramo" sa Bogom i Njemu se obracamo - a kada proucavamo Qur'an, On "razgovara" sa nama, i nama se obraca - koja je to CAST - i imati priliku da se obratimo Gospodaru SVEGA a i da od Njega DIREKTNO imamo priliku procitati (proucavati) sto je uputio nama, koji smo bili NISTAVILO pa nam je On dao da osjetimo postojanje!?... Velika cast i dar.... Na kojoj se nikada ne mozemo dovoljno zahvaliti...

Sto se tice ULEME, oni znaju koliko su naucili na "islamskom" fakultetu koji su pohadjali (gdje su mogli dobiti stipendiju i sl.) i vecina ih, nazalost, ne proucava druga tumacenja, dublje historiju i sa razlicitih tacaka gledista (a kada neko dodje sa "diplomom" bilo kojeg fakulteta, na njoj ne pise koji predmeti su mu/joj bili jaci a koji slabiji itd. jer se i "islamska klergija" svela na sticanje diplome radi uposljenja tj. "profesije", to je potpuno druga tema).

Niko ne zna "sve", svi mi, cak i koji posvecujemo svaki trenutak koji mozemo pored svakodnevnih obaveza, konstatno ucimo vise i sirimo svoje vidike - pod uputom Qur'ana kojim nas Bog "usmjerava" gdje da istrazujemo dublje za duhovnu korist, gdje za sposobnost razlucivanja izmedju Istine i najmanjeg tracka neistine, gdje za prodiranje u tajne stvaranja i koristenje vrsta energije koje jos nismo ni pronasli ili naucnih cinjenica koje jos pretstavljaju prepreku i najvecim umovima naseg vremena....

Sve je tu - dok se grupe i grupice gloze oko toga gdje se "moraju" staviti ruke na namazu, koliko se "moraju" rasiriti noge, koliko se treba pokriti (huda) zena da bi joj se sto vise otezala ukljucenost u svakodnevni profesionalni zivot drustvene zajednice a i da bi se sto vise potsjetila kako je "sejtansko oruzje", da li je ova hadis "jak" ili "slab" i oko slicnih GLUPOSTI - do mjere da se medjusobno mrze i proklinju... Zalosno.

Mir svima.
Neelix

Post by Neelix »

Razmjeran wrote:Bez El-Fatihe nema namaza.A najbolje djelo je namaz u svome vremenu.
Prva je u Kur'an-u,a sa njom ispracamo svoje umrle na Ahiret.Skraceno veoma vazna u Dini Islamu,kako jednog covjeka,tako i Muslimana.
jel bolje od davanja par km nekom starom dedi koji prosi?
Razmjeran

Post by Razmjeran »

Namaz tj kad je covjek na sedzdi,je najblizi Gospodaru,pa sam protumaci...
Pokusaj sam pasti na sedzu negdje u gradu ili u dzematu a ujedno pokusaj i udjelit sadaku,koju spominjes,nekom prosijaku.Sta ti je lakse?A sta teze od to dvoje?Sam sebe testiraj i nadji odgovor,uz napomenu da je i Sadaka koju spominjes veoma dobro dijelo...

Uz to,kad dajes nekom djedu novac ima ono da dajes iz duse od srca,a ima i ono da se pokazes (ljudima) u dobrom svijetlu,a svaka sadaka skrivena(od ociju drugih) je bolja od one vidne(pred ocima drugih)..
Neelix

Post by Neelix »

dobro, malo sam preostro postavio pitanje, priznajem.
ja nemam nista od toga sto ce me neko vidjet dajem ili ne.

sad mi pada hrpa stvari koje bih ti napisao u odgovoru na tvoj post :) ali se ticu davanja siromasnima a ne fatihe, pa cu to zadrzati za drugu priliku :)
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

A ko ti je taj Karic izvini? :? :shock: :-) Nit kontam kako to shvatas - pa nema ovdje neke peticije pa da treba nečiji potpis da se utvrdi da li je ili nije. Oko Kur'ana nema sumnje kod muslimana(mozda KGKG, ali to je njen problem a ne muslimana :) ), ono sto je izmedju korica to je Kur'an i tako je oduvijek (od kad je sabran) i vjerujemo da ce tako biti zauvijek jer se Bog na to obavezao (u Kur'anu).

Postujem naravno Karica, no mislim da ili si ga ti pogresno interpretirala ili ja nisam shvatio poruku?
digger

Post by digger »

Abu FEED el-Castro wrote:...Oko Kur'ana nema sumnje kod muslimana (mozda KGKG, ali to je njen problem a ne muslimana :) )...
Procita li ti uopste gornje sto je KGKG postavila? Ako jesi, nadje li bilo sta vrijedno njenog napora?

Kada procitamo nesto napisano od tebe—pa makar i deseti dio onoga sto je KGKG napisala—onda ce te mozda neko na ovom forumu shvatiti ozbiljnije.

A vidi ove bisere: A ko ti je taj Karic izvini? .... Postujem naravno Karica..... :roll:

Nego, sjedni sa Dankom u zadnju klupu i ne ometaj nastavu.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

digger wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:...Oko Kur'ana nema sumnje kod muslimana (mozda KGKG, ali to je njen problem a ne muslimana :) )...
Procita li ti uopste gornje sto je KGKG postavila? Ako jesi, nadje li bilo sta vrijedno njenog napora?

Kada procitamo nesto napisano od tebe—pa makar i deseti dio onoga sto je KGKG napisala—onda ce te mozda neko na ovom forumu shvatiti ozbiljnije.

A vidi ove bisere: A ko ti je taj Karic izvini? .... Postujem naravno Karica..... :roll:

Nego, sjedni sa Dankom u zadnju klupu i ne ometaj nastavu.
Sta ima sejh ? :D

Jesi li mu objasnio ?

Moram li ja sta dodavat, il' je sve pod kontolom ? :D
_STOKA_OD_OKA

#12 Re: da li je El-Fatiha Sura?

Post by _STOKA_OD_OKA »

cuj Enes Karic ne potpisuje tvrdnju da je Fatiha Sura... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

pa gdje nece biti kada je u Kur'anu, ako je vec tamo ne moze ne biti Sura

pozdrav :lol: :lol: :lol: ...oplakah
back in black

#13 Re: da li je El-Fatiha Sura?

Post by back in black »

[
Sve je tu - dok se grupe i grupice gloze oko toga gdje se "moraju" staviti ruke na namazu, koliko se "moraju" rasiriti noge, koliko se treba pokriti (huda) zena da bi joj se sto vise otezala ukljucenost u svakodnevni profesionalni zivot drustvene zajednice a i da bi se sto vise potsjetila kako je "sejtansko oruzje", da li je ova hadis "jak" ili "slab" i oko slicnih GLUPOSTI - do mjere da se medjusobno mrze i proklinju... Zalosno.

Mir svima.
[/quote]

sve stavari u islamu su savršeno poredane, jer kako kaže Poslanik s.a.v.s iman se satoji od 60 (u drugim predajama) 70 i nešto stvari, najveći dio imana je vjera u Allaha, a namanji skloniti neku prepreku sa puta koja smeta ljudima...To znači da sve stvari u islamu su poredane po stepenu prioriteta, u jednom savršenom redoslijedu, i neke manje važne stvari, koje su dio islama, ne mogu nikako biti GLUPOSTI. Sad je druga priča što neke neznalice, stavljaju manje prioritetne stvari u prvi plan pa se oko njih glođu, a u isto vrijeme zapostavljaju važne stvari
š Što se tiče sure Fatihe, vodeći islamski mufesiri u svojim tefsirima poput Ibn Kesira, Sejida Kutba, Taberija itd smatraju je surom...i šta onda reći
Post Reply